Connect with us

Actual

Iată cum va fi vremea în țară în următoarele două săptămâni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT În prima zi de prognoză vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 10 grade și a minimelor de 2 grade. În următoarele trei zile se va răci, astfel că media regională a maximelor termice va ajunge în jurul valorii de 4 grade, iar a minimelor va fi de -5…-4 grade. În intervalul următor, până în jurul datei de 20 februarie, valorile termice vor crește treptat cu aproximativ 6…7 grade cele diurne și cu 5 grade cele nocturne, apoi nu vor mai avea variații semnificative. În primele două zile vor fi precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ, apoi vremea se va ameliora, iar precipitațiile își vor mai face apariția doar trecător și pe suprafețe mici.

CRIŞANA Media regională a maximelor termice va fi în scădere de la 8 grade în prima zi, până în jurul valorii de 2 grade în data de 13 februarie. Ulterior se va încălzi ușor și treptat, astfel că în 20 și în 21 februarie maximele termice vor atinge, în medie, 9…10 grade. În următoarele trei zile se va răci ușor, cu aproximativ 2 grade. Nopțile vor deveni reci, iar în intervalul 13 – 21 februarie media temperaturilor minime va fi sub pragul de îngheț. Cele mai reci dimineți vor fi cele de 13 și 14 februarie, când minimele vor fi, în medie, de -5…-4 grade. Vor fi precipitații moderate cantitativ și pe arii extinse în primele două zile, apoi vor fi slabe și se vor semnala, cel mai probabil, în jurul datei de 14 februarie și după 20 februarie.

TRANSILVANIA Vremea va fi caldă în prima zi, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 11 grade. În următoarele două zile se va răci accentuat, iar valorile termice maxime se vor situa, în medie regională, în jurul a 0 grade. Va urma o încălzire, astfel că în data de 20 februarie media maximelor termice va ajunge până la 7…8 grade. În ultimele zile de prognoză nu vor mai fi variații semnificative. Temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar media lor se va situa în general între -9 și -1 grad. Temporar vor fi precipitații aproape în fiecare zi, dar pe arii mai extinse și posibil importante cantitativ în primele două.

MARAMUREŞ Valorile termice maxime vor scădea de la o medie regională de 7 grade în prima zi, până la 2 grade în data de 2 februarie. Va urma o perioadă cu temperaturi maxime în creștere, care în intervalul 20-24 februarie vor fi, în medie, de 7…8 grade. Media temperaturilor minime va avea variații în general între -6 și 0 grade. Probabilitatea mai mare de precipitații va fi în primele zile de prognoză, când vor fi în general moderate cantitativ și după data de 20 februarie, când cel mai probabil vor fi slabe.

MOLDOVA Vremea va fi cu mult mai caldă decât normal în prima zi de prognoză, cu o medie regională a maximelor termice în jurul a 10 grade, apoi va intra într-un proces de răcire ce va determina scăderea maximelor spre medii în jurul a 2 grade în data de 16 februarie. Apoi maximele vor crește până spre 8…9 grade, în medie, în perioada 20 – 22 februarie, iar spre sfârșitul intervalului vremea se va răci din nou. Minimele vor crește spre medii în jurul a 2 grade în noaptea de 12 februarie, apoi vor coborî spre -4 grade, în medie, în noaptea de 14 februarie. Ulterior tendința este, în general, de creștere, spre valori de -3… -1 grad. Temporar vor fi precipitații mai ales între 11 și 16 februarie și după data de 21 februarie.

DOBROGEA Vremea va fi deosebit de caldă în prima zi a intervalului, când se vor înregistra, în medie regională, valori maxime în jurul a 10 grade, apoi se va răci de la o zi la alta, până spre 3…4 grade, în perioada 14-17 februarie. Ulterior maximele vor crește până spre medii în jurul a 8 grade în data de 23 februarie, apoi vremea se va răci ușor. În ceea ce privește temperaturile minime, creșterea de la începutul intervalului, spre medii în jurul a 5 grade, va fi urmată de o răcire a vremii ce va conduce la înregistrarea, în medie, a -2 grade în 19 februarie. Ulterior minimele vor crește spre valori medii în jurul a 2 grade în intervalul 22-24 februarie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în zilele de 11 și de 12 februarie, precum și în intervalele 14-18 februarie și 22- 24 februarie.

MUNTENIA Vremea va fi deosebit de caldă în prima zi a intervalului, apoi va intra într-un proces de răcire, urmând ca media regională a temperaturilor maxime să coboare spre 4…5 grade în intervalul 13 – 16 februarie. Apoi, maximele termice vor crește treptat, spre medii în jurul a 11 grade în intervalul 20- 23 februarie. Spre sfârșitul intervalului vremea se va răci ușor. Minimele vor crește la începutul intervalului spre valori medii în jurul a 3 grade, apoi vor coborî spre medii în jurul a -4 grade în 14 februarie. Ulterior, tendința mediilor minimelor va fi de creștere ușoară spre -2…0 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în zilele de 11 și 12 februarie, precum și în intervalele 14…17 februarie și 21…24 februarie.

OLTENIA Valorile maxime vor coborî de la o medie de 10 grade la începutul intervalului, spre medii de 4…5 grade în data de 14 februarie. Ulterior acestei date, maximele vor crește ușor și treptat, urmând ca până la sfârșitul intervalului să se înregistreze, în medie, 11 grade. Minimele vor crește în primele zile ale intervalului spre medii regionale în jurul a 2 grade, apoi vor coborî spre -6 grade în 14 februarie. Apoi, tendința generală va fi de creștere, până la o medie de 0 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în zilele de 11, 12 și 13 februarie și din nou spre sfârșitul intervalului.

LA MUNTE În prima zi media temperaturilor maxime va fi de 2…3 grade, apoi va scădea până la -8 grade în ziua de 13 februarie. În intervalul următor tendința va fi în general de creștere, iar între 18 și 24 februarie media temperaturilor maxime va fi în jurul a 0 grade. Nopțile vor fi reci, iar media temperaturilor minime se va situa, în general, între -12 și -6 grade. Vor fi precipitații aproape în fiecare zi, importante cantitativ în primele două.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Actual

Accident rutier grav la ieșirea spre Lazu! Un bărbat și-a pierdut viața

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, la ora 20.27, la ieșirea din municipiul Constanța spre Lazu a avut loc un eveniment rutier grav.

Un pieton a fost surprins de o mașină și a fost rănit grav.

Potrivit Serviciului de Ambulanță Constanța, bărbatul este inconștient.

La fața locului s-a deplasat rapid pentru a acorda primul ajutor de specialitate un echipaj SMURD C.

Știre în curs de actualizare.

Update: Potrivit IPJ Constanța, este vorba despre un accident rutier mortal.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța au fost sesizați în aceasta seară de producerea unui accident rutier mortal, pe DN 39, la aproximativ 1 km de la bifurcația localității Cumpăna către Lazu. Persoana decedată este un bărbat, de aproximativ 50 de ani, care ar fi fost acroșat de un microbuz de transport persoane, care se deplasa pe relația Constanța -Independența. Cercetările sunt în desfășurare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video): Bingo, câinele care a prins tâlharul ce acționa noaptea trecută în Valu lui Traian

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, câinele dresat de la IPJ Constanța, Bingo, a reușit să ducă polițiștii la prinderea unui tâlhar care a acționat în localitatea Valu lui Traian.

Mai exact, el i-a condus pe oamenii legii câteva sute de metri, înlocul unde infractorul alesese să se ascundă după comiterea faptei și în câteva zeci de minute acest caz a fost rezolvat.

Vezi informațiile aici:

Valu lui Traian: După ce a comis o tâlhărie, un bărbat a fost prins cu câinele de urmă

În această după amiază, la sediul IPJ Constanța a fost organizată o scurtă demonstrație cu Bingo, câinele de urmă, care are vârsta de 11 ani.

Câinele a făcut cursuri de dresaj în anul 2010, la Școala de la Sibiu și  lucrează de atunci împreună cu agentul șef principal Sima Ionel din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Constanța.

Este important de precizat că azi este ziua de naștere a agentului șef principal Sima, iar câinele Bingo i-a făcut în acest fel o surpriză total neașteptată. Sima lucrează în poliție din anul 2005, iar din 2008 este în cadrul Serviciului Criminalistic.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Polițiștii Gărzii de Coastă, la bilanț! Vezi ce acțiuni au desfășurat anul trecut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În data de 15.02.2019, începând cu ora 12.00, la sediul Gărzii de Coastă, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa comisarului șef de poliţie Adrian Popescu, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a prefectului județului Constanța Dumitru, Dan Jeacă și a altor invitați din cadrul instituțiilor cu care Garda de Coastă cooperează.

Directorul Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Cicu Laurențiu-Cristian, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2018.

Anul 2018 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

Valori de trafic

În anul 2018, la Punctele de Trecere a Frontierei cu specific rutier din competența Gărzii de Coastă s-au înregistrat următoarele valori de trafic: aproximativ 2.722.190 persoane, din care 1.804.264 cetăţeni U.E. şi 917.926 cetăţeni non-UE  și 765.439 mijloace de transport.

 Fapte ilegale constatate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în anul 2018, au fost constatate 650 infracţiuni și au fost aplicate 739 contravenţii cu o valoare de 356.535 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 29.277.800 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

 Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 39 de cazuri de treceri ilegale a frontierei de stat, în care au fost depistați 127 cetățeni străini, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat.

În privinţa traficului de migranţi, au fost înregistrate 25 cazuri în care au fost implicați 15 facilitatori (9 Moldova, 4 Turcia și 2 din Bulgaria) care au facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat a 102 migranţi.

La frontiera maritimă nu au fost înregistrate cazuri de transporturi de migranți cu ambarcațiuni, cazurile de migrație ilegală înregistrate în anul 2017, neavând continuitate în anul 2018.

Astfel, considerăm că măsurile dispuse de Garda de Coastă pentru securizarea frontierei maritime, cercetările făcute în fiecare caz, care au dus la identificarea și arestarea călăuzelor, dar și buna cooperare între statele riverane Mării Negre în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, în special cu autorităţile de frontieră din Bulgaria și Turcia, au dus la descurajarea eventualelor încercări ale traficanților de a mai traversa Marea Neagră pentru a ajunge în România.

Combaterea contrabandei cu țigări, tutun, alcool și combustibil petrolier

În perioada analizată au fost înregistrate 37 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 73 de persoane.

Poliţiştii de frontieră au depistat 167.831 pachete cu țigări diferite mărci, precum și cantitatea de 20 kg tutun, în valoare de 1.648.256 lei, 2.550 litri alcool etilic și 487 litri vin contrafăcut, în valoare de 234.370 lei.

De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 1.775 litri motorină și benzină, în valoare de 4.558 lei.

Combaterea traficului cu bunuri contrafăcute și nedeclarate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa.

În anul 2018 au fost înregistrate 74 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, în care au fost implicate 77 persoane, cetăţeni români şi străini.

În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 439.890 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse igienă personală, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 23.578.290 lei.

De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate către Autoritatea Naţională Vamală au fost înregistrate 17 cazuri cu 18 persoane implicate, fiind confiscate 92.212 bunuri diverse în valoare de 739.926 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 15 infracţiuni, în care s-au întocmit 15 dosare penale, fiind depistate 15 autovehicule furate în valoare aproximativă de 481.520 lei.

Combaterea braconajului piscicol

În anul 2018, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 417 acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 135 infracţiuni şi au fost aplicate 19 contravenţii (valoare totală 8.780 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării aproximativ 5.000 kilograme de peşte din specii diferite, 23 de ambarcaţiuni şi 15 motoare de barcă și plase în lungime totală de aproximativ 45.100 metri (avă, textil, monofilament).

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip “search and rescue“) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă. În perioada menţionată s-au executat 25 acțiuni S.A.R, dintre care 18 au fost desfășurate la Dunăre și 7 la Marea Neagră, fiind astfel salvate 62 de persoane.   În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime.

Astfel, atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru). Astfel, în anul 2018, pentru asigurarea securităţii frontierei maritime europene în Grecia, 2 nave maritime au participat în operaţiuni coordonate de Agenţia FRONTEX, efectuând misiuni şi  acţiuni de căutare şi salvare, în care poliţiştii de frontieră au salvat peste 600 de persoane.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: