Connect with us

Administratie

“Gelil, ne faci neamul de râs!”. Scandalul amplasării bustului compozitorului kazah în centrul municipiului Medgidia ia amploare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Decizia lui Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia, de a amplasa bustul unui compozitor kazah în parcul din centrul orașului i-a revoltat și pe tătarii din Dobrogea. După ce s-au delimitat de gestul edilului din Medgidia locuitorii orașului, prin comentariile publice din mediul online, prin revolta unui consilier local și, mai apoi, prin decizia radicală a conducerii UDTTMR, a liderilor comunității tătare din Dobrogea și a venit și rândul Uniunii Culturale a Tătarilor din România să își exprime punctul de vedere.

Pe rând, Menabit Ozgun, unul dintre cei mai reprezentativi oameni din comunitatea tătară din România a scris, în urmă cu câteva minute pe contul său de Facebook, următorul mesaj:

“GELIL, NE FACI NEAMUL DE RÂS!

În contextul în care declară că UDTTMR se delimitează de gestul Ambasadei Kazakhstan de a amplasa în Medgidia statuia a unei personalități culturale turcice. Pe motiv că sultanul autoproclamat Gelil are orientare euro-atlantică. Când s-au format Hanatul Crimean, Hoarda Nogai și Hoarda Buceag, nu fusese descoperită America! Cu siguranță are o altă orientare, dar nu cum zice în ignoranța sa.

Nu-mi revin de la delirul debitat de acest Eserghep. El e nogai. Să se uite în Wikipedia unde a fost Hoarda Nogai.

Cică se trage din cei veniți din Crimeea. Acolo s-a oprit istoria pentru Eserghep.

Dar până la Crimeea, tătarii s-au format în Dobrogea, Buceag și Basarabia, din neamuri cumane, cu câteva sute de ani înainte sa apară tătari in Crimeea. Crimeea a fost tatarizată între 1299 (moartea lui Nogai) și 1441, când s-a format Hanatul Crimean. Tatarii crimeeni se trag din tatarii dobrogeni (edisan – cele 7 clanuri), vorbitori de limba kypchak-cumană. La fel și tătarii Hoardei Nogai, întemeiată la 1440 (in același timp cu Hanatul Crimean, după războiul Tokhtamâș-Timur Lenk 1392) de către hanul Edigu, care se trage din Manguții lui Nogai, iar poporul strămutat este edisan.

Radacina comuna a tătarilor crimeeni și a tătarilor din Hoarda Nogai (cam pe unde e Kazakhstan acum) sunt tatarii formați în Dobrogea, cu comandamentul la Isaccea.

Dacă lui Gelil Eserghep îi este rușine de obârșia dobrogeană a tătarilor crimeeni, nouă nu ne este rușine.

La Saqci (Isaccea, după numele lui Nogai Issa) s-au bătut monezi tătarești până în 1380 (ultima serie descoperită la Enisala). Strămoșii mei au fost cei care au bătut acele monezi. Strămoșul meu este hanul Atlamâș al Dobrogei (Athalamos în scrierile latine), de la care vine balada Toma Alimoș. Când Dobrogea era populată de tătarii kypchak, în Crimeea era principatul de Theodorovo (Mangop). De acolo se trage soția lui Ștefan cel Mare, Maria de Mangop. Când s-a născut, încă exista Mangopul grecesc în Crimeea.

Continuitatea tătarilor kypchak în Dobrogea, începând cu 1262, nu poate să mi-o anuleze un Eserghep incult, care datează prezența tătarilor în Dobrogea doar după sec.18, când Imperiul Rus a anexat Crimeea și o parte din tătari s-au strămutat în Dobrogea. Prezenta tătarilor în Dobrogea are continuitatea în istorie de la Nogai Issa până în prezent, adică 750 ani. Noi nu vorbim limba Hoardei de Aur din Saray, noi vorbim limba clanurilor kypchak-cumane Barin Șirin, Alchin, Argun, Kurlewut, Qifșaq, Sevjevut și Mangyt/Mansur.

La fel și urmașii Hoardei Nogai de la Marea Caspică. Khazahii vorbesc limba kypchak-nogai. Eserghep se trage din nogai, ar trebui să nu se dezică de propriul neam.

Istoria nu are legătură cu politica și cu imaginația limitată a lui Eserghep. Poporul tătar vorbitor de limbă kypchak s-a format înainte să fie descoperită America, cum poate un condamnat penal pentru corupție să se dezică de trecutul tătarilor doar pentru că a aflat în sec.21 de orientarea politică euro-atlantică?

Ne faci neamul de râs, ankav!”

“Bustul nu reprezintă cultura și identitatea comunității tătare”

Mai departe, Uniunea Culturală a Tătarilor din România transmite, printr-un comunicat de presă, că se “delimitează clar de acțiunea primarului Valentin Vrabie care vrea să amplaseze bustul unui artist care nu reprezintă cultura și identitatea comunității tătare”.

Iată mesajul complet:

“Membrii Uniunii Culturale a Tătarilor din România (UCTR) se delimitează clar de acțiunea primarului Valentin Vrabie, care vrea să amplaseze bustul unui artist care nu reprezintă cultura și identitatea comunității tătare. Credem că administrația locală din Medgidia trebuie să acorde atenție personalităților neamului românesc indiferent de etnie. Sunt atestări istorice ce dovedesc că tătarii din România au conviețuit în Dobrogea, de aproape 800 de ani, fiind urmașii tătarilor din Crimeea ce s-au stabilit aici, pe meleagurile românești din Dobrogea.

Așadar, aceste încercări forțate nu au nici o legătură cu identitatea și conservarea etniei tătare. Tătarii au dovedit întodeauna loialitate pe față de statul român și instituțiile sale, față de valorile europene. De asemenea, facem apel la primarul Valentin Vrabie să revizuiască factorii care au stat la baza deciziei dânsului, pentru că acest lucru, nu face nimic altceva decât să distorsioneze identitatea etnică din Dobrogea.

Membrii UCTR, nu se simt reprezentați de gestul Primăriei Medgidia, noi respectăm valorile și interesele României și a poporului român, conform statutului de țară membră NATO și a Uniunii Europene.

Prezentul comunicat este transmis, ca urmare a deciziei administrației locale din Medgidia de a răspunde solicitărilor Ambasadei Kazahstanului în România de a amplasa în Piațeta “Decebal” bustul unui compozitor din Kazahstan, personalitate care nu poate fi asociată cu tătarii din România.”

INFO! Gelil Eserghep, președintele UDTTMR, este politician, fost deputat în Parlamentul României în mandatele 2000-2004 și 2004-2008 din partea PRM Constanța. După plecarea sa din PRM în septembrie 2008, Gelil Eserghep a devenit membru în Partidul Conservator. După un timp a părăsit și acest partid și a devenit președinte al UDTTMR. În legislatura 2000-2004, Gelil Eserghep a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Kazahstan și Albania iar în legislatura 2004-2008, el a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Kazahstan, Republica Turcia, Albania și Republica Azerbaidjan.

Vă invităm să citiți și:

UDTTMR se delimitează de primarul Vrabie în demersul de promovare a culturii statului Kazahstan

 

Comments

comments

Administratie

Primăria Constanța le cere asociațiilor de proprietari să întrețină spațiile verzi din jurul blocurilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța le transmite instituțiilor publice, asociațiilor de proprietari, persoanelor fizice și juridice, că au obligația de a întreține suprafețelor aflate în grijă, din jurul imobilelor. Mai exact, să aibă grijă de spațiile verzi din jurul imobilelor lor. Primăria mai notează că, începând de astăzi, municipalitatea poate fi sesizată cu privire la ridicarea deșeurilor vegetale rezultate în urma acțiunilor de îngrijire a spațiilor verzi din preajma imobilelor, la  numărul de WhatsApp – 0731.550.011. Sesizarea va fi făcută printr-un mesaj scris, care va conține locația exactă unde este necesară intervenția. Acesta va fi însoțit de fotografii realizate la fața locului. Pentru o intervenție mult mai rapidă a echipelor de salubrizare, avem rugămintea ca deșeurile vegetale să fie așezate în apropierea unei căi de acces.

„Precizăm că la numărul de WhatsApp – 0731.550.011, pot fi semnalate probleme ce țin de salubrizarea orașului sau alte situații urgente în rezolvarea cărora municipalitatea poate interveni punctual și într-un timp cât mai scurt.

Reamintim că în conformitate cu prevederile art. 5, pct.2 și pct 3 din  H.C.L nr.77/2021 (pentru aprobarea Regulamentului privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța), instituțiile publice, asociațiile de proprietari, persoanele fizice și juridice au următoarele obligații:

să asigure curățenia trotuarelor din dreptul imobilelor pe care le dețin, a locurilor de parcare pe care le folosesc și a spațiilor verzi existente din dreptul imobilelor pe care le dețin sau le folosesc. Perimetrul aflat în întreținerea asociațiilor de proprietari/operatori economici, îl reprezintă suprafața de spațiu verde tangentă imobilului aflat în proprietatea sau în folosința acestora până la intersecția cu un trotuar, alee, stradă, bulevard. Limita de demarcație o reprezintă jumătatea distanței dintre blocuri/imobile, aparținând unor asociații diferite/operatori economici. Lucrările  ce se vor executa pe suprafețele aflate în  întreținere sunt: cosit iarbă, tuns gard viu, curăţat teren orizontal de frunze și crengi, scos frunze uscate din garduri vii, borduri, chenare, salubrizare spații verzi, colectat, încărcat şi transport resturi vegetale, întreținere arbuști și arbori.

să asigure condiții de igienă, inclusiv prin operațiuni de curățare, dezinsecție, dezinfecție și deratizare, a imobilelor aflate în proprietate sau în folosință, precum și a spațiilor comune din cadrul asociațiilor de proprietari. Aceste lucrări vor fi executate numai cu operatori economici autorizați.“, notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Ce avere are bugetarul Horia Constantinescu: Imobile la Costinești și Predeal, yacht și investiții de sute de mii de euro

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Horia Constantinescu, directorul executiv adjunct al Direcției de Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța, este un personaj extrem de controversat și care stârnit numeroase dispute atât cu mediul de afaceri, cât și cu USR-PLUS, partenerii de alianță ai PNL. Fost membru al PSD și un apropiat al familiei lui Adrian Năstase, dar și de Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea, Horia Constantinescu a reușit să înfurie toată Constanța prin regulamentul parcărilor. Mai nou, Constantinescu a intrat în conflict și cu Asociația Comercianților din Dobrogea, care a acuzat că: „suntem supuși unei presiuni și unui șantaj, de către domnul HORIA CONSTANTINESCU“. În replică, cel învinuit spune, printre altele, că este un om curat și că nu e vinovat pentru ceva: NU IA ȘPAGĂ.

Dincolo de aceste acuze, este interesant să vedem ce avere are un om care s-a învârtit foarte mult prin sectorul bugetar. Am căutat o declarație de avere a lui Horia Constantinescu pe site-ul Primăriei, însă, în mod surprinzător, aceasta lipsea. De altfel, Horia Constantinescu este singurul angajat din aparatul Primăriei care nu are o declarație afișată pe site. Din ce motive? Nu știm încă, deoarece Horia Constantinescu nu a răspuns la telefon atunci când a fost contactat de Ordinea.ro.

În schimb, am găsit o declarație de avere pe numele lui Horia Constantinescu din 2019 în vremea când era președinte la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Potrivit declarației, Horia Constantinescu deține o avere impresionantă. Are mai multe terenuri la Costinești, Predeal și în Tuzla. De asemenea, are mai multe clădiri în Predeal și Tuzla și deține un Yacht. Impresionantă este și colecția de ceasuri, care se ridică la aproximativ 100.000 de lei. Horia Constantinescu are investiții la mai multe firme și care se ridică la sute de mii de euro.

Iată declarația de avere depusă în 2019:

Download (PDF, 201KB)

Surse foto: podul.ro / instagram.com

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Regulamentul parcărilor va fi atacat în instanță! Vezi cine a făcut anunțul!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Regulamentul parcărilor din municipiul Constanța, adoptat în urmă cu o lună, va fi atacat în instanță de un grup de avocați din Constanța. Anunțul a fost făcut de avocatul Emil Tatu în emisiunea „Între alb și negru“ pe care o moderează la Constanța Tvonline.

„Există un grup de colegi de ai mei avocați, în care m-am implicat și eu, și vom încerca să atacăm acest regulament al parcărilor. #josparcările. O să fie o luptă…Prin acest regulament se va plăti parcarea 24 din 24 de ore în toate zonele orașului și nu va fi centimetru pătrat în Constanța care să nu fie taxat în oraș.“, a spus avocatul Emil Tatu.

Amintim că regulamentul parcărilor din Constanța a stârnit numeroase discuții în spațiul public, cei mai mulți criticând faptul că vor plăti sume uriașe pentru a putea parca în oraș. Practic, nu va fi loc în Constanța care să nu fie taxat de Primărie. În varianța aprobată de Consiliul Local, Constanța fost împărțită în patru zone. În zona centrală, zona 0, tariful pentru un loc de parcare va costa 4 lei/oră, iar în primele 30 de minute staționarea autovehiculelor este gratuită. Primăria a fixat și un abonament pentru această zonă, care a fost stabilit la 499 de lei/an. În varianta finală, regulamentul prevede în zona 1 un tarif de 3 lei/oră pentru staționarea autovehiculelor și 1 leu pe oră pentru zona 2. În cele două zone, 1 și 2, abonamentul pe an pentru parcare a fost fixat la 199 de lei.

Cea mai importantă modificare vizează parcările rezidențiale. Sursele Ordinea.ro au spus că, în acest caz, Chițac și ai săi vor să crească taxa pentru parcare de la 208 lei/an, cât este în prezent, la 399 de lei/an. Practic, constănțenii vor plăti aproape dublu pentru un loc rezidențial. Această măsură nu se regăsește însă în noul regulament, ci, cel mai probabil, va fi fixată de la anul prin proiectul de taxe și impozite locale. Un alt amănunt important este că, în acest caz, față de varianta inițială, în noul regulament a fost eliminată prevederea prin care locurile rezidențiale sunt scoase la licitație în cazul în care doi cetățeni vor același loc de parcare. În noua variantă, sursele Ordinea.ro spun că va fi realizată o platformă digitală prin care cetățenii vor vedea toate locurile libere sau ocupate din Constanța. De asemenea, rezervarea locurilor de parcare rezidențiale se va putea face pentru o perioadă de cinci ani, iar actualizarea și plata se vor realiza anual. În discuțiile din cadrul Consiliului Local, subiectul parcărilor rezidențiale au fost evitate.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: