Connect with us

Administratie

Inițiativă a lui Răzvan Filipescu (PRO România): Proiect pentru împădurirea mai multor terenuri din județ

Publicat

la

La inițiativa liderului PRO România, filiala Constanța, consilierul județean Răzvan Filipescu, la Consiliul Județean a avut o întâlnire pentru identificarea terenurilor din județ/arealele eligibile pentru împădurire prin PNRR. La întâlnire au participat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și reprezentanți ai Oficiului de Cadastru OCPI, Direcției Silvice, Centrului Meteorogic Regional și Asociației pentru Dezvoltarea Durabilă. Răzvan Filipescu spune că prin Programul Național de Redresare și Reziliență  se pot obține fonduri pentru împădurirea terenurilor neproductive, terenurilor degradate, crearea de perdele forestiere de-a lungul căilor de comunicații (șosele) și între culturile agricole, precum și înființarea de păduri în jurul localităților. Proiectele se pot derula prin Ministerul Mediului și Apelor, în colaborare cu Gărzile Forestiere.

Răzvan Filipescu a spus că a prezentat conducerii CJC un proiect prin care se pot împăduri mai multe terenuri din județ, inclusiv în jurul fostelor gropi de gunoi. Totodată, spune liderul PRO România, prin aceste împăduriri se poate combate cu succes fenomenul deșertificării.

„Împăduririle la nivelul județului reprezintă o miza extrem de importanta în scopul atenuării efectelor climatice, pentru menținerea și restaurarea diversității sau a refacerii terenurilor degradate. Urmare inițiativei prezentate în luna ianuarie conducerii Consiliului Județean, privind oportunitățile de finanțare a împăduririlor prin PNRR, am participat azi, alături de președintele CJC, Mihai Lupu, la o ședință de lucru aplicata pe acest subiect, în scopul identificării terenurilor eligibile și a stabilirii demersurilor ce urmează a fi făcute. S-a stabilit să se demareze procedurile pentru împădurirea arealelor din zona fostelor gropi de gunoi închise din județ, dar și pe terenuri deja cadastrate de-a lungul drumurilor județene, constituindu-se un grup de lucru din care voi face parte că și consilier județean.

Prin acest prim demers ne dorim că și Constanta, care este cea mai arida zona din Romania, cu cel mai mic nivel de precipitații anuale, sub 400 l/m², să creeze perdele forestiere, să își mărească zona verde împădurită pentru a susține o dezvoltare durabila, să reducă vulnerabilitatea agriculturii în fata schimbărilor climatice, să îmbunătățească clima în zonele aride, să reducă poluarea și să crească capacitatea de absorbție a dioxidului de carbon în zonele cu deficit de pădure sau afectate de deșertificare“, a spus Filipescu.

Acesta a afirmat că, prin PNRR, componenta 2 – Păduri și protecția biodiversității, Romania primește 730 milioane euro, nerambursabili, pentru împădurirea și reîmpădurirea unei suprafețe de 56.700 hectare până în 2026, cu o țintă intermediară de 25.000 hectare la sfârșitul anului 2023. Investițiile vizează realizarea de noi păduri, în zone vulnerabile climatice, de-a lungul cailor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane, în jurul localităților, intre câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

Comments

comments

Administratie

Constanța. Un tronson al străzii Farului va fi resistematizat

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că un tronson al străzii Farului va fi resistematizat pentru îmbunătățirea circulației rutiere.

„Proiectul de reorganizare a traficului rutier a fost realizat în urma consultării repetate cu cetățenii rezidenți ai zonei și măsurării valorilor de trafic pe o perioadă relevantă. Primăria Municipiului Constanța împreună cu reprezentanții Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța și Confort Urban au analizat și avizat modificarea sensului de circulație pe strada Farului, tronsonul cuprins între bulevardul Tomis și strada Salcâmilor. Astfel, începând cu data de 7 iulie, circulația rutieră va fi permisă dinspre strada Salcâmilor către bulevardul Tomis. Prin implementarea acestei măsuri se va asigura fluidizarea traficului rutier din zona tranzitată de strada Farului. Totodată, se va permite accesul conducătorilor auto din bulevardul Alexandru Lăpușneanu către bulevardul Tomis. În contextul noilor reglementări, facem apel către participanții la trafic să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră.“, notează Primăria Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Consilierul local Cristiana Popescu (USR): „Metri cubi de beton nu înseamnă turism de calitate. Mamaia este sortită degradării urbanistice“

Publicat

la data de

Scris de

Stațiunea Mamaia a devenit mai mult un cartier al Constanței decât o zonă destinată exclusiv turiștilor, este opinia multora după avalanșa de blocuri ridicate. Aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale la ultima ședință a Consiliului Local, și care vizează ridicarea unor blocuri chiar și cu 15 nivele, a determinat-o pe Cristiana Popescu, consilier din partea USR, să critice lipsa de coeziune în privința interzicerii unor astfel de construcții.

„Metri cubi de beton nu înseamnă turism de calitate. Stațiunea Mamaia este sortită degradării urbanistice constante chiar și în actuala administrație în lipsa unei viziuni clare despre calitatea turismului din stațiune. Am întrebat câțiva dintre proiectanții documentațiilor de urbanism derogatorii elaborate pentru Stațiunea Mamaia ce caută ei când merg în concediu și dacă pentru ei ca turiști prezintă interes ceea ce proiectează ca prestatori de servicii. Răspunsurile au fost sincere și categorice în spatele microfoanelor închise: NU . Caută resorturi turistice și hoteluri.

Prin urmare umplem stațiunea de blocuri de locuințe colective și apar hoteluri, dar acestea nu au căutare pentru un turism de calitate, au căutare doar pentru speculă imobiliară.

Știați ca în stațiunea Mamaia lângă Hotel Parc a existat un bazin generos de înot construit în 1973? Bazinul a fost dezafectat după 2010 din motive puerile, însă clădirea există și acum. În ultima ședință a Consiliului Local a fost aprobat un PUZ  care întărește posibilitatea de a construi peste clădirea fostului bazin de înot, ce se află într-o  zonă  emblematică a stațiunii, imobile P+14 în timp ce primim promisiuni de la domnul primar și domnul ministru al sportului că vom construi alte bazine olimpice în loc să avem grijă de ce am primit moștenire.

Tot în această ședință a fost aprobată o alta documentație de urbanism ce permite construirea unui monstru de beton în imediata apropiere a stației finale de la telegondola (zona Albatros). O să fie o plăcere să admiri pe fereastră în locul mării, mecanismul de funcționare al telegondolei într-o zona extrem de înghesuită  a stațiunii.

În luna mai a fost aprobată tot în CL o documentație de urbanism ce permite supraetajarea unei construcții cu aparthoteruri pe plaja.

Consilierii locali USR au inițiat încă din luna decembrie a anului trecut două proiecte de hotărâri care vizează încetarea valabilității PUZ-urilor monstruoase din Palazu Mare și Stațiunea Mamaia în încercarea de a da o alternativa de încredere consilierilor PNL care au refuzat să voteze anterior atât anularea cât și suspendarea celor 2 documentații de urbanism. Aceste două proiecte de hotărâri ÎNCĂ nu au ajuns pe ordinea de zi a Consiliului Local deși au trecut deja 7 luni de la depunere, timp în care consilierii PNL votează împreună cu PSD “dezvoltarea” cartierului Palazu Mare și a Stațiunii Mamaia.“, a scris Cristiana Popescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Cinci noi medici pediatri vor asigura gărzi permanente la Centrul de Sănătate din Năvodari

Publicat

la data de

Scris de

Cinci medici pediatri au început din această lună activitatea la punctul UPU-SMURD din cadrul Centrului Multifuncțional de Sănătate Năvodari, urmând să asigure permanența pentru micuții pacienți care au nevoie rapidă de un consult medical.

Examenul pentru posturile disponibile s-a finalizat luna trecută, fiind ocupate 5 din cele 6 posturi scoase la concurs de către conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

„Noilor medici le urăm bun venit în echipă și spor la treabă! Centrul Multifuncțional de Sănătate Năvodari face parte din structura SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța și oferă servicii medicale gratuite în regim ambulatoriu dar și în regim de urgență, în cadrul punctului extern UPU-SMURD, doar pentru cazurile care reprezintă urgențe  minore. Cazurile grave vor fi redirecționate către Unitatea Primiri Urgențe din cadrul SCJU Constanța.“, notează conducerea Spitalului Județean.

Conducerea Primăriei Năvodari notează că le urează bun venit și mult succes celor cei 5 medici pediatri vor asigura permanența pentru micuții pacienți care au nevoie rapidă de un consult medical, la punctul UPU-SMURD Năvodari din cadrul Centrului de Sănătate Multifuncțional! În cadrul punctului extern de lucru UPU-SMURD Năvodari sunt tratate urgențele minore pediatrice, pacienții în stare gravă sau cu risc de agravare (cazurile de cod galben și roșu) vor fi preluați și transportați direct către UPU Constanța.

„Obiectiv îndeplinit: 5 noi medici pediatri la Năvodari, gărzi permanente pe Pediatrie la Centrul de Sănătate. Le urez bun venit și mult succes celor 5 noi medici pediatri care, începând de astăzi, s-au alăturat echipei UPU-SMURD Năvodari din cadrul Centrului de Sănătate. Astfel, cu data de astăzi, orașul Năvodari va avea 24h/24h, 7 zile/săptămână, servicii medicale pe Urgență Pediatrie. Puteți veni cu cei mici la spitalul nostru la orice oră, vor fi gărzi permanente! Bine de știut: Pacienții în stare gravă sau cu risc de agravare (cazurile de cod galben și roșu) vor fi preluați și transportați direct către UPU Constanța.“, a spus primarul Florin Chelaru.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: