Conecteaza-te cu noi

Societate

Gabriel Custurea, omagiat pentru întreaga carieră dedicată numismaticii și arheologiei

Published

on

Gabriel Custurea omagiat la MINAC

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a omagiat, ieri, întreaga activitate științifică depusă de parcursul carierei de Gabriel Custurea, fost director al instituției muzeale, cercetător științific, doctor, lector universitar, specialist în istoria monetară a spațiului dobrogean. Evenimentul a constat în lansarea volumului ”Pontica 55: Supplementul IX: Studia numismatica et arhaeologica. In honorem dr. Gabriel Gheorghe Custurea”. La manifestare au participat și au luat cuvântul: Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, autoritatea care tutelează instituția muzeală, Emanuel Petac – șeful cabinetului numismatic al Bibilotecii Academiei Române, cunoscut pentru expertizarea brățărilor dacice din aur recuperate de statul român în anul 2005 după ce fuseseră traficate de o grupare infracțională, directorul MINAC, Aurel Mototolea, care a fost amfitrionul manifestării, precum și editorii volumului omagial, Gabriel Talmațchi și Cristina Paraschiv-Talmațchi. Desigur, a participat și a luat cuvântul și omagiatul, dr. Custurea.

Publicul care a asistat la lansarea cărții a fost format din specialiști în istorie, iubitori ai arheologiei și numismaticii, elevi militari.

Volumul omagial are 455 de pagini și conține 19 studii, unele din ele în coautorat, semnate de specialiști în arheologie și numismatică de la Muzeul Național de Istorie a României, Biblioteca Academiei Române, institutele de arheologie din București și Iași ale Academiei Române, universitățile din Cluj și Sibiu, muzeelor de istorie din Timișoara, Neamț, Craiova, precum și cu contribuția unor specialiști din Austria și Turcia.

Editorul principal al lucrării, Gabriel Talmațchi, a fost coleg de birou, la muzeu, cu Gabriel Custurea, timp de 30 de ani. El a relatat că pregătirile pentru acest volum au început în anul 2020, însă au fost ponderate în perioada restricțiilor sanitare. Ideea călăuzitoare a fost aceea ca Gabriel Custurea să fie omagiat pentru întreaga carieră la vârsta de 70 de ani. Și a fost, întrucât lansarea s-a făcut cu doar câteva zile înainte ca specialistul să împlinească 71 de ani.

Advertisement
Eveniment MINAC omagiu Custurea

De la stânga la dreapta: Gabriel Custurea, Gabriel Talmațchi, Emuanuel Petac, Mihai Lupu, Aurel Mototolea.

Iată și câteva aspecte relevate în discursurile care s-au ținut:

Mihai Lupu: ”Cel mai important lucru este ca noi, cei care, vremelnic, suntem pe funcții administrative, aleși, să prețuim acest tezaur și munca acestor oameni minunați care și-au dedicat întreaga viață și pricepere în a păstra evidențele istorice.”

Emanuel Petac: ”Apariția unui volum este un motiv de bucurie. Este cu atât mai mare bucuria, cu cât acest volum de știință este dedicat unui vechi prieten, colaborator, unui om de la care am avut de învățat. Cariera domnului profesor Custurea, colegul nostru, este una strălucită. Practic, este vorba de zeci de ani în care a împletit arheologia cu numismatica, având contribuții majore la numismatica bizantină.”

Gabriel Talmațchi: ”Domnul Custurea este considerat, pe drept temei, unul din cei mai de seamă specialiști în istoria monetară a spațiului dobrogean, pentru perioadele istorice specifice lumii romane târzii, a celei bizantine și a celei medievale, timpurii și târzii”.

”Sunt născut și crescut în Constanța. Viața mea este centrată pe această peninsulă a Constanței” – și-a început cuvântul Gabriel Custurea, desenând un arc de cerc, imaginar, cu mâna prin aer, pentru a indica locul geografic în care se află muzeul. Apoi a continuat, evocând locuințele în care a stat, în peninsulă, școlile pe care le-a urmat, cea greacă și liceul Eminescu, deopotrivă în Peninsulă, apoi repartiția, după facultate, la muzeul, tot din peninsulă (întâi în clădirea de lângă Arhiepiscopie, iar din 1978 în actualul sediu MINAC), pe care nici acum nu l-a părăsit, deși s-a pensionat în anul 2021. Asistența a mai putut afla de la Gabriel Custurea cum se făcea arheologie în anii 70, la ruletă, sfoară și șpaclu, cu țăruși și cu un aparat foto Smena. Sau numismatică, având doar 5 cataloage și o balanță de laborator. Cu susținerea unor personalități emblematice care au condus muzeul, precum Gheorghe Dumitrașcu și Adrian Rădulescu, colecțiile au fost îmbogățite, iar instituția muzeală a devenit sursa carierelor celor care au lucrat aici, au urmat doctorate și au scris lucrări importante. Specialistul a mai evocat anii de tranziție de la comunism la democrație și reorganizările nefericite din perioada în care Consiliul Județean a fost condus de Nicușor Constantinescu. Pentru generația actuală și viitoare de arheologi și numismați a lăsat un îndemn: că continue ceea ce s-a făcut până acum cu greu.

Gabriel Custurea s-a născut în Constanța, pe 18 martie 1952. A absolvit Liceul Mihai Eminescu, Facultatea de Istorie-Filozofie a Universității din București și școala doctorală a Institutului de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași. A fost director adjunct și director general al MINAC (2005-2009), redactor al revistei Pontica și lector asociat la Facultatea de Istorie a Universității Ovidius din Constanța. A publicat nouă cărți de arheologie și numismatică în calitate de autor, coautor sau colaborator, 90 de articole de specialitate în publicații științifice din țară și străinătate, 20 de rapoarte de cercetare arheologică.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions