Actual

Iată cât va costa mielul pentru Paşte şi din ce pieţe îl puteţi cumpăra

apr. 02, 2018 Maria Ionescu

Mai sunt doar câteva zile până la Paşte, iar gospodinele sunt deja în priză pentru a-şi termina treaba – şi au o grămadă de lucruri de făcut. Nu vorbim numai de curăţenia casei sau de spălatul perdelelor şi al geamurilor ci şi de cumpărăturile ce se fac deja. Potrivit tradiţiei, ar trebui ca toţi să cumpărăm miel pentru a face ciorbă, friptură, drob dar şi pui pentru salată beuf şi ouă pentru a le vopsi. Nu mai vorbim despre cozonaci şi prăjituri, despre torturi şi sucuri sau băuturi alcoolice. Vor fi cheltuieli mari, la fel ca în fiecare an şi, din păcate, nu foarte multă lume şi le permite.

Deja sunt mari magazine comerciale în ale căror frigidere şi-au făcut apariţia mieii. Sunt destul de scumpi, iar lumea nu se înghesuie să cumpere. Cel puţin nu încă! Cu toate acestea, în pieţele din Constanţa, pentru o perioadă de 9 zile, s-au organizat hale în care se vând miei şi iezi. Din păcate, deşi anul trecut au existat hale în trei pieţe, anul acesta nu sunt decât în Piaţa Tomis III şi Piaţa Griviţei.

Am stat de vorbă cu directorul Direcţiei Pieţe, Târguri şi Oboare Constanţa, Ion Ciobanu despre numărul de proprietari care vor fi prezenţi cu miei în pieţe şi despre preţurile pe care le cer: „Anul acesta se vor vinde miei doar în două pieţe mari din Constanţa, respectiv Piaţa Tomis III şi Piaţa Griviţei. Anul trecut s-au vândut şi în Piaţa Filipescu dar anul acesta nu se mai poate şi acolo.

În cele două pieţe vor fi 39 de comercianţi şi vor avea miei de vânzare până pe data de 7 aprilie. În Piaţa Tomis III avem 11 cereri de comercializare şi deja sunt 9 comercianţi prezenţi, iar în Piaţa Griviţei sunt 28 de cereri şi avem deja 23 de comercianţi veniţi cu miei la vânzare. Ei au spus că vor vinde mieii cu 25 lei/kg dar au vândut şi mai ieftin, cu 23 şi 24 de lei.”.

Am vrut să ştim cam câţi miei se vor vinde, iar Ion Ciobanu ne-a spus că din cei 39 de comercianţi, unul deţine 1500 de miei, iar ceilalţi între 200 şi 250 de miei.  Aşa că, dacă vor fi cumpărători, în cele două pieţe din Constanţa se vor vinde peste 9000 de miei. Şi este vorba doar de miei tăiaţi, care sunt verificaţi de către medici, atât la locul de tăiere, cât şi în cele două pieţe.

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!