Connect with us

Actual

Greșelile ANT dau de furcă agențiilor de turism! Și presei…

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de ieri, Autoritatea Națională pentru Turism a postat o informare potrivit căreia explică închiderea mai multor agenții de turism din întreaga țară. ”Începând din luna martie 2016, Autoritatea Națională pentru Turism a declanșat o amplă acțiune de verificare a unei baze de date a agențiilor de turism, o evidență de peste 10 ani. Este o acțiune curajoasă, dar extrem de necesară, în contextul evenimentelor cu impact negativ asupra pieței turistice din aceasta vară. Această acțiune a cuprins o serie continuă de comunicări în spațiul public și, de asemenea, au fost transmise două Notificări către agențiile de turism din aceasta listă perimată, pentru clarificări și actualizare. În această perioadă, foarte multe agenții s-au închis natural, altele și-au mutat sediul, fără a comunica către A.N.T. nici schimbarea sediului și nici polița de asigurare. Estimăm la mai mult de jumătate acest tip de situații, cu caracter administrativ. Restul agențiilor care în acest moment nu au asigurare, probabil că le vor transmite, în mare parte, până la sfârșitul anului. Lista prezentată pe site-ul Autorității cuprinde toate aceste situații (agenții care s-au închis natural, care și-au mutat sediul, care nu au comunicat către ANT schimbarea sediului sau polița de asigurare), dar și agențiile sau sediile agențiilor ce au fost închise la cererea operatorilor economici. Pentru o și mai bună informare și clarificare, la sfârșitul zilei de astăzi vor fi afișate trei noi liste ce vor conține:
a)Lista agențiilor licențiate active
b)Lista agențiilor cărora le-a fost retrasă licența în urma acțiunilor de control
c)Lista agențiilor care au cerut să le fie radiată licența sau anexa licenței de turism
Această acțiune se înscrie în lista acțiunilor premergătoare unor noi reglementări legale, privind asigurarea agențiilor pentru insolvență și faliment, Directiva Europeană stipulând că trebuie asigurați toți banii turiștilor. În acest scop, pe circuitul de avizare internă se află un proiect de act normativ care va aduce corecțiile necesare. Finalitatea acestei acțiuni este obținerea unei liste clare și transparente a agențiilor serioase, care respectă legea, și vă asigurăm ca rezultatul va fi unul, pozitiv.” Ce-i drept, în cursul zilei de ieri au fost deja postate listele despre care se face referire în acest comunicat de presă.

Agențiile de turism reacționează!

Din curiozitate am intrat pe paginile de facebook ale câtorva persoane care au legturi strânse cu activitatea turistică și iată ce am aflat. Dan Aristide Popa – director al agenției Viking Travel:  ”Este o prostie lista aia…. o să fie actualizată din 5 în 5 minute pe măsură ce cei de la ANT primesc copii după polițe… chestia cu notificarea trimisă în primăvară – o altă prostie… foarte mulți nu au primit așa ceva…. cineva are interes să mai omoare din concurență… degeaba dispari de pe listă mâine… azi esti pe ea, un hoț, un borfaș, la pușcărie cu tine … asta meriți că nu ai trimis de la tine putere un email cu o copie după polița de asigurare :))… Las că de acum înainte o să le umplem zilnic mailul celor de la ANT cu o copie după polița de asigurare :)). Să fim siguri că o primesc de 365 de ori pe an de la fiecare agenție :))”. Omul de afaceri Thorsten  Kirschner a precizat pe pagina sa de facebook, la fel ca mulți alți patroni sau angajați ai unor agenții de turism, că astăzi Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a acuzat ca fiind în ilegalitate 50% dintre agențiile de turism din România, aceste agenții regăsindu-se pe lista ANT-ului cu licențele retrase din cauza faptului că nu au trimis polițele de insolvabilitate. ”Sute de agenții cu documentele în regulă s-au regăsit pe lista neagră, printre care agenții care îmi sunt cunoscute și care lucrează legal și corect de ani de zile. Această acțiune a prejudiciat un întreg sector economic al României, cu mii de angajați. După un val de proteste, ANT a emis o notificare în care au transmis faptul că această listă este una “perimată”. În seara acesta au corectat lista agențiilor care dispun de polițele de insolvabilitate și de documente conforme pentru a-și putea continua activitatea. Susțin un turism corect, fără liste care ar putea aduce prejudiciu acestui sector, fără notificări care nu ajung la destinație sau ajung prea târziu.”, a postat pe pagina sa Thorsten Kirschner. El a venit și cu o serie de propuneri care ar putea sdchimba pe viitor lucrurile.  Iată ce propunerile omului de afaceri: 1. Există numai 6 asiguratori care emit polițele de insolvabilitate. Ar trebui să intre în indatorirea lor să transmită către ANT de 2 ori pe an listele cu agențiile care au încheiat polițele de insolvabilitate. ANT compară cu licențele de turism și poate trimite o notificare scrisă – recomandată, către toate agențiile care nu apar în aceste liste. După confirmarea primirii notificării din partea agenției, ANT poate lua deciziile în consecință.
2. În 2016 exista posibilitatea trimiterii unui mail către agenții din partea ANT cu notificările de rigoare, mailurile purtând o cerere de confirmare a primirii și citirii acestor mailuri. Aceste 2 metode simple și efective pot face diferența între agențiile care fac dovada tuturor documentelor pentru a își putea continua activitatea și cele cărora aceste documente le lipsesc. Astfel nu va mai exista riscul de a discredita un întreg sector.”, precizează Thorsten Kirschner.

Corina Martin știe că s-au făcut multe greșeli 

Cu toții știm că, de ani de zile, Corina Martin, mai cunoscută în ultima perioadă grație implicării sale în viața turistică în țara noastră (este președinte al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România și președinte al Asociației Litoral-Delta Dunării) are o agenție de turism. Pe lista publicată de către ANT figurează mai multe agenții care nu-i mai aparțin Corinei Martin de multă vreme. ”Sunt foarte multe erori. De exemplu, Mistral Voyage nu mai este agenție de turism de foarte multă vreme. Între timp este un hotel și nu mai au de ani de zile sediul la noi. Adică, mai exact, de vreo cinci ani! Martin Resort se află în aceeași situație. Eu nu vreau să vorbesc despre agenția noastră și nici nu vreau să comentez public. Dar nu s-au transmis scrisorile cu copiile după polite. Noi lucrăm de 26 de ani în turism și nu ar trebui să se întâmple așa ceva. Nu trebuie să asistăm la aceste lucruri. Am clarificat între timp lucrurile și mâine vom reapărea pe listă.”, ne-a spus Corina Martin.

ANT pare paralelă cu activitatea turistică

O întrebare extrem de importantă rămâne însă pe buzele tuturor agențiilor de turism implicate în scandalul ultimelor zile. Știe ANT și președintele Anca Nedea câte hoteluri și pensiuni există la ora actuală în România? Întrebăm acest lucru și datorită unui anunt publicat la sfârșitul lunii septembrie pe site-ul ANT, potrivit căruia mai multe hoteluri care nu funcționează sau nu funcționează și pe timpul iernii au fost recomandate turiștilor care apelau la această formulă de căutare a unui loc de cazare pe litoral. Pe această listă figura și numele hotelului Rex, care este închis încă din anul 2011, după ce a luat foc acoperișul și mobilierul din mai multe camera.  ANT îi trimitea însă pe turiști să se cazece acolo! Pe lista publicată la acel moment de către ANT figurau ca fiind deschise mai multe unități de cazare care sunt închise pe parcursul iernii. Printre acestea amintim hotelurile Mamaia, Victoria, Parc din stațiunea Mamaia, hotelul Doina din Neptun, Cocor din Olimp, Carmen din Venus și Paradiso din Mangalia.

Am încercat să luăm legătura cu conducerea ANT, dar a fost imposibil. Într-un final am reușit să stăm câteva minute de vorbă cu purtătorul de cuvînt al ANT, Marius Popescu, care și-a cerut scuze și a spus că are de finalizat o lucrare urgentă. A promis că revine cu un telefon în vreo 10 minute, după ce se va elibera. Numai că de atunci a trecut aproape o oră, ceea ce înseamnă că pentru angajații ANT timpul trece altfel decât pentru noi, ceilalți oameni. Așa că, dacă vă doriți un răspuns concret din partea ANT, fie o contactați direct pe d-na Anca Nedea pe telefon, fie stați de vorbă cu purtătorul de cuvânt. Dacă îi doriți numărul de telefon, vă rog să mi-l cereți!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Nereguli la Hârșova. S-a reclamat absența unor buletine de vot pentru funcția de primar

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

PSD Hârșova a reclamat absența unui număr de 41 de buletine de vot pentru funcția de primar la secția de votare nr. 295 din localitate. Sesizarea a fost depusă la biroul electoral al localității în această dimineață. Formațiunea a reclamat că se constată o diferență de 41 de buletine de vot în minus față de numărul consemnat în procesul-verbal de primire a buletinelor de vot de la Instituția Prefectului. Cu alte cuvinte, deși Instituția Prefectului a predat 1458 de buletine de vot pentru funcția de primar la secția de votare 295, în incita acesteia au ajuns cu 41 de buletine mai puțin. 

Sesizat cu privire la această situație, Biroul Electotal Hârșova a luat decizia de a nu suspenda procesul de votare, întrucât buletinele de vot aflate la dispoziția secției 295 sunt suficiente, în condițiile în care, prin lege, fiecare secție primește un surplus de 10% față de numărul electorilor înscriși în listele permanente. Cu alte cuvinte, absența celor 41 de buletine nu poate perturba desfășurarea alegerilor.

Potrivit informațiilor noastre, mai există o secție de votare în Hârșova unde lipsesc 5 buletine de vot pentru funcția de primar. 

Dispariția unor buletine de vot dă naștere suspiciunii că se încearcă fraudarea alegerilor prin metoda de vot – suveică. Vom reveni cu noi informații. 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine sunt alegeri locale. Vezi câți angajați ai M.A.I. vor fi în misiune în județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, Garda de Coastă, precum și alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 26-27 septembrie a.c., 1.160 de efective, dintre care 332 de poliţişti, 420 de polițiști de frontieră, 183 de jandarmi, 213 reprezentanţi I.S.U. vor asigura paza şi protecţia a 555 de secţii de votare, din totalul celor 558 ce s-au constituit pe raza judeţului Constanța, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Duminică, 27 septembrie a.c., 213 poliţişti, 17 jandarmi și 4 polițiști de frontieră vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină.

Astfel 238 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 1.160 de lucrători M.A.I. vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate.

În ziua procesului electoral, polițiștii constănțeni (I.P.J., S.R.P.T., S.P.T.M. Constanța) vor avea în responsabilitate 136 de secţii de votare, constituite în 113 locaţii, unde vor fi prezenţi 219 poliţişti, Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța va avea în responsabilitate 150 de secții de votare dispuse în 77 de locații, unde vor fi prezenți 97 de jandarmi.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii I.S.U. Constanța au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

”Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială. Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Foto: France 24

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video) Metodele murdare prin care Nicolae Matei vrea să revină în fruntea localității Năvodari

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

La începutul campaniei electorale, în județul Constanța au fost două incidente de corupere a alegătorilor care au explodat în presă. Ne referim în primul rând la un caz de la Mangalia, unde un candidat independent a oferit pungi cu alimente direct dintr-o dubă, cetățenilor dintr-un cartier mai sărac al localității. Al doilea caz s-a petrecut la Năvodari, unde Poliția a fost sesizată că Partidul Neamul Românesc a împărțit bunuri către alegători. La acel moment, i-am solicitat un punct de vedere candidatului PNR, Nicolae Matei. Acesta a declarat că el personal nu a împărțit sticle de șampanie și alte bunuri. Matei a recunoscut în schimb că partidul său ar fi împărțit sticle de șampanie către membri, însă a negat vehement că cineva ar fi fost însemnat să voteze în schimbul bunurilor primite.  

Realitatea este sensibil diferită și ne simțim obligați să o prezentăm opiniei publice din Năvodari, deoarece apreciem că ne aflăm în fața unei tentative serioase de viciere a opțiunilor reale ale locuitorilor, prin motivarea ilegală a unor persoane de a participa la vot și de a vota într-un fel anume.

Potrivit unui martor direct, față de care ne-am obligat să-i protejăm identitatea, echipa lui Nicolae Matei a împărțit pungi în care se aflau sticle de șampanie și pachete de cafea, îndemnând în mod explicit beneficiarii să voteze Matei și Neamul Românesc. Incidentul s-a petrecut într-un cartier sărac al orașului, în vecinătatea cimitirului. Străzi întregi au primit atențiile și îndemnurile electorale. Martorul afirmă că toată operațiunea a fost supravegheată direct de Matei Nicolae, care însă nu a coborât din mașină, limitându-se să urmărească vizual.

Matei a făcut bani grei din retrocedări frauduloase

Nicolae Matei este un om cu stare. Averea sa provine în principal din comiterea de infracțiuni de corupție. El a fost condamnat pentru că a mituit un polițist cu terenuri provenite din retrocedări ilegale, în scopul mușamalizării unor anchete. Pe de altă parte, fostul primar are calitatea de inculpat în alte două dosare penale de răsunet. Primul se referă la modalitatea în care acesta a expropriat ilegal terenurile și clădirile din Tabăra de Copii Năvodari, pentru a le trece pe numele unei firme controlate de cumnatul său fără forme legale.

Celălalt dosar se referă la retrocedarea mai tuturor terenurilor din zona Mamaia Nord Năvodari. În acest caz, fostul primar al localității respingea cererile de retrocedare depuse de către diverse persoane la comisia din cadrul Primăriei. Mai departe, pe baza unei preînțelegeri a părților, aceste persoane mergeau în instanța de judecată. Însă nu mergeau oricum, ci cu o strategie de fraudare a sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor de judecată către judecători. Aici depuneau cereri de chemare în judecată cu același obiect și același conținut. Ulterior, renunțau la judecată în dosarele clonate ajunse la judecători corecți, alegând să se judece doar la completul fostei judecătoare Corina Eugenia Jianu, care era mână în mână cu Nicolae Matei. Aceasta admitea cererile și atribuia terenurile libere de pe malul mării. O parte din suprafețe au ajuns mai apoi în proprietatea rubedeniilor lui Nicolae Matei.

Copiii lui Matei, terenuri pe malul mării

Retrocedările de la Năvodari seamănă în multe privințe cu retrocedările de la Constanța și Mangalia. În localitatea din urmă, fraudele colosale nici măcar nu au făcut obiectul unor investigații penale. În schimb, la Constanța o pleiadă de funcționari, politicieni și afaceriști au luat drumul pușcăriei. Dar dosarul penal se referă doar la 10% din infracțiuni. Cumva, este normal ca o parte din furăciuni să rămână nedescoperite. De aici și curajul acestor corupți de a frauda legea și patrimoniul public!

Nici la Năvodari nu au fost identificate toate tunurile imobiliare date de fostul primar Matei. Ca urmare, acesta deține prin interpuși și rubedenii hălci importante din patrimoniul orașului.

Odraslele fostului primar dețin la rândul lor terenuri obținute prin donație direct pe malul mării, în zona Mamaia Nord – Năvodari. Ne referim la un teren de 8.594 de metri pătrați, cu deschidere la Aleea Promenadei, dobândit de fiica lui Nicolae Matei prin convenție, în anul 2017. Doi ani mai târziu, jumătate din această suprafață imensă a ajuns prin donație la fiul fostului primar.  Potrivit surselor noastre, acest teren a fost vândut de copiii lui Matei cu numai 4 milioane de euro. Odraslele beneficiază și de bolizi de ultimă generație, ducând o viață de huzur și nepăsare, fără să fi muncit o zi, nu 7 vieți cât i-ar lua unui om de rând ca să adune atâta avere.

Matei vrea la Primărie să termine ce-a început

E limpede că acest personaj care s-a ajuns latifundiar din acte de corupție pe seama patrimoniului public râvnește să revină la Primărie, să termine ce-a început. Mai sunt terenuri, mai sunt PUZ-uri de dat. Poziția publică i-ar folosi de asemenea pentru a încerca să blocheze, măcar temporar, recuperarea patrimoniului furat. Plus că o poziție publică i-ar conferi aparența că nu este un corupt de duzină, ci unul mai special, care se bucură de un sprijin popular.  

Cum sprijinul nu prea mai vine, pentru că toată lumea știe de faptele sale, Matei este dispus să-i corupă pe alegători. Păi ce poate face mai bine un corupt, dacă nu să-i corupă pe alții?

Avertizăm publicul din Năvodari că este foarte importantă prezența la vot. Altfel, orașul ar putea să ajungă din nou pe mâna unui personaj care va face naveta între Primărie și instanțele de judecată.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: