Connect with us

Administratie

Gigacaloria. 250 de lei la Constanța, 142 de lei la Năvodari

Publicat

la

Căldura la Constanța este scumpă. Chițac consideră că cetățenii din Constanța trăiesc pe picior mare și a propus Consiliului Local, și s-a și aprobat, majorarea prețului local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL de la 598 de lei la 1.034,78 de lei/gigacalorie. Pentru a îndulci amarul, tot Chițac, dar după negocieri cu partenerii de alianță, cei de la USR, a propus ca prețul gigacaloriei pe care îl va plăti populația să fie de 250 de lei. Inițial, Chițac ar fi vrut și mai mult, dar, după cum notam mai sus, după negocieri cu cei de la USR, a revenit la prețul de 250 de lei. Faptul că populația plătește 250 de lei și nu 1.034 de lei nu trebuie să îi entuziasmeze prea mult pe cetățeni, pentru că diferența de preț va fi suportată de la bugetul local, adică tot din taxele și impozitele constănțenilor. Pe de altă parte, Chițac a spus că va suporta subvenția din cele 10 milioane de lei pe care le-a primit cadou de la Guvernul Cîțu.

În ședința de azi, primarul Chițac ne spunea să vedem partea plină a paharului, adică să ne bucurăm de faptul prețul gigacaloriei la Constanța este mic în comparație cu alte localități. Însă, primarul Constanței, ar fi trebuit să se uite mai aproape, la vecinii din Năvodari, unde populația plătește doar 142 de lei pe lună pentru o gigacalorie.

Conducerea Primăriei Năvodari spune că autoritatea locală „face eforturi pentru a păstra neschimbat prețul apei calde și căldurii către populație la 142 lei pentru o gigacalorie, în condițiile în care tarifele la gaze și electricitate au crescut necontrolat în ultima perioadă. Însă, notează Primăria, este nevoie ca și abonații să își respecte obligațiile și să își achite facturile la termoficare.

„Din 1.500 de abonați (din 10.000) cât mai are SC Termica Distribuție, 1.200 înregistrează datorii care însumează peste 1,5 milioane lei. De aceea, UT Midia a sistat din data de 5 octombrie livrarea de agent termic către Orașul Năvodari! Pentru a debloca situația, abonații care au facturi restante la apă caldă și căldură trebuie să achite urgent măcar o parte din datorii!“, nota Primăria într-un comunicat pe Facebook.

Dacă Primăria Constanța a primit de la Guvern 10.000.000 de lei, Primăria Năvodari, condusă de un primar PSD, a primit doar 100.000 de lei.

Un preț mic pentru o gigacalorie îl are până și Bucureștiul. Cu tot cu problemele uriașe din sistem, cu pierderi foarte mari, acum populația din București plătește în jur 163 de lei față de 490 cât e prețul gigacaloriei, restul e subvenționat de Primăria Capitalei. Nu se știe cât va dura această situație, pentru că, potrivit presei centrale și primarul Nicușor Dan ar cam vrea să majoreze prețul gigacaloriei.

Comments

comments

Administratie

Lumina. Lucrări de eficientizare energetică la trei școli și Căminul Cultural din comună

Publicat

la data de

Scris de

Trei școli și Căminul Cultural din comuna Lumina au intrat într-un program de eficientizare energetică. În afara căminului cultural din Lumina în acest proiect mai sunt incluse Școala Gimnazială nr. 2 Oituz, Școala Veche Lumina și Școala Gimnazială nr. 1 Lumina. Lucrările la Căminul Cultural includ anveloparea clădirii și schimbarea tâmplăriei. În plus, prin intermediul altui proiect derulat de autoritățile locale, concomitent cu cel de eficientizare energetică a clădirii Căminului Cultural, instituția va fi dotată cu tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea activității în condiții cât mai bune: costume populare, instrumente muzicale, instalație de lumini și sonorizare interioară, o nouă scenă, dar și mobilier nou.

Programul de eficientizare energetică este derulat de Primăria Lumina prin Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”). Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”. Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) este de 213.571 euro, din care: 85% – 181.000 euro – valoarea eligibilă nerambursabilă din Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, 15% – 32.571 euro – valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului.

Obiectivul general al proiectului constă în implementarea unui set integrat de măsuri destinate optimizării consumurilor energetice şi reducerii emisiilor de CO2 la nivelul a patru clădiri publice din raza unităţii administrativ teritoriale a comunei Lumina, şi alinierea la standardele şi cerinţele de performanţă energetică europene.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de un număr de 932 de elevi, 73 de cadre didactice şi 12 persoane din structura administrativă din cadrul:

Căminului Cultural Lumina;

Şcolii Gimnaziale nr. 2 Oituz;

Şcolii Vechi Lumina;

Şcolii Gimnaziale nr. 1 Lumina.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

Reducerea consumului de energie cu 313,69 MW/an;

Scăderea nivelului specific al gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2), cu 84,64 t/an; reducerea cu 14.568 de euro a costurilor aferente cheltuielilor cu energia electrică.

Principalele măsuri de eficientizare energetică implementate în cadrul proiectului sunt: anveloparea clădirilor; înlocuirea tâmplăriilor; termoizolarea planşeelor; instalarea de centrale termice murale în condensaţie. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 30 de luni.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Năvodari. Lucrările de asfaltare a podului de la Ecluză, finalizate în acest weekend

Publicat

la data de

Scris de

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a declarat că a fost continuată asfaltarea Podului peste Canal

„Azi-noapte am asfaltat prima jumătate a  Podului peste Canal, inclusiv cu aplicarea stratului de uzură! La noapte, vom finaliza și cealaltă jumătate. În perioada următoare vom schimba rosturile de dilatație distruse, vom trasa benzile de circulație și vom monta un nou parapet rutier și pietonal!“, a declarat Florin Chelaru.

Amintim că, podul de peste ecluza de la Năvodari este modernizat și lărgit. Valoarea totală a investiției este de 5,2 milioane lei. Realizarea proiectului are în vedere execuția unor ample lucrări de reabilitare a structurii podului, lărgirea carosabilului la 3 benzi și asfaltarea întregii suprafețe carosabile rezultată după operațiunile de lărgire. Astfel, proiectul prevede lărgirea căii de rulare la 9,10 m (trei benzi de circulație) și reabilitarea celor două trotuare cu o lățime de 1,60 m. Se vor executa lucrări de frezare, de betonare a structurii (beton de pantă), de execuție a unei noi hidroizolații, de turnare a trei noi straturi de asfalt 4 cm MAS 16, 4 cm BAP 16 și 3 cm BA 8. Mai mult decât atât, se va reabilita drumul în zona rampelor de acces, precum și suprafața sensului giratoriu prevăzută de acest proiect. Trotuarele se vor prevede cu pavele de 10 cm, precedată de refacerea structurii acestora ciment.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța: „Zona de acces către plaja Modern se transformă într-un spațiu atractiv și sigur“

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța se laudă într-un comunicat cu faptul că pavele moderne îmbracă suprafața pietonală care asigură accesul către plaja Modern.

„Echipele Confort Urban intervin în aceste zile asupra scărilor din zona de esplanadă de pe strada Mircea cel Bătrân. Infrastructura este refăcută complet pentru a îmbunătăți condițiile de trafic pietonal. Placarea cu pavele prezintă o serie de avantaje. Materialele sunt ușor de montat și conferă rezistență la diferențele de temperatură, precum și la uzură. Zona pietonală este delimitată cu borduri. Treptele vor fi consolidate prin montarea de cofraje de metal. Armătura va fi acoperită cu un strat de beton și vor placa cu metal contratreptele și pereții laterali ai scărilor. Zona va fi reamenajată pentru ca atât constănțenii, cât și turiștii să poată petrece timpul liber în mod civilizat.“, se arată în comunicatul Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: