Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Politica

Guvernul dă din nou posibilitatea administrațiilor locale să se împrumute în condiții avantajoase

Published

on

sedinta guvern

Guvernul a aprobat, astăzi, o Ordonanță de Urgență pentru asigurarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea creșterii capacităţii de asigurare a reprezentării statului in litigiile arbitrale şi judiciare internaționale şi asigurare a creșterii capacităţii de administrare a proprietății publice a statului, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Actul normativ dă posibilitatea autorităților locale, cu excepția municipiilor reședință de județ și a sectoarelor Municipiului București, prin derogare de la Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale și de la prevederile Legii nr. 417/2023, să solicite de la Ministerul Finanțelor contractarea, până la data de 30 septembrie 2024, a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard lei. Aceste împrumuturi pot fi solicitate pentru asigurarea cofinanțării cheltuielilor neeligibile în vederea realizării, respectiv finalizării proiectelor nefinalizate sau nefuncționale derulate în cadrul programelor operaționale finanțate din fonduri europene în perioada de programare 2014-2020. De asemenea, pentru asigurarea prefinanțării sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la UE și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, după caz, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate respectivelor proiecte. Totodată, se pot solicita împrumuturi și pentru asigurarea sumelor necesare implementării proiectelor finanțate prin PNRR, aflate în sarcina bugetului locale, evidențiate distinct în fiecare contract. Autoritățile locale au nevoie de avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale și trebuie ca, la data depunerii documentației, să nu prezinte restanțe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare.

Valoarea maximă ce poate fi autorizată către o unitate administrativ-teritorială este 35 de milioane de lei pentru județe, 20 milioane lei pentru municipii, nelimitat pentru comune și pentru orașe, iar perioada de rambursare este de 1-5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.

Ordonanța de urgență modifică și modalitatea de atribuire a unor contracte de reprezentare juridică în situații punctuale, care impun o reacție rapidă din partea Ministerului de Finanțe.

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions