Actual

Iată ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Evaluarea Națională

iun. 11, 2018 Maria Ionescu

După cum vă spuneam mai devreme, 5.294 de absolvenţi de clasa a VIII-a au fost așteptaţi azi să participe la Evaluarea Naţională, care a început de la ora 9.00 cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Încă de la început elevilor li s-a comunicat că toate subiecetele primite sunt obligatorii și fiecare dintre ei va primi 10 puncte din oficiu. Subiectele pe care le-am primit au fost următoarele.

Primul subiect a fost un text epic la prima vedere selectat din romanul Ioanei Pârvulescu, ”Inocenții”.  Pe baza unui fragment, elevii au avut de identificat sinonime pentru unele cuvinte, de explicat rolul cratimei, modului de formare al unor cuvinte, de formulat un enunț cu două idei principale/secundare din text şi de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la genul epic al textului dat.

 

La subiectul al doilea, elevii au primit un text din National Geographic Traveler – Adina Brânciulescu, Transilvania din “goana” trenului, cu detalii despre Cetatea Alba Carolina şi Garda Cetăţii. Pe baza acestuia, au avut de formulat enunţuri, de menţionat gen şi caz pentru unele cuvinte, de precizat funcţii sintactice, de transcris propoziţii subordonate şi de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută într-o cetate.

 

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!