Connect with us

Societate

Greva de la SOCEP s-a încheiat

Maria Ionescu

Publicat

la

Operatorul portuar Socep (SOCP) a notificat investitorii de la Bursa de Valori București despre faptul că s-a stins conflictul de muncă început în urmă cu 5 zile. ”Conflictul de muncă creat în contextul negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate s-a stins, iar greva salariaților – membri ai Sindicatului Personalului Operativ SOCEP Constanța, a încetat”, se arată într-un comunicat transmis BVB și publicat de Profit.ro. În condițiile unui declin al veniturior semestriale de 5,80%, la 32,78 milioane lei, Socep a raportat un profit net în scădere cu 70,91% a profitului net, la 2,33 milioane lei, față de cel de 8,01 milioane lei din prima jumătate a anului trecut. Socep Constanța, firmă controlată frații Nicolae și Ion Dușu prin grupul DD și Celco Constanța, este listată la Bursa de Valori București. Reamintim că greva generală de la SOCEP a fost declanșată în urmă cu cinci zile și cei 440 de angajați au ales o modalitate diferită de a protesta: ei nu s-au mai adunat în fața sediului pentru a-și revendica cererile, ci fiecare angajat era la locului său de muncă. Discuțiile dintre conducerea companiei și sindicat dura de mai multă vreme, mai exact din luna iulie. Nemulțumirile angajaților erau legate de grila de salarizare care, în opinia lor, era nerespectată. La acel moment, conducerea le acorda o mărire cu 100 de lei a salariilor, dar oamenii nu au fost mulțumiți de această ofertă. După cinci zile de grevă conducerea și sindicatele au ajuns la un punct comun, iar greva generală a fost oprită. Iată ce anume au obținut sindicaliștii: salariul fiecărui angajat va fi majorat cu 200 de lei, toate orele suplimentare lucrate vor fi plătite și, de asemenea, vor primi cu toții tichete de masă.

Comments

comments

Societate

Bacalaureat: 59,27%, rata de promovabilitate la nivelul județului Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Rata de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), înregistrată la sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat, la nivelul județului Constanța, fără etapa specială, după soluționarea contestațiilor, este de 59,27%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 69,17%, iar pentru promoțiile anterioare de 23,17%.

Astfel, din totalul celor 5.775 de candidați prezenți, au promovat 3.423 de candidați: 3.135 candidați aparțin promoției 2020, iar 288 provin din promoțiile anterioare.

Dintre cei 6.092 de candidați înscriși, s-au prezentat 5.775 de candidați (4.532 de candidați din promoția curentă, respectiv 1.243 de candidați din promoțiile anterioare).

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Luni, 6.07.2020, debutează etapa specială a examenului de bacalaureat 2020, etapă pentru care s-au înscris 2 absolvenți ai clasei a XII-a (unul din localitatea Cobadin și unul din municipiul Constanța). Luni se va desfășura proba scrisă la Limba și literatura română, marți, 7 iulie, proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării.

Primele rezultate vor fi afișate vineri, 12 iulie, până la ora 12.00.

”Examenul de bacalaureat reprezintă o primă imagine a absolventului în direcția identificării parcursului profesional viitor. Acest parcurs trebuie să reprezinte o corelare reală a capacităților și aptitudinilor individuale cu rezultatele obținute, precum și cu proiecția în carieră. Îi felicităm pe candidații care au obținut note foarte bune și le dorim succes celor care intenționează să se prezinte la examen, în sesiunile viitoare.”,  a afirmat Anca-Iuliana Dragomir, președintele Comisiei Județene de Bacalaureat Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

După soluționarea contestațiilor, în Constanța s-a dublat numărul elevilor de nota 10

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe pagina oficială rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2020.

Rata de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), înregistrată la sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat, fără etapa specială, după soluționarea contestațiilor, este de 64.5%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 72.9%, iar pentru promoțiile anterioare de 27.7%

Astfel, din totalul celor 147.794 de candidați prezenți, au promovat 95.399 de candidați: 87.887 candidați aparțin promoției 2020 (comparativ cu 84.833 de candidați reușiți în promoția anului trecut), iar 7.512 provin din promoțiile anterioare (în creștere, comparativ cu 4.383 de candidați reușiți în 2019). Numărul mediilor de 10 (zece) a crescut la 307.

Dintre cei 155.639 de candidați înscriși, s-au prezentat 147.794 de candidați (120.627 de candidați din promoția curentă, respectiv 27.167 de candidați din promoțiile anterioare).

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

La etapa specială a examenului de  Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform situației centralizate până la această oră de către Ministerul Educației și Cercetării. Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

Potrivit situațiilor transmise de către inspectoratele școlare, în 9 județe (Alba, Arad, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Neamț, Sălaj, Teleorman și Timiș) nu s-au consemnat situații care să determine organizarea probelor scrise aferente acestei etape speciale. În Capitală vor susține această etapă 12 candidați, iar în județele Caraș Severin, Tulcea și Vaslui un singur candidat. Primele rezultate vor fi afișate vineri, 12 iulie, până la ora 12.00.

Vom reveni cu informații suplimentare privind aceste probe în fiecare zi de desfășurare și cu comunicatul final, după soluționarea contestațiilor din etapa specială.

Ministerul Educației și Cercetării pune, în continuare, la dispoziția celor interesați, linia TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea acestei etape. Numărul va fi disponibil în perioada 6 – 9  iulie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 10 iulie, între orele 8:00 -14:00.

Informații detaliate privind rezultatele înregistrate la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, după soluționarea contestațiilor, pot fi consultate în dosarul de presă atașat.

Reamintim că la nivelul județului Constanța, înainte de depunerea contestațiilor trei elevi au obținut media 10 (zece) la examenul de Bacalaureat. Este vorba despre absolvenți ai Liceului Teoretic ”Ovidius”, Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” și Liceului Teoretic Internațional de Informatică, toate din Constanța.

După recorectarea lucrărilor, numărul celor care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat 2020 s-a dublat. Acum sunt 6 elevi de nota 10 în județul Constanța.  Este vorba despre încă un elev al  Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân”, unul al Liceului ”Decebal” și unul al Liceului ”Nicolae Bălcescu” din Medgidia.

Precizăm că la nivelul județului Constanța au fost depuse 2.967 de contestații, după cum urmează:

⁃ limba și literatura română – 1.344;
⁃ istorie – 161;
⁃ matematică – 716;
⁃ anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană – 142;
⁃ biologie vegetală și animală – 198;
⁃ chimie anorganică – 8;
⁃ chimie organică – 10;
⁃ fizică tehnologic – 23;
⁃ fizică teoretic – 61;
⁃ geografie – 121;
⁃ informatică – 46;
⁃ logică – 122;
⁃ psihologie – 11;
⁃ sociologie – 4.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Județul Constanța: 6 grădinițe de stat se deschid în această vară. Vezi în ce localități

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Mulți dintre părinți și-au exprimat dorința de a se deschide grădinițele în această vară, în perioada iulie-august. La nivelul județului Constanța au fost peste 130 de părinți care au solicitat acest lucru. Peste 120 de solicitări au fost doar  în municipiul Constanța.

În acest context, în baza unor proceduri specifice, s-a hotărât deschiderea a 6 grădinițe din sistemul de stat, după cum urmează: Grădinița cu Program Prelungit “Florilor” Cumpăna, Grădinița cu Program Prelungit nr.1 Valu lui Traian, Grădinița cu Program Prelungit “Mugurel” Constanța, Grădinița cu Program Prelungit “Steluțele mării” Constanța, Grădinița cu Program Prelungit “Căsuța de turta dulce” Constanța și Grădinița cu Program Prelungit “Lumea copiilor” Constanța.

”Programul este adresat copiilor care au frecventat grădinițe cu orar prelungit în anul școlar 2019-2020. Proiectarea activităților din aceste unități de învățământ este realizată în baza Metodologiei Ministerului Educației și Cercetării, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, nr.2432/DGIP/16.06.2020, a Recomandărilor pentru desfășurarea activităților cu copiii în unitățile de învățământ preșcolar, în perioada vacanței de vară 2020 și a Ordinului comun al ministrului sănătății, ministrului educatiei și cercetării și al ministrului muncii și protecției sociale nr.4518/12.06.2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschoolurilor pentru prevenirea imbolnăvirii cu SARS-Co V-2.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al IȘJ Constanța.

120 de cadre didactice, 18 cadre medicale, 120 de îngrijitori, 6 bucătari și 6 administratori s-au mobilizat pentru a asigura preșcolarilor în această perioadă servicii educaționale, precum și asistență medicală și servicii de masă.

”S-au luat toate măsurile necesare astfel încât copiii să beneficieze de activități diverse, atractive, derulate în condiții de siguranță. Programul a implicat un număr mare de resurse umane care și-au exprimat disponibilitatea de a participa în mod susținut și de a oferi preșcolarilor și părinților acestora o soluție viabilă pentru petrecerea timpului în această vară.”,  a afirmat Sorin Mihai, inspector școlar general.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: