Connect with us

Societate

In memoriam Constantin Tica

Maria Ionescu

Publicat

la

Profesorul Constantin Tica a fost una dintre personalitățile care au marcat istoria recentă a orașului Constanța, atât în calitate de dascăl, cât și de medic. Prin atitudinea sa, prin spiritul său ales, profesorul Constantin Tica ne lasă moștenire modelul implicării cu toată ființa într-o comunitate.

Traseul profesional al profesorului Tica evidențiază dezvoltarea practicilor medicale și a învățământului medical dobrogean în domeniul Chirurgie Pediatrică. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în 1978, profesorul Tica ocupă prin concurs postul la Spitalul Județean Constanța, specialitatea Chirurgie Pediatrică, și parcurge toate etapele perfecționării profesionale, avându-i ca mentori pe Alexandru Pesamosca, Constantin Pavlovici și Mircea Petrescu. În anii 90’, medicul sprijină înființarea Universității și pune bazele disciplinei Chirurgie Pediatrică la Constanța. Începând cu anul 1993, Constantin Tica ocupă funcția de Medic șef al Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, în cadrul Spitalului Județean Constanța.  În anul 2006, doctorul devine profesor universitar în cadrul Facultății de Medicină a UOC, iar începând cu anul 2016, ocupă funcția de prodecan a aceeași facultăți. Totodată, în tot acest parcurs, Constantin Tica ocupă diverse roluri, în diferite organizații profesionale de profil și comisii de specialitate:  membru al Comitetului National al Societății Române de Chirurgie Pediatrică, membru al Comitetului de disciplină al Societății Naționale de Chirurgie Pediatrică, președinte al comisiei de specialitate a Colegiului Medicilor din România, președinte al comisiei de specialitate de Chirurgie Pediatrică a Ministerului Sănătății, membru al European Association of Pediatric Surgery.

Profesorul Tica a fost un profesionist desăvârșit, un bun coleg și un bun dascăl pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și rezidenți. Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru tot ce a făcut profesorul Constantin Tica pentru Universitatea „Ovidius” și transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța

Foto: Telegrafonline.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

Elevii din Ghindărești, nevoiți să facă naveta la Hârșova. Ce spune inspectorul școlar general

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Mihai Sorin, inspector școlar general al ISJ Constanța a continuat și în acest sfârșit de săptămână vizitele prin localități ale județului Constanța, pentru a discuta cu primarii despre probleme pe care le întâmpină în gestionarea situațiilor din unitățile școlare.

El a fost la Cernavodă, la Pantelimon, la Topalu, la Ghindărești și la Rasova.

”Punctual, mi-a atras atenția situația de la Ghindărești, unde se asigură transport pentru elevii care învață la Hârșova, acolo având și cursuri de limbă maternă – limba rusă (în localitate existând o comunitate puternică de lipoveni). La rugămintea primarului, domnul Vasile Simion, sper să găsesc rapid o soluție, astfel încât elevii să poată urma în Ghindărești aceste cursuri, din semestrul al II-lea (așa cum au făcut și în anul școlar precedent). Colaborarea cu școala este apreciată, dar sunt necesare fonduri suplimentare pentru dotarea sălilor de curs și pentru reabilitarea clădirii.”, a precizat Mihai Sorin.

Tot el a spus că la Rasova a discutat cu viceprimarul Dorel Alexandru, care este mulțumit de activitatea directorului școlii și speră ca împreună să găsească sprijin pentru dotarea claselor cu table inteligente, pentru reabilitarea clădirii. Un microbuz școlar nou, dar și construirea unor dependințe (magazii pentru lemne) ar fi, de asemenea, bine-venite.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Se acordă pensiile mai devreme? Vezi ce răspuns a dat ministrul Muncii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a fost întrebată, sâmbătă, la postul de televiziune Digi24 dacă pensiile vor ajunge mai devreme în luna decembrie decât în lunile precedente, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi,  dat fiind faptul că este luna cadourilor şi românii îşi fac cumpărăturile de sărbători.

Ea a declarat că are în vedere ca pensiile să fie livrate la termen.

„Să ştiţi că sunt foarte atentă să nu se depăşească niciun termen. Lucrez strâns cu echipa Casei Naţionale de Pensii, în condiţiile în care, din păcate, preşedintele Casei de Pensii întârzie să apară la serviciu pentru a putea genera schimbările de conducere de care aş fi avut nevoie pentru a putea face o planificare mai buna. Sunt foarte atentă la aceste aspecte. Nu se va întârzia nicio pensie. Sunt în contact direct şi foarte atentă să nu existe asemenea situaţii. În acest moment, sunt informată cu privire la parcurgerea tuturor paşilor în vederea procesării etapelor pentru livrarea pensiilor atât pe card cât şi la domiciliu şi astăzi nu am niciun motiv de îngrijorare. Vreau doar să asigur că sunt foarte atentă la acest subiect. Ne vom ţine de un calendar foarte strict astfel încât pensionarii să îşi primească pensiile”, a spus Alexandru.

În anii anteriori, pensiile au venit mai devreme, dat fiind faptul că decembrie este o lună scurtă, în care sunt multe sărbători. Perioada de încasare a drepturilor din pensie este cuprinsă între 1 şi 15 ale lunii, pentru cei care încasează la domiciliu.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

A demarat licitaţia pentru manualele de clasa a VIII-a. Este cea mai rapidă lansare din ultimii ani

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe pagina oficială a Ministerului Educației și Cercetării a fost anunţat că, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în calitate de autoritate contractantă, au fost lansate joi, 5 decembrie, procedurile de licitație în vederea asigurării manualelor școlare pentru elevii claselor a VIII-a în anul școlar 2020-2021.

De asemenea, a fost anunțată și licitația al cărei obiectiv îl constituie asigurarea manualelor școlare pentru o serie de discipline (clasele I-VII), care nu au avut oferte eligibile în cadrul procedurii derulate în acest an.

Potrivit edupedu.ro, “este cea mai rapidă lansare de licitație din ultimii ani pentru aceste manuale noi, după ce în repetate rânduri ministerul a lansat cu întârziere aceste proceduri, manualele pentru elevii care sunt acum clasa a VII-a ajungând mereu cu întârziere foarte mare în școli.”

În total, este vizată achiziția de manuale pentru 66 de titluri/discipline, inclusiv pentru elevii minorităților naționale (58 de titluri pentru clasa a VIII-a și 8 titluri pentru clasele I-VII). Numărul total de exemplare pentru aceste discipline este de 3.739.522 (3.697.917 exemplare – clasa a VIII-a, respectiv 41.605 exemplare – clasele I-VII).

Calendarul licitației destinate achiziției de manuale pentru disciplinele prevăzute în planul-cadru aferent clasei a VIII-a are ca termen de încărcare a ofertelor în SEAP data de 3.02.2020, în timp ce pentru a doua licitație, termenul-limită a fost fixat pentru data de 6.01.2020.

Prin organizarea acestor proceduri, având ca scop achiziţia de manuale şcolare elaborate în conformitate cu noile abordări curriculare din învățământul gimnazial, elevii vor beneficia de manuale corespunzătoare din punct de vedere al conținutului științific, adaptate nivelului de vârstă și în acord cu nevoile de formare ale societății.

Potrivit atribuțiilor stabilite de reglementările în vigoare, Centrul Național de Evaluare și Examinare coordonează derularea mecanismelor de evaluare a proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar, conform metodologiei de profil. În acest sens, CNEE cooptează evaluatori – cadre didactice şi specialişti externi (experți cooptați).  De asemenea, CNEE are și misiunea de a forma experţi evaluatori de manuale şcolare, prin derularea de programe adecvate.

Procedurile de licitație se vor desfășura în conformitate cu prevederile specifice (ordinul de ministru nr. 3.103/2019 privind regimul manualelor şcolare în învăţământul preuniversitar, Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare și HG 395/2016 privind normele de aplicare a acestei legi).

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: