Connect with us

Actual

Înregistrare incendiară cu deputatul Stelian Ion, despre o milogeală de 200.000 de lei

Publicat

la

Site-ul PS NEWS a pus în circulație o înregistrare audio a unei ședințe USR, din anul 2019, în care membrii din conducerea acestei formațiuni ”au căutat o soluție prin care să fenteze legislația pentru a avea acces la banii statului.”. Așa cum reiese din înregistrarea audio, ședința de partid a avut ca temă principală situația unor contracte prin care mai mulți parlamentari ai USR au subînchiriat încăperi de la partid pentru birourile lor parlamentare. Practic, aleșii USR ajutau partidul cu o parte din chiria respectivelor spații, însă ajutorul venea de fapt de la stat, din sumele forfetare alocate parlamentarilor pentru funcționarea birourilor din teritoriu.

Desigur, în privința cheltuirii acestor resurse publice există restricții foarte severe. De pildă, parlamentarii nu au voie să-și angajeze la birourile lor din teritoriu soțiile, copiii sau alte rude. În această privință, chiar a fost un scandal monstru la nivel național, după ce s-a descoperit că mai mulți deputați și senatori de la diverse partide își însușeau cote importante din sumele forfetare, angajând fictiv rudele lor pe posturi de consilieri parlamentari. Prin analogie, dacă parlamentarii nu pot direcționa banii statului către familia lor biologică, nu pot face acest lucru nici către familia lor politică.

Pe această logică, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat încălcarea legii de către USR, în privința contractelor de subînchiriere semnate în anul 2017. Partidul a fost amendat, iar sumele încasate pe subînchiriere au fost confiscate de AEP. Așa cum deducem din înregistrarea audio, conducerea USR a luat decizia să atace măsurile dispuse de AEP la instanță. Vorbim de un proces de lungă durată, timp în care partidul a continuat să practice subînchirierea, chiar și după ce a pierdut procesul pe fond. Abia înaintea ședinței, după cum spune unul dintre vorbitori, avocatul care a reprezentat USR-ul în instanță a raportat pierderea definitivă a procesului.

”Pe surse am aflat că există o posibilitate să confiște sumele și pe anul trecut, care erau în derulare, sunt in control la AEP. Să confiște toate chiriile pe anul trecut si pe anul acesta. E clar ca nu se mai poate.” – spune acesta.

Stelian Ion, despre o milogeală de 200.000 de lei

În cadrul discuțiilor, se avansează informația că sumele în discuție ar putea depăși 100.000 de lei și chiar ar putea ajunge la 200.000 de lei. Este momentul în care deputatul constănțean Stelian Ion intervine în discuție.

Stelian Ion: O sumă foarte mare s-a strâns deocamdată si înțeleg ca urmează un alt val. Daca ajungem la 200.000 de lei, o suma pe care am putea s-o folosim in campania electorala, si acum ne milogim de unii si alții sa obținem suma asta. Ar fi fost mult mai util sa-i folosim acolo. Problema cu instanțele și toți avocații știu că niciodată nu poți sa garantezi nicio soluție. Era o chestiune de management. Eu când am primit o amendă, am preferat sa plătesc amenda, jumătate din minim, chiar dacă eram nevinovat, și să mă judec apoi să primesc banii înapoi.
Noi trebuie sa începem să învățam din greșeli. Asta a fost o mare greșeala. NU cred ca ne dădeam peste cap dacă făceam contractele separat. În final tot trebuie să le facem. Tocmai pentru că știm că e foare posibil să ajungem in fața unui judecător, care ori n-a înțeles, ori poate are dreptate și n-avem noi dreptate, ori are ceva cu noi USR, ori nu i-a plăcut pantofii avocatului, se întâmplă chestiile astea. Trebuie să avem mare grijă pe viitor. Să încercăm să ne conformăm și acolo unde am considera că nu e cazul să ne conformam. Ne-a trecut glonțul pe lângă ureche si cu înscrierea alianței. Dacă nu reușeam atunci, era o mare problemă. Tot ce putem face din punct de vedere administrativ trebuie să facem, să nu ajungem la mâna instanțelor, pentru că acolo e o doză de subiectivism, hazard și din păcate poți sa mori cu dreptatea în mână.”.

Sponsorizarea de la CELCO

Ca notă separată, trebuie să spunem că USR a primit o sponsorizare în octombrie 2019, fix de 200.000 de lei, de la compania constănțeană CELCO SA. În presa constănțeană s-a dezbătut subiectul sponsorizării de la CELCO, în condițiile în care patronul acestei companii construiește printr-o altă firmă două blocuri într-un cartier de case, fără a fi criticat pentru această inițiativă de USR sau de Asociația Verde Urban (fondată de Stelian Ion). La acel moment, Stelian Ion a declarat că sponsorizarea a fost încheiată de secretariatul general al partidului, de la București, USR Constanța neavând nicio implicare.

După apariția înregistrării audio la PS NEWS, l-am întrebat pe deputatul Stelian Ion dacă milogeala pentru 200.000 de lei are legătură cu donația companiei CELCO, de fix 200.000 de lei, oferită USR în campania electorală de anul trecut. Deputatul a declarat pentru Ordinea.Ro că la mijloc este o simplă coincidență. El spune că nu avea cunoștință, la momentul ședinței, de donația de campanie făcută de CELCO și că a evocat ideea unei milogeli pentru 200.000 de lei, deoarece colegii săi au evaluat la 200.000 de lei pierderea partidului de pe urma neglijenței cu privire la contractele de subînchiriere. ”A fost o donație, s-a publicat în Monitorul Oficial, și n-ar avea niciun sens să neg dacă mă refeream la acea donație. Dar atunci chiar nu știam de donația respectivă.”, declară Stelian Ion.

O discuție aprinsă despre antedatarea unor facturi înainte de controlul AEP

Ne întoarcem la înregistrarea audio a ședinței USR. Aceasta continuă cu diverse propuneri de soluții. Una din vocile în discuție, pe care am identificat-o a fi a avocatului Dumitru Dobrev, șochează cu propuneri și abordări cel puțin bizare. Trebuie să spunem că Dobrev critică pe față magistrații care au considerat că USR a încălcat legea, calificând judecătoarea cauzei drept PSD-istă, pe motiv că nu ar fi participat la greva magistraților. După ce tot biroul USR a votat pentru renunțarea definitivă la contractele de închiriere, același Dobrev a luat cuvântul pentru a cere un răgaz de 24 de ore până la aplicarea hotărârii, ca să se consulte cu un specialist în fiscalitate, în vederea identificării unei soluții de stornare a unor facturi înainte de controlul AEP.

Dumitru Dobrev: Deci eu aș vrea să-mi dați 24 de ore, să explorez un pic, să discut cu un specialist în fiscalitate, că chestia asta cu stornarea nu este o manțocărie. Legea permite stornarea în anumite situații limitative. Dacă putem să salvăm niște bani, de o manieră safe pentru viitorul control AEP care va veni, cu o falcă-n cer și una-n pământ, că, uite, am câștigat împotriva voastră, de ce să nu-i salvăm banii ăia? Dacă e safe. Dacă nu, asta-i viața. Dar măcar să mă interesez să văd în ce condiții, nu știu, o lună, două… tot sunt niște bani. Ce părere aveți?”.

Stelian Ion: ”Mie mi se par destul de clare lucrurile, adică stronarea se face atunci când au existat niște nereguli în facturile alea și tu, practic, ar trebui să refacturezi sau ar trebui să pui ceva în loc, acolo. Nu?”

Dumitru Dobrev: Păi faceți contract în cazul de față direct cu proprietarul, tu, ca parlamentar, și nu știu cât poți în urmă, dar să mă interesez și eu, o lună, două…

Stelian Ion: Dar nu face, să taie???? (neinteligibil)

Voce femeie: Asta e fals.

Dumitru Dobrev: (neinteligibil) prin stornare…

Stelian Ion: Dacă antedatezi.

Dumitru Dobrev: Stai puțin, ca să eliminăm o ipoteză.

Stelian Ion: Trebuie să tai din urmă. Hai să nu ne mâncăm de sub unghii pentru o lună, două. Pentru că dacă vrem să facem pentru lunile astea, octombrie, sau ce s-a mai prins, septembrie, octombrie, nu știu care or fi în situația asta, o rezolvare pentru a le putea deconta nu-i decât să antedatezi, să faci niște contracte directe cu proprietarul și să le antedatezi. Și proprietarul să-ți dea alte facturi și tu să-i plătești. Ceea ce nu-i (neinteligibil – posibil ”OK”). Pentru că tu aveai deja contracte individuale…

Dumitru Dobrev: … să vorbesc cu cineva de specialitate și să-mi spună exact cum se face. Și atunci luăm măsura cea mai safe.

Voce bărbat: Dumitru, dar nu e nimic de specialitate. Tu ești astăzi, ești astăzi (neinteligibil – probabil 10) octombrie.

Stelian Ion: Cel mai safe ar fi aia să încetăm mai repede și să plătim ce avem de plătit”.

”Noi suntem în culpă dacă continuăm să încălcăm legea”

Discuția continuă cu alte personaje. Primul dintre acestea își dă cu părerea că s-ar putea face stornarea facturilor în condiții limitativ prevăzute de lege.

”Noi suntem în culpă dacă continuăm să încălcăm legea în spiritul deciziei Tribunalului, după ce am aflat că am încălcat-o, până atunci noi am fost de bună-credință. Putem spune că în baza faptului că am aflat că, să zicem, suntem în culpă, (neinteligibil, posibili: reversăm) tot ce am încălcat, pe 2018 și 2019, putem face asta. Dar asta nu înseamnă că parlamentarii vor mai putea face ceva cu banii ăia. Ar trebui să-i dea înapoi la Parlament”.

O altă voce pune la îndoială, pentru câteva secunde, că o parte din contractele de subînchiriere ar avea obiect real. De pildă, acesta susține că un astfel de spațiu subînchiriat cu banii de la stat nu ar fi fost utilizat de parlamentarul titularizat în contract, ci de voluntarii de marketing. Însă personajul se corectează rapid când alte voci contrazic această susținere.

Pe finalul discuției, un alt membru USR, identificat drept Tudor Benga în transcriptul publicat de PS NEWS, lămurește că antedatarea ar fi un fals, care ar complica situația pe fondul existenței unui complot împotriva USR.

”Tudor Benga: Problema noastră e ca ne găsim azi aici, si azi aici a existat un contract. Dacă noi după ce avem tot acest complot care știe, dacă noi apărem cu o altă dată, mi se pare fals. Daca noi ne apucăm să ne ducem în spate, să modificăm date și contracte…!.”.

Într-un final, o altă voce dă asigurări că nimeni nu și-a pus problema antedatării unor documente.

Spiritul avocățesc ucide morala internă

Ca impresie, totul pare o discuție avocățească despre cum e sigur/SAFE, să faci o șmecherie cu banii statului fără să fii prins de AEP. Culmea, personajul care a cerut răgazul să consulte un fiscalist deștept ca să învețe cum să stroneze SAFE măcar vreo două-trei luni de chirie, pe motiv că stornarea n-ar fi chiar o manțocărie, tuna și fulgera la începutul ședinței împotriva judecătoarei care și-a permis să spună că USR a încălcat legea. Deși pledează pentru o soluție diferită în cadrul discuțiilor față de preopinentul său, Stelian Ion îi ține isonul în privința neîncrederii față de justiție. Stelian vorbește de hazardul care guvernează justiția, de faptul că poți muri cu dreptatea în mână în instanțele de judecată și chiar afirmă că se poate întâmpla să pierzi un proces pentru că unui judecător nu-i plac pantofii avocatului. Cu siguranță ați mai auzit astfel de aprecieri de justiția nefuncțională, plină de hazard și subiectivism de la noi. Însă USR este partidul care a apărat mereu independența justiției, militând ca magistrații să nu răspundă disciplinar pentru erorile lor, cel puțin nu în fața unei secții speciale. E lipmede că, între ce spun USR-iștii în spațiul public despre Justiție, și ce spuin în ședințele lor de partid, există o falie adâncă.

Ce spune Stelian Ion

Relativ la înregistrarea despre stornarea și antedatarea facturilor de chirie, deputatul Stelian Ion a declarat pentru Ordinea.Ro că poziția sa a fost aceea de a combate ideea bizară a colegului său.

”Am spus dimpotrivă să nu se storneze facturile, pt ca ar trebui să le refacă și ar fi un fals. După ce s-a decis în unanimitate să se renunte la contractele de subinchiriere pentru Bucuresti, a fost propunerea unui coleg să stornăm două – trei luni. Or eu am spus că nu e corect, că soluția ar fi să strornezi sau să antedatezi, ceea ce nu ar fi ok, pentru că este ilegal.”.

Trebuie să spunem că nu am identificat în înregistrarea audio ca deputatul să fi taxat, expresis verbis, propunerea colegului său ca ilegală. Stelian Ion mai spune că a folosit cuvântul SAFE, pentru că acesta a fost termenul utilizat de preopinentul său, respingând orice altă interpretare. Deputatul afirmă că discuția a fost una internă, în care membrii și-au spus punctele de vedere în mod liber, pe fondul unei stări de supărare pentru fondurile pierdute din cauza unor erori care s-au întâmplat în trei filiale ale partidului, singurele unde s-ar fi încheiat astfel de contracte de subînchiriere. Filiala din Constanța nu a fost în această situație.

Aici puteți asculta întreaga înregistrare audio a ședinței USR din octombrie 2019.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Consultare publică pentru amenajarea complexă a plajelor din stațiunea Mamaia

Publicat

la data de

Scris de

În vederea organizării de către Administrația Națională ”Apele Române” în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România a unui concurs internațional de soluții pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia, atât constănțenii, cât și turiștii sunt invitați să participe până pe 10 iunie 2022 la completarea următoarelor chestionare, care fac parte dintr-un amplu proces de consultare publică cu cetățenii. În cadrul acestui proces, pe lângă demersul curent, vor avea loc și mese rotunde cu actorii locali, menite să alinieze direcțiile temei de proiectare cu nevoile viitorilor utilizatori.

Administrația Națională ”Apele Române” subliniază cu acest prilej faptul că etapa consultărilor publice este un pas esențial în definirea nevoilor viitorului proiect. Stimularea în acest mod a dezbaterii publice încă din prima fază a dezvoltării proiectului rafinează identificarea nevoilor viitorilor utilizatori și crește șansele ca soluția aleasă să răspundă în mod creativ și realist la nevoile comunității.

Ca primă etapă în procesul de consultare publică amintit mai sus, atât constănțenii, cât și turiștii sunt invitați să participe la completarea a câte un chestionar electronic dedicat. Aceste chestionare își propun să răspundă unor întrebări generale cu privire la felul în care acest nou proiect de amploare ar putea deservi atât locuitorii, cât și utilizatorii de sezon înainte de a se intra în detaliile tehnice ale proiectării sale. Întrebările chestionarelor urmăresc să contureze profilul viitoarei amenajări a plajelor din Mamaia, de la dotările pe care acestea ar trebui să le aibă (zone de relaxare, spații pentru copii, porțiuni de vegetație, spații pentru activități nautice, unități de alimentație publică etc) la importanța pe care o are plaja în viața localnicilor și a turiștilor.

Deoarece se bazează exclusiv pe calitatea soluțiilor propuse, concursurile au rezultate cu valoare ridicată pentru utilizatori, crescând calitatea generală a spațiului public și a fondului construit. Atribuirea contractelor publice prin concurs de soluții este modalitatea cea mai sigură de inițiere și derulare a proiectelor ample de infrastructură și amenajare a spațiului public.

Chestionarul dedicat LOCALNICILOR poate fi completat online la link-ul:  https://forms.gle/dFLgCoerkmd5JQh88

Chestionarul dedicat TURISTILOR poate fi completat online la link-ul:  https://forms.gle/68tiWP6DYQ3ppva37

Detalii despre viitoarea amenajare a Litoralului Mamaia și despre următoarele etape ale proiectului veți găsi aici: https://oar.archi/concursuri/oar/litoral-mamaia-a-n-apele-romane/

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Doi bărbați au ajuns în spatele gratiilor de la Penitenciarul Poarta Albă. Vezi ce fapte au comis

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii constănțeni au pus două mandate în aplicare.

La data de 17 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 31 de ani, pe numele căruia Tribunalul Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani, 8 luni și 10 zile de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată.

Tot ieri,  polițiști din cadrul Secției 9 Poliție Topraisar au identificat un bărbat, de 52 de ani, pe numele căruia Judecătoria Mangalia a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Persoanele în cauză au fost escortate și încarcerate în Penitenciarul Poarta Albă.

Precizăm că astăzi, 18 mai, în spatele gratiilor de la Poarta Albă se află 919 persoane private de libertate.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constănțean arestat după ce a accidentat o persoană și a fugit de la locul faptei. Bărbatul era băut

Publicat

la data de

Scris de

Un bărbat a fost reținut după ce a accidentat o persoană și apoi a fugit de la locului faptei.

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat un bărbat, de 47 de ani, bănuit de comiterea faptei.

”Astfel, la data de 16 mai a.c., în jurul orei 21.00, bărbatul în cauză ar fi condus un autoturism pe aleea Umanității din municipiul Constanța, iar la efectuarea manevrei de mers cu spatele a accidentat grav un bărbat, de 51 de ani, care se afla pe partea carosabilă, după care a fugit de la locul faptei.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Șoferul a fost identificat în scurt timp, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală gravă a pietonului.

Conducătorul auto a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de ieri, 17 mai, a fost prezentat instanței de judecată, care a admis propunerea de arestare preventivă.

Persoana în cauză a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: