Connect with us

Politica

Guvernul poate emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare

Published

on

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, informează Agerpres. Camera Deputaților este for decizional la acest proiect de lege.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2022 până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2022.

Potrivit prevederilor Constituţiei, abilitarea Guvernului se face doar pentru domenii care nu fac obiectul legilor organice.

“În situaţia menţionării generice a domeniilor în care se vor emite ordonanţe, fiecare caz în parte va trebui analizat cu ocazia elaborării proiectului de ordonanţă a Guvernului, astfel încât reglementările emise să nu cuprindă dispoziţii care ar fi de nivelul legilor organice. Deoarece prin proiect se prevăd şi intervenţii asupra unor legi adoptate la nivel organic, precum şi asupra unor ordonanţe de urgenţă aprobate prin legi organice, este necesar ca schimbările dorite să se refere doar la dispoziţii cu caracter ordinar din cadrul respectivelor acte normative, pentru a se respecta deciziile Curţii Constituţionale în materie”, se arată în raportul comisiilor de specialitate întocmit pentru acest proiect de lege.

Proiectul stabileşte următoarele domenii de reglementare pentru care se solicită abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare:

Advertisement
 • finanţe şi economie,
 • dezvoltare,
 • lucrări publice şi administraţie,
 • afaceri interne,
 • sănătate,
 • transporturi şi infrastructură,
 • cercetare şi digitalizare,
 • cultură,
 • turism,
 • mediu,
 • familie, tineret şi egalitate de şanse,
 • reglementări legislative necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă,
 • prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Deputaţii au decis că, pe lângă aceste domenii, Guvernul poate modifica prin ordonanţe unele acte normative privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, referitoare la stingerea în timp a obligaţiilor faţă de foştii investitori FNI, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, stabilirea certificatului de calitate a aerului şi instituirea zonelor cu nivel scăzut de emisie.

foto cu rol ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement