Connect with us

Administratie

Începe furnizarea căldurii în apartamentele racordate la sistemul centralizat din Mangalia. Cât costă gigacaloria

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Goldterm Mangalia începe furnizarea agentului termic, în sistemul centralizat de termoficare, din ziua de miercuri, 24 octombrie, după ce, în ultimele zile, au fost efectuate probe la rece în toate blocurile racordate la reţea. Manevrele specifice au fost efectuate la toate centralele termice din municipiu şi s-a intervenit cu lucrări de reparaţii, acolo unde a fost necesar. Reprezentanţii municipalităţii informează populaţia că subvenţia pentru căldură se acordă, ca şi în anii precedenţi, de la bugetul local. Începând cu 1 septembrie a.c., prețul de producție al unei gigacalorii este de 458,72 lei, conform unei hotărâri a CL Mangalia.

Pentru a veni în sprijinul populației, Primăria subvenționează mai mult de jumătate din costul unei gigacalorii, astfel că prețul plătit de cetățeni este de 216,86 lei/gigacalorie. Golderm atenţionează Asociaţiile de Proprietari care înregistrează datorii, că nu vor primi căldură şi apă caldă, până nu vor achita restanţele din iarna trecută.

”În această iarnă, se va menține subvenția pentru căldură, astfel încât cetățenii orașului să suporte mai ușor cheltuielile pe parcursul sezonului rece. În fiecare an, acordăm subvenţii la căldură, în valoare de 2 milioane de euro. Sunt sume importante, cu care am fi putut face multe lucrări în oraş, dar este la fel de important să venim în sprijinul populaţiei. Tocmai de aceea, Goldterm continuă programul de contorizare individuală gratuită, astfel încât oamenii să plătească exact cât consumă”, a precizat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

El a mai spus că, în urma acestui program, numărul clienților Goldterm a crescut, mulți debranșați făcând acum cereri de revenire în sistemul centralizat. În paralel cu programul de contorizare individuală gratuită, consumatorii mai pot opta pentru facturarea individuală, dacă doresc să achite facturile direct la Goldterm Mangalia și nu prin Asociație. Pentru asta, este nevoie de acordul Asociației de locatari/proprietari, precum și de semnăturile tuturor vecinilor, iar documentația trebuie depusă la sediul societății de termoficare. Începând cu această toamnă, Primăria Mangalia a demarat un proiect de cogenerare cu motoare termice, cu scopul reducerii costurilor cu încălzirea, pe timpul iernii.

“Proiectul va fi gata în 24 de luni, atunci când, în municipiul Mangalia, vom avea mai multe insule de cogenerare, cu motoare termice. Acele motoare produc, în primul rând, energie electrică, pe care o vom distribui, contra-cost, în Sistemul Energetic Naţional, dar şi energie termică, la costuri mult mai mici. Cogenerarea se practică deja în alte localităţi, cu beneficii mari atât pentru populaţie, cât şi pentru administraţia locală. Costurile proiectului sunt suportate în proporţie de 70% de Guvern, iar restul din bugetul local”, a explicat edilul Mangaliei.

Comments

comments

Administratie

Zeci de școli și asociații de proprietari se alătură campaniei “Curățăm Constanța Noastră”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Peste șaizeci de unități de învățământ din oraș și zeci de asociații de proprietari se alătură campaniei „Curăţăm Constanţa Noastră”, cea mai amplă iniţiativă de responsabilizare civică faţă de mediul înconjurător din oraşul nostru, organizată de Primăria Municipiului Constanța.

În luna aprilie, în toate cartierele din oraș vor avea loc acțiuni de ecologizare, salubrizare și igienizare. Se vor executa lucrări de: cosit, curățat teren de frunze și crengi, spălat, vidanjat, dezinsecție, dezinfecție, deratizare, zugrăvit, chituit, vopsit, salubrizare, măturat alei, curățat trandafiri, tuns garduri vii, reparații carosabil și trotuare.

Sunt invitați să participe la curățenia de primăvară toți locuitorii, pentru că doar împreună putem face Constanța mai frumoasă! Și, tot împreună, ar trebui să învățăm să respectăm mediul înconjurător, dar și munca celorlalți.

În paralel cu aceste acțiuni, în lunile martie, aprile și mai, Primăria Municipiului Constanța va derula campania de plantare. Decorul peisagistic existent va fi completat cu peste patru sute de arbori, mii de flori anuale și perene și sute de tufe de trandafiri.

Oricine dorește să se implice în acțiunile de igienizare este încurajat să se înscrie pe site-ul www.curatamconstantanoastra.ro și să aleagă una dintre zonele de acțiune din calendarul propus.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Câți bani din bugetul de stat ajung la Constanța. Vezi ce sumă este alocată în 2019 pentru drumurile județene

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Legea bugetului de stat pentru anul 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial. Pentru județul Constanța, sumele alocate au direcții precise, respectiv au fost alocate fonduri pentru cheltuieli descentralizate, pentru cultură și culte, dar și pentru servicii sociale. Documentul poate fi consultat pe site-ul Monitorului Oficial al României, Partea 1, numărul 209 din data de 15 martie 2019.

Pentru județul Constanța, suma defalcată din taxa pe valoare adăugată în vederea finanțării cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, al orașelor, al municipiilor, al sectoarelor și al municipiului București, pentru anul 2019, este de 23.956.000 de lei. Astfel, pentru pentru cultură și culte a fost alocată suma de 7.134.000. În acest caz, ăentru învățământul special dar și pentru centrale educaționale a fost alocată suma de 1.401.000 de lei. La capitolul servicii sociale, Constanța are alocată suma de 24.000.000 de lei. În ceea ce privește salariile asistenților persoanelor cu handicap și indemnizațiile de handicap, din bugetul de stat a fost alocată pentru Constanța suma de 131.781 de lei. Aici, pentru căminele pentru persoane în vârstă au fost alocași doar 942.000 de lei. Totodată, la capitolul “învățământ privat și confesional”, statul alocă suma de 8.922.000 de lei.

NOTĂ! Este importantă să precizăm faptul că bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 164.494.100.000 de lei, iar la cheltuieli, în sumă de 261.168.400.000 de lei credite de angajament şi în sumă de 202.781.400.000 de lei credite bugetare, cu un deficit de 38.287.300.000 de lei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

La summit-ul PPE, primarul orașului Ovidiu, George Scupra, a reprezentat zona de sud-est a României

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, 16 martie 2019, la Romexpo în București se desfășoară summit-ul Partidului Popular European, la care participă 4.200 de delegați din România dar și reprezentanți ai statelor membre UE.

Invitați speciali ai evenimentului sunt Manfred Weber – președintele Grupului Popular European, președintele Comitetului European al Regiunilor – Karl-Heinz Lambertz alături de alte personalități marcante ale PPE.

Festivitatea a fost deschisă prin vizita delegației oficiale la standurile fiecărei regiuni din România.

Zona de sud-est a României este reprezentată la acest eveniment de către primarul orașului Ovidiu, George Scupra, care a reprezentat județele: Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea și Buzău.

Celelalte zone geografice au fost reprezentate de: – Gheorghe Falcă  – primar al municipiului Arad, – Ilie Bolojan – primar al municipiului Oradea, – Marian Petrache – președintele Consiliului Județean Ilfov, Adrian Vestea – președinte al CJ Brasov, – Adrian Dobre – primar al municipiului Ploiești, Mădălin Teodorescu – primar al municipiului Blaj, președinte al Asociației Orașelor din România, precum și Gheorghe Flutur – președinte al Consiliului Județean Suceava.

Primarul orașului Ovidiu a fost prezentat ca model de succes în atragerea fondurilor europene la nivel regional, datorită celor 4 proiecte europene integrate de pe malul lacului Siutghiol, în valoare totală de 27.910.584, 81 lei. Și aici este vorba despre: Construire Debarcader, Zona de relaxare și agrement, Parc de recreere și Reconstruirea parțială și punerea în valoare pentru integrarea în circuitul turistic a Castrului Roman din orașul Ovidiu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: