Connect with us

Politica

Guvernul Ciucă, recordmanul demnitarilor. Are 200 secretari de stat, de patru ori mai mulți decât în 2010

Published

on

sedinta de Guvern Ciuca

România are 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea serviciilor de informații care au și ele rang de secretar de stat, de patru ori mai mulți decât acum 13 ani, scrie jurnalista Oana Despa pe site-ul postului de radio Europa Liberă. Autoarea articolului notează că legea nu impune nicio restricție când vine vorba despre accesul la demnitatea de secretar de stat.

„Trebuie să îndeplinești niște condiții minime – să fii domiciliat sau să ai reședința în România, să nu fi fost condamnat definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, a infracțiunilor de corupție, trafic de droguri, criminalitate organizată sau terorism. Nu e nevoie de studii superioare și nici nu se cere expertiză pe domeniul pe care urmează să activezi. Așa se ajunge ca, în timpul carierei politice, să ajungi să fii secretar de stat la mai multe ministere, după posibilități și în funcție de locurile libere.“, arată sursa citată.

Ministerul Mediului, alături de Ministerul Transporturilor și cel al Fondurilor Europene ar fi cele mai bogate ministere în materie de secretari de stat, cu câte șapte. Sorin Grindeanu este ministrul cu cei mai mulți secretari de stat. Are doi la cabinetul de vicepremier – pe colegii de partid, Sorinel Vrăjitoru și Florin Manole, și alți șapte secretari de stat, la ministerul Transporturilor.

Pe poziția a doua urcă, la egalitate, ministerele Agriculturii, Educației, Externelor, Finanțelor și Internele. Justiția și Secretariatul General al Guvernului împart poziția a treia de pe podium.

În josul clasamentului este Ministerul Apărării Naționale care are doar doi secretari de stat.

Ce beneficii au secretarii de stat?

Secretarii de stat sunt demnitari, iar funcția vine cu o serie de avantaje.

– Are dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs;

– Primește mașină cu șofer;

– Are dreptul să ceară locuință de la RAPPS iar, dacă nu primește, i se decontează cheltuielile, dacă nu este din București;

– Poate avea o sumă de protocol la dispoziție;

– Are un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei.

Mai multe detalii citi citi: https://romania.europalibera.org/a/romania-privilegiatilor-200-de-secretari-de-stat-2000-de-euro-salariu/32311927.html

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta