Connect with us

Exclusiv

Haosul din staţiunea Năvodari e infracţiune. O spune Inspectoratul de Stat în Construcţii

Adrian Cârlescu

Publicat

la

La sfârşitul erei comuniste, zona turistică a oraşului Năvodari era compusă din Tabăra de Copii şi campingurile Năvădari, Hanul Piraţilor şi Popas Mamaia. Între obictivele răsfirate de-a lungul ţărmului se aflau exploataţii agricole de orz, ovăz sau iarbă de Sudan, o pepinieră silvică şi hălci zdravene de vegetaţie forestieră. O notă aparte a zonei era dată de o pădurice de arbuşti denumiţi popular „mierea ursului” datorită fructele dulci-acrişoare, mici şi pufoase, care-ţi făceau gura-pungă.

Primăria Lumina, primul proprietar al terenurilor din actuala staţiune Năvodari

După revoluţie, Hanul şi Popasul au făcut obiectul unor contracte de locaţie în gestiune, iar într-un târziu au ajuns cu totul pe mâini private. Ani buni, terenurile din jurul celor două obiective au continuat să facă obiectul exploataţiei agricole, fiind integrate activului „Ferma 3 Mamaia” al IAS Ceres din Mihail Kogălniceanu. Aceste suprafeţe nici nu aparţineau administrativ de oraşul Năvodari, ci de comuna Lumina, în componenţa căreia se aflase cătunul Mamaia-Sat în perioada interbelică. Plecând de la această evidenţă istorică, administraţia de stat din anii 90, pregătind procesul de retrocedare, inclusese terenurile din Ferma 3 Mamaia în structura teritorială a comunei Lumina, pentru a uşura procedurile de reparaţie istorică. Dar reparaţia în sine a demarat abia în anul 1998, când s-au creat premisele ca terenurile exploatate de IAS-uri să facă obiectul procedurilor de retrocedare. Atunci, o porţiune importantă din Ferma 3 a intrat în administrarea oraşului Năvodari, în scopul dezvoltării turistice. Primar al localităţii era liberalul Ion Dobre, cel care a întocmit un plan urbanistic pentru zona numită „Depozit 10”, situată undeva la mijlocul distanţei dintre campingurile Năvodari şi Hanul Piraţilor. În anul 2005, în plin avânt imobiliar, la şefia Oficiului de Cadastru se afla năvodăreanul Stere Sponte, fost primar comunist şi fost viceprimar al lui Ion Dobre. Printr-o decizie semnată de acesta şi necontestată vreodată de liberalul Ion Roman, primarul comunei Lumina, ultima porţiune, de 612 hectare de teren, din componenţa Fermei 3 Mamaia, a intrat provizoriu în structura teritorială a oraşului Năvodari. Ulterior, situaţia provizorie a fost definitivată, mai ales că administraţia din Lumina nu întreprinsese niciun demers pentru retrocedarea terenurilor către proprietarii interbelici.

[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/05/Roman-terenuri-Mamaia-Sponte.pdf”]

Depozitul 10 şi dezvoltarea turistică

După 2005, interesele imobiliare pentru plaja Năvodari au crescut exponenţial. Sute de construcţii au fost ridicate în cartierul Depozit 10. De asemenea, fostul Popas Mamaia a fost transformat într-o zonă rezidenţial-turistică de investitorul Mohamed Murad, iar în vecinătatea Hanului Piraţilor a apărut complexul Marina Regia Residence, cu vile de vacanţă şi un hotel de cinci stele, în care are interese senatorul PSD Nicolae Moga. Terenurile de pe malul lacului Siutghiol au trecut şi ele în proprietate privată, iar în timp s-au dezvoltat aici complexurile turistice de patru stele, La Scoica şi Verona, ca să le numim pe cele mai reprezentative.

Resorturi-Murad-si-Moga

În 2008, la scurt timp după înscăunarea în funcţie, Nicolae Matei şi-a pus în aplicare planul de a acapara în mod ilegal mai multe suprafeţe de teren în zona turistică a oraşului. Peste 62.000 mp de teren din partea de vest a Taberei Năvodari au ajuns în patrimoniul firmei sale, Legmas SA (vezi aici întreaga poveste), în vreme ce tot terenul rămas la dispoziţia Taberei a fost însuşit în mod abuziv în domeniul privat al oraşului. Ulterior, Consiliul Local Năvodari a aprobat înfiinţarea unei societăţi comerciale, în parteneriat Dormarbib Group, SRL-ul lui Isidor Gurgu, cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei.

Societatea special înfiinţată a luat în stăpânire toate activele şi aproape toate terenurile Taberei de Copii (vezi aici întreaga poveste). Acum, zeci de clădiri sunt în paragină, în vreme ce o mare parte din întinderea boierească este sufocată de bălării. Nesătuii care au manevrat afacerea au procedat ca nişte câini flămânzi care au strâns toate oasele şi le-au îngropat, să aibă rezerve şi pentru mai târziu.

Cum s-au transformat nisipurile neproductive în curţi-construcţii

Nicolae-MateiPofta de înavuţire a lui Nicolae Matei nu mai avea limite. În anul 2010, la iniţiativa acestuia, Consiliul Local Năvodari a adoptat un Plan Urbanistic Zonal sub numele „Zona Litoral Mamaia Nord-Năvodari”. PUZ-ul se referea la o fâşie de 55,3 hectare, lăbărţată de-a lungul Mării Negre, de la digul Canalului Poarta Albă-Midia Năvodari, până la limita cu staţiunea Mamaia. 37,7 hectare, din suprafaţa PUZ-ului, se aflau în proprietatea privată a localităţii, în vreme ce doar 17,5 hectare erau în proprietatea unor persoane particulare. O mare parte din terenurile rămase localităţii erau încadrate în categoriile „Neproductiv – nisipoase” sau „Tufăriş”. Or, din acest punct de vedere, scopul declarat al PUZ-ului era tocmai trecerea lor în categorie „Curţi-construcţii” (vezi aici PUZ-ul).

Cum şi-a îmbogăţit Matei tot neamul din retocedări

În anul în care a fost întocmit PUZ-ul, Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra pământului Năvodari a retrocedat 8,8 hectare de teren, din care două hectare în zona Mamaia Nord. Beneficiarii retrocedării, în speţă moştenitorii lui Mihai Coceangă, au încheiat anterior punerii în posesie o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare cu soţii Vanghelescu Gheorghe şi Vanghelescu Camelia Chiraţa, pentru o cotă de ½ din terenuri. Ulterior, suprafaţa de două hectare din Mamaia Nord a făcut obiectul unui proiect pentru dezvoltarea de facilităţi turistice.

Pe 14 martie 2011, Comisia lui Matei a retrocedat Victoriei Căpăţână 11,2 hectare în Mamaia Nord, pe malul mării. Femeia desenase o schiţă cadastrală cu mâna ei, iar această aşa-zisă probă a fost admisă de judecătoarea Corina-Eugenia Jianu, actualmente trimisă în judecată, alături de Matei, pe motiv că luase ca mită de la firma Top Vision a fostului primar, un teren de 500 de metri pătraţi, pentru a pronunţa hotărâri judecătoreşti prin fraudă la lege. O parte din terenul primit de Victoria Căpăţână a ajuns la Isidor Gurgu, iar o altă parte la Simona Sârbu, avocata Primăriei Năvodari, prin intermediul unei persoane interpuse, pe numele ei Viviana Rădulescu.

Apoi, pe 19 septembrie 2011, Comisia lui Matei a retrocedat alte 13 hectare de teren, pe malul Mării Negre, în zona Taberei de Copii, către succesorii autorului Petre Spilcea. Printre urmaşi se afla şi cumpărătorul de drepturi litigioase Florin Munteanu, patronul postului de radio Sky FM din Constanţa. Acesta s-a ales cu o fracţie de 4,5 hectare. Anterior emiterii titlului de proprietate, Munteanu a încheiat un act notarial prin care se angaja să vândă 3,5 hectare din cota sa de moştenire către Geanina Ramona Mureş, nepoata lui Nicolae Matei.

Pe 28 septembrie 2011, Primăria a retrocedat o altă suprafaţă inlclusă în PUZ-ul adoptat în 2010. De data aceasta, a fost vorba de o halcă de 2,254 de hectare, pe malul Mării Negre, atribuită unui alt samsar de drepturi litigioase, pe numele său Dumitru Păsat. Înainte de a fi pus în posesie, şi acesta s-a angajat în faţa notarului să păstreze doar 2.000 de metri pătraţi pentru el şi să vândă diferenţa de teren către numitul Idvu Constantin Florin, care mai departe a vândut-o către Isidor Gurgu, cumnatul lui Matei.

Dormarbib-Group-SRL

În sfârşit, pe 15 februarie 2012, Comisia a retrocedat o suprafaţă de 17,7 hectare către moştenitorii lui Alexandru Rogoveanu. O fracţie de 13,4 hectare a fost vândută de beneficiarul retrocedării încă înainte de punerea în posesie. 11 hectare au ajuns la Isidor Gurgu, în vreme ce diferenţa a fost împărţită între Ştefan Ciocănel (directorul de la Tabăra Năvodari SA, anterior jurist la Legmas), Nicolae Arapu (o săgeată a fostului primar, ca dovadă că terenul trecut pe numele acestuia a fost oferit de Matei drept mită fostului comandant al IPJ, Valentin Burlacu) şi Maria Greavu.

Ca o notă comună, terenurile originare ale beneficiarilor erau agricole şi se aflau în pântecul câmpului, pe cealaltă parte a Canalului. Însă Matei le-a oferit în loc moştenitorilor suprafeţe pe malul mării, intravilane şi bune de construit în temeiul PUZ-ului din 2010. Le-a oferit, deoarece o bună parte din suprafeţe aveau să ajungă tocmai la neamul său. Facem precizarea că toate aceste informaţii sunt menţionate într-un rechizitoriu întocmit de procurorii DNA Constanţa. În rechizitoriu se face vorbire şi  de numele avocatului Tudor Haşotti, nepotul senatorului Puiu Haşotti, care ar fi avut un rol în cadrul proceselor civile prin care au fost obţinute soluţiile, unele vădit abuzive, de retrocedare.

Demenţa POT-urilor de peste 100%

După ce a aranjat primul rând la mare, Matei a implementat un proiect european, pentru realizarea unei alei de promenadă de-a lungul plajei. Pe terenurile nisipoase şi neproductive, transformate în curţi-construcţii, au început să răsară tot felul de construcţii, care i-au scos din minţi pe investitorii de bună-credinţă. Un caz aparte îl reprezintă investitorii care au fondat Asociaţia de Proprietari A 158/5. Aceştia realizaseră pe banii lor sistematizările, cedând din terenul pe care îl aveau în proprietate pentru crearea drumurilor, spaţiilor verzi şi utilităţilor. Totul s-a creat pe banii lor. PUZ-ul stabilea că imobilele urmau să aibă un regim gradual de înălţime, în raport cu distanţa faţă de mare. Spre ţărm erau permise doar construcţii de două etaje, în vreme ce construcţiile mai înalte puteau fi ridicate doar în planul mai îndepărtat… ca să nu umbrească plaja. Cu toate acestea, intruşii aduşi pe prima linie a promenadei, prin mecasnismul retrocedărilor frauduloase, şi-au autorizat construcţii P+2, dar au finalizat adevărate blocuri cu patru sau chiar cinci etaje. Retragerile obligatorii nu au fost respectate şi nici indicatorii urbanistici referitori la procentul de ocupare a terenului şi coeficientul de utilizare a terenului. Uneori, datorită etajelor realizate în consolă, suspendate peste domeniul public, POT-urile au depăşit şi procentul de 100%. Nu în ultimul rând, distanţa prea mică faţă de plajă a afectat deja potenţialul turistic al zonei. Căci în loc să stea la soare, turiştii sunt aşteptaţi, acum, la o cură de umbră… de la blocuri. Asociaţia de proprietari a formulat zeci de plângeri şi petiţii către toate instituţiile satatului, în căutarea dreptăţii şi a normalităţii.

Inspectorarul de Stat în Construcţii spune că s-au comis fapte infracţionale

Pe 24 decembrie 2015, după ce a verificat situaţia, inspectorul general Nelu Stelea de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Bucureşti scria negru pe alb într-un răspuns adresat petiţionarilor că „fapta depăşeşte stadiul contravenţional prevăzut de art. 26 alin 1 lit. i din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, înscriindu-se în categoria infracţiunilor”. În mod concret, infracţiunile au fost săvârşite de gloata de funcţionari şi de consilieri de la Primăria Năvodari, care au aprobat ilegal documentaţii derogatorii de la PUZ. Asta, ca să nu se spună că degeaba fac umbră… plajei! În prostia şi lăcomia lor, aceşti factori (i)responsabili au nenorocit potenţialul turistic al Năvodariului. În momentul de faţă, 22 de autorizaţii de construire fac obiectul analizei de legalitate şi n-ar fi exclus, după alte precedente create în ţară, să ne trezim cu demolări masive în stabilimentul cu umbră de pe malul mării. Altfel nu se poate face lumină.. şi căldură naturală, de la soare, pe plaja de la Năvodari.

[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/05/ISC-despre-haosul-din-statiunea-Navodari.pdf”]

Comments

comments

Exclusiv

Iorguș calcă pe cadavre. Liderul PMP Mangalia, înlocuit cu un om al fostului primar

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Acuzații grave la Mangalia. Liderul local al PMP, Mihai Petru Crăciun, și-a dat demisia din partid, acuzând că fostul său aliat, Zanfir Iorguș ”căruia nu-i mai ajung partidele, le vrea pe toate dacă se poate”, ar fi aranjat ca filiala din Mangalia a Partidului Mișcarea Populară să ajungă pe mâna omului său, Petrișor Cruceanu. La mijloc ar fi vorba de o triplă trădare. În primul rând, vorbim de trădarea lui Iorguș față de PSD, partid în numele căruia fostul primar a fost de curând validat în funcția de consilier local la Mangalia. Însă atât de PSD-ist este Iorguș, încât – așa cum reiese din susținerile lui Mihai Petru Crăciun – ar fi negociat un transfer de voturi în favoarea PMP, la alegerile parlamentare din 6 decembrie. După cum este de largă notorietate, fostul primar se bucură de simpatia unor nostalgici care l-au urmat la toate partidele pe la care s-a perindat. Așadar, acest bazin electoral personal al lui Iorguș ar putea fi îndrumat să voteze PMP la alegerile generale – după cum sugerează Crăciun, transferul fiind facilitat de numirea lui Petrișor Cruceanu în fruntea PMP, fiind cunoscut că acesta din urmă face parte din anturajul foarte intim al fostului primar.

În al doilea rând, ar fi vorba de trădarea lui Claudiu Palaz față de echipa PMP de la Mangalia, care – deși nu a reușit să acceadă în Consiliul Local, a obținut totuși 994 de voturi pentru lista de candidați la Consiliul Județean. Cu doar 6 voturi mai puține decât targetul asumat!

În sfârșit, ar mai fi vorba de o trădare a lui Iorguș în raport cu însuși Mihai Petru Crăciun, care a acționat în campanie ca un aliat loial, încasând critici în cascadă că ar fi iepurele lui Iorguș. Pe Crăciun îl legau multe lucruri din trecut de Zanfir Iorguș. Chiar noi, la Ordinea.Ro, am publicat documente din care reise că fostul primar a acordat unei firme a lui Mihai Petru Crăciun mai mullte contracte de concesiune fără licitație publică și cu redevențe reduse cu 95%, în mandatele sale de primar al Mangaliei. De asemenea, am arătat că tatăl lui Crăciun a fost asociat într-o societate comercială cu Zanfir Iorguș, cu soția acestuia și cu alte persoane. Așadar, vorbim de relații vechi, de afaceri și de familie. Pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile locale, în momentul în care Iorguș a început să scadă în sondaje și a gândit retragerea din cursă în favoarea independentului Mohammad Murad, Crăciun i-a fost alături. Același Crăciun a participat la regia ieftină, prin care atât el, cât și Iorguș s-au pus la remorca lui Murad. Toate aceste aspecte nu au mai contat. Iată că, la scurt timp, cei doi au ajuns la cuțite, Crăciun acuzându-l pe fostul său aliat. Mai jos puteți citi integral postarea pe care a făcut-o Crăciun pe contul său de Facebook:

Dragi prieteni, cu regret vă anunț că am demisionat din funcția de președinte al PMP organizația Mangalia! Evident, o sa mă întrebați: de ce? Pentru faptul că nu accept si nu voi accepta niciodată sa fac jocurile murdare ale unui partid sau a unui lider de partid,indiferent care este miza sau indiferent ce mi se oferă! Din nou Claudiu Palaz si-a dat în petec !! El si cu Zanfir Iorgus (caruia nu-i mai ajung partidele…le vrea pe toate,daca se poate) au pus la cale cum sa faca sa ma elimine din organizația PMP Mangalia(asta dupa ce am reconstruit-o), organizatie ce în luna februarie a acestui an cand am preluat-o numara exact un singur membru de partid! Acum aceasta numara 373 de membrii de partid,care evident ca vor pleca si acestia din partid! Cum va spuneam, cei doi au pus la cale înlocuirea mea cu Petrisor Cruceanu (omul de casa a lui Zanfir Iorgus). Miza fiind una clara, rostită in cuvinte de Claudiu Palaz si Petrișor Cruceanu, cu subiect și predicat: transferul de voturi din portofoliul lui Zanfir Iorgus în favoarea PMP-ului, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, in Mangalia. Intrebarea este: PSD-ul Constanța oare stie ce vrea sa faca Zanfir Iorgus si Claudiu Palaz? Mai mult, faptul că noi, PMP Mangalia, am îndeplinit sarcinile de partid ce ne-au fost trasate de Claudiu Palaz în campania de la alegerile locale,respectiv am adus partidului 994 de voturi pentru consiliul judetean dintr-un total de 1000 de voturi impuse,arată că suntem responsabili si stim sa muncim in echipa! Aceasta echipa creata la Mangalia, după ce a fost folosită în campania de la locale… se dorește a fi aruncată pe niste promisiuni din partea lui Zanfir Iorgus către Claudiu Palaz! Cat de slabi în gândire sunteti domnilor? Aveti impresia ca faceti ce vreti cu votul oamenilor? Pentru ca nu te lepezi de metehnele vechi domnule Claudiu Palaz, nu poti sa scoti un scor cu 2 cifre în județul Constanta, asa cum ar putea oricine sa scoata, daca ar conduce organizatia Constanta,chiar si eu as avea un scor mai mare ! Pentru ca meteahna dumitale se numeste: TRADARE! De asta iti este frica,de asta nu vei scapa! Cat despre Zanfir Iorgus, nu pot spune decat: de bine ce te pricepi la jocuri politice domnule, ai pierdut ultimele trei ture de alegeri locale! În opinia mea, habar nu ai de cum trebuie sa functioneze o echipă! O spun eu, pentru ca altii nu au curaj, desi au fost trădați de dumneata! Oricum, aceste alegeri locale au fost ultimele pentru domniile dumneavoastra! Stiti voi de ce si or sa vada si oamenii! Nu faceti cinste oamenilor care va sustin, pentru ca voi nu stiti altceva decât să va trădați oamenii sau partidele din care faceti parte pentru interesele voastre! Proiectele mele politice vor continua nu va faceti probleme dragi prieteni !

Nicu Moroianu, altă… victimă politică a lui Iorguș

Un alt politician care a căzut în plasa promisiunilor politice ale fostului primar al Mangaliei, Zanfir Iorguș, este Nicu Moroianu, fost consilier ALDE Mangalia, pentru care s-a creat o alianță locală de susținere pentru fotoliul de primar. Deși prezentat oficial drept candidat al Alianței PSD – ALDE – PNȚCD, în ultimul moment Nicu Moroianu a făcut pasul în spate, cedându-i candidatura lui Zanfir Iorguș (VEZI detalii AICI). După alegerile locale, Moroianu nu a fost validat nici măcar consilier local, fiind lucrat de colegii săi de partid într-o ședință de tipul ”noaptea cuțitelor lungi”. El a fost propus pentru excluderea din partid, dar nu pentru o vină anume, ci pentru a lăsa locul de consilier câștigat de drept unui alt apropiat al lui Zanfir Iorguș, avocatul Paul Foleanu. Acesta din urmă era pe locul 6 pe lista de candidați, însă Alianța a obținut doar 5 mandate de consilier local. Mai multe detalii puteți citi aici:

 

Mangalia. Doar 8 consilieri locali au fost validați. Nicu Moroianu, executat de PSD-iști

Contactat telefonic, liderul PMP Constanța, Claudiu Palaz, a declarat următoarele:

“Înțeleg supărarea domnului Crăciun, dar PMP nu poate să rămână la un partid cu 3 membri și ușile închise. Partidul trebuie mărit și eu am obligația să fac acest lucru. În rest, nu doresc să comentez în niciun fel acuzațiile”.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Mangalia. Doar 8 consilieri locali au fost validați. Nicu Moroianu, executat de PSD-iști

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Situație specială la Mangalia, unde Judecătoria locală a validat doar 8 consilieri locali din numărul legal de 19. Dosarul de judecată trebuia să aibă ca termen de pronunțare data de 19 octombrie, însă magistrații au amânat soluția până astăzi, 21 octombrie. Conform minutei publicate pe portalul instanței, au fost validați în funcție: Leila Ali, Zanfir Iorguș, Neculai Tănasă, Laurențiu Iulian Dumitrașcu, Mihail Bănceanu, Ozghiun Menabit, Teodor Marinescu și Dănuț Moldovan. Instanța a dispus invalidarea următorilor aleși: Cristian Radu, Sorin Mihai, Ionel Rugea, Ioan Ungurean, Ion Condruț, Edvica Popa, Iulian Nicu, Ioan Ilie, Eliza Nicoleta Drăgoi, Nicolae Moroianu și Adrian Zamoșteanu. Aceștia au fost declarați aleși potrivit rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie 2020, însă 10 dintre ei au formulat cereri de renunțare la mandat, iar un altul, respectiv Nicolae Moroianu, nu a avut dosarul de validare depus la secretarul general al Municipiului Mangalia. Potrivit procedurii legale, dacă hotărârea nu este atacată cu apel în termen de trei zile, aceasta devine definitivă. În acest caz, secretarul general al Municipiului Mangalia este abilitat să depună o nouă cerere de validare la Judecătorie, pentru supleanți. Cel mai probabil, Consiliul Local Mangalia se va constitui în luna noiembrie.  

Ultima țeapă PSD-istă: Nicu Moroianu nu va fi nici consilier local

Deși a fost pentru o bună perioadă de timp propunerea oficială de candidat pentru postul de primar al Mangaliei din partea alianței PSD – ALDE – PNȚCD, Nicolae Moroianu nu va fi nici măcar consilier local. Potrivit surselor noastre, Moroianu a fost executat în cadrul unei ședințe a PSD Mangalia, în care s-a propus excluderea sa din partid, dar nu pentru vreo culpă anume, ci pentru ca postul de consilier local să fie ocupat de Paul Foleanu, unul din apropiații lui Zanfir Iorguș.  Pe fondul acestor dispute interne, dosarul de validare al lui Moroianu nu a mai fost depus la secretarul general al Municipiului Mangalia. Atenție: mandatul lui Moroianu a fost invalidat pentru nedepunerea dosarului, iar nu pentru excluderea din partid.

Fostul primar Iorguș a fost deja validat în funcția de consilier local și va încerca să fie liderul opoziției. Acesta nu a schițat niciun gest în favoarea omului căruia i-a luat locul de candidat la funcția de primar. De asemenea, Iorguș nu a suflat o vorbă în spațiul public despre nedreptatea care i s-a făcut lui Moroianu, fiind preocupat, în mod meschin, doar de soarta sa politică.

Rocada Moroianu – Iorguș

Alegerile locale de la Mangalia au fost, probabil, cele mai interesante din județul Constanța. Înainte de Pandemie, aici s-au pus bazele unei alianțe politice între PSD, ALDE, PNȚCD și independentul Zanfir Iorguș. La un moment dat, liderul PSD Constanța, Felix Stroe, s-a deplasat la Mangalia împreună cu fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, pentru a anunța un candidat comun al Alianței pentru funcția de primar al Mangaliei. A fost, desigur, vorba de Nicolae Moroianu, unul din cei mai cunoscuți specialiști în turism din sudul litoralului, pe atunci consilier local ales din partea ALDE. În aceeași conferință, Stroe l-a anunțat pe Horia Țuțuianu drept candidat al PSD pentru șefia Consiliului Județean.

La atâtea luni distanță, a devenit clar pentru oricine că totul a fost o minciună. Ca dovadă, Țuțuianu a fost schimbat în ultima clipă cu însuși Felix Stroe. Iar la Mangalia, tot cu acordul lui Stroe, Nicu Moroianu a făcut anunțul că se retrage în favoarea lui Zanfir Iorguș, care s-ar fi bucurat de o intenție de vot mai largă. Chiar așa stăteau lucrurile în sondaje. Însă Moroianu avea unde să mai crească, în vreme ce Iorguș nu mai avea unde să crească, ci să scadă, pe fondul problemelor grave din trecut: averea nejustificată, faptele de baron local din timpul mandatelor sale, PUZ-ul criminal al Pădurii Comorova. La momentul rocadei, Iorguș a anunțat că, dacă va câștiga alegerile, Moroianu va fi viceprimarul localității.

Viceprimarul lui Murad

De la un timp însă, Iorguș a început s-o ia la vale în sondaje. Și după cum am arătat mai sus, acest trend era previzibil. Soluția de avarie s-a prefigurat în doi timpi și tei mișcări, pe final de campanie. Astfel, într-o primă fază, Iorguș s-a dus la o emisiune electorală însoțit de Paul Foleanu, împrejurare în care cei doi l-au vorbit de bine pe milionarul independent Mohammad Murad. În pasul doi, au fost organizate niște dezbateri regizate, la care au participat Mohammad Murad, Zanfir Iorguș și Mihai Petru Crăciun, candidatul PMP la funcția de primar al Mangaliei. În dezbaterea regizată, fostul primar a bătut palma să renunțe la candidatură și să-l susțină pe Murad.  Iar din acest punct al campaniei electorale, Iorguș a fost urcat pe un pliant alături de candidatul independent: Murad primar, iar el viceprimar. De Nicu Moroianu, prezentat până atunci ca viceprimar, nu a mai spus nimeni niciun cuvânt.

Sucelile lui Iorguș și drumul spre dezastru

Și nu era ultima răsturnare de situație din campania electorală de la Mangalia. Astfel, cu o zi înainte de finalul campaniei, alianța pentru Murad s-a lărgit cu participarea Partidului Ecologist Român. Vorbim aici de un partid condus la Constanța de un tip care deține danele portuare de la Midia prin care se derulează comerțul cu animale vii dintre România și statele din Orientul Mijlociu. De același Orient Mijlociu este legat, prin naștere, și Mohammad Murad. Voturile ecologiștilor de la Mangalia erau ale liderului local, Ozghiun Menabit, care se manifestase extrem de critic până atunci împotriva lui Murad. Însă partidul era al acestui tip de la Constanța, care – după toate aparențele – a impus intrarea PER în această alianță pentru Murad. În acest punct, Menabit a fost anunțat viceprimar al localității, iar Iorguș a fost de acord să facă un pas în spate. Ba mai mult, candidatul PSD-ALDE-PNȚCD a participat în live-uri pe Facebook, alături de Murad și de Menabit, ca să fie clar că și-a cedat întâietatea în fața ecologistului. În limbaj tehnic, Iorguș l-a validat pe Menabit, situație care nu putea să conducă decât la o creștere a cotei PER și la o scădere a Alianței PSD – ALDE – PNȚCD.

Finalul a fost apoteotic. Murad a pierdut alegerile locale în fața liberalului Cristian Radu la o diferență mare. Alianța PSD – ALDE – PNȚCD a obținut doar cinci mandate de consilier local, din 19.

În mod normal, greșelile atât de vizibile din campania electorală trebuiau analizate, iar cei care le-au făcut trebuiau să își asume răspunderea. Însă la Mangalia s-a aplicat altă rețetă: Iorguș se duce consilier local, deși sucelile lui au contat cel mai mult în scorul dezastruos al Alianței. Singurul care a plătit, deși fără de vină, a fost Nicu Moroianu, cel căruia Iorguș i-a luat candidatura după urzeala pe care a făcut-o cu fostul său coleg de muncă, Felix Stroe. În timp ce Moroianu a fost scos pe tușă, Alianța l-a trimis în Consiliul Local și pe avocatul Laurențiu Dumitrașcu, unul din stâlpii administrației toxice a fostului primar de coșmar Claudiu Tusac.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Primarul PSD-ist din Agigea își răsplătește agenții electorali cu funcții publice

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Deși a câștigat chinuit, la o diferență de doar 31 de voturi, un nou mandat de primar în fruntea comunei Agigea, PSD-istul Cristian Maricel Cîrjaliu pare că n-a învățat absolut nimic din această experiență. Ca dovadă, cel reales de păturile sărace și sărăcite ale comunei a făcut săptămâna trecută un tur de forță al publicațiilor locale, hiperbolizând în mod ridicol victoria sa chinuită. Și nu doar că s-a dat mare pe scorul său mic, dar Maricel a fost și belicos în declarații, a repetat minciunile nerușinate despre adversarul său Gabriel Ciobanu și a dat de înțeles că va conduce tot ca un jupân destinele localității. Când câștigi o cursă cu multe probleme, cu multe vize de flotant, cu dispariții de buletine de vot, cu găști cvasi-interlope care au mișunat în toată ziua alegerilor în preajma secțiilor de votare, iar la urmă aduni doar 31 de voturi în plus față de contracandidat, firesc ar fi să adopți o atitudine mai moderată. Cel puțin așa ar face un om cu un minim de bun simț.  Însă Cîrjaliu nu este un astfel de om. Cum va conduce acesta comuna Agigea în următorii 4 ani este deja previzibil.

Un concurs aranjat la Albă ca Zăpada

Un alt gest care indică drumul pe care continuă să defileze primarul din Agigea, anume drumul spre domnia bunului plac, a fost făcut pe 6 octombrie a.c.. La data menționată, Primăria Agigea a publicat un anunț privind selectarea unui singur dosar de candidatură pentru funcția de director al creșei Albă ca Zăpada din localitate. În trecut, această funcție a fost deținută de Luminița Niță, soția fostului viceprimar al localității, Marius Daniel Niță. Acesta din urmă a intrat în conflict cu primarul, și-a dat demisia de la Primărie, iar în cele din urmă a concurat împotriva lui Maricel din partea Ecologiștilor, la aceste alegeri locale.

Cum lui Maricel nu-i place disidența, postul de director al creșei a fost scos la concurs încă din perioada campaniei electorale. Singurul candidat admis în urma selecției de dosare este Cătălina Maria Chiru, după cum se afirmă în anunțul postat pe site-ul Primăriei Agigea pe 6 octombrie curent (vezi AICI).

Este vorba de o doamnă care lucra deja în cadrul creșei, pe un post de execuție. Însă, în mod bizar, încă din 7 august a.c., aceasta făcea declarații în calitatea – pe care n-o avea și n-o are nici acum oficial – de director al creșei. Vorbim aici de o odă filmată de un post de televiziune, în care primarul Maricel se lustruia pe el, iar directoarea de creșă, care nu era oficial directoare, îi ținea isonul, punctând în mod special cât de fericiți sunt copiii din comună.

 

E limpede că decizia de atribuire a postului a fost luată cu mult înainte de lansarea concursului oficial. Or, din acest motiv, este cât se poate de rezonabil să suspectăm că întreaga procedură este aranjată.

Dan Chiru, odele și funcția de city-manager de comună

Nu știm ce competențe are Cătălina Chiru. Însă, în mod cert, aceasta face parte din anturajul primarului. În primul rând, ea este soția lui Dan Ștefan Chiru, fost viceprimar al lui Maricel în primul mandat al acestuia.

După o ceartă de câțiva ani, timp în care nu a mai fost inclus pe lista de consilieri locali PSD, Dan Chiru a reintrat în grațiile lui Cîrjaliu.  În 2019, el a devenit redactor-șef al unei publicații editate de Primăria Agigea, fără să fie angajatul Primăriei. Ca dovadă, pe 27 iulie 2020, Chiru a depus declarație de avere în calitate de candidat pentru un loc de consilier local din partea PSD Agigea. Din acest document reiese că el a realizat în cursul anului 2019 venituri de 8.478 de lei de la Dachi Consulting Job SRL și de 20.160 de lei de la Chiru Dan Ștefan PFA. Niciun ban de la Primărie. În acest caz, fie funcția de redactor-șef a fost onorifică, neplătită, fie plata s-a realizat în conturile bancare ale PFA-ului sau firmei de consultanță. În mod cert, atât Dachi Consulting Job SRL, cât și PFA-ul au fost radiate din Registrul Comerțului în anul 2019, așa cum rezultă din informațiile furnizate de www.confidas.ro. Și dacă tot am ajuns la declarația de avere a lui Dan Chiru, trebuie să mai spunem că acesta a mai notat un venit de 38.872 de lei obținut de soția sa de la Creșa Albă ca Zăpada în anul 2019. Averea imobiliară a soților Chiru se formează din 4 terenuri intravilane și dintr-o casă de 131 de metri pătrați, potrivit declarației menționate.

Publicația condusă de Dan Chiru l-a pupat pe Maricel Cîrjaliu, din tălpi până-n creștet. Odele au curs ca la Cântarea României. Drept răsplată, anul acesta, în perioada stării de urgență, Maricel Cîrjaliu a scos la concurs postul de administrator public al comunei. Dan Chiru a fost singurul concurent admis, câștigând funcția. Iar mai nou, după cum am arătat deja, soția sa se pregătește să devină oficial directoare a creșei Albă ca Zăpada. Vorbim de o funcție cu un salariu de bază de 7.219 lei pe lună.

Clienții de la Golf

În perioada campaniei electorale, Cătălina Chiru a distribuit în mod consecvent pe contul ei de Facebook clipurile electorale în care Maricel Cîrjaliu se lustruia pe el și-și înjura contracandidatul. Pe același cont de Facebook, o găsim pe doamna Chiru etichetată în fotografii realizate la Golful Pescarilor, un restaurant controlat pe jumătate de primarul Cîrjaliu prin ginerele său și prin finul fratelui său. Într-o altă fotografie, tot de la Golful Pescarilor, apar soții Chiru, cu fiul și nora, alături de primarul Cîrjaliu, care era drapat cu eșarfa tricoloră. Relația e evidentă. La fel și maniera destul de feudală a primarului de a-și răsplăti prietenii și colaboratorii apropiați cu funcții publice, în care aceștia ajung să concureze singuri pe post, adică la vrăjeală.

Isprava se repetă la Clubul Sportiv

Și manierele lui Cîrjaliu nu se limitează la atât.  Pe 8 octombrie 2020, Primăria Agigea a publicat un nou anunț în urma selecției de dosare pentru postul, scos la concurs și el, de director al Clubului Sportiv Agigea. În acest caz, vorbim de doi candidați: unul respins în faza de selecție, iar altul trimis să concureze, la vrăjeală, de unul singur, la proba scrisă (vezi AICI). Persoana selectată se numește Ioana Vlase. Ca o coincidență de zile mari, și aceasta a fost angajata creșei Albă ca Zăpada, ca educatoare (vezi AICI). De asemenea, în perioada campaniei electorale, doamna educatoare a distribuit pe Facebook toate clipurile cu ode pentru Maricel.

Trebuie să recunoaștem că nu ne-am prins ce competențe are această doamnă de la creșă să conducă activitățile sportive ale comunei. Însă, ne-am prins cu prisosință ce competențe a avut la distribuirea de materiale electorale. A fost competentă, a distribuit bine. Însă aceste servicii trebuiau achitate de Maricel din averea de nabab pe care a adunat-o de când este la cârma comunei. Nu din bugetul secătuit al Primăriei Agigea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: