Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

În urmă cu 59 de ani a avut loc prima salvare pe mare cu elicopterul din România

Published

on

aerodrom

Pe 29 noiembrie 1963, echipajul condus de comandantul Constantin Ştefănescu, pilot secund Ion Tudose şi mecanicii de bord Stan Georgescu, Marin Ilie şi Constantin Brănescu realizau prima misiune de salvare pe mare cu elicopterul din România. Datorită curajului si priceperii lor, 22 de marinari au fost salvaţi în ciuda condiţiilor meteo extreme.

Au trecut 59 de ani de atunci şi misiunea de la Gura Portiţei este încă singura de acest gen desfăşurată cu succes în ţara noastră.

”Din păcate, modul în care zborul de salvare cu elicoptere pe mare a fost şi a rămas reglementat nu încurajează astfel de acţiuni şi nici interesul pentru performanţă sau afaceri de profil.”, au precizat reprezentanții RAS Aeroport Tuzla.

Pentru a marca acest moment important din istoria aviaţiei, în anul 2013, Şcoala de Supravieţuire pe Mare de la Tuzla a primit numele ”Centrul de pregătire Constantin Ștefănescu”, în cadrul unui moment emoţionant desfăşurat pe Aeroportul Alexandru Podgoreanu, alături de unul dintre piloţii participanţi la misiune, dar şi de rudele membrilor echipajului.

”Piloţii au dat dovadă de curaj şi au dus la final misiunea cu succes, iar echipajul navei turce a fost salvat, în ciuda vremii nefavorabile zborului. Ne bucurăm că Aeroportul Tuzla a dorit să ne sprijine şi să ni se alăture pentru a-i pune la loc de cinste pe aceşti bravi piloţi.”, a spus atunci chiar fiul comandantului Constantin Ştefănescu, binecunoscutul pilot Dan Ştefănescu.

Ulterior, lumea aviaţiei a suferit o pierdere foarte importantă: Dan Ştefănescu, unul dintre cei mai buni piloţi români, cu peste 16.000 ore de zbor şi lider al formaţiei Iacării Acrobaţi, a părăsit această lume pe 26 martie 2022, în urma unui accident aviatic de lângă Strejnic.

Dan Ştefănescu Jr., nepotul comandantului Constantin Ştefănescu şi fiul prietenului Dan Ştefănescu, a moştenit însă pasiunea pentru zbor şi profilul de pilot de excepţie. El continuă cu succes drumul început deja şi se remarcă prin perfomanţe deosebite la concursurile naţionale şi internaţionale de acrobaţie.

”Privim cu respect şi recunoştinţă spre trecut şi mulţumim acestei familii şi tuturor numelor mari din aviaţie pentru tot ceea ce ne-au oferit şi pentru ce mai au de arătat; pentru astfel de oameni şi momente, continuăm să sprijinim valorile în care am ales să ne regăsim.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al RAS Aeroport Tuzla.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions