Connect with us

Actual

Scandal la nivel înalt. Motivul: Cetatea Capidava! Citiți și minunați-vă!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ieri, pe facebook, ministrul Culturii, Corina Șuteu posta următorul text: corina-suteu“Comisia Națională ‘Limes’, în urma unei vizite pentru monitorizarea situației cetății Capidava, a declarat că aceasta a fost afectată ‘semnificativ’ de lucrările menite să o restaureze, consolideze și să o pună în valoare. Cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, a scris Șuteu. Potrivit declarației Comisiei Naționale ‘Limes’ cu privire la autenticitatea și integritatea cetății antice Capidava, restaurată printr-un proiect specific finanțat cu fonduri europene, declarație postată pe site-ul Ministerului Culturii, “situația actuală a monumentului este deosebit de gravă”. ”Astfel, ceea ce se găsește la fața locului în șantierul abandonat de peste 10 luni, în absența unui constructor care să finalizeze proiectul, este o reconstrucție perimetrală a cetății, cu intrări sub arcadă de cărămidă în turnuri, cu zone în care, peste structura originală preexistentă începerii lucrărilor în 2015, s-a ajuns până la dublarea înălțimii păstrate a curtinelor. Consecință directă a modului în care s-a proiectat, avizat și executat intervenția asupra zidurilor, turnurilor și a celor două porți (principală și secundară — poternă), cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, se afirmă în declarație. Comisia Națională ”Limes” solicită autorităților competente “luarea unor măsuri urgente pentru remedierea stării de lucruri constatate în cazul cetății Capidava și prevenirea unor situații de acest fel”. Comisia Națională Limes cere autorităților competente luarea unor măsuri urgente pentru remedierea stării de lucruri constată în cazul cetății Capidava și prevenirea unor situații de acest fel.

Vizită la Capidava – pe data de 1 octombrie 2016

cetatea-capidavaRecent, în data de 1 octombrie 2016, o parte a membrilor Comisiei Naționale LIMES a efectuat o vizită în teren pentru monitorizarea situației cetății Capidava. Cu acest prilej, s-a constatat cu deosebită îngrijorare că – din păcate – în cadrul acestui sit arheologic prioritar, clasat monument istoric de categorie „A”, unde au fost efectuate în anul 2015 lucrări importante în vederea conservării, restaurării și punerii în valoare a vestigiilor antice, în sensul integrării în circuite turistice, respectivele intervenții au afectat semnificativ cetatea CapidavaLa Capidava, Consiliul Județean Constanța a desfășurat în ultimii 2 ani – în calitate de beneficiar – un proiect cu fonduri europene, intitulat Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava. Proiectul este parte a  Programului Operațional Regional 2007–2013, Axa prioritara 5, Domeniul major de intervenție 5.1. Valoarea investiției atinge 74 milioane RON (echivalentul a cca. 16 milioane de EURO). Inițial, proiectul a avut ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015, dar între timp – datorită unor disfuncționalități semnificative de ordin administrativ, care fac subiectul unei anchete DNA în curs de derulare – a fost declarat nefuncțional, urmând ca restul de lucrări neexecutate să se efectueze până la data limită de 31 decembrie 2017, din fonduri proprii ale Consiliului Județean Constanța. Membrii Comisiei Naționale LIMES care au vizitat situl în urmă cu câteva zile au fost însoțiți de către conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș, responsabil științific al sitului și totodată membru al comisiei menționate.

Ce spun autoritățile și aleșii locali?  

claudiu-palazPartidul Mișcarea Populară Constanța face următoarele precizări, referitor la proiectul “Capidava”, proiect ce se dorea a aduce un plus de valoare culturii constănțene, fiind cetatea cea mai bine conservată din perioada “Romană”, dar care, conform declarațiilor venite din partea Ministerului Culturii, a fost restaurată “în așa hal”, încât a ajuns kitsch, fiind scoasă din patrimoniul UNESCO:

  1. Consilierii județeni ai PMP Constanța vor promova în prima ședință a Consiliului Județean Constanța, un proiect de hotărâre în care să se dispună o analiză amănunțită a proiectului “Capidava” și a modului în care a fost “distrus prin restaurare” acest obiectiv nu doar de interes judetean, ci si național;
  2. Vom solicita tragerea la răspundere penală a celor care au verificat și au avizat lucrările de construcții și restaurare a cetății “Capidava” pe toată perioada restaurării, chiar dacă din analiza documentației va reieși că cei vinovați sunt și în “curtea” Ministerului Culturii. “Consider că nu poți arunca cu noroi într-o instituție, în speță CJC, fără să ai argumente și fără să verifici în prealabil dacă cei vinovați sunt chiar cei pe care-i consideri tu a fi vinovați. Față de acestea, facem precizarea că dacă din verificări va rezulta că vinovați sunt și angajați ai Ministerului Culturii, angajați care au dat avize pentru execuția acestui proiect încât să devină kitsch, vom sesiza organele competente, chiar și prin formularea de plângeri penale și demersuri pentru recuperarea prejudiciului” a declarat Claudiu Palaz.

L-am contactat și pe președintele PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir care citise despre ceea ce s-a întâmplat la gheorghe-dragomircetatea Capidava. ”Eu nu sunt un specialist în arheologie dar este un lucru extraordinar de grav ce se întâmplă. Dacă într-adevăr așa stau lucrurile, este foarte grav. Noi pierdem bani, dar vă dați seama că aici nu este vorba doar despre pierderea materială, ci și despre cea de patrimoniu. Ce ne facem cu situl arheologic? Este o mare tragedie, iar cuvintele sunt mult prea puține pentru a putea descrie ceea ce s-a întâmplat. Este inacceptabil ca un monument istoric să fie tratat în acest fel, mai ales că au existat foarte mulți bani pentru reabilitarea sa.”, a declarat Dragomir.

Am stat de vorbă și cu președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, care s-a arătat destul de supărat ce ceea ce se întâmplă. În primul rând a ținut să precizeze că cetatea Capidava NU a fost niciodată în lista UNESCO, așa cum declară unii și alții.horia-tutuianu ”Lucrarea nu este încă terminată, dar din verificările pe care le-am făcut proiectul de restaurare-reabilitare a primit toate avizele necesare din partea Ministerului Culturii. Cei care se vor face vinovați de această stare a lucrurilor vor fi sancționați indiferent cine sunt ei. Acest proiect nu a fost niciodată împiedicat de către Consiliul Județean Constanța. Este adevărat însă că, în luna decembrie a anului 2015 CJC a trebuit să suporte o sumă mare de bani. Acum asigurăm paza acolo și 70% din acest proiect este finalizat. Dar vreau să repet: nu avem un raport al Ministerului Culturii și sunt foarte deranjat din acest motiv. Și asta pentru că responsabilul cu acest proiect, dl. Ioan Opriș, responsabil științific al sitului și totodată membru al comisiei LIMES. a fost direct implicat în acest proiect”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Constanța.

CJC a emis și un comunicat de presă

Conducerea Consiliului Judetean Constanța a verificat stadiul proiectului “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”, Cod SMIS 31212. În urma acestor verificari, s-a constatat faptul că acest proiect a fost avizat de reprezentanții Ministerului Culturii, atât în faza de studiu de fezabilitate, cât și în cea de proiect tehnic. Mai mult, avizele prin care s-a aprobat proiectul tehnic  au fost redactate și transmise spre dezbatere în comisiile de specialitate ale Ministerul Culturii chiar de reprezentanții acestui minister. Potrivit documentelor, in cadrul acestor comisii de specialitate, Consiliul Județean Constanța nu a avut nici un reprezentant. În urma dezbaterilor, Ministerul Culturii a avizat pozitiv proiectul de restaurare al Cetății Capidava. Ulterior, Ministerul Dezvoltarii Regionale a aprobat spre finantare acest proiect, prin programul Operational Regional 2007- 2013, axa prioritara 5, domeniul major de investitie 5.1, iar CJ Constanta a atribuit prin licitatie publica executarea lucrărilor. În toate etapele de execuție proiectul “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” a fost verificat de reprezentanții Ministerului Culturii, iar dirigintele de șantier a semnat conformitatea  execuției din punct de vedere cantitativ și calitativ. Lucrările de restaurare au fost sistate ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului  suspectat de evaziune fiscală. Pentru a finaliza proiectul până la data limită impusă de procedurile europene, Consiliul Judetean Constanța a demarat procedurile de obținere a  documentatiei tehnico-economica prin care se stabilește ce lucrări mai sunt de executat. Avizul a fost  obținut, iar în prezent  se vor demara procedurile în vederea atribuirii unui nou contract de execuție a lucrărilor de restaurare. Conducerea Consiliului Judetean Constanta solicita in mod oficial Ministerului Culturii un raport tehnic privind concluziile echipei de specialiști care s-a deplasat la locatie, precum si specificatiile tehnice care nu s-au respectat in cadrul procesului de executare a lucrarilor conform proiectului. La nivelul Consiliului Judetean Constanta se va face o analiza a lucarilor efectuate in cadrul proiectului, iar daca se vor constata nereguli cei vinovati vor fi sanctionati conform legislatiei in vigoare.

Există un proces pe rolul instanțelor de judecată

În luna aprilie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar mai multor persoane acuzate de spălare de bani, evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat la restaurarea a două vestigii istorice din Constanţa. Conform unui comunicat de presă al Departamentului Naţional Anticorupţie, mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată sub control judiciar. DIMA CONSTANTIN, administrator al SC Mara Construct SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (2 fapte), – evaziune fiscală, în formă continuată (2 fapte), – spălare a banilor (2 fapte), – fals în declaraţii, MIHAI TOMA, administrator al SC Eva Solution SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, şi în stare de libertate, a inculpaţilor: OUAHMANE KHALID, administrator al SC Nord Colorado SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, ENACHE CRISTEA MARIAN, administrator al SC Nicotrans Eurologistic SRL şi SC Professional Equipment Solutions SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor (2 fapte), – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – evaziune fiscală, în formă continuată, DUMITRU MARIAN IULIAN, administrator al SC Clasic Confort International SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor, PETRACHE LUCIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la spălarea banilor, – complicitate la spălarea banilor, SC MARA CONSTRUCT SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (2 fapte), – evaziune fiscală, în formă continuată (2 fapte), – spălare a banilor (2 fapte), SC NORD COLORADO SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, SC NICOTRANS EUROLOGISTIC SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor, SC PROFESSIONAL EQUIPMENT SOLUTIONS SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, SC CLASIC CONFORT INTERNATIONAL SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor, SC EVA SOLUTION SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, În perioada 19.09.2011 – 10.09.2015, în contextul atribuirii şi executării a două contracte de lucrări privind “Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani” şi “Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat şi depus mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat şi din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa, în valoare totală de 37.434.195 lei. Începând din luna aprilie 2012, inculpaţii Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor obţinuţi în maniera de mai sus. Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acţionând în această modalitate, inculpaţii au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit. În aceeaşi perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite. A.N.A.F. – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 53.880.674 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţine inculpaţilor Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale. Faţă de inculpaţii Ripiciuc Dorin Răzvan, Dumitrescu Daniela Elena şi Stoian Aurica procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării.

Cine va răspunde în viitor pentru acest eșec?

Este greu de precizat cum anume vor sta lucrurile. Dar pentru toți românii ar trebui să fie un lucru care să le dea de gândit. Este vorba despre o cetate veche, care are o istorie milenară iar niște unii, că nu știu cum se numesc și cine sunt ei, și-au permis să-și bată joc de o istorie de mii de ani. În vreme ce în străinătate toți turiștii străini merg să viziteze locurile în care istoria este la ea acasă dar numai pentru că a fost protejată și s-au investit bani serioși în ea, noi reușim să distrugem și lucrurile minunate care ne-au rămas din moși strămoși. Consiliul Județean Constanța a fost câștigătorul și, totodată, beneficiarul unui proiect de restaurare cu fonduri ale UE, intitulat Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava. Proiectul aparținea Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul major de intervenție 5.1. ”El este unul de mare complexitate, cu implicații multiple și pe termen lung, în afara celei strict financiare (o valoare de cca 74 milioane lei); el antrenează parteneri, responsabilități, considerente de ordin științific și cultural, turistic și, mai presus de orice, presupune intervenția, acțiunea responsabilă asupra unui monument de valoare excepțională pentru frontiera romana și bizantină a Dunării de Jos. Capidava reprezintă astăzi una dintre cetățile cu cea mai mare notorietate pentru frontiera romana a Dunârii de Jos, atât pe plan național, cât și internațional. Cercetat fără întreruperi majore începând din 1924, sub conducerea lui Grigore Florescu, Radu Florescu (după 1960) și Ioan C. Opriș (din 2004), monumentul se păstrează perimetral.” Vom vedea ce va urma, dacă se va găsi vreun vinovat sau mai mulți și cum anume vor răspunde aceștia. Vom reveni cu detalii pe parcursul derulării eventualelor cercetări!

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

CT BUS: 150 de autobuze ECOLOGICE vor fi achiziționate la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Potrivit unui comunicat de presă al CT BUS, ”CT BUS și Primăria Municipiului Constanța  încep procedura premergătoare achiziției unui număr de 150 de mijloace de transport în comun ecologice, pentru înlocuirea flotei de autobuze MAZ.”

Astfel, până pe data de 24 iulie 2020 are loc o primă consultare de piață pentru procedura de achiziție din cadrul proiectului: “Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin construcția unui nou depou și achiziția de mijloace de transport în comun ecologice, destinate transportului public.”

Scopul proiectului este achiziția de autobuze ecologice (CNG, CNG hibrid sau electrice) pentru înlocuirea celor 79 de autobuze MAZ care deservesc rutele existente, dar și pentru  înființarea a încă 7 noi trasee.

De asemenea, în funcție de tipul de propulsie propus, se va lua în calcul amenajarea unei autobaze noi. CT BUS  va investi semnificativ în infrastructura de încărcare. În cazul în care se va opta pentru o instalație electrică, va fi necesară instalarea a cel puțin 70 de stații duble de încărcare rapidă și lentă pentru autobuzele electrice. În cazul achiziționării  de vehicule pe bază de CNG sau CNG hibrid, toate ofertele depuse vor conține obligatoriu și infrastructura de alimentare cu gaz.

Toate ofertele ce vor fi subscrise vor avea incluse pachete de mentenanță pe o perioadă de timp extinsă (4-8 ani).

Termenul până la care se transmit propunerile: 10 de zile calendaristice de la data publicării anunțului în SEAP / pe website-ul propriu (www.ctbus.ro).

Termenul până la care se va desfășura procesul de consultare: până la 90 de zile de la data expirării termenului limită de depunere a soluțiilor.

Soluțiile prezentate, opiniile, sugestiile și recomandările cu privire la aspectele supuse consultării vor fi transmise de către operatorii economici interesați numai prin mijloace electronice, la adresa de mail: achizitiipublice@ctbus.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Aproape 40 de ani de pușcărie pentru Tripleta de Aur. Strutinsky – omul de la secția comisioane și trafic de influență

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky vor executa împreună 39 de ani și opt luni de închisoare. Ultimul dintre condamnați este Sorin Strutisnky. Acesta a primit, astăzi, 10 ani și opt luni de închisoare. În articolul de față, ne propunem să explicăm sumar, pe înțelesul tuturor, rolul jucat de acesta în anturajul foștilor șefi ai județului și municipiului Constanța. 

Ascensiunea tripletei de aur și rolul lui Sorin Strutinsky

La revoluție, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky erau studenți la Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanța. În 1990, cei 3 au fondat săptămânalul Contrast. De atunci, destinul lor economic și politic a fost unit pentru totdeauna. La câțiva ani distanță, tripleta a ajuns în grațiile mogulului Mihail Cârciog. De pe urma asocierii cu acesta, au luat naștere televiziunea SOTI/ TV Neptun și cotidianul Telegraf. Dezvoltarea afacerilor tripletei s-a făcut și pe baza unui credit contractat de la Bancorex SA, care nu a mai fost restituit niciodată băncii de stat.

În 1996, Radu Mazăre a ajuns deputat în Parlamentul României, iar în anul 2000 primar independent al Municipiului Constanța. Tot în 2000, Nicușor Constantinescu a ajuns consilier local independent. În 2003, cei doi s-au înrolat în PSD, devenind liderii acestei formațiuni la nivel local. În 2004, Nicușor Constantinescu a ajuns președintele Consiliului Județean Constanța. În timp ce Mazăre și Nicușor s-au înfipt în politică, asociatul lor, Sorin Strutinsky, a rămas ancorat exclusiv în zona de afaceri. Mai mult, Strutinsky a cumpărat părțile sociale deținute de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu la societățile din trustul Neptun-Telegraf, în condițiile în care acestea au devenit abonate perene la bugetele de publicitate ale Primăriei și Consiliului Județean.

Problemele penale ale tripletei de aur au început în anul 2005, atunci când procurorii DNA au declanșat urmărirea penală în dosarul retrocedărilor. Rechizitoriul avea să fie încheiat în anul 2008, atunci când Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, mai mulți oameni de afaceri în frunte cu Cristi Borcea, funcționari publici, notari și experți evaluatori au fost trimiși în judecată. În linii mari, retrocedările se referă la un milion de metri pătrați de teren din Municipiul Constanța, atribuiți în compensare, în parcul Tăbăcărie, pe malul mării, pe malul lacului Siutghiol, pe spațiile verzi de pe marile bulevarde. Hălci importante din această suprafață au ajuns la familia Mazăre sau la firme afiliate fostului regim, precum Holland Development Group sau Sisteme Internaționale de Afaceri, care au cumpărat drepturi litigioase cu sume ridicol de mici. 

”Omul nostru” de la secția de comisioane și trafic de influență

Sorin Strutinsky nu a fost inculpat în dosarul retrocedărilor, neavând nicio implicare în zona politică. Rămânând în zona de afaceri, acesta a reușit să constituie o rețea de firme, pe numele unor colaboratori sau chiar prin intermediul unor societăți anonime deschise în țări cu regim de paradis fiscal. Rețeaua de firme și societățile de presă la care am făcut mai sus referire i-au folosit lui Strutinsky să facă bani grei, de pe urma poziției politice a asociaților săi. Astfel, așa cum avea să se arate în dosarele sale penale, Strutinsky a negociat contracte de publicitate de milioane de euro de la companii care doreau să construiască magazine de tip Mall la Constanța și aveau nevoie de documentații urbanistice favorabile de la Primăria Constanța.

Pe partea cealaltă, rețeaua de firme cu beneficiari ascunși în paradisuri fiscale era folosită pentru comisionări, trafic de influență și spălare de bani, așa cum afirmă procurorii DNA.

În esență, schema de lucru a fost cât se poate de simplă. Având putere politică, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au obținut numirea unor directori de casă la Spitalul Județean, la companii de stat, precum Administrația Canalelor Navigabile, sau la autorități de stat, precum Direcția Apelor Române – Dobrogea Litoral. Firmele care aveau bani de încasat de la aceste entități publice ajunse sub controlul oamenilor lui Mazăre și Nicușor se confruntau cu blocaje. Deblocarea plăților se producea doar după ce administratorii acestor firme semnau contracte cu firmele din rețeaua lui Strutinsky. Procurorii spun că aceste contracte nu au avut scop economic real, fiind încheiate pentru a conferi o acoperire a comisionării cu diferite procente de către Sorin Strutinsky, supranumit ”trezorierul” lui Mazăre și Nicușor.

Dosarul în care Sorin Strutisnky a fost condamnat astăzi, definitiv, la 10 ani și 8 luni de închisoare, surprinde astfel de afaceri cu ”paraîndărăt”. Vorbim de 8 fapte penale de trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată sau instigare la spălare de bani, toate în formă continuată. Denunțul penal împotriva lui Strutinsky a fost depus de reprezentanții societății Argos. Strutinsky a fost interceptat telefonic, iar la un moment dat a avut parte de o percheziție domiciliară. Pe surse, la ultima acțiune polițiștii judiciari ar fi găsit în posesia acestuia un carnețel în care erau menționate toate comisioanele pe care le încasa. Fiind vorba de mulți bani, individul nu putea memora toate sumele în discuție. Dacă ar fi fost mai exersat în memorare, treaba procurorilor ar fi fost mult mai grea.

În acest dosar penal, Strutinsky a fost arestat preventiv în anul 2015. La scurt timp, a fost eliberat din arest, însă a fost trimis în judecată. În 2017 a fost condamnat pe fond la 7 ani și 4 luni de închisoare. În calea de atac, dosarul a fost repartizat judecătorilor Ciprian Coadă și Adriana Ispas de la Curtea de Apel Constanța. Întrucât cei doi au făcut opinie separată, s-a format un complet de divergență, cu aportul unei doamne magistrat transferate de la București. Completul de divergență a decis în majoritate să majoreze pedepsele pentru toate cele 8 infracțiuni în discuție. În continuare, Adriana Ispas a făcut opinie separată, nefiind de acord cu majorarea pedepsei. 

Sorin Strutisnky mai are o condamnare pe fond, nedefinitivă, de 7 ani și 10 luni de închisoare, în dosarul Polaris. Printre fapte reținute în sarcina sa sunt și comisionările prin publicitate aplicate constructorilor de mall-uri, la care ne-am referit mai sus. De asemenea, magistrații au reținut pe fond că sumele plătite pentru publicitate de compania Polaris la TV Neptun ar reprezenta o formă de comisionare, deși compania de salubrizare a refuzat această interpretare, susținând că raporturile au fost de tip comercial.  

Într-un alt dosar penal, Strutisnky este judecat pentru complicitate la trafic de influență alături de Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului Județean Constanța. Acest Căpățână a fost numit la conducerea Spitalului pe baza influenței politice exercitate de Nicușor Constantinescu. Procurorii afirmă că mai multe societăți care au executat diverse contracte cu Spitalul sau care au externalizat spălătoria și serviciul de prosectură au fost comisionate de Dănuț Căpățână în complicitate cu Sorin Strutinsky.  Tot aici trebuie să mai spunem că una din firmele din siajul lui Strutisnky a beneficiat la un moment dat de externalizarea analizelor de imagistică RMN ale Spitalului Județean. Practic, pe aparatura spitalului opera o firmă ”cazată” în fostul hotel Astoria, care încasa toți banii. Mai departe, profitul era vărsat într-o firmă off shore din Cipru. În acest caz, cercetările penale s-au finalizat prin clasare. În sfârșit, pe vremea lui Căpățână, Spitalul l-a internat de urgență în mai multe rânduri pe Nicușor Constantinescu, ajutându-l pe acesta să obțină termene în plus în dosarele sale penale. 

Pușcărie cât o viață de om

După cum spuneam, tripleta de la Constanța a primit în total aproape 40 de ani de închisoare. Primul care a luat drumul pușcăriei a fost Nicușor Constantinescu. Fostul șef al Consiliului JUdețean a fost condamnat în 2016 la cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal. Același Constantinescu a fost condamnat ulterior, în 2019, la alți 15 ani de închisoare: 10 ani în dosarul Dosarul Perdelelor Forestiere și alți 5 ani în dosarul Retrocedărilor. Cel de-al doilea condamnat al grupării este fostul primar Radu Mazăre, care a primit 9 ani de pușcărie în celebrul dosar al Retrocedărilor ilegale. 

În total, cei trei, Constantinescu – Mazăre – Strutinsky, au primit 39,8 ani de închisoare.

La salba condamnărilor s-ar mai putea adăuga și alți ani, pentru că cei trei mai sunt judecați și în alte dosare. Vorbim în principal de dosare în care s-au pronunțat deja condamnări pe fond, după cum urmează:

  • Nicușor Constantinescu: 8 ani în dosarul finanțării ilegale a fundațiilor culturale Thalia și Fantasio (2018; actualmente în stare de judecată în calea de atac).
  • Radu Mazăre: 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul Polaris (2019; actualmente în stare de judecată în calea de atac).
  • Sorin Strutinsky: 7 ani și 4 luni în dosarul Polaris (2019)

Dacă aceste condamnări vor fi menținute în calea de atac, pedeapsa tripletei se va majora cu 25 de ani și două luni. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Condamnat la ani grei de închisoare, Sorin Strutinsky a DISPĂRUT. A fost dat în URMĂRIRE

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei  azi, omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Constanța la zece ani și opt luni de închisoare cu executare. În primă fază, Tribunalul Constanţa l-a condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare a banilor. Strutinsky este un apropiat și fost partener de afaceri a lui Radu Mazăre, fost primar al Constanței, și Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța.

Imediat după proununțarea sentinței definitive, polițiștii au încercat să îl ridice de la domiciliu însă Sorin Strutinsky nu a fost de găsit.

Iată comunicatul IPJ Constanța:

”Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale efectuează cercetări pentru identificarea unui bărbat de 53 de ani, din Constanța, persoana în cauză fiind dată în urmărire națională.

În continuare, polițiștii desfășoară activități pentru emiterea unui mandat european de arestare și a cererii de urmărire internațională pe numele acestuia.

În cursul zilei de astăzi, pe numele bărbatului în cauză a fost emis un mandat de executare a pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată.”

Detalii despre condamnarea lui Sorin Strutinsky găsiți în textul de mai jos:

 

Sorin Strutinsky, condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni de închisoare

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: