Connect with us

Actual

Greșelile ANT dau de furcă agențiilor de turism! Și presei…

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de ieri, Autoritatea Națională pentru Turism a postat o informare potrivit căreia explică închiderea mai multor agenții de turism din întreaga țară. ”Începând din luna martie 2016, Autoritatea Națională pentru Turism a declanșat o amplă acțiune de verificare a unei baze de date a agențiilor de turism, o evidență de peste 10 ani. Este o acțiune curajoasă, dar extrem de necesară, în contextul evenimentelor cu impact negativ asupra pieței turistice din aceasta vară. Această acțiune a cuprins o serie continuă de comunicări în spațiul public și, de asemenea, au fost transmise două Notificări către agențiile de turism din aceasta listă perimată, pentru clarificări și actualizare. În această perioadă, foarte multe agenții s-au închis natural, altele și-au mutat sediul, fără a comunica către A.N.T. nici schimbarea sediului și nici polița de asigurare. Estimăm la mai mult de jumătate acest tip de situații, cu caracter administrativ. Restul agențiilor care în acest moment nu au asigurare, probabil că le vor transmite, în mare parte, până la sfârșitul anului. Lista prezentată pe site-ul Autorității cuprinde toate aceste situații (agenții care s-au închis natural, care și-au mutat sediul, care nu au comunicat către ANT schimbarea sediului sau polița de asigurare), dar și agențiile sau sediile agențiilor ce au fost închise la cererea operatorilor economici. Pentru o și mai bună informare și clarificare, la sfârșitul zilei de astăzi vor fi afișate trei noi liste ce vor conține:
a)Lista agențiilor licențiate active
b)Lista agențiilor cărora le-a fost retrasă licența în urma acțiunilor de control
c)Lista agențiilor care au cerut să le fie radiată licența sau anexa licenței de turism
Această acțiune se înscrie în lista acțiunilor premergătoare unor noi reglementări legale, privind asigurarea agențiilor pentru insolvență și faliment, Directiva Europeană stipulând că trebuie asigurați toți banii turiștilor. În acest scop, pe circuitul de avizare internă se află un proiect de act normativ care va aduce corecțiile necesare. Finalitatea acestei acțiuni este obținerea unei liste clare și transparente a agențiilor serioase, care respectă legea, și vă asigurăm ca rezultatul va fi unul, pozitiv.” Ce-i drept, în cursul zilei de ieri au fost deja postate listele despre care se face referire în acest comunicat de presă.

Agențiile de turism reacționează!

Din curiozitate am intrat pe paginile de facebook ale câtorva persoane care au legturi strânse cu activitatea turistică și iată ce am aflat. Dan Aristide Popa – director al agenției Viking Travel:  ”Este o prostie lista aia…. o să fie actualizată din 5 în 5 minute pe măsură ce cei de la ANT primesc copii după polițe… chestia cu notificarea trimisă în primăvară – o altă prostie… foarte mulți nu au primit așa ceva…. cineva are interes să mai omoare din concurență… degeaba dispari de pe listă mâine… azi esti pe ea, un hoț, un borfaș, la pușcărie cu tine … asta meriți că nu ai trimis de la tine putere un email cu o copie după polița de asigurare :))… Las că de acum înainte o să le umplem zilnic mailul celor de la ANT cu o copie după polița de asigurare :)). Să fim siguri că o primesc de 365 de ori pe an de la fiecare agenție :))”. Omul de afaceri Thorsten  Kirschner a precizat pe pagina sa de facebook, la fel ca mulți alți patroni sau angajați ai unor agenții de turism, că astăzi Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a acuzat ca fiind în ilegalitate 50% dintre agențiile de turism din România, aceste agenții regăsindu-se pe lista ANT-ului cu licențele retrase din cauza faptului că nu au trimis polițele de insolvabilitate. ”Sute de agenții cu documentele în regulă s-au regăsit pe lista neagră, printre care agenții care îmi sunt cunoscute și care lucrează legal și corect de ani de zile. Această acțiune a prejudiciat un întreg sector economic al României, cu mii de angajați. După un val de proteste, ANT a emis o notificare în care au transmis faptul că această listă este una “perimată”. În seara acesta au corectat lista agențiilor care dispun de polițele de insolvabilitate și de documente conforme pentru a-și putea continua activitatea. Susțin un turism corect, fără liste care ar putea aduce prejudiciu acestui sector, fără notificări care nu ajung la destinație sau ajung prea târziu.”, a postat pe pagina sa Thorsten Kirschner. El a venit și cu o serie de propuneri care ar putea sdchimba pe viitor lucrurile.  Iată ce propunerile omului de afaceri: 1. Există numai 6 asiguratori care emit polițele de insolvabilitate. Ar trebui să intre în indatorirea lor să transmită către ANT de 2 ori pe an listele cu agențiile care au încheiat polițele de insolvabilitate. ANT compară cu licențele de turism și poate trimite o notificare scrisă – recomandată, către toate agențiile care nu apar în aceste liste. După confirmarea primirii notificării din partea agenției, ANT poate lua deciziile în consecință.
2. În 2016 exista posibilitatea trimiterii unui mail către agenții din partea ANT cu notificările de rigoare, mailurile purtând o cerere de confirmare a primirii și citirii acestor mailuri. Aceste 2 metode simple și efective pot face diferența între agențiile care fac dovada tuturor documentelor pentru a își putea continua activitatea și cele cărora aceste documente le lipsesc. Astfel nu va mai exista riscul de a discredita un întreg sector.”, precizează Thorsten Kirschner.

Corina Martin știe că s-au făcut multe greșeli 

Cu toții știm că, de ani de zile, Corina Martin, mai cunoscută în ultima perioadă grație implicării sale în viața turistică în țara noastră (este președinte al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România și președinte al Asociației Litoral-Delta Dunării) are o agenție de turism. Pe lista publicată de către ANT figurează mai multe agenții care nu-i mai aparțin Corinei Martin de multă vreme. ”Sunt foarte multe erori. De exemplu, Mistral Voyage nu mai este agenție de turism de foarte multă vreme. Între timp este un hotel și nu mai au de ani de zile sediul la noi. Adică, mai exact, de vreo cinci ani! Martin Resort se află în aceeași situație. Eu nu vreau să vorbesc despre agenția noastră și nici nu vreau să comentez public. Dar nu s-au transmis scrisorile cu copiile după polite. Noi lucrăm de 26 de ani în turism și nu ar trebui să se întâmple așa ceva. Nu trebuie să asistăm la aceste lucruri. Am clarificat între timp lucrurile și mâine vom reapărea pe listă.”, ne-a spus Corina Martin.

ANT pare paralelă cu activitatea turistică

O întrebare extrem de importantă rămâne însă pe buzele tuturor agențiilor de turism implicate în scandalul ultimelor zile. Știe ANT și președintele Anca Nedea câte hoteluri și pensiuni există la ora actuală în România? Întrebăm acest lucru și datorită unui anunt publicat la sfârșitul lunii septembrie pe site-ul ANT, potrivit căruia mai multe hoteluri care nu funcționează sau nu funcționează și pe timpul iernii au fost recomandate turiștilor care apelau la această formulă de căutare a unui loc de cazare pe litoral. Pe această listă figura și numele hotelului Rex, care este închis încă din anul 2011, după ce a luat foc acoperișul și mobilierul din mai multe camera.  ANT îi trimitea însă pe turiști să se cazece acolo! Pe lista publicată la acel moment de către ANT figurau ca fiind deschise mai multe unități de cazare care sunt închise pe parcursul iernii. Printre acestea amintim hotelurile Mamaia, Victoria, Parc din stațiunea Mamaia, hotelul Doina din Neptun, Cocor din Olimp, Carmen din Venus și Paradiso din Mangalia.

Am încercat să luăm legătura cu conducerea ANT, dar a fost imposibil. Într-un final am reușit să stăm câteva minute de vorbă cu purtătorul de cuvînt al ANT, Marius Popescu, care și-a cerut scuze și a spus că are de finalizat o lucrare urgentă. A promis că revine cu un telefon în vreo 10 minute, după ce se va elibera. Numai că de atunci a trecut aproape o oră, ceea ce înseamnă că pentru angajații ANT timpul trece altfel decât pentru noi, ceilalți oameni. Așa că, dacă vă doriți un răspuns concret din partea ANT, fie o contactați direct pe d-na Anca Nedea pe telefon, fie stați de vorbă cu purtătorul de cuvânt. Dacă îi doriți numărul de telefon, vă rog să mi-l cereți!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mărturia emoţionantă a unui medic al Sanatoriului Balnear Techirghiol

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, dr. Iulia Belc, medic primar şef de secție la Spitalul de Recuperare Medicală Neuropsihomotorie Techirghiol – copii a descris, emoţionant, cum este să fii medic pentru sute de persoane aflate în carantină.

Ea a precizat că oamenii pe care i-a întîlnit erau, la început, speriaţi, obosiţi, îngheţaţi…. A spus că a cuprins-o mila şi s-a ruşinat de tot ceea ce simţise înainte.

Dr. Iulia Belc a scris, pe pagina Sanatoriului Balnear de Recuperare Techirghiol că a învins, întâi de toate, teama.

Şi că, împreună cu colegii ei,  şi-au verificat capacitatea de a rezista la situații excepționale, făcându-şi datoria de medici-oameni.

Iată mesajul postat de dr. Iulia Belc:

“La început am privit cu teamă decizia de a fi gazdă pentru carantinații veniți din toate colțurile Europei, goniți de ucigașul virus spre casă. Auzisem nenumărate povești despre ei. Dar știam că puteau fi și ai mei printre aceștia. Sau eu. Sau copilul meu.

Când am îmbrăcat prima dată echipamentul de protecție nu am simțit teama, ci m-am gândit că viața mi-a oferit o altă provocare, a nu știu câta! Păream din altă lume, pentru o altă lume. Mă simțeam cuprinsă de o neliniște, dar și o frenezie cum nu mai avusesem în toată meseria mea. Și doar făcusem practică în toți anii de studenție în toate secțiile, ne intersectasem, nu o dată, cu moartea prin saloane și laboratoare.

Acum era însă altceva. Am privit la colegele mele. Le simțeam la fel de emoționate. Apoi am început să prindem curaj. Să ne susținem privirile. Să ne luăm locul stabil în scenariul atât de bine comandat și coordonat de managerul nostru. De fapt, ea, Elena Roxana Almășan, ne insuflase încrederea că va fi bine. Ea se ocupase să avem întregul necesar de echipamente de protecție, să facem toate operațiile de izolare ca la carte, după planul prestabilit. Niciun detaliu nu a fost omis pentru ca toată lumea să se simtă in siguranţă.

Și a sosit momentul primului contact. Tot ceea ce vedeam era departe de temerile noastre. Erau oameni speriați, obosiți, înghețați, pe care tot acest tăvălug i-a găsit în facultăți, spitale, locuri de muncă ce s-au volatilizat. M-a cuprins un sentiment de milă și de rușine față de tot ce gândisem înainte.
Carantinații au intrat în camere. Sunt altfel de pacienți. Știm despre fiecare ceea ce s-a notat în fișele de observație. De la numărul de telefon, locul de unde venise, până la bolile copilăriei și preferințele culinare.

Pe grup, fiecare din noi raportează situația de fapt din fiecare cameră. Dimineața, la prânz și seara. Responsabilitatea este mare, știm că oamenii aceia veniți de la drum lung, plini de neliniști și griji găsesc în noi singurul reazem, singura flacără de speranță. O responsabilitate imensă.

Acum pot spune că am reușit să clădim o nouă structură organizatorică, alte circuite, proceduri și protocoale printr-o bună, consecventă și profesională coordonare și respectarea întocmai a cerințelor de protecție, disciplină și solidaritate.

Am învins întâi de toate teama. Și ne-am verificat capacitatea de a rezista la situații excepționale, făcându-ne datoria de medici-oameni.

Lupta cu virusul ucigaș continuă și știm că suntem doar la un început de drum. Primele persoane carantinate încep să plece spre casele lor, fericiți că nu au fost contaminați, alții noi sosesc pentru a petrece 14 zile în condiţii de maximă siguranţă.

Dar suntem tot mai puternici, mai bine antrenați și mai legați, visând la ziua când ne vom putea strânge în brațe, fericiți a dovedi că suntem supraviețuitori, oameni și medici. Dovadă că reușim în acest timp să ne împlinim și obligațiile față de Centrul de cercetare științifică existent în sanatoriu editând un nou număr din revista Techirghiol, pe care o puteți citi pe site-ul nostru. In același timp, prin munca noastră neobosită ne creăm o bază de date medicale pentru studiile viitoare.

Viața merge înainte cu toate pânzele sus!”, a scris dr. Iulia Belc, Medic Primar Șef de Secție Spital Recuperare Medicală Neuropsihomotorie – Copii.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Foto) Accident rutier între Cobadin şi Viişoara. O maşină s-a răsturnat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 18.50, la ieşirea din Cobadin spre Viişoara a avut loc un eveniment rutier grav.

Potrivit primelor informaţii oferite de Biroul de presă al IPJ Constanţa, accidentul s-a produs pe DN3, între Cobadin şi Viisoara. Conducătorul auto a pierdut controlul asupra volanului, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat.

În maşină se aflau şoferul şi o femeie, pasager. Ambele persoane sunt rănite, iar la ora actuală li se acordă îngrijiri medicale.

La faţa locului a ajuns şi elicopterul SMURD.

Update: La ora actuală, cele două victime sunt în drum spre Spitalul judeţean Constanţa.

Ştire în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanţa: Un poliţist local a fost amendat de un poliţist rutier

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 31 martie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a fost sesizat de către reprezentanții Poliției Locale Constanța cu privire la faptul că un polițist local a fost sancționat de către un polițist rutier.

Potrivit informaţiilor pe care le avem, evenimentul s-a produs noaptea, pe strada Mircea cel Bătrân din municipiul Constanţa. Un echipaj de la Poliţia Locală  a oprit un autoturism, iar ocupanţii acestuia, inclusiv şoferul, nu au putut prezenta declaraţii pe propria răspundere.
Mai mult, şoferul mirosea a băutură, aşa că a fost testat cu etilotestul.  Acesta a indicat faptul că şoferul băuse.
În acest context, a fost solicitat la faţa locului un echipaj al Poliţiei Rutiere.
Se pare că între poliţistul local şi cel rutier a avut loc un conflict. Surse demne de încredere au precizat că poliţistul local a refuzat să se legitimeze în faţa poliţistului rutier.

Iată ce spune Biroul de presă al IPJ Constanţa:

“La data de 31 martie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a fost sesizat de către reprezentanții Poliției Locale Constanța cu privire la faptul că un polițist local a fost sancționat de către un polițist rutier.

La aceeași dată, conducerea I.P.J. Constanța a dispus activități de cercetare prealabilă în vederea stabilirii existenței sau inexistenței vreunei abateri disciplinare a polițistului în cauză.

Menționăm faptul că temeinicia și legalitatea procesului verbal de contravenție pot fi analizate doar de către instanța de judecată.”

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: