Connect with us

Politica

Inotătorul Răzvan Florea, pe poziția a doua a listei de consilieri locali PSD

Maria Ionescu

Publicat

la

În această dimineață, primarul interimar, Decebal Făgădău, însoțit de  președintele PSD Constanța, Felix Stroe, și de numeroși membri ai partidului, printre care candidații la funcțiile de consilieri locali și municipali, au venit în fața comisiei Biroului Electoral Municipal pentru a-și depune candidaturile. În momentul în care au ajuns la Biroul Electoral s-au aflat în imposibilitatea de a intra, deoarece un alt candidat independent fusese mai rapid și își depunea candidatura. Este vorba despre Ceti Cetin. În scurt timp, Făgădău și-a depus documentele necesare înscrierii în cursa electorală în calitate de primar. Ulterior, au fost depuse alte două liste, respectiv cea conținând numele consilierilor locali, dar și cea pentru consilierii județeni. Pe listele de la Consiliul local am descoperit multe nume noi, ai unor oameni foarte cunoscuți și apreciați, dar și nume vechi, ai unor consilieri cu experiență.

Lista candidaților locali

razvan floreaIata lista candidaților pentru Consiliul local municipal. Pe prima poziție este trecut numele lui Făgădău. În cazul în care acesta nu va câștiga poziția de primar al municipiului, va fi consilier local. El este de profesie economist, este căsătorit și are doi copii. Pe poziția a doua îl regăsim pe Răzvan Florea, sportivul care a uluit o întreagă țară. El este singurul medaliat olimpic din istoria înotului românesc. Este tatăl a doi copii și deține un centru de înot din municipiul Constanța. Pe următoarea poziție o regăsim pe Irinela Nicolae, inspector școlar pentru educație timpurie. Urmează apoi Costin Răsăuțeanu, Aurelian Marius Marin (fost președinte al ANAT România). Pe următoarea poziție o regăsim pe Adriana Teodoru, moderator de televiziune (lucrează la TV Neptun), iar apoi (pe poziția a 7-a) candidează fostul director al CN APMC, George Vișan, care este consilier local încă din anul 2008. El este secretar  executiv al organizației municipal PSD Constanța, iar la ora actuală este director comercial la Chimpex SA. Pe poziția a opta regăsim un mai vechi consilier local, adică este consilier din anul 2004, respectiv Valentin Gabriel Pîrvulescu, absolvent al IMC.  Pe listă urmează apoi Dumitru Baba, de profesie economist, Marioara Cojoc, cadru didactic universitar la universitatea Ovidius, de asemenea consilier din anul 2012 și Theodor Patrichi, administratorul terminalului de pasageri al portului Constanța. Următoarea poziție este ocupată de consilierul local Mircea Dobre, numit în luna februarie a.c. în poziția de viceprimar al municipiului Constanța, în locul lui Gabi Stan. Pe poziția a 13-a îl găsim pe Dede Perodin, președinte al Sindicatului Liber al Navalișilor din Șantierul Naval Constanța, poziție pe care o ocupă de 12 ani. El a fost consilier local și în mandatul ce tocmai se termină, doar că a reprezentat partidul lui Dan Diaconescu, PPDD. Pe următoarea poziție regăsim numele unui inginer care activează în construcții, respectiv Cristian-Marius Andreiaș. Pe locul 15 se află numele lui Cristian Mihăilescu, de profesie inginer diplomat, administrator al unei companii de turism și construcții.

Lume-lume, pe această listă

valentin ciorbeaDacă rezultatele alegerilor vor fi similar cu cele de acum patru ani, cu siguranță PSD va obține 14-15 mandate de consilier. Numai că, dacă Decebal Făgădău va obține mandatul de primar, așa cum își dorește, mai putem adăuga cel puțin un nume de viitor și fost consilier local. Este vorba despre Timur Ibraim, care ocupă funcția de consilier local din anul 2004. El este șef al departamentrului de Marketing din cadrul RATC și vicepreședinte al Federației sindicale ATU. Pe lista de consilieri locali mai găsim numele lui Cristian Tincu, economist, Liviu Merdinian, doctor în Științe Medicale, consilier al Uniunii Armenilor, Valentin Ciorbea, profesor universitar în istorire contemporană, consilier din anul 2012, Bodgan Nicolae Niță, inginer portuar, militant pentru protecția mediului la ONG Oceanic Club. Următoarele nume pentru funcția de consilier local municipal sunt: Daniela Enescu, expert la Camera deputaților, Gabriel Victor Stratenie, profesor de istorie, Nicoleta Bercaru, Gheorghe Rohian, Cristina Papzian, manager în activitatea de turism, Tănase Șola, expert în accesarea fondurilor structural și de coeziune europene, Mădălina Andreea Buzea, economist, fost președinte al AIESEC Constanța,  Luminița Paraschiva Constantin, expert contabil, Remus Mihai Jan Alexandru, jurist, Dan Dobrescu, membru fondator al Asociației Constructorilor Tomis, Maria luminița Trifu, economist, specialist la CERONAV, Rebecca Zgură, specialist în relații internaționale și Mihaela Moisii, economist.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Bugetul pe 2021 a fost APROBAT în Parlament

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021.

S-au înregistrat 25 de voturi “pentru” şi 16 voturi “împotrivă”, conform Agerpres.

În dezbaterile din comisii nu a fost adoptat niciun amendament, proiectul fiind trecut în forma Guvernului.

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni luni, de la ora 16,00, în şedinţă comună pentru dezbateri în plen, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierului Cîțu i s-a pus pata pe șefii federațiilor sindicale: “Sunt singurii oameni care au rămas 30 de ani în funcție”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu e deranjat de conducerile sindicatelor din România și spune că oamenii aflați în fruntea lor de peste 30 de ani de zile trebuie să fie schimbați din funcții cu orice preț.

Premierul Florin Cîţu a declarat, referitor la protestul de la Cotroceni cu fumigene în care sindicalişti din Poliţie s-au îmbrâncit cu jandarmii, că nu înţelege rostul acestor proteste, în contextul în care salariile din sectorul public au crescut în medie cu 8% faţă de creşterea din UE de 3%, iar veniturile din sectorul bugetar rămân şi în acest an la nivelul lui 2020. Şeful Guvernului a adăugat că trebuie să existe o discuţie în societate privind legea de organizare şi funcţionare a organizaţiilor sindicale, în contextul în care liderii de sindicate sunt singurii oameni care au rămas în funcţie timp de 30 de ani.

„În 2017 au fost foarte mulţi oameni în stradă pentru că Guvernul PSD a dat OUG 13. Atunci au fost foarte mulţi oameni în stradă. În 2020, România a trecut prin cea mai mare criză din ultima sută de ani. Salariile din sectorul public au crescut în medie cu 8% faţă de creşterea din UE de 3%. În sectorul privat am 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, niciun protest. Am reuşit, prin măsurile pe care le-am luat să păstrăm locurile de muncă ale celor 1,4 milioane de oameni, care au reuşit să se întoarcă, şi împreună am reuşit cea mai mare creştere economică în trimestrul 4 din UE. În 2021, veniturile din sectorul bugetar rămân la nivelul anului 2020, cu acea creştere din 2020, cu o inflaţie în scădere. Nu înţeleg rostul acestor proteste. Deci veniturile rămân la nivelul anului 2020. Asta a fost decizia. Mai mult de atât nu am ce să vă spun. Sectorul privat spune foarte clar, în 2021 nu vor exista nici acolo creşteri salariale, pentru că în continuare suntem într-o criză economică. Deci mi se pare necinstit faţă de ceea ce se întâmnplă în sectorul privat ceea ce se întâmplă cu aceste proteste. În sectorul privat avem oameni care plătesc taxele, ne plătesc salariile şi totuşi au trecut printr-o perioadă dificilă şi merg mai departe”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat vineri la Parlament ce mesaj are pentru poliţiştii care au ajuns la Cotroceni şi s-au contrat cu jandarmii la acel protest de miercuri.

Prim-ministrul a mai spus că este necesară o discuţie în societate pentru că niciodată nu sunt schimbaţi liderii de sindicate.

„Aş vrea să revin asupra acestor proteste. Aici cred că putem să avem o discuţie onestă noi în societate. Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani zile sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?”, a explicat Cîţu citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro

Întrebat dacă are în intenţie modificarea legii privind sindicatele, premierul a răspuns:

„Eu zic că trebuie să discutăm în societate. Aşa cum vom discuta în societate şi vom modifica numărul membrilor din consiliile de administraţie ale companiilor de stat. V-am spus că vom face acest lucru şi cred că săptămâna viitoare venim cu ordonanţă. Cinci este limita pe care o propun eu. Companiile de stat au 63 de miliarde lei pierderi. Pierderile în 2014, nu aveam noi nicio treabă cu acest lucru, erau de 53 de miliarde. Atunci au fost băgate aceste companii în insolvenţă. De atunci s-au acumulat dobânzi, penalităţi şi am ajuns la 63 de miliarde. Bugetul pentru investiţii este de 62 miliarde lei. Nu putem să facem investiţii pentru că avem pierderi la aceste companii. Trebuie să facem restructurare şi această restructurare începe cu conducerea acestor companii. Va fi un maxim de două consilii de administraţie. Este anul reformelor şi investiţiilor. Sunt propuneri pe care le voi face eu şi vom vedea în coaliţie. Vor fi şi modificări în ceea ce priveşte mandatele directorilor generali, secretari generali. S-ar putea să fie mai multe ordonanţe, începem cu ordonanţa 109. În acest moment, membrii consiliilor de administraţie sunt numiţi pe două luni, pe patru luni. Aşa ceva nu se poate, nu poţi să ai performanţă când numeşti oameni pe două luni, patru luni şi apoi să pui pe altcineva. Va fi un mandat poate mai mare de şase luni, un an, ca să poţi să faci performanţă. Dar în acelaşi timp – maxim cinci membri.”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Vergil Chițac și GĂINILE din Consiliul Local. Primarul către consilieri: ”Nu mai cotcodăciți”

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Regulamentul de parcări al Constanței a scos tot ce e mai urât în cel ales să conducă urbea și în cei numiți de acesta să facă și să desfacă reguli pentru muritorii de rând. Chestiont de o publicație locală cu privire la criticile aduse regulamentului de parcare de către mai mulți consilieri liberali, primarul, tot liberal, Vergil Chițac, i-a somat pe aceștia să nu se mai văicărească și să nu mai cotcodăcească. Altfel spus, consilierii locali ar fi un fel de GĂINI puse pe cotcodăcit.

Vergil Chițac nu este la primul derapaj verbal. În perioada în care făcea opoziție prin intermediul Asociației Constanța Altfel, el i-a numit AUTIȘTI pe reprezentanții Primăriei conduse atunci de PSD-istul Decebal Făgădău. Argumentul lui Chițac a fost acela că echipa Făgădău nu ascultă doleanțele oamenilor și nu înțelege problemele orașului. Însă utilizarea denumirii unui handicap sever pentru înjosirea adversarilor politici este o practică inacceptabilă în Uniunea Europeană. Criticat vehement pentru acest derapaj uluitor, Chițac și-a cerut atunci scuze în mod public. O gafă de același tip mai fusese făcută în spațiul public doar de fostul premier al României, Viorica Dăncilă, care, la rândul ei, îi numise autiști pe adversarii ei din PNL și USR.

 Nici colaboratorii apropiați ai lui Vergil Chițac nu sunt mai breji în privința limbajului utilizat în spațiul public. Felicia Ovanesian, actualul administrator public al municipiului Constanța, s-a remarcat prin mai multe crudități de limbaj demne de mahala, proferate prin contul personal de Facebook sau prin contul Asociației Constanța Altfel. Într-o pleiadă de postări, aceasta l-a numit în mod repetat GIBON pe Claudiu Palaz, liderul local al PMP. De altfel, derapajul verbal a fost taxat la vremea lui chiar de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a fost sesizat de Palaz. Ulterior, Asociația Constanța Altfel a contestat amenda contravențională de 1.000 de lei primită de la CNCD și a câștigat procesul pe fond. Însă Claudiu Palaz a declarat apel, acesta fiind în curs de judecată. Tot Felicia Ovanesian i-a numit maimuțe pe adversarii politici, iar pe fostul primar Făgădău nu l-a scos din apelativul ”Bulă”. În sfârșit, chiar zilele trecute, Felicia Ovanesian a criticat în termeni extrem de agresivi societatea Confort Urban. Societatea Primăriei reabilitează trotuarele exact pe strada pe care locuiește Ovanesian, iar pe parcursul lucrărilor angajații ar fi tăiat un nuc, fără aprobări. ”Confort Urban din imbecilistan” – a tunat Ovanesian, pe Facebook, împotriva ”incompetenților” și ”șpăgarilor” care lucrau pentru confortul străzii ei.

Etichetarea celor care gândesc altfel drept găini, giboni sau maimuțe este o conduită perfect similară cu aceea a primarului, tot liberal, din Medgidia, care i-a numit pe consilierii locali din orașul său ANIMALE. Supărat că aceștia se împotriveau unui proiect, Vrabie și-a dat educația pe față. Ceea ce face acum și primarul Constanței, sugerând că cei care se opun regulamentului de parcări ar cotcodăci.

În sfârșit, trebuie să mai punctăm că și persoana care s-a ocupat efectiv de redactarea regulamentului de parcări, respectiv fostul PSD-ist Horia Constantinescu, a comis-o anul trecut, în decembrie, atunci când i-a numit nesimțiți pe agenții economici care nu au acceptat să sponsorizeze Primăria pentru luminițele de Crăciun. Ați înțeles? Ăștia care nu le dau bani sunt nesimțiți.

De asemenea, arhitectul-șef al Constanței, Dan Petre Leu, adus în funcție la inițiativa primarului Vergil Chițac, și-a permis să-i numească pe jurnaliști, într-o discuție privată, drept ”reptile proaste”. Omul care răspunde de arhitectura orașului a calificat casa de patrimoniu în care locuiește drept ”un rahat de casă constănțeană” (vezi AICI și AICI).

Semnalăm toate aceste cazuri în speranța că echipa lui Vergil Chițac va adopta un limbaj mai demn în comunicările publice. O fi Constanța un oraș sărac, fără parcări, fără infrastructură adecvată, dar totuși nu suntem o mahala.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: