Connect with us

Actual

În urmă cu 60 de ani soseau primii turişti străini pe aeroportul Mihail Kogălniceanu

Maria Ionescu

Publicat

la

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța marchează 60 de ani de activitate. Pe data de 3 mai 1960 prima aeronavă civilă a aterizat la aeroport, în urma eforturilor făcute pentru ca acesta să devină operațional pentru aviația civilă. Până atunci, pista cu o lungime de 2500 m era destinată doar aeronavelor militare.

Fostul comandant de aeroport, Gheorghe Constantin (1921-2017) își amintea evenimentul:

“Pe data de 1 mai 1960 urma să vină primul avion german cu turiști, IL18. Încep săpăturile fundației Aerogării și a dependințelor acesteia. O lună era la dispoziție până la primul avion, timp în care trebuiau făcute minimele aranjamente pentru a se putea primi în deplină securitate și siguranță avionul. S-a amenajat câte un spațiu pentru controlul vamal și pentru toate celelalte formalități. Aeronava asteptată a venit în data de 3 mai 1960,  nu în cea anunțată.  Turiștii au fost debarcați și poftiți în cele 2 corturi militare pe care le-am gasit la Eforie Nord, Unitatea I.C.S.A.P. Astfel a început activitatea la Aeroportul Mihail Kogălniceanu.”

La 1 iunie 1962 s-a inaugurat construcția noii aerogări și a corpului tehnic cu turnul de control. În această perioada existau deja curse între Constanța și Milano, Oslo, Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Londra iar până în 1966 se zbura și către Dusseldorf, Frankfurt, Viena, Zurich, Paris, Istanbul, Praga, Bratislava, Varșovia.

În perioada 1970-1971 se execută consolidarea fundației pistei vechi și prelungirea cu încă 1000 m a pistei betonate. Aerogara este dotată cu cabine Check-in pe fluxuri în 1986.

În următorii ani s-au efectuat reparații capitale ale infrastructurii aeroportuare: Terminale pasageri (Plecări/Sosiri) și balizaj luminos PDA.

A urmat implementarea Programului Strategic 2002 – 2015, pe parcursul căreia au fost realizate lucrări de reparații/modernizări ale unor obiective:

  • Finalizarea reparației capitale și modernizarea balizajului luminos la PDA
  • Reparație capitală la pista de decolare – aterizare
  • Separare fluxuri de pasageri și amenajare spații Schengen
  • Reabilitare și consolidare platforme staționare aeronave
  • Modernizarea și reabilitarea Sistemului electroenergetic

Tot în această perioadă au fost construite obiective noi: Terminal Cargo și remiza PSI.

“În cei 60 de ani de aviație civilă pe aeroport, infrastructura și dotările aeroportuare s-au îmbunătățit continuu pentru respectarea noilor cerințe de siguranță și securitate aeroportuară, astfel încât pe aeroport au deservite de-a lungul timpului aeronave de tipul LI-2, IL-14, IL-18, BAC-1-11 400 și 500, Lockheed-1011, IL-62, TU-154, Boeing 737/747/777, Airbus 330, C5, C17, până la aeronava cargo AN 124.”, a precizat Bogdan Artagea, director general al aeroportului.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

O mașină a căzut în canalul Dunăre-Marea Neagră. Două persoane aflate la bord au fost salvate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 13.50, o mașină a căzut în canalul Dunăre – Marea Neagră.

Pompierii au fost solicitați să intervină pentru salvarea a două persoane care se aflau în autoturismul căzut în canal, după ferme, spre localitatea Cumpăna.

Ambii ocupanți ai mașinii au fost scoși, conștienți, cooperanți. Femeia a fost scoasă de către cetățenii aflați în zonă, iar bărbatul de către pompieri.

La fața locului intervin echipajul SMURD B și o autospecială de stingere cu modul de descarcerare de la Detașamentul Port, precum și un echipaj SAJ în sprijin.

Știre în curs de actualizare.

Update: Polițiștii din cadrul S.R.P.T. Constanța au fost sesizați cu privire la faptul că un autoturism a căzut în Canalul Dunăre-Marea Neagră, în zona localității Cumpăna.

Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că soferul autoturismului, de 40 de ani, a pierdut controlul asupra direcției de mers, pe fondul neatenției. În autoturism se afla și o minoră, de 15 ani.

La fața locului a fost prezent un echipaj din cadrul ISU Dobrogea, care le-au acordat celor 2 îngrijiri medicale, însă fără a fi transportați la spital.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier în Dobrogea. 5 persoane au fost transportate la spital

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 7 august, în județul Tulcea a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme. Cinci persoane au fost transportate la spital.

Potrivit Biroului de presă al ISU Delta Tulcea, în jurul orei 10.15, pompierii militari din cadrul Secției de Pompieri Măcin au fost solicitați să intervină pentru descarcerarea unei victime rezultate în urma unui accident rutier produs în localitatea Cerna.

La fața locului s-au deplasat 3 echipaje de pompieri cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere, o ambulanță SMURD B2 și 3 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță.

În accident au fost implicate două autoturisme, din care au rezultat șase victime, respectiv 5 adulți și un copil, care au reușit să se autoevacueze până la sosirea echipajelor profesioniste.

Acestora le-au fost acordate primele îngrijiri medicale la fața locului, iar 5 dintre ele, respectiv 4 adulți și 1 copil, au fost transportate pentru investigații suplimentare la Spitalul Orășenesc Măcin.

”Pompierii au asigurat masurile specifice de prevenire a producerii unui incendiu.”, precizează Biroul de presă al ISU Delta Tulcea.

Potrivit reprezentanților IPJ Tulcea, din primele verificări a rezultat faptul că o femeie în vârstă de 38 ani, din Tulcea, în timp ce conducea un autoturism pe str. Ferdinand din localitatea Cerna, la intersecția cu DN 22D, nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism condus regulamentar de un bărbat în vârstă de 50 ani, din județul Bacău, intrând în coliziune cu acesta.

În urma accidentului, a rezultat rănirea conducătorului auto și a patru pasageri din autoturismul acroșat.

”Ambii conducători auto dețineau permis de conducere. Cercetarile continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.”, au precuzat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Tulcea.

Foto: IPJ Tulcea, ISU Delta Tulcea

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

RADET Constanța angajează

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

R.A.D.E.T. Constanța angajează următorul personal:

 – referent de specialitate în cadrul Biroului Administrativ Relații cu Clienții – 1 post.

Angajatorul asigură:

– contract de muncă pentru perioadă nedeterminată;

– salariu atractiv;

– tichete de masă, contravaloare pe card;

  – condiții de lucru în siguranță. 

Candidații vor depune la sediul R.A.D.E.T. Constanța din strada Badea Cârțan nr.14A, registratură, parter, sau prin email, la adresa office@radet-constanta.ro, următoarele înscrisuri:

– cerere de participare la concurs (care va conține date de identificare, adresa de  corespondență și nr. telefon pentru contact) însoțită de Curriculum Vitae (CV),

– copie buletin / carte identitate,

– copie documente care atestă pregătirea profesională, diplome, etc.

Relații suplimentare privind cerințele posturilor sunt postate pe site-ul R.A.D.E.T. Constanța sau pot fi obținute la sediul regiei din strada Badea Cârțan nr.14A și la numărul de telefon 0241616937, interior 406 – Birou Resurse Umane.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: