Connect with us

Societate

Funcționarii publici din România se pot școli în Franța. Cum puteți obține bursele de formare profesională

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Pentru o administratie publica performanta: candidati la stagiile de formare avansata pentru functionari din serviciile publice deconcentrate si alte servicii publice de la nivel local, oferite de Ambasada Frantei ca parte a schimbului de bune practici intre autoritatile locale din Romania si din Franta. Este vorba despre 2 burse de stagiu, care vor include 2 module: formare profesionala de 2-3 zile intr-un institut superior de formare apartinand Centrului National al Functiei Publice Teritoriale din Franta (la Nancy, Angers, Strasbourg, Dunkerque sau Montpellier) și un stagiu de descoperire a serviciilor administrative ale marilor comunitati franceze.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, tema abordata in principal va fi reprezentata de relatiile internationale ale autoritatilor locale, insa si alte propuneri pot fi luate in considerare, in functie de nevoile colectivitatilor locale partenere.

Pot candida functionari romani – consilieri sau administratori/ manageri publici, care ocupa aceasta functie intr-un departament (judet), un oras mare (municipiu) sau un oras mediu (oras) care are un parteneriat activ cu o comunitate locala din Franta.

Durata totala a stagiului este de 14 zile.

Cerinte preliminare: o buna cunoastere a limbii franceze (nivelul va fi verificat in timpul interviului) si o experienta minima de 4 ani in cadrul autoritatii publice locale.

Ambasada Frantei va asigura costurile de instruire si cazare in Franta (studio sau camera de hotel) si o alocatie de subzistenta de aprox. 20 eur/zi (masa si transport local in Franta; transportul international dus-intors intre Romania si Franta ramane in sarcina bursierului sau a angajatorului (autoritatea publica locala).

Procedura de selectie:

1. candidatul trebuie sa completeze dosarul cererii, cu acordul autoritatii publice angajatoare (semnatura si stampila pe pagina a treia a formularului). Termen limita: luni, 5 martie 2018 (inclusiv).

2. Partenerul francez (institutie publica) trebuie sa sprijine cererea candidatului roman printr-un e-mail adresat Serviciului de Cooperare al Ambasadei Frantei in Romania.

3. Interviurile vor avea loc la Bucuresti sau prin videoconferinta.

4. Numele candidatilor castigatori vor fi publicate pe site-ul web al Ambasadei Frantei in Romania.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

”Necenzurat”, la liceul ”Lucian Blaga” din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Constanța va  implementa, în perioada  martie  – iunie 2019, proiectul național de prevenire a consumului de tutun, alcool și droguri, ,,Necenzurat”, în rândul adolescenților cu vârste între 12 și 14 ani.

Proiectul național  este inițiat de Agenția Națională Antidrog în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța.

Proiectul pune accent pe formarea abilităților sociale ale elevilor, implică profesorii și părinții și folosește metode interactive, având la bază studii care dovedesc eficiența acestui tip de intervenții. Cele 12 activități care se vor desfășura cu elevii au ca obiectiv:

  • Crearea unui mediu securizant în clasă;
  • Stimularea și eficientizarea comunicării în grupul de elevi;
  • Dobândirea de cunoștințe corecte despre droguri;
  • Formarea unor abilități de viață, necesare luării unor decizii informate, corecte și responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool și droguri.

Pe lângă activitățile destinate elevilor, acest proiect are și un modul adresat părinților, deosebit de util în realizarea unui parteneriat activ și eficient între școală și familie, în educația antidrog a copiilor.

La nivelul Liceului Teoretic Lucian Blaga, Constanța, proiectul este implementat de director prof. Iuliana Linea și prof. Florentina Ioana Reșit, care au beneficiat de o sesiune de formare cu tema ”Abilități de viață la preadolescenți – prevenirea consumului de droguri”, cu specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța, în perioada 31.01 – 02.02.2019. 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Tătarii sărbătoresc mâine Nawrez-ul

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

21 martie este o zi cu totul și cu totul specială pentru comunitatea tătară din România – Nawrez-ul – sărbătoare asemănătoare Paștelui creștin, eveniment ce marchează debutul primăverii și a anului nou. Cu acest prilej, femeile fac curățenie în casă și pregătesc cele mai bune bucate, vopsesc ouă în trei culori (roșu, galben și verde), bărbații merg la geamie, iar copiii colindă, primind drept răsplată dulciuri și bani.

Și în acest an, tătarii din România vor sărbători Nawrez-ul la sediile filialelor UDTTMR din țară. La sediul din București va fi prezent, alături de personalități ale lumii culturale, politice și academice, și avocatul Varol Amet, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, omul care a contribuit în mod decisiv la aducerea în actualitate a acestei sărbători cultural-religioase.

Trebuie amintit faptul că Varol Amet, în calitate de deputat al legislaturii 2012-2016, a inițiat proiectul Legii 333, adoptată pe 25 noiembrie 2015, prin care ziua de 21 martie devine zi oficială de sărbătoare pentru minoritatea tătară din România.

Inițiatorul legii a declarat cu acest prilej că este extrem de bucuros că a reușit să reînvie această tradiție veche, apreciind că sărbătorile religioase, obiceiurile, tradițiile sunt elementele cele mai importante ale păstrării identității culturale, transmițând în încheiere tuturor un Nawrez fericit!

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

S-ar putea legaliza canabisul și în România. Doar în interes medical!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, miercuri, că se analizează o măsură prin care s-ar legaliza utilizarea canabisului în România, în scop medicinal, în condiţiile în care aceasta este o practică la nivel european.

Potrivit News.ro, legat de această măsură, ministrul a vorbit despre cazurile de pacienţi cu cancer şi a spus că există deja, la Ministerul Sănătăţii, o comisie care analizează o astfel de procedură.

”Se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens. (…) Există un argument medical care justifică această procedură”, a spus ministrul.

Teodorovici a amintit că aceasta este o practică la nivel european.

”Este deja o practică europeană (…) Dacă în Vestul Europei sunt multe exemple şi sunt legalizate anumite practici, noi de ce să nu analizăm?”, a spus ministrul.

Teodorovici a fost întrebat şi în legătură cu aspectul economic al unei astfel de măsuri.

”În România, din păcate, argumentele de ordin economic pălesc în faţa altora simple şi uşor de ajuns la populaţie”, a mai spus el.

În luna februarie, europarlamentarii au adoptat, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale la nivelul Uniunii Europene (UE).

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: