Connect with us

Administratie

“Gelil, ne faci neamul de râs!”. Scandalul amplasării bustului compozitorului kazah în centrul municipiului Medgidia ia amploare

Publicat

la

Decizia lui Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia, de a amplasa bustul unui compozitor kazah în parcul din centrul orașului i-a revoltat și pe tătarii din Dobrogea. După ce s-au delimitat de gestul edilului din Medgidia locuitorii orașului, prin comentariile publice din mediul online, prin revolta unui consilier local și, mai apoi, prin decizia radicală a conducerii UDTTMR, a liderilor comunității tătare din Dobrogea și a venit și rândul Uniunii Culturale a Tătarilor din România să își exprime punctul de vedere.

Pe rând, Menabit Ozgun, unul dintre cei mai reprezentativi oameni din comunitatea tătară din România a scris, în urmă cu câteva minute pe contul său de Facebook, următorul mesaj:

“GELIL, NE FACI NEAMUL DE RÂS!

În contextul în care declară că UDTTMR se delimitează de gestul Ambasadei Kazakhstan de a amplasa în Medgidia statuia a unei personalități culturale turcice. Pe motiv că sultanul autoproclamat Gelil are orientare euro-atlantică. Când s-au format Hanatul Crimean, Hoarda Nogai și Hoarda Buceag, nu fusese descoperită America! Cu siguranță are o altă orientare, dar nu cum zice în ignoranța sa.

Nu-mi revin de la delirul debitat de acest Eserghep. El e nogai. Să se uite în Wikipedia unde a fost Hoarda Nogai.

Cică se trage din cei veniți din Crimeea. Acolo s-a oprit istoria pentru Eserghep.

Dar până la Crimeea, tătarii s-au format în Dobrogea, Buceag și Basarabia, din neamuri cumane, cu câteva sute de ani înainte sa apară tătari in Crimeea. Crimeea a fost tatarizată între 1299 (moartea lui Nogai) și 1441, când s-a format Hanatul Crimean. Tatarii crimeeni se trag din tatarii dobrogeni (edisan – cele 7 clanuri), vorbitori de limba kypchak-cumană. La fel și tătarii Hoardei Nogai, întemeiată la 1440 (in același timp cu Hanatul Crimean, după războiul Tokhtamâș-Timur Lenk 1392) de către hanul Edigu, care se trage din Manguții lui Nogai, iar poporul strămutat este edisan.

Radacina comuna a tătarilor crimeeni și a tătarilor din Hoarda Nogai (cam pe unde e Kazakhstan acum) sunt tatarii formați în Dobrogea, cu comandamentul la Isaccea.

Dacă lui Gelil Eserghep îi este rușine de obârșia dobrogeană a tătarilor crimeeni, nouă nu ne este rușine.

La Saqci (Isaccea, după numele lui Nogai Issa) s-au bătut monezi tătarești până în 1380 (ultima serie descoperită la Enisala). Strămoșii mei au fost cei care au bătut acele monezi. Strămoșul meu este hanul Atlamâș al Dobrogei (Athalamos în scrierile latine), de la care vine balada Toma Alimoș. Când Dobrogea era populată de tătarii kypchak, în Crimeea era principatul de Theodorovo (Mangop). De acolo se trage soția lui Ștefan cel Mare, Maria de Mangop. Când s-a născut, încă exista Mangopul grecesc în Crimeea.

Continuitatea tătarilor kypchak în Dobrogea, începând cu 1262, nu poate să mi-o anuleze un Eserghep incult, care datează prezența tătarilor în Dobrogea doar după sec.18, când Imperiul Rus a anexat Crimeea și o parte din tătari s-au strămutat în Dobrogea. Prezenta tătarilor în Dobrogea are continuitatea în istorie de la Nogai Issa până în prezent, adică 750 ani. Noi nu vorbim limba Hoardei de Aur din Saray, noi vorbim limba clanurilor kypchak-cumane Barin Șirin, Alchin, Argun, Kurlewut, Qifșaq, Sevjevut și Mangyt/Mansur.

La fel și urmașii Hoardei Nogai de la Marea Caspică. Khazahii vorbesc limba kypchak-nogai. Eserghep se trage din nogai, ar trebui să nu se dezică de propriul neam.

Istoria nu are legătură cu politica și cu imaginația limitată a lui Eserghep. Poporul tătar vorbitor de limbă kypchak s-a format înainte să fie descoperită America, cum poate un condamnat penal pentru corupție să se dezică de trecutul tătarilor doar pentru că a aflat în sec.21 de orientarea politică euro-atlantică?

Ne faci neamul de râs, ankav!”

“Bustul nu reprezintă cultura și identitatea comunității tătare”

Mai departe, Uniunea Culturală a Tătarilor din România transmite, printr-un comunicat de presă, că se “delimitează clar de acțiunea primarului Valentin Vrabie care vrea să amplaseze bustul unui artist care nu reprezintă cultura și identitatea comunității tătare”.

Iată mesajul complet:

“Membrii Uniunii Culturale a Tătarilor din România (UCTR) se delimitează clar de acțiunea primarului Valentin Vrabie, care vrea să amplaseze bustul unui artist care nu reprezintă cultura și identitatea comunității tătare. Credem că administrația locală din Medgidia trebuie să acorde atenție personalităților neamului românesc indiferent de etnie. Sunt atestări istorice ce dovedesc că tătarii din România au conviețuit în Dobrogea, de aproape 800 de ani, fiind urmașii tătarilor din Crimeea ce s-au stabilit aici, pe meleagurile românești din Dobrogea.

Așadar, aceste încercări forțate nu au nici o legătură cu identitatea și conservarea etniei tătare. Tătarii au dovedit întodeauna loialitate pe față de statul român și instituțiile sale, față de valorile europene. De asemenea, facem apel la primarul Valentin Vrabie să revizuiască factorii care au stat la baza deciziei dânsului, pentru că acest lucru, nu face nimic altceva decât să distorsioneze identitatea etnică din Dobrogea.

Membrii UCTR, nu se simt reprezentați de gestul Primăriei Medgidia, noi respectăm valorile și interesele României și a poporului român, conform statutului de țară membră NATO și a Uniunii Europene.

Prezentul comunicat este transmis, ca urmare a deciziei administrației locale din Medgidia de a răspunde solicitărilor Ambasadei Kazahstanului în România de a amplasa în Piațeta “Decebal” bustul unui compozitor din Kazahstan, personalitate care nu poate fi asociată cu tătarii din România.”

INFO! Gelil Eserghep, președintele UDTTMR, este politician, fost deputat în Parlamentul României în mandatele 2000-2004 și 2004-2008 din partea PRM Constanța. După plecarea sa din PRM în septembrie 2008, Gelil Eserghep a devenit membru în Partidul Conservator. După un timp a părăsit și acest partid și a devenit președinte al UDTTMR. În legislatura 2000-2004, Gelil Eserghep a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Kazahstan și Albania iar în legislatura 2004-2008, el a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Kazahstan, Republica Turcia, Albania și Republica Azerbaidjan.

Vă invităm să citiți și:

UDTTMR se delimitează de primarul Vrabie în demersul de promovare a culturii statului Kazahstan

 

Comments

comments

Administratie

(document) Primăria Tuzla, anunț important în atenția operatorilor economici și a locuitorilor

Publicat

la data de

Scris de

 

Primăria comunei constănțene Tuzla informează locuitorii și operatorii economici care sunt măsurile pe care trebuie să le aibă în vedere pentru o combatere răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.

Un prim anunț în acest sens este transmis de primarul Reșit Taner tuturor agenților economici. Concret, printre măsurile care s-au instituit se numără și obligativitatea operatorilor economici să dezinfecteze periodic și de câte ori este nevoie în interiorul spațiilor comerciale cât și la intrare.

Totodată, activitatea cu publicul a operatorilor economici se desfășoară la interior și la terase cu o capacitate de până la 50%, în intervalul orar 05.00-21.00.

Cea de-a doua informare a primarului comunei Tuzla îi vizează în mod direct pe cetățeni.

„Accesul persoanelo în incinta Primăriei Tuzla este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultaul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, le transmite primarul Reșit Taner locuitorilor comunei Tuzla.

Totodată, de la 26.10.2021 în intervalul orar 13.00-16.00 se suspendă orice interacțiune directă a personalului Primăriei comunei Tuzla cu cetățenii, prin audiențe, relații cu publicul, acces în clădirea primăriei sau orice alte forme de cotnact direct cu aceștia.

Iată și documentul:

Download (PDF, Unknown)

 

foto: arhivă Ordinea.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Preluarea CET și construirea unui nou spital municipal la Constanța, pe ordinea de zi a CLM

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, va aduce în discuție în cadrul ședinței Consiliului Local două dintre subiectele mult discutate în ultima perioadă. Este vorba preluarea CET-ului și posibilitatea construirii unui nou spital municipal la Constanța.

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, conform aviz CTE nr. 212912/27.10.2021 emis de comisia tehnico-economică pentru imobilul situat în Constanța, str. Egretei nr. 13;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea intenției ferme de preluare de către unitatea administrativ-teritorială municipiul Constanța a activului funcțional industrial CET Constanța, în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2019;

inițiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de prefezabilitate aferent obiectivului de investiții „Construire și dotare Spital municipal policlinic”.

inițiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 4

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Avize negative în Comisia de urbanism pentru ridicarea unor clădiri în Mamaia. Un investitor vrea să construiască blocuri cu 15 nivele

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali din Constanța vor trebui să își dea votul în ședința Consiliului Local Municipal de vineri pentru mai multe proiecte de hotărâre privind Planuri Urbanistice Zonale sau Planuri Urbanistice de Detaliu, care au în vedere construirea unor blocuri. Multe dintre acestea au șanse mici de a fi aprobate din cauza nerespectării regimului înălțimii din zonă. Unul dintre proiectele care vor fi respinse mai mult ca sigur vizează Planul urbanistic de detaliu – construire hotel-apartament, bd. Mamaia nr. 501, investitor Antonevici Serghei. Consilierul USR Cătălin Iacob spune că proiectul a primit aviz negativ în Comisia de Urbanism. Printre motivele pentru care PUZ-ul a fost înaintat în Consiliul Local Constanța cu propunere de respingere se numără faptul că imobilul care ar trebui construit este prevăzut cu 8 etaje, deși regimul înălțimii din zonă prevede clădiri cu cel mult 5 etaje. În plus, clădirea care ar trebui ridicată în stațiunea Mamaia ocupă o suprafață de 56% dintr-un teren de 500 de metri pătrați. Asta înseamnă, spune consilierul USR, că spațiile verzi sunt aproape inexistente. Pe de altă parte, s-a remarcat și faptul că distanța față de clădirile învecinate este foarte mică.

Iacob a mai spus că aviz negativ din partea Comisiei de Urbanism a primit și proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona situată în Stațiunea Mamaia, delimitată de bd. Mamaia și alei carosabile, inițiator Parc Mamaia Nord SRL.

În acest caz, inițiatorul PUZ-ului vrea să ridice două clădiri cu 15 nivele. Inițial, în urmă câteva luni, Parc Mamaia Nord SRL solicitase să ridice mai multe clădiri, din care cea mai mare ar urma să aibă 20 de etaje.

„Am fost astăzi în stațiunea Mamaia să verific 3 planuri urbanistice propuse de unii dezvoltatori. Mai exact două PUZ-uri( P+20 și P+6) și un PUD(P+4). Cel de 20 de etaje este în zona Hotelului Parc, cel de 6 etaje lângă Riviera, iar ultimul lângă Vila Regală. Acestea vor fi analizate de comisia tehnică de urbanism în perioada următoare, iar ulterior vor ajunge pe masa consilierilor locali. Mesajul nostru este clar. Dorim să ne dezvoltăm, dar trebuie să stabilim niște reguli bine definite pe care să le respectăm cu toții.“, a scris Cătălin Iacob pe Facebook în luna mai.

Citește și:

Clădire cu 20 de etaje în Mamaia? Cătălin Iacob (USR-PLUS): „Dorim să ne dezvoltăm, dar trebuie să stabilim niște reguli“

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: