Connect with us

Administratie

Hărțuire incredibilă la Primăria Pecineaga. O funcționară, amenințată cu bătaia și desființarea postului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Nu mai miră pe nimeni că politicul poate fi factorul decisiv în cele mai multe dintre instituțiile publice. Primarii, viceprimarii și toți aleșii locali sunt stăpâni pe situație când partidul o cere. Exemple sunt nenumărate. Noi ne vom apleca spre unul despre care considerăm că se situează dincolo de orice limită a comportamentului uman. Cu injurii și cuvinte jignitoare, cu un tupeu fantastic. La mijloc este o femeie… Despre litera legii spunem doar că există instituții care decid.

Revenind, vorbim despre cazul bibliotecarei din comuna constănțeană Pecineaga, Alina Tântăveanu. Totul a început în septembrie anului trecut când – ați ghicit! – s-au desfășurat alegerile locale pentru noile funcții din primării. La Pecineaga, șefi peste localitate sunt lideri ai Partidului Social Democrat, în frunte cu primarul Niculae Stan și viceprimarul Marian Makkai. De ce am numit informația pe care o facem publică acum “cazul bibliotecarei”? Pentru că aceasta a candidat pe listele Partidului Național Liberal pentru un post de consilier în cadrul Consiliului Local al comunei Pecineaga. Pentru faptul că acesta s-a implicat în activitățile electorale ale partidului sub numele căruia a candidat, actualii lideri ai comunității au considerat că își pot permite și amenințări care duc până la desființarea funcției, unică la nivelul localității.

Prin această decizie, desigur politică, la prima vedere și după modul în care este prezentată de persoana implicată și fără nicio legătură cu evaluarea activității bibliotecarului Alina Tântăveanu, chiar în noaptea alegerilor din septembrie au pornit amenințările.

Iată declarația pe care Alina Tântăveanu a făcut-o pentru “Ordinea.ro”:

“Conducerea Primăriei Pecineaga a fost nemulțumită de faptul că eu sunt înscrisă în PNL și am candidat pe lista de consilieri propusă de liberali. Așa am intrat în vizorul lor. Imediat după alegerile locale, pe 28 septembrie au început și amenințările. Nici nu a contat că eu fac meseria asta de 30 de ani, că îmi desfășor activitatea conform legii, nu am abateri. Tututor celor care am candidat din partea PNL ne-au adresat cuvinte jignitoare, ne-au înjurat, ne-au amenințat. În noaptea alegerilor mi-a fost frică să plec spre casă, am rugat un coleg să meargă cu mașina, așa s-a ajuns… În ziua următoare, pe 29 septembrie, m-a acuzat că fac politică în instituție, deși oamenii mă cunosc și știu realitatea, știu că nu este adevărat. Tot ce ține de politică s-a întâmplat în campania electorală, atunci când am fost în teren, alături de colegii de partid, și am prezentat oamenilor programul electoral. În fine, în ziua menționată, sub amenințările viceprimarului (Marian Makkai n.r.) mi s-a făcut rău, am avut nevoie de ajutor de specialitate din partea medicilor de la Ambulanță. A urmat o plângere la Poliție, am făcut declarații peste declarații. De aici și un dosar penal pentru cazul respectiv, pe numele viceprimarului.”

A urmat o scurtă perioadă de liniște. A fost aparentă, deoarece conducerea administrației locale pregătea lovitura de grație pentru bibliotecarul comunei. Avea să intre în vizorul schimbărilor de organigramă din Primărie.

“În decembrie 2020 am fost avertizată de oameni care își desfășoară activitatea în Primărie că vor să mă trimită în șomaj, că vor să desființeze postul meu și activitatea de la bibliotecă să fie preluată de un angajat din Primărie. Toate acestea după alegerile parlamentare. Așa se face că toate acestea se și adeveresc. Pe 28 ianuarie, în ședința Consiliului Local, Organigrama Primăriei a fost supusă unor modificări. S-a discutat și s-a decis, la propunerea domnului primar (Niculae Stan n.r.) că funcția de bibliotecar nu mai este necesară și că, în conformitate cu noua organigramă activitatea de la Bibliotecă să fie preluată de un angajat al Primăriei”, a declarat Alina Tântăveanu pentru ziarul nostru.

“Nu mă las”

Deciziile de la nivel local par să o fi mobilizat și mai mult, ai citit legislația și a decis că este necesar să se adreseze și altor instituții. A depus, în acest sens, o documentație și mai multe adrese la Instituția Prefectului.

“M-am adresat, convinsă fiind că mi se face o nedreptate, Instituției Prefectului. Am ceva informații că prefectul ar fi cerut revocarea hotărârii Consiliului Local, dar suntem deja în luna martie și eu nu am fost informată. Continui să merg la serviciu nefiind un document care să arate că deciziile conducerii Primăriei Pecineaga sunt puse în aplicare. Dincolo de asta, vreau să trag un semnal de alarmă în general și nu pentru funcția mea este în pericol. În mediul rural, cultura încă se poate face la bibliotecă și nu mă las. La Pecineaga, de exemplu, sunt 500 de copii care își dezvoltă cultura generală din carți pe care le împrumută de la bibliotecă. Cultural este esențială! Biblioteca este singura instituție culturală din localitate! Dincolo de asta, sunt oameni pe care eu – prezentă aici de dimineață până seara și nu ocazional cum doresc primarul și viceprimarul să fie deschisă biblioteca – îi ajut să trimită un e-mail, să obțină diverse informații”, a completat bibliotecarul comunei Pecineaga.

Replica primarului

Contactat telefonic, primarul se apără în fața acuzațiilor bibliotecarului spunând următoarele:

“Este o inițiativă a primarului, o decizie pe care Consiliul Local a votat-o. Totul este legal. Am cerut un punct de vedere, înclusiv în contextul pandemiei, de la Biblioteca Județeană și am primit și răspuns: primarul este principalul ordonator de credit și el decide. Deci, totul conform legislației. În fapt, vă spun clar: noi nu desființăm postul dumneaei. Am luat în considerare toate adresele pe care știu că dânsa le-a făcut la Biblioteca, la Consiliul Județean, la Prefectură, tot… Nu e nimic politic la mijloc, așa cum mi-ați explicat că doamna a încercat să spună tuturor, nimic legat de acest subiect.”

“Nimic politic”

Contactat telefonic pentru un punct de vedere vizavi de imagini și acuzațiile aduse, viceprimarul Marian Makkai a declarat pentru Ordinea.ro următoarele:

“Nu este nimic politic la mijloc. Toată lumea știe că doamna a candidat inclusiv pentru funcția de primar în anul 2008 și nu s-a mai întâmplat nimic. A fost o refacere a organigramei în contectul pandemic și nimic mai mult. Referitor la imagini, vă pot spune că discuția s-a desfășurat pe parcursul a 30 de minute. Dumneaei a postat doar ce i-a convenit…”

Dincolo de această declarație rămâne comportamentul viceprimarului Makkai. A amenințat o femeie cu bataie – scos din context ori ba, e același lucru – iar asta îl face incompatibil cu bunul simț, dar și cu legea.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Primăria pare să dea înapoi în scandalul „toaletărilor“ de copaci de la Modern. Nu-i mai ciuntește!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, activistul Sorin Belu, reprezentantul Grupului civic Baricada Verde, prezenta pe Facebook o serie de imagini în care arăta modul în care se fac toaletările de pe taluzul din zona Modern. Astăzi, după discuții cu reprezentanți ai Primăriei, se pare că autoritățile locale au renunțat să mai ciuntească copacii și să lase doar niște bețe înfipte în pământ.

„O veste bună pentru constănțeni. Azi 9 aprilie am reușit să salvăm copacii să nu fie  toaletați – maltratați. Dimineață la 7.20 am avut întâlnire cu domnul Horia Constantinescu unde am discutat la fața locului pro și contra despre modul de toaletare IATĂ CĂ PRIN DIALOG AM PUTUT SALVA COPACI (să se toaleteze, dar să te poți uita și spre ei să afirmi că sunt copaci)“, scrie Sorin Belu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. RAEDPP scoate la vânzare locuințele ANL

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La solicitarea a peste 50 de titulari ai contractelor de închiriere de a cumpăra locuințele pentru tineri construite de către statul român prin Agenția Națională pentru Locuințe, Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța și-a manifestat disponibilitatea de a vinde spațiile locative. Chiriașilor le-a fost comunicat prețul de cumpărare și condițiile care trebuie îndeplinite, astfel că doritorii pot proceda în continuare la depunea actelor necesare. În vederea aplicării dispozițiilor legale de punere în vânzare, comisia de vânzări din cadrul Regiei va instrumenta dosarele, în scopul soluționării cererilor.

Potrivit art. 10 din legea 152/1998, locuințele destinate închirierii din blocurile ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere la cererea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, cu îndeplinirea unor condiții cumulative stabilite în același text de lege. La nivelul municipiului Constanța există imobile construite prin programul ANL pe străzile Zefirului, Brizei, Lirei, Horia Agarici, Pescarilor și Traian, pe terenul pus la dispoziție de către municipiul Constanța. RAEDPP Constanța a fost împuternicită de Consiliul Local al municipiului Constanța, prin HCL nr. 165/30.05.2016 să vândă în numele și pentru municipiul Constanța locuințele construite în regim ANL pentru care există relații contractuale, cu achitarea integrală sau în rate a prețului final de vânzare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Pasajul de la Gară va fi modernizat prin…pictare!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pasajul pietonal din zona Gării Constanța va intra, în viitor, într-un soi de modernizare. De fapt, este o pictare a pasajului pe baza unor concursuri de creație organizate de tineri. Primăria municipiului Constanța notează că a răspuns pozitiv inițiativei mediilor de tineret din municipiul Constanța de a se valoriza artistic Pasajul de la Gară demarând, prin intermediul administratorului tramei stradale din municipiul Constanța Confort Urban, lucrări de întreținere și reparații specifice la Pasaj în vederea pregătirii demarării proiectului “Underground Art Flipping”, proiect care se va derula în regim de parteneriat între Primăria municipiului Constanța, Confort Urban și ONG Asociația CreativePlus (președinte Irina Molnuș).

„În momentul de față se află în fază de pregătire Protocolul de colaborare și parteneriat între Primăria municipiului Constanța, SC Confort Urban SRL și Asociația CreativePlus ONG, potrivit căruia părțile se angajează să se susțină reciproc în vederea desfășurării proiectului “Underground Art Flipping – pasajul de la Gară”, proiect care are ca scop principal transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri. Proiectul include, prioritar, pictarea pasajului pe baza unor concursuri de creație destinat mediilor artistice locale, realizarea unor decorațiuni de artă murală cu includerea unor mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru găzduirea unor evenimente culturale menite a încuraja educația durabilă (evenimente de celebrare a Zilei Voluntarului, Zilei Anti-Bullying etc.), pregătirea spațiului pentru desfășurarea unor concerte stradale integrate sub conceptul “Underground Music for Young Artists”, expoziții fotografice, galerii de artă în aer liber etc. Potrivit proiectului Protocolului, Primăria municipiului Constanța se obligă să asigure refacerea iluminatului public din pasaj, să asigure racordul la sursa de curent în locație, să igienizeze locația înainte de predarea acesteia și să organizeze, respectiv să faciliteze organizarea de evenimente educativ-culturale în locația nou creată pentru tineri.“, notează Primăria.

Principalele obligații ale Asociației CreativePlus privesc transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ-culturale pentru tineri, organizarea concursurilor pentru selectarea artiștilor care vor picta întregul pasaj, desfășurarea unei campanii publice ”Strângerea de gânduri bune” pentru colectarea mesajelor de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru organizarea principalelor activități din pasaj (artă murală: scrierea de mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, desene pentru poze cu hastag-uri care vor deveni content pillars în social media; evenimente tip busking / concerte stradale, artă vizuală – galerie de artă/expoziție și piese de teatru etc.), arată sursa citată.

Finanțarea acestui proiect este asigurată de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, iar implementarea va fi făcută de un grup de tineri, voluntari ai Asociației CreativePlus ONG, care se va ocupa de  realizarea părții artistice a proiectului. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este Daria Popa, Asociația CreativePlus.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: