Connect with us

Actual

Institutul Cantacuzino, la un pas de desființare. Tănăsescu cere sprijin la Strasbourg!

Maria Ionescu

Publicat

la

Europarlamentarul român Claudiu Ciprian Tănăsescu le-a cerut colegilor săi de la Strasbourg „un vaccin împotriva dezastrului desființării institutului Ioan Cantacuzino”. Printr-un discurs ținut în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, europarlamentarul român Claudiu Ciprian Tănăsescu a ridicat problema iminentei desființări a singurului institut producător de vaccinuri din România. Europarlamentarul român, membru al delegației Socialiștilor și Democraților din forul legislativ continental, a atras atenția colegilor săi că Institutul Cantacuzino face parte din rețeaua strategică de apărare împotriva unei pandemii continentale, iar nefuncționarea acestui institut riscă să lase nu doar România, ci o bună parte a Europei fără soluții în cazul unei epidemii generalizate. Ciprian Tănăsescu a subliniat rolul și locul strategic al institutului, precum și tradiția de 95 de ani a institutului în cercetarea, producerea vaccinurilor necesare imunizării populației. “În 1921 se înființa la București Institutul de seruri si vaccinuri “Ioan Cantacuzino”, un centru de științific ce a avut un rol important în sănătatea românilor. Zeci de generații au primit imunitate în fața bolilor prin vaccinurile preparate la Cantacuzino, cunoscute și  apreciate în întreaga lume.” Tănăsescu spune că principalele cauze care duc la colapsul institutului sunt „managementul defectuos, lipsa de interes a actualului guvern și interesele afacerilor imobiliare.” În ședința plenară Ciprian Tănăsescu a mai spus că „Trebuie găsit un vaccin împotriva unui dezastru previzibil care, în cazul unei pandemii continentale, îi poate pune atât pe români, cât și pe europeni într-o situație fără ieșire.”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(VIDEO) Ciocnire în lanț la Casa de Cultură. Traficul este îngreunat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 

În cursul zilei de azi, în jurul orei 13.50 a avut loc un eveniment rutier în zona Casa de Cultură din Constanța, în care au fost implicate mai multe autoturisme. Este vorba despre o ciocnire în lanț care s-a produs pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu.

Potrivit martorilor oculari, în acest accident au fost implicate trei autoturisme, dintre care unul ce aparține unei Școli de șoferi.

Se pare că acest eveniment rutier nu a fost înregistrat ca accident, rămânând o simplă tamponare.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța. 16 elevi ai Colegiului Militar ”Alexandru Ioan Cuza”, infectați cu COVID-19

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru reducerea riscului de creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus SARS CoV-2 la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Viceamiral Ion Murgescu” și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus luarea unor măsuri de protecție individuală și colectivă, pentru combaterea transmiterii intracomunitare a îmbolnăvirii elevilor și studenților militari, din cele trei instituții de învățământ ale Forțelor Navale de la Constanța.

Situația infectărilor COVID-19, raportată vineri, 5 martie, de către cele trei structuri militare de învățământ și care a stat la baza sporirii măsurilor de siguranță sanitară este următoarea: la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Viceamiral Ion Murgescu”, niciun elev militar infectat COVID-19 și 1 cadru militar carantinat la domiciliu; la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, niciun student militar infectat COVID-19, 1 cadru didactic infectat COVID-19, în izolare la domiciliu; la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, 16 elevi confirmați pozitiv, izolați, conform procedurilor legale, dintre care 8 elevi în unitate, 6 elevi internați în Spitalul Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT) Constanța și 2 elevi izolați la domiciliu, iar toți ceilalți elevi ai colegiului neconfirmați COVID-19 și prezenți în unitate, în număr de 347, sunt carantinați în spațiile colegiului.

În acest context, în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății Nr. 3.235 din 5 februarie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/ instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, comandantul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, a hotărât, la propunerea Consiliului de conducere al colegiului, trecerea la scenariul 3 (roșu), în care elevii vor învăța on-line, de la sediul instituției pe o perioadă de 14 zile.

La Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” cursurile se desfășoară conform scenariului 1 (verde), față-în-față, iar la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” procesul de învățământ se desfășoară potrivit scenariului 2 (galben), cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

Personalul medical al instituțiilor de învățământ din Forțele Navale Române monitorizează, permanent, starea de sănătate, atât a efectivului de elevi și studenți militari, cât și a personalului militar și civil, iar elevilor și studenților militari le sunt suspendate învoirile și permisiile, precum și vizitele sau primirea de pachete din afara unităților.

****

În vederea prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a implementat încă de la debutul pandemiei o serie de măsuri care se respectă cu rigurozitate pentru a le asigura studenților un cadru sigur din punct de vedere medical. În acest sens se asigură studenților și întregului personal materialele sanitare necesare prevenirii infectării cu virusul SARS-CoV-2, precum și condițiile necesare pentru menținerea distanței fizice și implicit reducerea interacțiunii directe. În incinta Academiei Navale, atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise, purtarea măștii este obligatorie. Odată cu revenirea în campus pentru activitatea aferentă semestrului II al anului universitar 2020 – 2021, toți studenții militari au fost testați.

În prezent, studenții militari participă la toate activitățile didactice în format fizic, cu respectarea circuitelor de acces și defluire în/din sălile de curs și laboratoare, spațiile în care se desfășoară activitățile didactice sunt aerisite și dezinfectate la fiecare pauză. Tot în vederea limitării îmbolnăvirilor cu virusul SARS-coV-2, servirea mesei se desfășoară în deplină siguranță, cu un număr redus de studenți, mesele fiind situate la distanța prevăzută de normele sanitare în vigoare și având separatoare de plexiglas.

În ceea ce privește organizarea activității didactice pentru studenții civili, aceștia participă la cursuri și seminare numai în format online, iar la laboratoare participă în format față-în-față, acestea desfășurându-se după un orar diferit de cel al studenților militari, astfel încât să se evite interacțiunea.

 La Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”,elevilor li s-a pus în vedere faptul că trebuie să evite pe cât posibil interacțiunile directe cu elevii Colegiului Național Militar, deoarece cele două instituții de învățământ militar utilizează în comun sala de mese, infirmeria și câteva spații de depozitare. În fiecare dintre aceste incinte au fost intensificate activitățile de igienizare și dezinfecție.

De asemenea, elevii militari și personalul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au obligația de a purta măști de protecție de unică folosință și de a respecta, pe cât posibil, limita minimă de distanțare fizică de 1,5 metri față de alte persoane.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Uniunea Europeană ne-a trimis produse de igienă și ajutoare alimentare. Vezi cine beneficiază de ele

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială anunță că începând din data de 08 martie 2021, de luni până vineri, între orele 08:00 – 15:00, la Clubul pentru pensionari situat pe strada Duiliu Zamfirescu  nr. 4, se vor distribui pachetele cu produse de igienă și produse alimentare acordate în baza Programului operational Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD 2019/2021. Campania de distribuire a produselor se va desfășura cu respectarea tuturor prevederilor legale privitoare la prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS COV-2.

În conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operational Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD, beneficiază de aceste produse următoarele categorii:

  1. a) familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  2. b) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  3. c) persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, definite conform prezentei hotărâri, și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii beneficiază de pachetele cu  produsele de igienă și produsele alimentare aferente unei singure categorii din care fac parte la data acordării asistenței materiale de bază. În perioada 08 martie 2021 – 16 aprilie 2021 vor primi cutii cu produse de igienă și produse alimentare beneficiarii venitului minim garantat și ai alocației pentru susținerea familiei.

Pachetele se ridică personal de către destinatarii finali pe baza actului de identitate. Pentru persoanele beneficiare de venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei titularii dispozițiilor de primar prin care se acordă acest drept, ridică pachete pentru toți membrii familiei.

Un pachet cu produse de igienă  cântărește 5 kg ( împreună cu ambalajul ) și conține:

– 5 periuțe de dinți

– 4 tuburi cu pasta de dinți x 75 ml/tub

– Săpun lichid ( 500 ml )

– Șampon pentru copii ( 800 ml )

– Șampon pentru adulți ( 500 ml )

– 2 pungi de detergent pentru rufe ( 2,7 kg )

Un pachet cu produse alimentare cântărește 28,4 kg ( împreună cu ambalajul ) și conține:

– Făină alba de grâu – 5 pungi x 1 kg/pungă = 5 kg

– Mălai – 4 pungi x 1 kg/pungă = 4 kg

– Paste făinoase – 2 pungi x 0,400 kg/pungă = 0,80 kg

– Ulei – 4 sticle x 1litru/sticlă = 4 litri

– Zahăr – 2 pungi x 1 kg/pungă = 2 kg

– Orez – 4 pungi x 1 kg/pungă = 4 kg

– Conserve carne vită – 5 cutii X 0,300 kg/cutie = 1,5 kg

– Conserve carne porc – 3 cutii X 0,300 kg/cutie = 0,9 kg

– Conserve pateu ficat de porc – 5 cutii X 0,100 kg/cutie = 0,5 kg

– Compot de fructe – 2 cutii x 0,720 ml/cutie = 1,44 litri

Exemplu: o familie beneficiară a alocației pentru susținerea familiei constituită din 5 membri va primi 5 cutii cu alimente și 5 cutii cu produse de igienă, deci va trebui să transporte acasă cantitatea de 167 kg.

Pentru buna desfășurare a activității în contextul epidemiologic actual, constănțenii sunt rugați să păstreze distanțarea socială corespunzătoare, pentru a nu pune în pericol sănătatea dumneavoastră  și a celor din jur.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: