Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

„Împachetat” de gaşca lui Mazăre! Senol Zevri a fost eliberat din închisoare

Published

on

Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa condamnat în 2014 pentru luare de mită, a fost eliberat condiţionat din închisoare, printr-o decizie a Tribunalului Constanţa. Zevri a beneficiat de scurtarea regimului de detenţie ca urmare a faptului că a publicat o carte şi a avut o conduită ireproşabilă în puşcărie.

La declanşarea anchetei penale în urma căreia a fost condamnat cu executare, Zevri susţinuse că miza reală a inculpării sale ar fi fost aceea a îndepărtării lui din funcţia de director al APM Constanţa, calitate în care refuza să emită avizele de mediu pentru construirea şoselei de coastă, proiectul de suflet al fostului primar Radu Mazăre.

Procuroarea era soţia juristului firmelor lui Strutinsky

Mai mult, Zevri a arătat că procurorul DNA care instrumentase cazul, respectiv Corina Scăeţeanu, era soţia consilierului juridic Teodor Abălaru, personaj implicat în depunerea menţiunilor la Oficiul Registrului Comerţului pentru firme precum Habitat şi Ambient SA, Astera Consulting SRL, Satu&Fase SRL sau Amber Consulting SRL, controlate de asociatul lui Radu Mazăre, Sorin Strutinsky, sau de fostul său coleg de facultate (şi de lot, în Dosarul Retrocedărilor) Valentin Gheorghe Ionescu, zis Grizly. De altfel, aşa cum arăta Zevri în anul 2012, firma Habitat şi Ambient SA deţinea terenuri obţinute prin retrocedare frauduloasă de la Primăria condusă de Radu Mazăre, în zona de dezvoltare a şoselei de coastă. În mod cert, Zevri încurca o afacere pe care el însuşi o evalua atunci la zece milioane de euro.

Advertisement

Scaeteanu-Abalaru

Niciun flagrant. Angajaţii unui ziar măzărist s-au jurat că i-au dat patronului banii de şpagă

Dar niciunul din aspectele semnalate atunci de Senol Zevri nu a făcut obiectul anchetei penale. Procurorul DNA îl acuzase pe acesta de luare de mită, de la o persoană aflată în strânse legături de colaborare cu gruparea Mazăre, dar fără legătură cu afacerea şoselei de coastă. Astfel, Zevri a fost acuzat că a pretins şi a primit 20.000 de lei, cu titlul de mită, printr-un intermediar, de la Valentin Popescu (patronul ziarului  Liderul de Opinie), ca să emită un acord favorabil de mediu pentru un proiect rezidenţial, care viza construirea unui bloc de locuinţe în zona Bulevardului Ferdinand. Deşi nu existau probe directe împotriva sa, Zevri a fost condamnat de un complet al Tribunalului Constanţa condus de judecătorul Cristian Deliorga, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Valentin-Popescu-Liderul

Mita nu a fost probată printr-un flagrant, aşa cum se procedează în mod uzual în astfel de cazuri. Pur şi simplu, intermediarul care ar fi cerut şpaga în numele lui Zevri a fost fotografiat în sediul ziarului Liderul de Opiniei. Valentin Popescu a declarat că intermediarul „a venit la sediul redacţiei unde, în prezenţa unor angajaţi, pe hol a spus: Zevri vrea şpagă de la şeful vostru”. Aşadar, şpaga se ceruse în gura mare, pe hol. Toată ţara tremura de frica DNA, dar „trimisul” lui Senol urla la ziarişti să sară cu şpaga. Apoi, acelaşi Popescu a declarat că nu avea banii de şpagă, aşa că s-a împrumutat de la angajaţii săi de cash-ul de prin buzunare. Deşi scriau şi ei de corupţie şi măcar pozau în persoane corecte, ziariştii n-au avut nicio problemă să strângă cheta pentru şpagă. Cu ce a pus Popescu şi cu ce au pus angajaţii, s-au strâns 20.000 de lei. Dar după ce a primit avizul de mediu, patronul ziarului s-a dus la DNA unde a depus un denunţ penal împotriva lui Zevri. În timpul procesului, angajaţii lui Popescu s-au jurat că îşi creditaseră patronul să aibă bani de şpagă. În plus, un alt om de afaceri implicat în construcţia de blocuri de locuinţe în Constanţa, a declarat şi el că l-a auzit, într-un restaurant, pe Zevri vorbind de banii câştigaţi prin şpagă de la Popescu.

Cum „probele” se coroborau între ele, instanţa n-a mai primit apărările lui Zevri că nu a luat niciun ban, că nu a fost prezent în restaurant şi că aprobase în actele oficiale cererea societăţii lui Popescu înainte ca acesta să-i fi trimis şpagă prin intermediar. Şi aşa, pe valul luptei anticorupţie, Zevri a fost condamnat în baza probelor indirecte. Atâta avere acumulase prin şpăgi, că n-a avut nici bani de avocat.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions