Connect with us

Administratie

UDTTMR se delimitează de primarul Vrabie în demersul de promovare a culturii statului Kazahstan

Publicat

la

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România își exprimă îngrijorarea față de apariția în spațiul public a unor acțiuni și declarații lansate de entități statale și nonstatale românești și străine care, invocând multiculturalitatea spațiului dobrogean, atribuie comunității tătare din România false valori identitare. Acestea, potrivit UDTTMR, atrag atenția populației majoritare într-un mod depreciativ asupra întregii noastre comunități.

“Prin mesajul de față ne delimităm public de astfel de acțiuni așa-zis culturale și amintim faptul că tătarii din România sunt recunoscuți drept o comunitate care face parte din familia popoarelor turcice, limba și religia fiind valorile identitare principale care confirmă această teorie susținută de istorici. De asemenea, tătarii din România sunt recunoscuți drept o comunitate istorică, actualii membri fiind urmașii tătarilor din Crimeea stabiliți în zona Dobrogei. Încercările forțate ale unor entități, susținute părtinitor și interesat și de unii etnici tătari, de a raporta comunitatea tătară din România la alte valori și realități istorice le catalogăm drept o diversiune și o tentativă de a deturna atenția tuturor, comunitate și autorități, de la adevăratele teme de dezbatere care se află în prezent pe agenda națională și internațională (problema Crimeei). Prezentul comunicat se impune ca urmare a deciziei administrației locale din Medgidia de a răspunde solicitărilor Ambasadei Kazahstanului în România de a amplasa în Piațeta “Decebal” bustul unui compozitor din Kazahstan, acțiune și personalitate care nu pot fi sub nicio formă asociate cu tătarii din România, așa cum, din nefericire, s-a prezentat în spațiul public!Respectăm cultura tuturor popoarelor, motiv pentru care facem apel să fie respectate și valorile noastre identitare, să nu fim asociați cu elemente identitare care nu ne reprezintă și, cel mai important, să nu fim amestecați și folosiți în redefinirea unor relații diplomatice, încălcându-se astfel, fortuit sau deliberat, delimitările protocolare. Reiterăm prin acest mesaj loialitatea pe care comunitatea tătară o manifestă față de statul român și instituțiile sale, față de valorile europene și transatlantice. De asemenea, facem apel la factorii decidenți să acționeze asumat, în scopul respectării intereselor României și poporului român, conform statutului de țară membră NATO și a Uniunii Europene. Nu ne asociem cu alte valori. Noi susținem politica euro-atlantică a României”, au subliniat reprezentanții UDTTMR.

Ziarul nostru a prezentat, luni, lucrările prin care administrația municipală din Medgidia urmează să amplaseze bustul unui compozitor kazah în centrul localității.

Detalii găsiți accesând următorul link:

Liberalii Vrabie și Chițac s-au ORIENTat: strâng relațiile culturale cu statul Kazahstan

 

Comments

comments

Administratie

Poarta Albă. Dispensarul și grădinița intră în reabilitare

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali din comuna Poarta Albă au adoptat, la ultima ședință ordinară a Consiliului Local, două proiecte importante pentru comunitate. Acestea vizează eficientizarea energetică a două imobile: dispensarul uman și grădinița din satul Nazarcea. În cazul dispensarului vorbim de aproape 2,3 milioane de lei (cu TVA) pentru o clădire cu o suprafață desfășurată de peste 350 de mp și o suprafață desfășurată propusă după termoizolare de 372 de mp. Proiectul este realizat în cadrul programului „Eficiență energetică în clădiri publice” derulat prin Administrația Fondului de Mediu. Și proiectul eficientizării grădiniței din Nazarcea va fi realizat grație aceluiași program. Aici este vorba despre un proiect cu o valoare de aproape 2,3 milioane de lei (fără TVA) și o suprafață desfășurată propusă după termoizolare de 355 de mp.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

„Împreună pentru o viață mai bună în Castelu”. Dezbatere despre problemele din comună

Publicat

la data de

Scris de

Absenteismul copiilor de la școală, lipsa documentelor de identitate, care îngreunează accesul familiilor la toate serviciile, și necesitatea angajării unui nou asistent medical comunitar sunt doar câteva dintre problemele care au fost discutate de autoritățile locale din comuna Castelu în cadrul întâlnirii Grupului de Acțiune Locală.

„La întâlnirea cu Grupul de Acțiune Locală de săptămâna trecută am pus pe masă câteva dintre cele mai dificile probleme cu care ne confruntăm la Castelu. Accesul copiilor la școală și la servicii medicale sunt două dintre prioritățile proiectului nostru. Am discutat despre cazuri concrete ca să găsim soluții pentru absenteismul copiilor sau pentru lipsa documentelor de identitate, care îngreunează accesul familiilor la toate serviciile; despre necesitatea angajării unui nou asistent medical comunitar.

Toți participanții au fost de acord să ne unim forțele pentru a transforma în realitate centrul comunitar care ar aduce atâtea beneficii locuitorilor din Castelu.

Ne bucurăm că aceste întâlniri devin parte din rutina de lucru pentru rezolvarea problemelor identificate la firul ierbii și, astfel, mai punem o cărămidă la asigurarea sustenabilității intervențiilor.

Alături de reprezentanții Reality Check, la discuții au participat de la Primăria Castelu: Nicolae Anghel – primar, Antoneta Prodan – viceprimar, Mariana Niculache și Madalina Ursache – referenți sociali, Marcela Ciuraru – ofițer evidența populației;

de la Școala Gimnazială Nr. 1 Castelu: Marin Anamaria – director, Mihaela Mircea – director adjunct, Mariana Musat – responsabil grădiniță (și consilier local); de la Asociația Pe Stop: Irina Vasilescu, președinte.

„Împreună pentru o viață mai bună în Castelu” este un proiect derulat de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu, Fundatia Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.“, spun reprezentanții Asociației Reality Check.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța vrea să cheltuiască aproape 350.000 de lei pentru artificiile de Revelion

Publicat

la data de

Scris de

După ce va cheltui 1,3 milioane de euro pentru iluminatul festiv de Sărbători, Primăria Constanța va sparge alți 293.575 de lei fără TVA, 349.354.25 de lei cu TVA, pentru servicii pirotehnice în noaptea de Revelion. Atribuirea achiziției se va face pe baza criteriului – prețul cel mai scăzut. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 8.12.2021, ora 11:00.

Citește și:

Chițac vrea să spargă 1,3 milioane de euro pentru iluminatul festiv de Crăciun

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: