Conecteaza-te cu noi

Societate

Inspectorii ANPC au dat amenzi de peste 6,5 milioane de lei. ”Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor”, spune Horia Constantinescu

Published

on

anpc bun

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară, începând cu data de 12 iunie, acțiuni de control în stațiunile de la malul Mării Negre, în cadrul Comandamentului Litoral 2023 – structură special creată a instituției, care are drept scop monitorizarea activității comerciale într-unul dintre cele mai importante puncte de atracție turistică a sezonului estival din România.

Comisarii ANPC reuniți în cadrul Comandamentului au derulat, în prima lună de activitate, acțiuni preventive și de supraveghere, vizând o gamă largă de servicii, pe care vizitatorii Litoralului le folosesc în vacanță.

În această perioadă, ANPC a desfăşurat 1.188 acţiuni de control, în toate stațiunile de pe litoral, 72 dintre acestea fiind generate de reclamații primite de la consumatori, celelalte fiind acțiuni operative sau care se înscriu în diverse tematici de control.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.060 avertismente şi 1.413 amenzi contravenţionale în valoare de peste 6,5 milioane lei.

Măsurile complementare aplicate au fost:

 • oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de circa 540.000 lei
 • oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 97 de operatori economici
 • propunerea încetării practicilor comerciale incorecte pentru 44 de operatori economici.

”Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. Am mai spus-o și o voi repeta, până la momentul la care se vor lua decizii coerente de scoatere la lumină a uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa.

Alături de investiții de milioane ale unor operatori economici curajoși și iubitori de țară, își desfășoară activitatea administratorii unor dughene de tot râsul. Este ca și cum ai pune un palat de cleștar în mijlocul unui bâlci jalnic.

Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceață de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoși. Avem hoteluri de cinci stele deschise lângă unele cu tot atâtea, dar căzătoare.

Am ales o lună de silenzio stampa pentru a nu părea că suntem din nou groparii turismului la Marea Neagră, dar, din păcate, realitatea trebuie să strângă în aceeași barcă pe toți cei care mai credem în șansa acestuia.

La final, vreau să vă asigur că suntem aici să curățăm tot ceea ce vă poate expune pericolului și să răspundem urgent sesizărilor dumneavoastră.”, a precizat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Principalele abateri constatate sunt:

 • comercializarea unor jucării cu deficiențe: fără traducere în limba română a elementelor de identificare și caracterizare, pe etichete (mențiunile referitoare la denumirea și adresa importatorului, avertismentele și recomandările speciale destinate vârstei copiilor etc.), jucării notificate prin sistemul de alertă RAPEX, jucării purtând mărci înregistrate fără a avea licență pentru a putea fi comercializate, marcajul CE neconform;
 • deficiențe privind etichetarea produselor textile: lipsa mențiunilor referitoare la compoziția textilelor, lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import;
 • deficiențe privind indicarea prețurilor pe toate produsele expuse la comercializare și menționarea prețurilor per unitatea de măsura;
 • condiții igienico-sanitare precare la prestarea serviciilor de alimentație publică sau cazare turistică;
 • utilizarea unor produse și proceduri nesigure, în cadrul activității de prestare servicii de alimentație publică;
 • nerespectarea condițiilor prescrise și declarate de depozitare a materiilor prime, conform indicațiilor producătorului;
 • nerespectarea vecinătăților produselor în spațiile frigorifice din unele blocuri alimentare
 • comercializarea sau folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășită;
 • neafișarea ingredientelor cu potențial alergen utilizate pentru realizarea preparatelor;
 • neafișarea mențiunilor specifice pe etichetele preparatelor obţinute din produse alimentare congelate;
 • lipsa informațiilor referitoare la cantitățile de ingrediente, declarția nutrițională și prezența aditivilor în produsele finite/mâncărurile furnizate de unitățile de restaurație colective;
 • utilizarea practicilor comerciale incorecte, înșelătoare;
 • lipsa verificării metrologice pentru mijloacele de măsurare;
 • nerespectarea măsurilor dispuse.

Activitatea Comandamentului Litoral 2023 va continua până la finalul sezonului estival, iar comisarii ANPC vor veghea permanent, în această perioadă, modul în care operatorii economici își desfășoară activitatea la malul Mării Negre și respectă drepturile consumatorilor aflați în vacanță.

oprit anpc

oprit anpc

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions