Connect with us

Administratie

Hărțuire incredibilă la Primăria Pecineaga. O funcționară, amenințată cu bătaia și desființarea postului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Nu mai miră pe nimeni că politicul poate fi factorul decisiv în cele mai multe dintre instituțiile publice. Primarii, viceprimarii și toți aleșii locali sunt stăpâni pe situație când partidul o cere. Exemple sunt nenumărate. Noi ne vom apleca spre unul despre care considerăm că se situează dincolo de orice limită a comportamentului uman. Cu injurii și cuvinte jignitoare, cu un tupeu fantastic. La mijloc este o femeie… Despre litera legii spunem doar că există instituții care decid.

Revenind, vorbim despre cazul bibliotecarei din comuna constănțeană Pecineaga, Alina Tântăveanu. Totul a început în septembrie anului trecut când – ați ghicit! – s-au desfășurat alegerile locale pentru noile funcții din primării. La Pecineaga, șefi peste localitate sunt lideri ai Partidului Social Democrat, în frunte cu primarul Niculae Stan și viceprimarul Marian Makkai. De ce am numit informația pe care o facem publică acum “cazul bibliotecarei”? Pentru că aceasta a candidat pe listele Partidului Național Liberal pentru un post de consilier în cadrul Consiliului Local al comunei Pecineaga. Pentru faptul că acesta s-a implicat în activitățile electorale ale partidului sub numele căruia a candidat, actualii lideri ai comunității au considerat că își pot permite și amenințări care duc până la desființarea funcției, unică la nivelul localității.

Prin această decizie, desigur politică, la prima vedere și după modul în care este prezentată de persoana implicată și fără nicio legătură cu evaluarea activității bibliotecarului Alina Tântăveanu, chiar în noaptea alegerilor din septembrie au pornit amenințările.

Iată declarația pe care Alina Tântăveanu a făcut-o pentru “Ordinea.ro”:

“Conducerea Primăriei Pecineaga a fost nemulțumită de faptul că eu sunt înscrisă în PNL și am candidat pe lista de consilieri propusă de liberali. Așa am intrat în vizorul lor. Imediat după alegerile locale, pe 28 septembrie au început și amenințările. Nici nu a contat că eu fac meseria asta de 30 de ani, că îmi desfășor activitatea conform legii, nu am abateri. Tututor celor care am candidat din partea PNL ne-au adresat cuvinte jignitoare, ne-au înjurat, ne-au amenințat. În noaptea alegerilor mi-a fost frică să plec spre casă, am rugat un coleg să meargă cu mașina, așa s-a ajuns… În ziua următoare, pe 29 septembrie, m-a acuzat că fac politică în instituție, deși oamenii mă cunosc și știu realitatea, știu că nu este adevărat. Tot ce ține de politică s-a întâmplat în campania electorală, atunci când am fost în teren, alături de colegii de partid, și am prezentat oamenilor programul electoral. În fine, în ziua menționată, sub amenințările viceprimarului (Marian Makkai n.r.) mi s-a făcut rău, am avut nevoie de ajutor de specialitate din partea medicilor de la Ambulanță. A urmat o plângere la Poliție, am făcut declarații peste declarații. De aici și un dosar penal pentru cazul respectiv, pe numele viceprimarului.”

A urmat o scurtă perioadă de liniște. A fost aparentă, deoarece conducerea administrației locale pregătea lovitura de grație pentru bibliotecarul comunei. Avea să intre în vizorul schimbărilor de organigramă din Primărie.

“În decembrie 2020 am fost avertizată de oameni care își desfășoară activitatea în Primărie că vor să mă trimită în șomaj, că vor să desființeze postul meu și activitatea de la bibliotecă să fie preluată de un angajat din Primărie. Toate acestea după alegerile parlamentare. Așa se face că toate acestea se și adeveresc. Pe 28 ianuarie, în ședința Consiliului Local, Organigrama Primăriei a fost supusă unor modificări. S-a discutat și s-a decis, la propunerea domnului primar (Niculae Stan n.r.) că funcția de bibliotecar nu mai este necesară și că, în conformitate cu noua organigramă activitatea de la Bibliotecă să fie preluată de un angajat al Primăriei”, a declarat Alina Tântăveanu pentru ziarul nostru.

“Nu mă las”

Deciziile de la nivel local par să o fi mobilizat și mai mult, ai citit legislația și a decis că este necesar să se adreseze și altor instituții. A depus, în acest sens, o documentație și mai multe adrese la Instituția Prefectului.

“M-am adresat, convinsă fiind că mi se face o nedreptate, Instituției Prefectului. Am ceva informații că prefectul ar fi cerut revocarea hotărârii Consiliului Local, dar suntem deja în luna martie și eu nu am fost informată. Continui să merg la serviciu nefiind un document care să arate că deciziile conducerii Primăriei Pecineaga sunt puse în aplicare. Dincolo de asta, vreau să trag un semnal de alarmă în general și nu pentru funcția mea este în pericol. În mediul rural, cultura încă se poate face la bibliotecă și nu mă las. La Pecineaga, de exemplu, sunt 500 de copii care își dezvoltă cultura generală din carți pe care le împrumută de la bibliotecă. Cultural este esențială! Biblioteca este singura instituție culturală din localitate! Dincolo de asta, sunt oameni pe care eu – prezentă aici de dimineață până seara și nu ocazional cum doresc primarul și viceprimarul să fie deschisă biblioteca – îi ajut să trimită un e-mail, să obțină diverse informații”, a completat bibliotecarul comunei Pecineaga.

Replica primarului

Contactat telefonic, primarul se apără în fața acuzațiilor bibliotecarului spunând următoarele:

“Este o inițiativă a primarului, o decizie pe care Consiliul Local a votat-o. Totul este legal. Am cerut un punct de vedere, înclusiv în contextul pandemiei, de la Biblioteca Județeană și am primit și răspuns: primarul este principalul ordonator de credit și el decide. Deci, totul conform legislației. În fapt, vă spun clar: noi nu desființăm postul dumneaei. Am luat în considerare toate adresele pe care știu că dânsa le-a făcut la Biblioteca, la Consiliul Județean, la Prefectură, tot… Nu e nimic politic la mijloc, așa cum mi-ați explicat că doamna a încercat să spună tuturor, nimic legat de acest subiect.”

“Nimic politic”

Contactat telefonic pentru un punct de vedere vizavi de imagini și acuzațiile aduse, viceprimarul Marian Makkai a declarat pentru Ordinea.ro următoarele:

“Nu este nimic politic la mijloc. Toată lumea știe că doamna a candidat inclusiv pentru funcția de primar în anul 2008 și nu s-a mai întâmplat nimic. A fost o refacere a organigramei în contectul pandemic și nimic mai mult. Referitor la imagini, vă pot spune că discuția s-a desfășurat pe parcursul a 30 de minute. Dumneaei a postat doar ce i-a convenit…”

Dincolo de această declarație rămâne comportamentul viceprimarului Makkai. A amenințat o femeie cu bataie – scos din context ori ba, e același lucru – iar asta îl face incompatibil cu bunul simț, dar și cu legea.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Primăria Constanța anunță că a pus la dispoziție o platformă online pentru depunerea cererilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că face pași importanți în direcția digitalizării serviciilor instituției, pentru a reda constănțenilor timpul pe care îl pierdeau stând la ghișee. De aceea, spune autoritatea locală, sunt oferite constănțenilor o platformă online pentru depunerea cererilor necesare în interacțiunea cu administrația locală.

„Din 17 iunie 2021, Primăria Constanța se conectează cu locuitorii municipiului prin platforma PMC Online pentru Cereri. Pentru început, au fost configurate o serie de tipuri de cereri, urmând ca în curând să fie configurate și disponibile și alte tipuri de cereri online.

Accesați https://cereri.primaria-constanta.ro/, creați-vă cont de utilizator sau utilizați contul deja creat pe sesizări online și puteți depune cereri online pe diverse domenii/categorii. Puteți atașa documente scanate.

După ce ați trimis cererea, veți primi un număr de ordine/așteptare de pe platformă pentru solicitarea dumneavoastră, care va fi analizată de un funcționar, iar după validarea acesteia veți primi numărul oficial de înregistrare al cererii în cadrul instituției. Din acest moment, veți putea urmări oricând prin platforma de cereri online stadiul soluționării cererii dumneavoastră. Veți fi notificați printr-un email la înregistrarea și la rezolvarea acesteia și veți putea descărca răspunsul formulat de inspectorii din cadrul instituției.“, notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

RAEDPP Constanța scoate la licitație mai multe autoturisme

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public şi Privat” Constanţa, cu sediul în Constanța, B-dul Tomis nr. 101, organizează licitație publică cu plic închis, în vederea vânzării următoarelor autoturisme:

1.         Skoda Superb, an fabricație 2002, motorizare motorină, cilindree motor 1896 cmc, km parcurși – 316.573, preț pornire licitație 1.300 EURO, fără TVA.

2.         Skoda 1U/Octavia, an fabricație 2002, motorizare motorină, cilindree motor 1896 cmc, km parcurși – 210.403, preț pornire licitație 1.200 EURO, fără TVA.

3.         Skoda 1U/Octavia, an fabricație 2002, motorizare motorină, cilindree motor 1896 cmc, km parcurși – 256.976, preț pornire licitație 1.000 EURO, fără TVA.

Documentația pentru licitație poate fi achizitionată începând cu data publicării anunțului până la data de 28.06.2021, ora 14:00, de la sediul Regiei – Registratură (etaj 1).

Oferta va fi depusă conform caietului de sarcini, la sediul RAEDPP Constanța, Registratură (etaj 1), până la data de 28.06.2021, ora 14:00, pentru licitația care va avea loc în data de 29.06.2021, ora 10:00.

Informații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0721.266.439.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

ATENȚIE, șoferi! Plata parcării în Constanța intră în vigoare de vineri, 18 iunie!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că tarifarea locurilor de parcare din municipiul Constanța se va realiza din 18 iunie. În prima etapă, până la o nouă comunicare, plata parcării se va putea realiza numai pentru Zona 0. Noua versiune a aplicației de plată a parcării „Constanța Parking va fi disponibilă începând de vineri, 18.06.2021, spune Primăria.

„Aplicația va permite efectuarea plății parcărilor de scurtă durată prin SMS și CARD BANCAR, pentru parcările aflate în zona 0, zona 1 și zona 2 ale orașului. Aplicația „Constanța Parking” poate fi descărcată gratuit din Google Play si AppStore. Noua versiune a aplicației propune o interfață eficientă și ușor de utilizat pentru a plăti timpul de parcare. Prin trimiterea unui SMS generat de aplicație sau folosind cardul bancar pentru plata parcării prin aplicație, evitați manipularea bancnotelor și pierderea de timp cauzată de metodele clasice de plată prin numerar. De asemenea, pentru a evita situația neplăcută de a fi sancționat, în cazul depășirii accidentale a timpului de parcare, veți fi notificat înainte de expirarea timpului de parcare. Notificarea poate fi setată din aplicatie de fiecare utilizator între 5 si 25 minute. Plata parcării în municipiul Constanța este reglementată conform HCL nr. 123/2021. Conform acestei hotărâri, primele 30 de minute sunt gratuite. Următoarele 30 de minute din prima oră de parcare se tarifează la jumătate din prețul zonei. După utilizarea oricărui tarif evidențiat, plata se va efectua doar la tariful întreg. Taxarea prin SMS se va face la numărul 7475 valabil momentan în rețelele Vodafone și Orange, cu precizarea că codurile SMS nu sunt încă disponibile pentru rețelele Digi și Telekom. În funcție de zona în care se face parcarea și de intervalul dorit, conținutul SMS-ului va fi diferit. Tarifele pentru plata parcării se vor achita în zonele în care sunt amplasate panouri informative.

Ca metode alternative de plată, cetățenii vor putea efectua plata parcării online cu card bancar pe site-ul https://payment.uppark.io/payment/ și cu numerar prin tichete răzuibile. În curând, vor fi achiziționate parcometre stradale.

Tichetele răzuibile vor fi comercializate, începând de vineri, 18 iunie, în următoarele locații:

– sediul SC Confort Urban SRL – strada Vârful cu Dor, nr. 10, luni-vineri, între orele: 07:30-15:30;

– parcul de ridicări auto- strada Caraiman, nr. 1, luni-duminică, între orele: 00:00-24:00;

– parcarea supraetajată din zona Spitalului Județean Constanța- strada Nicolae Iorga, luni-duminică, între orele 00:00-24:00.

– punctele de vânzare CT BUS.

Instituțiile publice și de interes public, precum și persoanele juridice și persoanele fizice autorizate care își desfășoară activitatea comercială sau profesională în zonele 0, 1 și 2, pot solicita eliberarea unui abonament de parcare. Solicitările se trimit pe adresa de e-mail: secretariat@conforturban-ct.ro

Detalii referitoare la modalitățile de plată a parcării sunt disponibile pe site-ul SC Confort Urban SRL, accesând următorul link:  https://conforturban-ct.ro/DOCUMENTE/PARCARI/Modalitati%20de%20plata%20parcari.pdf“, notează Primăria Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: