Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Impozit de 16% pentru salariile mai mari decât cel al președintelui: Guvernul pregătește OUG – surse

Published

on

În cadrul Guvernului se discută măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, iar măsurile ar urma să fie trecute fie prin OUG, fie prin proiect de lege în Parlament.

Ultimul scenariu de lucru ajuns pe masa premierului Nicolae Ciucă este cel care prevedere impozitarea cu 16% a salariilor care sunt mai mari decât cel al președintelui. Se va impozita doar aceea parte din salariu care depășește salariul președintelui, ne-au precizat surse guvernamentale, scriu jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Această măsură ar urma să fie adoptată prin OUG și ar urma să intre în vigoare de pe 15 mai.

De asemenea, tot prin OUG se va decide și înghețarea angajărilor, o măsură care ar putea să intre în vigoare de pe 15 mai.

Angajările vor fi înghețate în tot sistemul bugetar, cu excepția educației, sănătății și a posturilor unice.

Aceste măsuri vor aduce o economie la buget de 10 miliarde de lei.

Discuțiile din interiorul Coaliției

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la Iași că Ministerul Finanțelor lucrează deja la o analiză privind supraimpozitarea cumulului de venituri pensie-salariu al lucrătorilor la stat, dacă acesta depășește salariul Președintelui României. Această analiză nu va fi gata, a precizat premierul, înainte de 1 mai.

„Nu discutăm despre supraimpozitare, ci de impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost impozitarea celor care au salarii mai mari decât al Președintelui. Așteptăm să se vină cu măsura, așteptăm analiza Ministerului Finanțelor”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Varianta supraimpozitării veniturilor care depășesc salariul președintelui a apărut public după întâlnirea de luni seară a liderilor coaliției de guvernare, relateaza Romania Libera.

PSD susține supraimpozitarea veniturilor mari din cumulul pensie-salariu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, creditat cu această idee, afirmă că interzicerea cumulului pensie-salariu ar putea fi neconstituțională și că soluția mai sigură ar fi cea de supraimpozitare.

„Dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut a Președintelui, care e aproximativ 25 de mii, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară. Sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului.”

Președintele PSD a precizat că veniturile din sectorul privat nu sunt vizate de această posibilă măsură. Totuși, discuțiile din coaliție au atras atenția că o impozitare selectivă, numai a veniturilor din sectorul public, ar putea fi neconstituțională.

Pe lângă limitarea veniturilor mari printr-o eventuală impozitare specială, coaliția discută și despre reducerea cheltuielilor de la buget.

Marcel Ciolacu afirmă că o prima măsură desprinsă din consultările coaliției ar fi oprirea angajărilor în sectorul bugetar, cu excepția sistemului de Sănătate.

„E oportună o ordonanța de urgență care să înghețe absolut toate angajările de la stat. Fiecare ministrul, fiecare agenție, sa își facă o analiză proprie și, în cazul în care au posturi descoperite, să facă transferuri în interiorul instituțiilor.”

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions