Connect with us

Actual

Scandal la nivel înalt. Motivul: Cetatea Capidava! Citiți și minunați-vă!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ieri, pe facebook, ministrul Culturii, Corina Șuteu posta următorul text: corina-suteu“Comisia Națională ‘Limes’, în urma unei vizite pentru monitorizarea situației cetății Capidava, a declarat că aceasta a fost afectată ‘semnificativ’ de lucrările menite să o restaureze, consolideze și să o pună în valoare. Cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, a scris Șuteu. Potrivit declarației Comisiei Naționale ‘Limes’ cu privire la autenticitatea și integritatea cetății antice Capidava, restaurată printr-un proiect specific finanțat cu fonduri europene, declarație postată pe site-ul Ministerului Culturii, “situația actuală a monumentului este deosebit de gravă”. ”Astfel, ceea ce se găsește la fața locului în șantierul abandonat de peste 10 luni, în absența unui constructor care să finalizeze proiectul, este o reconstrucție perimetrală a cetății, cu intrări sub arcadă de cărămidă în turnuri, cu zone în care, peste structura originală preexistentă începerii lucrărilor în 2015, s-a ajuns până la dublarea înălțimii păstrate a curtinelor. Consecință directă a modului în care s-a proiectat, avizat și executat intervenția asupra zidurilor, turnurilor și a celor două porți (principală și secundară — poternă), cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, se afirmă în declarație. Comisia Națională ”Limes” solicită autorităților competente “luarea unor măsuri urgente pentru remedierea stării de lucruri constatate în cazul cetății Capidava și prevenirea unor situații de acest fel”. Comisia Națională Limes cere autorităților competente luarea unor măsuri urgente pentru remedierea stării de lucruri constată în cazul cetății Capidava și prevenirea unor situații de acest fel.

Vizită la Capidava – pe data de 1 octombrie 2016

cetatea-capidavaRecent, în data de 1 octombrie 2016, o parte a membrilor Comisiei Naționale LIMES a efectuat o vizită în teren pentru monitorizarea situației cetății Capidava. Cu acest prilej, s-a constatat cu deosebită îngrijorare că – din păcate – în cadrul acestui sit arheologic prioritar, clasat monument istoric de categorie „A”, unde au fost efectuate în anul 2015 lucrări importante în vederea conservării, restaurării și punerii în valoare a vestigiilor antice, în sensul integrării în circuite turistice, respectivele intervenții au afectat semnificativ cetatea CapidavaLa Capidava, Consiliul Județean Constanța a desfășurat în ultimii 2 ani – în calitate de beneficiar – un proiect cu fonduri europene, intitulat Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava. Proiectul este parte a  Programului Operațional Regional 2007–2013, Axa prioritara 5, Domeniul major de intervenție 5.1. Valoarea investiției atinge 74 milioane RON (echivalentul a cca. 16 milioane de EURO). Inițial, proiectul a avut ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015, dar între timp – datorită unor disfuncționalități semnificative de ordin administrativ, care fac subiectul unei anchete DNA în curs de derulare – a fost declarat nefuncțional, urmând ca restul de lucrări neexecutate să se efectueze până la data limită de 31 decembrie 2017, din fonduri proprii ale Consiliului Județean Constanța. Membrii Comisiei Naționale LIMES care au vizitat situl în urmă cu câteva zile au fost însoțiți de către conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș, responsabil științific al sitului și totodată membru al comisiei menționate.

Ce spun autoritățile și aleșii locali?  

claudiu-palazPartidul Mișcarea Populară Constanța face următoarele precizări, referitor la proiectul “Capidava”, proiect ce se dorea a aduce un plus de valoare culturii constănțene, fiind cetatea cea mai bine conservată din perioada “Romană”, dar care, conform declarațiilor venite din partea Ministerului Culturii, a fost restaurată “în așa hal”, încât a ajuns kitsch, fiind scoasă din patrimoniul UNESCO:

  1. Consilierii județeni ai PMP Constanța vor promova în prima ședință a Consiliului Județean Constanța, un proiect de hotărâre în care să se dispună o analiză amănunțită a proiectului “Capidava” și a modului în care a fost “distrus prin restaurare” acest obiectiv nu doar de interes judetean, ci si național;
  2. Vom solicita tragerea la răspundere penală a celor care au verificat și au avizat lucrările de construcții și restaurare a cetății “Capidava” pe toată perioada restaurării, chiar dacă din analiza documentației va reieși că cei vinovați sunt și în “curtea” Ministerului Culturii. “Consider că nu poți arunca cu noroi într-o instituție, în speță CJC, fără să ai argumente și fără să verifici în prealabil dacă cei vinovați sunt chiar cei pe care-i consideri tu a fi vinovați. Față de acestea, facem precizarea că dacă din verificări va rezulta că vinovați sunt și angajați ai Ministerului Culturii, angajați care au dat avize pentru execuția acestui proiect încât să devină kitsch, vom sesiza organele competente, chiar și prin formularea de plângeri penale și demersuri pentru recuperarea prejudiciului” a declarat Claudiu Palaz.

L-am contactat și pe președintele PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir care citise despre ceea ce s-a întâmplat la gheorghe-dragomircetatea Capidava. ”Eu nu sunt un specialist în arheologie dar este un lucru extraordinar de grav ce se întâmplă. Dacă într-adevăr așa stau lucrurile, este foarte grav. Noi pierdem bani, dar vă dați seama că aici nu este vorba doar despre pierderea materială, ci și despre cea de patrimoniu. Ce ne facem cu situl arheologic? Este o mare tragedie, iar cuvintele sunt mult prea puține pentru a putea descrie ceea ce s-a întâmplat. Este inacceptabil ca un monument istoric să fie tratat în acest fel, mai ales că au existat foarte mulți bani pentru reabilitarea sa.”, a declarat Dragomir.

Am stat de vorbă și cu președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, care s-a arătat destul de supărat ce ceea ce se întâmplă. În primul rând a ținut să precizeze că cetatea Capidava NU a fost niciodată în lista UNESCO, așa cum declară unii și alții.horia-tutuianu ”Lucrarea nu este încă terminată, dar din verificările pe care le-am făcut proiectul de restaurare-reabilitare a primit toate avizele necesare din partea Ministerului Culturii. Cei care se vor face vinovați de această stare a lucrurilor vor fi sancționați indiferent cine sunt ei. Acest proiect nu a fost niciodată împiedicat de către Consiliul Județean Constanța. Este adevărat însă că, în luna decembrie a anului 2015 CJC a trebuit să suporte o sumă mare de bani. Acum asigurăm paza acolo și 70% din acest proiect este finalizat. Dar vreau să repet: nu avem un raport al Ministerului Culturii și sunt foarte deranjat din acest motiv. Și asta pentru că responsabilul cu acest proiect, dl. Ioan Opriș, responsabil științific al sitului și totodată membru al comisiei LIMES. a fost direct implicat în acest proiect”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Constanța.

CJC a emis și un comunicat de presă

Conducerea Consiliului Judetean Constanța a verificat stadiul proiectului “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”, Cod SMIS 31212. În urma acestor verificari, s-a constatat faptul că acest proiect a fost avizat de reprezentanții Ministerului Culturii, atât în faza de studiu de fezabilitate, cât și în cea de proiect tehnic. Mai mult, avizele prin care s-a aprobat proiectul tehnic  au fost redactate și transmise spre dezbatere în comisiile de specialitate ale Ministerul Culturii chiar de reprezentanții acestui minister. Potrivit documentelor, in cadrul acestor comisii de specialitate, Consiliul Județean Constanța nu a avut nici un reprezentant. În urma dezbaterilor, Ministerul Culturii a avizat pozitiv proiectul de restaurare al Cetății Capidava. Ulterior, Ministerul Dezvoltarii Regionale a aprobat spre finantare acest proiect, prin programul Operational Regional 2007- 2013, axa prioritara 5, domeniul major de investitie 5.1, iar CJ Constanta a atribuit prin licitatie publica executarea lucrărilor. În toate etapele de execuție proiectul “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” a fost verificat de reprezentanții Ministerului Culturii, iar dirigintele de șantier a semnat conformitatea  execuției din punct de vedere cantitativ și calitativ. Lucrările de restaurare au fost sistate ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului  suspectat de evaziune fiscală. Pentru a finaliza proiectul până la data limită impusă de procedurile europene, Consiliul Judetean Constanța a demarat procedurile de obținere a  documentatiei tehnico-economica prin care se stabilește ce lucrări mai sunt de executat. Avizul a fost  obținut, iar în prezent  se vor demara procedurile în vederea atribuirii unui nou contract de execuție a lucrărilor de restaurare. Conducerea Consiliului Judetean Constanta solicita in mod oficial Ministerului Culturii un raport tehnic privind concluziile echipei de specialiști care s-a deplasat la locatie, precum si specificatiile tehnice care nu s-au respectat in cadrul procesului de executare a lucrarilor conform proiectului. La nivelul Consiliului Judetean Constanta se va face o analiza a lucarilor efectuate in cadrul proiectului, iar daca se vor constata nereguli cei vinovati vor fi sanctionati conform legislatiei in vigoare.

Există un proces pe rolul instanțelor de judecată

În luna aprilie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar mai multor persoane acuzate de spălare de bani, evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat la restaurarea a două vestigii istorice din Constanţa. Conform unui comunicat de presă al Departamentului Naţional Anticorupţie, mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată sub control judiciar. DIMA CONSTANTIN, administrator al SC Mara Construct SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (2 fapte), – evaziune fiscală, în formă continuată (2 fapte), – spălare a banilor (2 fapte), – fals în declaraţii, MIHAI TOMA, administrator al SC Eva Solution SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, şi în stare de libertate, a inculpaţilor: OUAHMANE KHALID, administrator al SC Nord Colorado SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, ENACHE CRISTEA MARIAN, administrator al SC Nicotrans Eurologistic SRL şi SC Professional Equipment Solutions SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor (2 fapte), – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – evaziune fiscală, în formă continuată, DUMITRU MARIAN IULIAN, administrator al SC Clasic Confort International SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor, PETRACHE LUCIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la spălarea banilor, – complicitate la spălarea banilor, SC MARA CONSTRUCT SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (2 fapte), – evaziune fiscală, în formă continuată (2 fapte), – spălare a banilor (2 fapte), SC NORD COLORADO SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, SC NICOTRANS EUROLOGISTIC SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor, SC PROFESSIONAL EQUIPMENT SOLUTIONS SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, SC CLASIC CONFORT INTERNATIONAL SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor, SC EVA SOLUTION SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, În perioada 19.09.2011 – 10.09.2015, în contextul atribuirii şi executării a două contracte de lucrări privind “Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani” şi “Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat şi depus mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat şi din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa, în valoare totală de 37.434.195 lei. Începând din luna aprilie 2012, inculpaţii Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor obţinuţi în maniera de mai sus. Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acţionând în această modalitate, inculpaţii au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit. În aceeaşi perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite. A.N.A.F. – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 53.880.674 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţine inculpaţilor Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale. Faţă de inculpaţii Ripiciuc Dorin Răzvan, Dumitrescu Daniela Elena şi Stoian Aurica procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării.

Cine va răspunde în viitor pentru acest eșec?

Este greu de precizat cum anume vor sta lucrurile. Dar pentru toți românii ar trebui să fie un lucru care să le dea de gândit. Este vorba despre o cetate veche, care are o istorie milenară iar niște unii, că nu știu cum se numesc și cine sunt ei, și-au permis să-și bată joc de o istorie de mii de ani. În vreme ce în străinătate toți turiștii străini merg să viziteze locurile în care istoria este la ea acasă dar numai pentru că a fost protejată și s-au investit bani serioși în ea, noi reușim să distrugem și lucrurile minunate care ne-au rămas din moși strămoși. Consiliul Județean Constanța a fost câștigătorul și, totodată, beneficiarul unui proiect de restaurare cu fonduri ale UE, intitulat Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava. Proiectul aparținea Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul major de intervenție 5.1. ”El este unul de mare complexitate, cu implicații multiple și pe termen lung, în afara celei strict financiare (o valoare de cca 74 milioane lei); el antrenează parteneri, responsabilități, considerente de ordin științific și cultural, turistic și, mai presus de orice, presupune intervenția, acțiunea responsabilă asupra unui monument de valoare excepțională pentru frontiera romana și bizantină a Dunării de Jos. Capidava reprezintă astăzi una dintre cetățile cu cea mai mare notorietate pentru frontiera romana a Dunârii de Jos, atât pe plan național, cât și internațional. Cercetat fără întreruperi majore începând din 1924, sub conducerea lui Grigore Florescu, Radu Florescu (după 1960) și Ioan C. Opriș (din 2004), monumentul se păstrează perimetral.” Vom vedea ce va urma, dacă se va găsi vreun vinovat sau mai mulți și cum anume vor răspunde aceștia. Vom reveni cu detalii pe parcursul derulării eventualelor cercetări!

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Istoria unei altfel de uniri. Adrian Bîlbă: „Suntem plecați dintr-un fond genetic de pre-indo-europeni“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Românii au sărbătorit, astăzi, 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Mica Unire, așa cum mai ea cunoscută, a fost semnalul dat de români că vor să fie din nou împreună. Dincolo de importanța acestei sărbători, Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, vine și cu o altă dimensiune a unei unirii, care pornește încă de acum 5 mii de ani și ne arată ce ne unește pe noi, indo-europenii.

„Astăzi este 24 ianuarie, ziua Mici Uniri. A fost o unire foarte importantă, la fel de importantă ca și cea din 1918, prin prisma faptului că a fost prima unire a teritoriilor românești, românești – europeni, indo-europeni. O poveste interesantă. De ce suntem indo-europeni? Ce avem noi cu India? Păi avem din prisma unei origini comune. Și originea comună care ne leagă, și suntem la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, unde avem un cal sălbatic, ne leagă domesticirea calului. Denumirea și originea noastră este legată de acest proces de domesticire a calului. Mă explic. Undeva în nordul Marii Negre și Mării Caspice, în spațiul ponto – caspic, popoarele de acolo au reușit să domesticească progresiv calul. Inițial, să-l folosească doar pentru a se hrăni, ulterior să-l mulgă. Și ca să-l mulgă a trebuit să-l domesticească suficient de bine încât să-l și încalece. În consecință, acum aproximativ 5 mii de ani deja populațiile din zona respectivă, pre-indo-europene, aveau calul sub picioare, și împreună cu acesta au început să migreze. Și au migrat de au ajuns până în vestul Europei, dar și în India, și în Rusia și până în Iran. Aceste populații au adus o limbă mai evoluată decât a celor care se aflau pe teritoriile ocupate.“, a explicat Bîlbă.

Studii aprofundate de lingvistică arată că europenii şi mare parte din asiatici vorbesc limbi derivate dintr-un trunchi comun. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța spune că indo-europenii nu au fost războinici.

„Nu sunt rezultate arheologice date care să confirme un comportament agresiv al lor. Totuși, se pare că au adus ciuma și au contribuit la decimarea populației locale, fiindcă, genetic, suntem toți înrudiți și suntem toți plecați din acest fond genetic de pre-indo-europeni. De ce indo-europeni, pentru că s-au dus și în India și în Europa. Nu avem vreo origine indiană din acest punct de vedere. S-au dus, cum spuneam, și în Rusia, și în Iran. Cu toții vorbim limbi care au o rădăcina comună: mai mult de jumătate din populația globului vorbește o limba indo-europeană. Suntem latini dar și indo-europeni.”, a mai spus Bîlbă.

Un cal sălbatic de la Microrezervație este mărturia vie a originii noastre indo-europene. Vezi aici povestea unei altfel de uniri. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

S-a decis suplimentarea dozelor de vaccin gripal

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Sănătății a decis măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă.

Astfel, a fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj Napoca, Tg Mureș, Timișoara, dar și cu Spitalul Polisano din Sibiu pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă – ECMO.
Este o tehnologie modernă folosita ca suport în astfel de situații.

De asemenea, ministrul Sănătății, Victor Costache a aprobat suplimentarea cu încă 35 000 a numărului de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Până la data de 19 ianuarie 2020, un număr de 1 447 831 de persoane la risc au fost imunizate din cele 1 500 000 doze achiziționate de Ministerul Sănătății.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Asociația Elevilor din Constanța CONTESTĂ proiectul de buget local. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, introducerea de credite bugetare pentru asigurarea pazei umane a unităților de învățământ, creșterea burselor elevilor raportat la salariul minim pe economie și asigurarea gratuității elevilor la transportul local în comun.

În data de 24 ianuarie, AEC a transmis către Consiliul Local al Municipului Constanța o contestație la proiectul de buget local deoarece acesta nu îndeplinește mai multe cerințe ale elevilor din municipiu:

AEC a atras atenția asupra faptului că, încă de la intrarea în vigoare a Legii educației, respectiv a Legii privind protecția bunurilor și obiectivelor nr. 333/2003, Consiliul Local Constanța nu și-a respectat obligația legală de a prevede fonduri privind asigurarea pazei unităților de învățământ din municipiu. Astfel, deși cadrul legal este unul consistent în sensul obligativității autorităților de a prevede fonduri în acest sens, iar variantele sunt multiple, edilul Constanței nu a fost interesat de siguranța elevilor.

Elevii amintesc că una dintre soluțiile găsite de alte orașe pentru paza unităților de învățământ este arondarea unor agenți ai Poliției Locale pentru școli, așa cum se întâmplă în Municipiul Mangalia, începând cu acest an. Alte două soluții ar fi realizarea unei achiziții publice de către Consiliul Local și contractarea unei firme de pază pentru a aloca agenți de securitate pentru fiecare școală, respectiv aprobarea în totalitate a bugetelor unităților de învățământ, în sensul acordării, prin finanțarea complementară, a fondurilor necesare realizării unor achiziții de către școli.

Totodată, deși 3 dintre tipurile de burse ale elevilor din municipiul Constanța au crescut din nou, în toamna anului trecut, bursele de merit rămân, în continuare, printre cele mai mici din România. Astfel, spre exemplu, în comparație cu suma de 50 lei/lună primită de un elev constănțean, pentru exact aceleași rezultate, media generală peste 8.50 și media 10 la purtare, un elev din Botoșani primește suma de 120 lei/lună, iar unul din Drobeta Turnu Severin tot 120 lei/lună. În acest sens, solicitarea AEC este ca bursele să crească raportat la salariul minim pe economie, și anume:

bursa de performanță – 446 lei/elev/lună (20% din salariul minim pe economie);  bursa de merit – 111,5 lei/elev/lună (5% din salariul minim pe economie); bursa de studiu – 334,5 lei/elev/lună (15% din salariul minim pe economie); bursa socială – 446 lei/elev/lună (20% din salariul minim pe economie);

O altă cerință a AEC este acordarea gratuității pentru transportul local în comun, pentru elevii ce studiază în municipiul Constanța. Această propunere a fost făcută de mai multe ori edilului Constanței, anul trecut făcând promisiunea că de îndată ce contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport local va fi delegat către CT Bus S.A., cuantumul reducerii elevilor la transport va fi mărit.

De la intrarea în legalitate a Consiliului Local, în 2015, prin acordarea de reduceri de 50% la transportul local în comun pentru elevi, ca urmare a presiunilor realizate de AEC, a fost observată tendința elevilor de a circula mai mult cu transportul în comun, astfel fiind realizată atât o decongestionare a traficului, cât și, inevitabil, o scădere a poluării. În acest sens, acordarea gratuității pentru elevi la transportul în comun ar duce la creșterea numărului de elevi care îl folosesc.

Alte orașe din România deja au luat măsuri pentru a face transportul în comun principalul mijloc de mobilitate, în Baia Mare urmând ca transportul în comun să fie gratuit pentru toți călătorii.

”Solicităm, pe această cale, primarului Decebal Făgădău să majoreze fondurile investite în educație, întrucât acesta este singurul mod prin care tinerii vor putea rămâne în acest oraș.”, precizează Biroul de presă al Asociației Elevilor din Constanța.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: