Connect with us

Administratie

În an electoral, Făgădău mai pune… 10 lei la valoarea tichetelor sociale

Publicat

la

Consilierii locali municipali din Constanța au votat, astăzi, la propunerea primarului Decebal Făgădău, majorarea valoarea tichetelor valorice care se acordă prin programul „Respect“ de la 40 la 50 de lei. Tichetele de dau de opt ori pe an. În total, de acest program beneficiază 32.500 de persoane. În total, în 2019, s-au cheltuit de la bugetul local 12 milioane de lei. Prin suplimentarea cu 10 lei a valorii tichetelor sociale, cheltuielile de la buget vor crește cu 2,6 milioane de lei, adică peste 550.000 de euro anual. Banii sunt suportați, evident de la bugetul local, adică din buzunarele tuturor constănțenilor. Tocmai de aceea, liberalii din Consiliul Local Constanța, 10 la număr, s-au opus acestui proiect și au votat împotrivă. Liderul consilierilor locali ai PNL, Adriana Arghirescu, a declarat în ședința CLM că, în loc de această majorare, primarul Făgădău ar fi putut să investească în altceva.

„Consilierii PNL au votat împotriva proiectului din două motive. În primul rând, suntem într-un an de criză bugetară. În al doilea rând, acești bani ar putea fi folosesc în proiectele care se rostogolesc de patru ani și pe care primarul și le-a asumat, cum ar fi creșterea numărului de locuri din creșe.“, a declarat Adriana Arghirescu.

În replică, inițiatorul proiectului de majorare a tichetelor sociale, Decebal Făgădău, a răbufnit la adresa consilierilor liberali, pe care i-a acuzat că au votat împotriva celor 32.500 de constănțeni.

Amintim că, în luna a anului trecut, tot la propunerea lui Făgădău, consilierii locali municipali din Constanța au votat modificarea programului „Respect”. Concret, aleșii au votat majorarea plafonului de la 1.400 de lei la 1.610 lei până la care pensionarii pot primi tichete valorice în baza cărora pot fi cumpărate alimente. Reamintim faptul că programul „RESPECT“ constă în acordarea de tichete valorice în opt tranșe, în cursul anului 2018. Pentru fiecare tranșă vor fi acordate câte patru tichete valorice a câte 10 lei fiecare. Pot beneficia de programul “RESPECT” constănțenii care se încadrează într-una din următoarele categorii: a) pensionarii sau persoanele care sunt indemnizate în baza legilor speciale și ale căror venituri lunare cumulate în sumă netă sunt mai mici sau cel mult egale cu suma de 1.250 lei; b) persoane fără niciun venit care împlinesc în anul de referință cel puțin vârsta de 60 de ani; c) persoane cu handicap grav sau accentuat; d) persoane care beneficiază de venit minim garantat stabilit în baza Legii nr. 416/2001; e) repezentanții legali ai familiilor care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, inclusiv soțul sau soția reprezentantului legal; f) alte persoane vulnerabile sau aflate în situații de dificultate, care nu se încadrează la lit. a) – e) și care au împlinit cel puțin vârsta de 18 ani în anul de referință.

Comments

comments

Administratie

Primăria Constanța împrumută societatea de termoficare a orașului 10 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a suplimentat ordinea de zi a Consiliului Local de miercuri, 29 iunie.

Iată ordinea suplimentară:

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic de detaliu – construire structură de primire turistică și alimentație publică, restaurant Albatros, Stațiunea Mamaia, investitor Crescendo LCL SRL;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 2

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea unui împrumut temporar din bugetul local al municipiului Constanța către societatea Termoficare Constanța S.R.L;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr.  1

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării către Guvernul României pentru trecerea terenului cu numărul cadastral 245801 din domeniul public al statului român și administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al municipiului Constanța.

– aviz Comisia de specialitate nr. 1, nr. 4 și nr. 5

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Parcul pe care Primăria vrea să îl amenajeze în locul RAR costă 10 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, le va propune consilierilor locali proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Îmbunătățirea mediului urban în zona Compozitori”. Este vorba despre amenajarea unui parc pe actualul amplasament al Registrului Auto Român, situat în strada Eliberării, nr. 46. Pentru această investiție, conducerea Primăriei va trebui să aloce 9.943.365 de lei, conform documentației tehnice elaborate de o firmă din București.

Parcul trebuie să cuprindă alei pietonale, un loc de joacă, spații de relaxare, o fântână arteziană, sistem de irigat, două cișmele cu apă, elemente SMART etc.

Amenajarea unui parc pe terenul actualului sediu al RAR, care urmează să fie mutat în Zona Industrială, este promisiunea a fost făcută de City Managerul orașului, Felicia Ovanesian, și nu o dată, ci de mai multe ori. Amenajarea unui parc în locul actualului RAR a fost anunțată de Ovanesian în 14 ianuarie 2021, pe pagina sa personală de Facebook, iar ultima dată azi, când le-a transmis prietenilor săi de pe pagină să aibă răbdare încă un an.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța vrea să actualizeze Strategia de alimentare în sistem centralizat cu energie termică

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța vrea să angajeze o societate care să îi actualizeze Strategia de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului. Strategia trebuie să cuprindă, printre altele, „necesitatea/oportunitatea de înființare a serviciului și a unui SACET nou sau, după caz, de dezvoltare / modernizare / eficientizare a unui SACET existent, pe baza unei analize cost-beneficiu în cadrul căreia sunt comparate cel puțin trei opțiuni strategice de asigurare a necesarului de energie termică, preparare și răcire din localitate, în sistem centralizat și/sau individual, care conduc la creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de GES.“

Valoarea estimată a contractului se ridică la 131.950 de lei, fără TVA sau 157.020 de lei cu TVA.

Iată principalele ținte ale noii strategii:

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: