Conecteaza-te cu noi

Politica

Instanța din Madagascar anunță: Radu Mazăre, preluat ILEGAL

Published

on

Avocatul lui Radu Mazăre, Mihai Hotca, a declarat luni la Antena 3 că toate actele în baza cărora clientul său a fost extrădat din Madagascar au fost declarate nule de către partea malgașă. Potrivit acestuia, Radu Mazăre ar trebui să se întoarcă în Madagascar.

„A avut loc in frauda la extradare si a fost incalcat principiul specialitatii din legislatia internationala in materie penala. Autoritatile malgașe au purces la predarea lui Radu Mazare fara sa existe o hotarare a unei instante si fara avizul ministrului Justitiei din Madagascar. Prin hotararea din 7 septembrie anul acesta care a ramas definitiva in dat de 7 octombrie, s-a constatat ca sunt nule toate actele emise de Parchetul General din Madagascar, doua autorizatii de predare si un ordin de extradare din penitenciar. Inseamna ca potrivit acstei hotarari, dl Mazare trebuie sa se intoarca in statul Madagascar pentru a fi reluata procedura de extradare. Actiunea pe care o vom face zilele urmatoare este contestatie la executare”, a spus, la Antena 3, avocatul lui Radu Mazăre, Mihai Hotca.

Radu Mazăre a fost extrădat ilegal din Madagascar în România, în luna mai a anului trecut şi trebuie retrimis în insula din estul Africii, anunță jurnaliștii Antena3. Este decizia defintivă luată de Tribunalul Antananarivo după ce fostul primar al Constanţei a atacat în instanţă decizia autorităţilor din Madagascar de a-l repatria, fără o hotărâre judecătorească.

Pe 8 mai 2019, Radu Mazare a fost arestat în Madagascar, la solicitarea autorităţilor române, după ce fostul primar al Constanţei fusese condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar vizând mai multe retrocedări ilegale.

După 10 zile, fostul primar al municipiului Constanța era suit în avion şi trimis autorităţilor din România, pentru ispăşirea pedepsei. La mai bine un an de la acel moment, Tribunalul Antananarivo (capitala statului Madagascar) a decis că operaţiunea de extrădare s-a făcut ilegal, fără să există o decizie a judecătorilor din insulă, iar fostul primar al Constanţei trebuie readus în Madagascar pentru a avea parte de un proces corect.

Advertisement

Potrivit luju.ro, tribunalul Antananarivo a dispus repunerea in siuaţia anterioară extrădării, respectiv aducerea lui Radu Mazare înapoi în Madagascar din închisoarea din România. Hotărârea Tribunalului din Antananarivo a fost pronunţată în 9 octombrie 2020, fiind executorie odată cu comunicarea oficială a actelor către autorităţile române.

Aflat în spatele gratiilor, Radu Mazăre a trimis un comunicat, prin intermediul avocatului, prin care explică în detaliu cum a câştigat procesul cu autorităţile din Madagascar.

Documentele care au stat la baza predării-preluării mele au fost două autorizații ale Procurorului de pe lângă Tribunalul din Antananarivo și un ordin de extracție a mea din închisoarea malgașă în vederea predării (Autorizațiile și Ordinul de extracție).

Pus în fața unei asemenea situații de vădită încălcare a drepturilor mele – nerespectarea dreptului la apărare și a dreptului de acces la o instanța de judecată (drepturi fundamentale ale omului) – am invocat în fața judecătorilor români atât nelegalitatea procedurii derulate în Madagascar, cât și nelegalitatea procedurii de preluare prin raportare la Legea nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie). Față de cele invocate, instanțele române au arătat că nu sunt competente să se pronunțe asupra legalități procedurilor derulate într-un stat străin.

Față de aspectul invocat de către instanțele române, am inițiat un proces în Republica Madagascar, în cadrul căruia am solicitat să se constate nelegalitățile menționate mai sus. În urma procesului demarat, s-a statuat definitiv că procedura predării mele a fost ilegală, deoarece au fost încălcate flagrant dispozițiile legale aplicabile.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions