În fiecare seară, sunteți așteptați la scena din Grădina Tomis (fostele Arene) din Parcul Arheologic, la spectacole de teatru. Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (FITIC) 2023, ajuns la cea de-a opta ediţie, continuă până pe 2 septembrie a.c., inclusiv. Intrarea este gratuită!
Joi, 31 august a.c., de la ora 18.00, vă așteptăm la un spectacol de teatru de liceeni al trupei Între acte: „Proștii sub clar de lună“, după Teodor Mazilu, în regia lui Alexandru Nufăreanu.
Într-o societate aspațială și atemporală, două cupluri contrastante se confruntă cu majore nepotriviri de caracter și orgolioase conflicte de interese: Gogu (un bandit fără principii) și Clementina (tipul femeii iubitoare și ușor de manipulat), iar pe de altă parte, Emilian (inspector financiar, un adevărat „șoarece de birou“) și Ortansa (vicleană, seducătoare și prețioasă). Cele două perechi se vor intersecta, dând naștere unor veritabile situații comice.
Piesa insistă pe o satiră despre indivizii dezumanizați, despre diferența dintre ce ar simți să facă și ce îi ghidează normele să facă. Finalul ambiguu și ușor fantastic, oferă un un deznodământ perfect freneziei de până atunci. Mai mult decât o simplă comedie, spectacolul oferă și o lecție importantă publicului: întotdeauna rațiunea deciziilor unui om va fi condiționată de rațiunea deciziilor celor din jur.
De la ora 20.30, trupa Victory of Art prezintă un nou spectacolul de teatru de liceeni „Amadeus“, de Peter Shaffer. Regie: Radu Solcanu, scenografie: Mara Zlătaru.
Cu toții îi cunoașteți operele, dar oare îi cunoașteți și viața? Oare a fost mereu un compozitor renumit? Însuși inamicul său, Antonio Salieri, vă invită la dezvăluirea celei mai controversate povești intitulată „moartea lui Mozart“… Oare a făcut el asta?
Iar de la ora 23.00, pe scena din Grădina Tomis, e rândul studenților să urce pe scenă. Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ prezintă „De(finit)“, de Diana Mănăilă. Regie: Maria Nicolici, coregrafie: Tamara Găgeanu
Spectacolul „De(finit)“ vorbește despre tiparele de comportament ale masculinității toxice, despre trauma transgenerațională care distruge conexiunea cu propria persoană, despre frica față de asumarea propriilor emoții, despre cât de mult pot afecta acțiunile noastre pe cel de lângă noi.
Mai multe informaţii despre FITIC 8.0, pe site-ul www.fitic.ro ori pe paginile de Facebook și Instagram ale Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.