Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Hotel construit (i)legal la mai puțin de 50 de metri de mare. Turiștii se distrează, iar autoritățile ignoră încălcarea legilor

Published

on

Sper că vă mai amintiți că, pe vremea lui Ceașcă și imediat după aceea, la Mamaia nu existau hoteluri pe nisip. Cel mult erau niște terase sau niște bufeturi, cum li se spunea odinioară locurilor de unde îți puteai cumpăra un suc, o bere sau ceva de mâncare. Și nu erau multe, ca să nu perturbe liniștea turiștilor, care doreau să stea pe plajă pentru a se bronza sau a face o baie în mare. Însă deja au trecut mulți ani de când construcțiile s-au întețit, iar hotelurile și clădirile masive, din beton, și-au făcut apariția inclusiv pe plajă, spre disperarea multor turiști care știau de pe vremuri locurile și sperau că ele vor rămâne mereu fără construcții. Cu toate că legea interzice acest lucru, stăm și ne întrebăm cine mai ține cont de ea. Și ce se va întâmpla cu cei care își bat joc de prevederile legale fără a-i durea capul.

Hotelul Golden Palace a apărut pe plajă

Cunoscătorii stațiunii de pe vremuri își amintesc cu siguranță de existența bufetului “Doruleț”, amplasat în centrul stațiunii. Era construit pe plajă și era foarte vechi, din anul 1970. Pe atunci era o locație foarte bine cunoscută turiștilor. Bufetul a rezistat vremii și vremurilor, dar acest lucru nu putea rămâne mereu așa. În anul 2004, pe vremea când primar al municipiului Constanța era Radu Mazăre, bufetul a fost cumpărat de firma Gemaris Trade, firmă care s-a grăbit să-l modernizeze. În anul 2011, a început schimbarea radicală a feței clădirii, prin proiectul de Extindere a bufetului “Dorulet”. Operațiunea a constat în modernizarea și supraetajarea acestui imobil cu două etaje.  Lucrările au fost finanțate prin POR 2007-2013 -Axa Proritară 4.3 “Sprijinirea dezvoltării microintreprinderilor”. În pliantul de prezentare a noului hotel, chiar proprietarii fac o scurtă trecere în revistă a trecutului și pun punctul pe “I”, cu sau fără voia lor. Iată ce citim pe site-ul de prezentare a noului hotel, care nu se mai numește “Doruleț”, ci “Golden Palace”. “Proiectul Extindere Bufet Doruleț își propune să modernizeze actuala construcție la standarde superioare, să dea o nouă dimensiune activității de alimentație publică și cazare în Stațiunea Mamaia, prin calitatea serviciilor oferite turiștilor din țară și străinătate pe perioada sezonului estival, și nu în ultimul rând să dezvolte un turism de business în perioada de extrasezon. Prin poziționarea deosebită a Bufetului Doruleț, CHIAR PE PLAJA Staiunii Mamaia, la nici 50 de m de mare unul din obiective ar fi ca prin investiția care se face să crească gradul de confort al turiștilor ce se vor caza și vor servi masa la acest hotel, atragerea turiștilor la acest hotel deoarece sunt doar câteva locații de acest fel poziționate pe plajă în Stațiunea Mamaia, să crească cifra de afaceri a societății și crearea de noi locuri de muncă.” Dacă vi se pare că acest text este incorect gramatical, nu vă înșelați. Textul dintre ghilimele se află pe site-ul hotelului și conține o mulțime de greșeli de ortografie. Cine a scris această prezentare, nu a prea fost pe la școală sau, dacă a fost, nu a studiat pe îndelete Gramatica și Limba și literatura română. Sau i-a fost atât de foame atunci când a scris, încât chiar a mâncat litere. Dar… ne-a oferit o informație prețioasă, pe care o cunoșteam și noi foarte bine. În textul lor menționează foarte clar, scris cu litere de tipar, că hotelul este amplasat chiar pe plajă, la nici 50 de metri de mare! Însă noi știm că acest lucru este ilegal – nu ai voie să construiești la mai puțin de 150 de metri de mare. Nu cu multă vreme în urmă, președintele FTPR și unul dintre cei mai mari investitori în turism, Mohammad Murad ne spunea: “Nimeni nu are dreptul de a îngrădi accesul tuturor pe plajă. În plus, este interzisă construcția unor clădiri la mai puțin de 150 de metri de mare”.

 Legea este clară pentru toată lumea

Advertisement

Printr-o ordonanță adoptată la 19 iulie 2006, Guvernul a interzis autorizarea construcțiilor temporare sau permanente pe plaja din Mamaia, modificând astfel legea care reglementa măsurile de protecție și autorizare. Această lege, care a fost adoptată în 2001, prevedea că sunt interzise construcțiile pe plajă în toate stațiunile, cu excepția stațiunii Mamaia. Prin decizia guvernului de la 19 iulie a fost eliminată și aceasta exceptie.  În anul 2010, șeful ITSC de la acea vreme, Christian Gigi Chiru, preciza că Guvernul pregătește o lege prin care proprietățile private aflate pe plaje să treacă în proprietatea statului. Terasa „Dorulet” se ridica chiar atunci pe plaja din statiunea Mamaia. Cum scria pe pancarta afișată în imediata vecinătate a imobilului, era vorba despre modernizarea si supraetajarea unui imobil deja existent. Surprinzător este faptul că autorizația de construcție pentru acest imobil fusese emisă pe data de 7 octombrie 2010, când litoralul se afla în plin proces de demolare a construcțiilor care au fost ridicate fără documentele legale. Ciudat este faptul că inspectori ai ITSC spuneau că această clădire are toate autorizațiile necesare, inclusiv avizul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Clădirea s-a construit cu toate autorizațiile necesare, autorizație de mediu, de la Administrația Bazinală Dobrogea Litoral și de la Primăria Constanța. Adică… legal sau ilegal?

 La  Mamaia  e veselie mare în zona fostei terase “Doruleț”

Au trecut niște ani, iar românii par să uite din ce în ce mai des informațiile importante a căror aplicare ne-ar putea îmbunătăți radical viața. Foarte puțini mai vorbesc despre problemele care au existat și nu au fost rezolvate în urmă cu niște ani. Acum lumea pare că se distrează în acest loc, fie cazându-se pe timpul verii aici, fie făcând petreceri tot timpul anului în restaurantele complexului. Complexul Golden Palace este de-acum o adevărată perlă a stațiunii Mamaia. Acum hotelul este de patru stele, elegant și cochet. Ca unitate de cazare nu este mare, are 10 camere duble cu pat matrimonial și o cameră single.  Cazarea este scumpă, dar cum nu sunt multe hoteluri pe faleză, și cum vorbim despre o unitate de suprafață mica, nu miră pe nimeni că patronii încearcă să câștige cât mai mulți bani. O cameră costă 70 de euro, în intervalul 1 mai – 15 iunie, este mai scumpă până la 15 iulie, când pentru o cameră se plătesc 80 de euro, și ajunge la 110 euro în intervalul 16 iulie-30 august. Dar, așa cum spuneam, patronii câștigă mult mai mulți bani din folosirea pe parcursul întregului an a restaurantelor de care dispune hotelul. Vorbim despre restaurantele pentru care se bat constănțenii care vor să facă o nuntă, un botez sau să organizeze o petrecere. Restaurantul de la parter are 180 de locuri și organizează o mulțime de evenimente. Cel de la etaj, unde pot intra 300 de persoane, la fel. Iar la parter există autoservirea, clasificată la 3 stele, care are două terase în aer liber, cu o capacitate de asemenea de 300 de locuri.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions