Conecteaza-te cu noi

Actual

În urmă cu 60 de ani soseau primii turişti străini pe aeroportul Mihail Kogălniceanu

Published

on

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța marchează 60 de ani de activitate. Pe data de 3 mai 1960 prima aeronavă civilă a aterizat la aeroport, în urma eforturilor făcute pentru ca acesta să devină operațional pentru aviația civilă. Până atunci, pista cu o lungime de 2500 m era destinată doar aeronavelor militare.

Fostul comandant de aeroport, Gheorghe Constantin (1921-2017) își amintea evenimentul:

“Pe data de 1 mai 1960 urma să vină primul avion german cu turiști, IL18. Încep săpăturile fundației Aerogării și a dependințelor acesteia. O lună era la dispoziție până la primul avion, timp în care trebuiau făcute minimele aranjamente pentru a se putea primi în deplină securitate și siguranță avionul. S-a amenajat câte un spațiu pentru controlul vamal și pentru toate celelalte formalități. Aeronava asteptată a venit în data de 3 mai 1960,  nu în cea anunțată.  Turiștii au fost debarcați și poftiți în cele 2 corturi militare pe care le-am gasit la Eforie Nord, Unitatea I.C.S.A.P. Astfel a început activitatea la Aeroportul Mihail Kogălniceanu.”

La 1 iunie 1962 s-a inaugurat construcția noii aerogări și a corpului tehnic cu turnul de control. În această perioada existau deja curse între Constanța și Milano, Oslo, Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Londra iar până în 1966 se zbura și către Dusseldorf, Frankfurt, Viena, Zurich, Paris, Istanbul, Praga, Bratislava, Varșovia.

În perioada 1970-1971 se execută consolidarea fundației pistei vechi și prelungirea cu încă 1000 m a pistei betonate. Aerogara este dotată cu cabine Check-in pe fluxuri în 1986.

Advertisement

În următorii ani s-au efectuat reparații capitale ale infrastructurii aeroportuare: Terminale pasageri (Plecări/Sosiri) și balizaj luminos PDA.

A urmat implementarea Programului Strategic 2002 – 2015, pe parcursul căreia au fost realizate lucrări de reparații/modernizări ale unor obiective:

  • Finalizarea reparației capitale și modernizarea balizajului luminos la PDA
  • Reparație capitală la pista de decolare – aterizare
  • Separare fluxuri de pasageri și amenajare spații Schengen
  • Reabilitare și consolidare platforme staționare aeronave
  • Modernizarea și reabilitarea Sistemului electroenergetic

Tot în această perioadă au fost construite obiective noi: Terminal Cargo și remiza PSI.

“În cei 60 de ani de aviație civilă pe aeroport, infrastructura și dotările aeroportuare s-au îmbunătățit continuu pentru respectarea noilor cerințe de siguranță și securitate aeroportuară, astfel încât pe aeroport au deservite de-a lungul timpului aeronave de tipul LI-2, IL-14, IL-18, BAC-1-11 400 și 500, Lockheed-1011, IL-62, TU-154, Boeing 737/747/777, Airbus 330, C5, C17, până la aeronava cargo AN 124.”, a precizat Bogdan Artagea, director general al aeroportului.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions