Connect with us

Politica

Începe Congresul ALDE. Jean Tucan, vicepreședinte: “Suntem un partid mare și trebuie să funcționăm blitz”

Published

on

Călin Popescu Tăriceanu, actualul lider al ALDE, ar putea fi singurul candidat la șefia partidului!

Delegaţi din toate cele 47 de filiale ale Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) se vor reuni, astăzi şi mâine, la Palatul Parlamentului, pentru a-şi alege o nouă conducere în cadrul congresului. Acesta este al doilea Congres al ALDE, după cel de constituire a formaţiunii prin fuziunea dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) şi Partidul Conservator (PC) din 19 iunie 2015, când Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au devenit copreşedinţi ai formaţiunii.

Conform programului stabilit pentru congres, astăzi, în ședință vor fi votate modificările la statut, iar mâine principalele două puncte pe ordinea de zi vor fi dezbaterea şi adoptarea unor moţiuni şi rezoluţii în prima parte şi, după aceea, votul pentru conducerea organismelor statutare.

Actualul vicepreședinte al ALDE la nivel national, Jean Paul Tucan, a declarat pentru “Ordinea.ro” că, astăzi, de la ora 14.00 se va desfășura ședința Biroului Politic Național și de la ora 15.30 va începe Congresul. Același Tucan ne-a informat că niciun coleg de-al său nu și-a depus candidatura pentru președinția partidului. “Nu cred că vom avea un congres cu problem. Singurul și cel mai potrivit pentru funcția de președinte este Călin Popescu Tăriceanu! Până la acest moment nu și-a depus nimeni candidatura pentru nicio funcție. Oricum, este important ca lumea să știe că noi vom aduce niște modificări majore la statut, în sensul în care propunem un birou executiv national mic, for care să fie format din 7-10 regiuni, totul pentru decizii rapide. E greu ca un coleg de la Satu Mare, de exemplu, să ajungă la București urgent pentru un vot la partid, așa că soluția este ca partidul să ia decizii pe regiuni, în mod democratic. Suntem un partid mare deja și trebuie să funcționăm blitz, cu un lider proeminent”, a declarat Jean Tucan pentru ziarul nostru.

Mâine, de la ora 10.00, vor continua lucrările Congresului ALDE, când va fi votată noua conducere a partidului.

Cine votează de la Constanța?!

Delegația Constanței pentru votul conducerii central este formată din următorii: Jean Paul Tucan, Mircea Banias, Daniel Dumitru Learciu, Valentin Vrabie – toți membrii de drept, alți 6 care sunt membri ai Biroului Politic Teritorial ALDE Constanța, respectiv Dan Pelcinschi, Stere Babu, Bogdan Tănase, Nicu Moroianu și Marian Ciciu. Lor și se adaugă: Gigi Christian Chiru, Alex Gherman, Ceti Claudiu, Radu Bulaga, Nicolae Păun, Leonard Tănase, Mariana Mircea, Viorel Ionescu, Loredana Bivolaru, Poliac Cătălin, Stoica Mihaela Alexandra, Matei Grigore și Mihai Cornoiu.

Amintim că, la Delegaţia Permanentă a ALDE din 19 martie, s-a decis convocarea Congresului formaţiunii pentru 21 – 22 aprilie, copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit lucrările reuniunii, însoţit de un grup de membri ai formaţiunii, şi a denunţat şedinţa ca fiind nestatutară. Ulterior, pe 26 martie, Biroul Politic Central al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor a decis retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al Mediului.

Constantin a atacat în instanţă decizia de convocare a Congresului, iar ALDE a informat că Tribunalul Bucureşti a respins pe 13 aprilie contestaţia acestuia. Recursul lui Daniel Constantin, care trebuia judecat pe 20 aprilie, s-a amânat pentru data de 19 mai.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!