Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Îi ajunge funia la par? Intangibilul avocat Ionel Hașotti și mirajul expertizelor

Published

on

Povestea de față este, înainte de toate, despre un sistem bolnav. Un sistem care are puterea de a nărui destine și de a pune minciuna în locul adevărului! Te duci în instanță să-ți cauți dreptatea? Dacă ești în Ardeal, ai toate șansele. Dacă ești în Dobrogea, ai toate șansele… să mori cu dreptatea în mână. De curând mi-a spus un avocat onest: nu mai evoca, domne, soluții date la Cluj sau la Oradea, Ardealul e altă țară! N-aș vrea să generalizez. Dar mișeliile care s-au întâmplat și încă se mai întâmplă în justiția dobrogeană ne arată cât de primitivi suntem și cât de captivi în plasa unor sforari care ne-au furat trecutul, prezentul și viitorul.

A cumpărat cu 4 milioane de euro, dar s-a trezit cu executorul la poartă

Am scris în repetate rânduri de cazul halucinant al retrocedării carierei de granit de la Sibioara. O facem și în articolul de față, cu elemente de noutate care sfidează normalitatea. Cariera de la Sibioara este cea mai bună din Dobrogea. Granitul ei s-a folosit încă din secolul trecut la construcția de diguri marine, dar și la prefabricatele din care s-au făcut blocurile din Constanța în perioada 1965-1989. În 2005, societatea care o exploata legal a fost cumpărată, cu 4 milioane de euro, de omul de afaceri Grigore Comănescu. În 2009, acesta s-a trezit cu executorul judecătoresc la poartă. Așa a aflat că Tribunalul Constanța aprobase, un an mai devreme, retrocedarea unei falii din carieră către două bătrâne reprezentate de un maestru al retrocedărilor. Ne referim aici la avocatul Ionel Hașotti, cel care a lucrat și pentru familia care a retrocedat bucata din Parcul Tăbăcărie pe care s-a construit mall-ul… și mai lucrează chiar și în momentul de față, într-un proces aflat în plină desfășurare, născut din același izvor nesecat. Pe legea românească, terenurile ce fac obiectul exploatării miniere sunt oprite de la retrocedare. Însă maestrul i-a mințit cu seninătate pe judecători că nu există opreliște legală și nici dovadă că ar fi o exploatare de carieră de piatră pe terenul revendicat.

Magistrați care au judecat drept, eliminați din sistem

Advertisement

Compania lui Grigore Comănescu, Somaco Construct SRL, nefiind citată să-și spună cuvântul, a deschis în 2009 un proces împotriva clientelor lui Hașotti și a comisiilor de fond funciar de la nivelul Prefecturii și al Comunei Lumina. Pe fond, dosarul a fost repartizat judecătorului Mircea Dinică. În baza probatoriului, acesta a dat câștig de cauză companiei miniere. După o vreme, Dinică avea să fie scuipat ca o măsea stricată din magistratură. El a fost acuzat inițial de comportament inadecvat față de grefiere (un soi de hărțuire sexuală) și sancționat capital, dar nu pentru acuzația inițială, ci pentru alte nereguli profesionale. De curând, fostul judecător a declarat unei publicații locale că viața lui a ajuns un calvar, fiind abandonat de soție și copii, ajungând să muncească zilier în Franța. Nici acum nu a înțeles ce i s-a întâmplat… însă a descoperit că instanța disciplinară care l-a mazilit din sistem nu a fost compusă aleatoriu.

Soluția dată de Dinică în favoarea companiei Somaco Construct SRL a fost confirmată în mod IREVOCABIL, în recurs, de un complet al Tribunalului Constanța, condus de Vasile Cosac-Cărbune, un magistrat cu o reputație impecabilă. La scurtă vreme, și acesta a părăsit sistemul, prin pensionare.

Vanghelița și Chirățica întorc situația la 180 de grade

Maestrul Hașotti a făcut recurs la recurs, iar un complet al Curții de Apel Constanța, condus de judecătoarea Vanghelița Tase, a revocat hotărârea irevocabilă. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în justiția românească. Hotărârile irevocabile nu pot fi revocate, că de aia se numesc irevocabile. După acest viol ordinar al legii procesuale civile, dosarul a fost trimis retur la Tribunal, fiind repartizat judecătoarelor Chirățica Enache și Cristina Ghernaja. Pe 12 octombrie 2012, acestea au dat de pământ cu Somaco Construct, obligând compania să sisteze operațiunile miniere, pentru motive neprevăzute în Legea Minelor, să demoleze construcțiile, care, între noi fie vorba, n-au existat niciodată, și să evacueze echipamentele industriale, stabilind ca sancțiune pentru neîndeplinirea acestor obligații daune cominatorii pe zi de întârziere. Somaco a atacat cu recurs, însă în locul unei soluții juste, s-a pomenit cu majorarea cuantumului daunelor cominatorii.

Experți cu dedicație

Advertisement

Anii se scurg cu repeziciune. Ajungem în 2016. Clienții lui Hașotti reușesc să intre în posesia terenului minier în baza hotărârii de retrocedare din 2008. Totodată, obțin daune de jumătate de milion de euro de la Prefectură și de la Primăria Lumina, sentința Judecătoriei Constanța fiind pronunțată în baza unei expertize efectuate de inginerul Ioan N. Bacalu din Petroșani. Mai târziu, daunele materiale vor fi desființate, în apel, în baza constatării că acest Bacalu calculase lipsa de folosință la valori practicate, de regulă, în concesiunile de petrol și gaze, mai valoroase de vreo 30 de ori decât rezervele de piatră… seacă. Procesul continuă și în momentul de față. Instanța de apel de la Tribunalul Constanța a numit un expert care să stabilească perimetrul în litigiu și delimitarea acestuia pe secțiuni funcționale, agricol, respectiv minier. În mod bizar, instanța a încredințat această misiune inginerului Cătălin Cucoară, un specialist care a fost chiar expertul-parte al clientelor lui Hașotti, într-unul din numeroasele procese în legătură cu perimetrul carierei de piatră de la Sibioara. În prestațiile anterioare, acesta stabilise puncte de contur peste harta extrem de vagă, din 1894, prezentată de clientele lui Hașotti. Or, cât de nesimțit să fii, după ce-ai fost plătit de una din părți, să accepți numirea ca expert neutru?

Chenarul cu roșu reprezintă terenul retrocedat, în 2008, clienților avocatului Ionel Hașotti. Foto dronă.

Mai departe, s-a impus expertizarea lipsei de folosință a secțiunii miniere stabilite de Cucoară. La fel de bizar, misiunea a fost încredințată tot expertului Ioan Bacalu, cel care încercase să le îmbogățească fără rușine pe bătrâne. Nici noua expertiză făcută de Bacalu nu a fost prea bună, fiind la rândul ei anulată de instanță pe 18 septembrie 2018. Rețineți acest aspect, vom reveni mai jos asupra sa.

Executorul Deacu întocmește acte de executare în fals

Tot în 2016, un executor judecătoresc, pe numele său Vasile Deacu (foto), angajat de clienții lui Hașotti, întocmește un proces-verbal de executare silită împotriva Somaco Construct SRL, calculând zile de întârziere la demolarea construcțiilor, la sistarea exploatării miniere și la evacuarea echipamentelor industriale. Deși nu a pătruns în carieră și nu are o dovadă cu privire la existența clădirilor, a utilajelor și a faptului că s-ar fi exploatat, el a consemnat toate aceste aspecte în procesul-verbal. După cum spuneam mai sus, clădiri n-au existat niciodată în gaura de mină, astfel încât sarcina demolării a fost din capul locului o ficțiune, ca multe altele din acest litigiu fabulos. Așadar, fără dovadă, contrazis flagrant de realitate, de situațiile înregistrate la Primăria Lumina și la Oficiul de Cadastru, Vasile Deacu a comis-o până la capăt, adeverind aspecte mincinoase. Totul în folosul clienților asociatului său Ionel Hașotti (cei doi sunt membri, alături de alte persoane, într-o fundație culturală). Și mai grav este faptul că executorul nu avea dreptul legal să stabilească aceste daune de capul său, ci doar o instanță de judecată.

Contestația la executare, strămutată la Babadag

Somaco Construct SRL a formulat contestație la executare, iar în cadrul acțiunii a cerut înscrierea în fals a documentelor întocmite. Hașotti a recuzat instanța, fără succes, și a cerut strămutarea dosarului. Procesul s-a mutat la Judecătoria Babadag, după luni bune de așteptare. Abia anul acesta, a fost desemnat un expert tehnic judiciar, cu misiunea de a stabili dacă au existat vreodată construcții pe teren, exploatare și utilaje. Eftimie Dumitru, expertul desemnat, a tergiversat și el cât a putut de mult misiunea. Abia pe 31 mai 2018, el a cerut Primăriei Lumina să îi comunice dacă a emis vreodată autorizații de construire sau de demolare în incinta carierei. Răspunsul Primăriei a venit pe 15 iunie și era negativ. Pe 27 iunie 2018, expertul a cerut instanței să-i mai acorde un termen, motivat de faptul că nu ar fi primit încă relații de la ANRM. În realitate, Eftimie Dumitru avea să formuleze o cerere în acest sens abia pe 27 august 2018. Instituția statului a răspuns tot pe 27 august și a trimis avizele de exploatare și ridicările topografice în baza cărora s-au făcut exploatările în carieră. Datele atestă că nu a existat activitate minieră pe falia de carieră retrocedată clienților lui Hașotti.

Un raport de expertiză, de două pagini și-un sfert

Advertisement

Deși informațiile erau cât se poate de clare, Eftimie Dumitru a depus pe 26 septembrie 2018 o mizerie de raport de două pagini și-un sfert, plus pagina de gardă, menționând însă că documentul ar avea 5 pagini și 10 anexe grafice. De asemenea, el a menționat că obiectul cauzei ar fi ”ieșirea din indiviziune”, iar nu așa cum era în realitate ”contestația la executare”. La capătul celor două pagini și-un sfert a rămas, uitată dintr-un raport mai vechi, data de 22 ianuarie 2018. În sfârșit, expertul a motivat că harta – veche din 1894 – pe baza căreia s-a făcut retrocedarea terenului minier în anul 2008, este la o scară foarte mică, având o eroare de 100 de metri pe punct. Cu alte cuvinte, ar fi posibil, așadar, ca retrocedarea, oricum ilegală, să se fi făcut cu erori grave în privința amplasamentului. Trebuie să amintim aici că Primăria Lumina a făcut, la un moment dat, o acțiune de revizuire a hotărârii de retrocedare, probând că terenul deținut de autorul interbelic nu se suprapunea peste cariera de piatră a firmei Somaco. Revizuirea a fost respinsă, în ciuda dovezilor. Revenim la raportul de expertiză. Concluziile sale sunt mai seci decât piatra seacă. ”Nu pot răspunde” – a scris expertul, spre cunoștința instanței.

Hașotti încearcă să umple vidul lui Eftimie Dumitru cu al doilea raport anulat al lui Bacalu

Pe 25 septembrie, speculând rezultatul vid al lui Eftimie Dumitru, Ionel Hașotti a trimis instanței de la Babadag al doilea raport de expertiză al lui Ioan Bacalu, întocmit în procesul de la Tribunalul Constanța, în care clienții avocatului încearcă să obțină daune de la Prefectură și Primăria Lumina. În acest raport, Bacalu opinase, fără a avea o misiune stabilită de instanța sa, că terenul retrocedat ar fi fost exploatat după pronunțarea hotărârii de retrocedare din anul 2008. El nu s-a raportat la momentul în care s-a născut obligația sistării exploatării miniere, adică la 12 octombrie 2012, păstrând această ambiguitate ca să o dea la întors în eventualitatea în care i s-ar cere antrenarea răspunderii penale. De asemenea, nu a spus un cuvânt despre construcții civile sau despre echipamente industriale, dacă au existat sau nu pe teren după octombrie 2012. Însă, chiar și așa, răspunsul la o întrebare nepusă de instanță pare făcut pentru uzul avocatului Ionel Hașotti și al executorului Vasile Deacu. Acum, amintiți-vă ce v-am rugat mai sus să rețineți: raportul lui Bacalu a fost anulat de Tribunalul Constanța pe 18 septembrie 2018. Așadar, pe 25 septembrie, când a fost depus la Judecătoria Babadag, acesta era nul.

Parchetul Curții de Apel spune că n-au existat și nu puteau să existe construcții civile și industriale pe teren

De asemenea, Ionel Hașotti avea cunoștință de existența dosarului penal 277/P/2017 al Parchetului Curții de Apel Constanța, în care sunt cercetate tocmai faptele sale și ale executorului judecătoresc Vasile Deacu în privința actelor false de executare silită.

Advertisement

 

Pe 2 august 2018, procurorul de caz, un inspector antifraudă din cadrul unității de parchet și mai mulți polițiști de poliție judiciară au făcut o constatare în cariera de la Sibioara, pentru a verifica dacă sunt reale sau false aspectele consemnate de Deacu, în privința existenței construcțiilor fără număr și fără individualizare, a echipamentelor, și ele fără număr și fără individualizare, precum și a exploatării, fără dată calendaristică și fără coordonate. Organele penale au constatat că nu există construcții și instalații industriale de exploatare și nici nu puteau exista, întrucât, atenție: ”din punct de vedere topografic, precum și din punctul de vedere al naturii terenului, acesta nu permitea edificarea de construcții civile și industriale”. Vom reveni pe larg asupra acestui dosar penal, într-un articol viitor.

Impunitate

Alți avocați, în locul lui Hașotti, probabil că ar fi ezitat să insiste pe această linie. Însă Hașotti nu-și face scrupule din atât, în contextul în care a retrocedat mințind că nu există carieră, iar acum încearcă să stoarcă bani pe lipsa de folosință a carierei. El se bucură de o formă bizară de impunitate. De exemplu, în dosarul retrocedărilor de parcuri și faleze din Constanța, nici măcar nu a fost chemat ca martor. Protejat de această atitudine a organelor contrară principiului aflării adevărului, avocatul continuă și acum procesele de retrocedare în numele familiei care a revendicat terenul din Parcul Tăbăcărie. Acest ultim proces se judecă la Curtea de Apel Constanța, în fața unui complet din care face parte și Vanghelița Tase, judecătoarea care a revocat, așa cum am arătat mai sus, o hotărâre irevocabilă la cererea avocatului. Retrocedarea terenului de la baza RATC sau executarea silită de la fabrica Energia sunt alte cazuri în care Hașotti nici nu a fost întrebat  de vorbă.

După cum spuneam, povestea de față este, înainte de toate, despre un sistem bolnav. Un sistem care are puterea de a nărui destine și de a pune minciuna în locul adevărului!

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions