Connect with us

Politica

Inițiativă USR Mangalia pentru salvarea Pădurii Comorova

Publicat

la

USR Mangalia atrage atenția că suprafețe importante din Pădurea Comorova dispar sub drujba intereselor imobiliare. Comorova este singura pădure de pe litoralul românesc, însă regimul ei juridic a suportat modificări fundamentale încă din anii 1998-2000, în sensul facilitării dezvoltării turistice și imobiliare.

”Locuitorii Municipiului Mangalia au puterea să oprească masacrarea ultimului petec de vegetație de pe malul mării. USR Mangalia demarează o campanie de strângere de semnături în vederea punerii în dezbaterea Consiliului Local a proiectului de hotărâre privind trecerea Pădurii Comorova din domeniul privat în domeniul public al U.A.T. Municipiul Mangalia și declararea acesteia ca fiind de uz și interes public local.”  – se arată într-un comunicat de presă transmis de USR Mangalia.

Reprezentanții USR Mangalia spun că inițiativa lor se referă la schimbarea tipului de proprietate (din proprietate privată în proprietate publică) pentru o suprafață de aproximativ 170 de hectare de pădure. Această suprafață figurează acum în domeniul privat al municipalității.

Potrivit documentației studiate de USR Mangalia, întreaga pădure, în suprafață de 519 hectare, a fost inclusă în domeniul public de stat până în anul 2000. Prin Hotărârea de Guvern 647/1998, terenul împădurit, dar scos din regimul forestier încă din anii 70, a fost dat în administrarea Municipiului Mangalia.

Doi ani mai târziu, prin Hotărârea de Guvern 1025 din 26 octombrie 2000, același teren împădurit a fost transferat în proprietatea publică a municipalității din sudul litoralului, cu destinația înființării unui parc municipal. Logic era ca întregul corp de pădure să rămână în domeniul public al localității, deoarece parcurile prin definiție formează domeniul public.

Însă, după numai o lună, prin HCL 136/28.11.2000, consilierii locali din Mangalia au votat inițiativa administrației conduse atunci de Zanfir Iorguș, prin care o suprafață de 298,76 de hectare din terenul primit de la stat a fost scoasă din domeniul public și introdusă în domeniul privat al localității. Mai departe, Primăria a adoptat un PUZ care permitea construirea în pădure. Autoritatea locală s-a îngrijit să înstrăineze 120 de hectare din acest domeniu privat, prin acte de vânzare, schimb, retrocedare sau executare silită (dare în plată, în baza unor creanțe). Alte 6 hectare au făcut obiectul atestării dreptului de proprietate în baza HG 834/1991, în favoarea societăților Olimpus SA, Neptun Olimp SA, Jupiter SA și altele.

Așa se face că, la momentul de față, Municipiul Mangalia mai deține 220,24 de hectare de pădure în domeniul public și peste 170 de hectare în domeniul privat.

Suprafața rămasă în domeniul public face obiectul unui proiect de înființare a parcului municipal Carol I, pentru care Primăria Mangalia a solicitat avize de mediu în anul 2021.

Reprezentanții USR Mangalia spun că se impune securizarea juridică a diferenței de peste 170 de hectare. Acest teren figurează în domeniul privat al localității, fiind accesibil, de principiu, unor operațiuni de vânzare sau de executare silită, similare cu cele petrecute în mandatele lui Zanfir Iorguș. Singura măsură eficientă pentru blocarea unor astfel de demersuri ar fi, în opinia reprezentanților USR Mangalia, ca terenul să fie trecut în domeniul public al localității.

De asemenea, USR Mangalia cere blocarea avizelor pentru defrișări, în contextul în care, recent, arborii de pe două loturi în suprafață cumulată de 2,5 hectare au fost tăiați în vederea dezvoltării unor proiecte imobiliare.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

„BNR este Mercur retrograd“ – senatorul Remus Negoi, ironic cu cea mai nouă angajată la Banca Națională

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, este ironic cu cea mai nouă achiziție a Băncii Naționale a României. Este vorba de celebrul astrolog Minerva (64 de ani), pe numele ei real nume real Gabriela Dima, care a spus că, în prezent, lucrează la Banca Națională, pe un post de execuție. Informația a fost confirmată pentru HotNews.ro de către oficiali ai BNR, care au precizat că astrologul lucrează la departamentul de mentenanță al Băncii Naționale.

„Indicele ROBOR – ascendent în Uranus

Noua angajată se va ocupa de mentenanță la BNR. Adică întreținere. A previziunilor astrale privind ratele dobânzilor.

Păi cum, dacă Viorica Dăncilă a deschis drumul, de ce nu, viitorul angajat al BNR să nu fie un şaman? Sau un vraci? Poate temperează cineva rata inflației.

=BNRMercurRetrograd“, a declarat Remus Negoi.

Anunțul a fost făcut în podcastul lui Damian Drăghici: „La ora actuală am o funcție de execuție, lucrez în Banca Națională. Din păcate, n-o să mai am dreptul să ies pe sticlă, dar asta nu înseamnă nimic, pentru că tot mă bătea gândul să-mi fac un podcast. Fac astrologie de la 14 ani,” a declarat Minerva.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD și PNL, târg politic pe scaunele miniștrilor Dîncu (Apărare) și Popescu (Energie) – surse

Publicat

la data de

Scris de

Liderii coaliției de guvernare, cu excepția lui Kelemen Hunor care este plecat din țară, s-au reunit de la ora 14 într-o ședință în care unul dintre subiecte ar putea fi remanierea guvernamentală, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.

Sursele citate susțin că social democrații ar intenționa să remanieze un ministru numit de PSD, respectiv pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, însă doar cu condiția ca liberalii să înlocuiască și ei un ministru, fiind vorba de Virgil Popescu.

De altfel, liderul PSD Marcel Ciolacu, nu a negat marți intenția de a-l schimba pe Dîncu, atunci când a fost întrebat de jurnaliști într-o conferință de presă la Parlament.

„Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere (…) Mi se pare corect întâi să discut cu prim-ministrul și după cu colegii mei. Nu dau aceste vești la televizor”, a spus acesta.

Președintele PSD s-a referit și la ministrul Energiei, Virgil Popescu, atunci când a explicat intențiile PSD de a propune în Coaliție reglementarea prețurilor din energie.

„Politica energiei într-o țară o face ministrul Energiei. Noi am mai făcut o mare tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în coaliție, dar trebuie o reglementare pe zona casnică unde putem acoperi din producția proprie. Vom vedea”, a declarat Ciolacu.

Potrivit informațiilor Digi24.ro, liberalii nu ar vrea să îl schimbe acum pe Virgil Popescu, justificând în fața partenerilor de coaliție perioada grea care urmează și toate problemele cu care ministerul Energiei se va confrunta, însă nu exclud o eventuală remaniere a lui Popescu după ce trece iarna.

O remaniere ar fi cerută și în rândul miniștrilor UDMR, unul dintre numele vehiculate fiind cel al ministrului Sportului Eduard Novak, însă liderii maghiari nu intenționează să schimbe niciun ministru.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Crușoveanu (PNL), despre alocarea fondurilor pentru investiții: Țara noastră are la dispoziție aproape 90 de miliarde de euro

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul Marian Crușoveanu (PNL) transmite o veste importantă pentru toți românii. România are la dispoziție aproximativ 90 de miliarde de euro, din fonduri europene, anunță parlamentarul constănțean pe contul său de Facebook.

Iată mesajul complet.

“#GuvernulRomâniei pregătește rectificarea bugetară pentru anul 2022.

Cea mai importantă veste cu care vine #GuvernulCiucă este reluarea contractelor de investiții, oprite ca urmare a creșterii prețurilor materialelor de construcții. Alocarea de fonduri, prin rectificarea bugetară, este încă o dovadă de preocupare serioasă a Guvernului de a menține un climat economic stabil, predictibil, atât pentru investitori, cât și pentru antreprenorii români.

Urmează ca rectificarea bugetară să fie făcută publică în cursul săptămânii viitoare, căci Guvernul României, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă continuă să acorde o importanță deosebită proiectelor de investiții. În perioada următoare, țara noastră are la dispoziție aproximativ 90 miliarde de euro, din fonduri europene, după cum urmează:

✔️ 10 miliarde euro, din perioada de programare 2014-2020 care se termină în 2023;
✔️ 80 de miliarde de euro provin din PNRR și din exercițiul financiar 2021-2027.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: