Connect with us

Societate

Întâlnire a miniștrilor apărării din Belgia și România, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

Published

on

Astăzi, 15 martie, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc o întâlnire a miniștrilor apărării din Belgia – Ludivine Dedonder – și România – Vasile Dîncu – cu prilejul vizitei contingentului militar belgian în țara noastră.

Potrivit ministrului Vasile Dîncu, prezența în România a contingentului de 300 militari din cadrul Batalionului Lancers, cu tehnica din dotare, alături de militari ai Franței, Statelor Unite, Germaniei şi Italiei, este parte a reacției defensive concrete şi prompte a Alianţei Nord-Atlantice la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, un război de agresiune neprovocat şi nejustificat împotriva unui stat independent şi suveran.

”Mulțumim Belgiei pentru contribuția în implementarea deciziei NATO de Aplicare a Planurilor de Răspuns Gradual, prin dislocarea elementelor Forței întrunite de reacție rapidă în sprijinul consolidării posturii colective pe flancul estic.  Gravitatea situației create de intervenția rusă în Ucraina ne obligă să acționăm acum.

Prioritatea României este accelerarea procesului decizional pentru dezvoltarea Grupului de Luptă în România, cu Franţa ca națiune cadru.”, a postat de pagina sa de facebook ministrul Vasile Dîncu.

Peste exact două săptămâni, la 29 martie, se împlinesc 18 ani de când România a aderat oficial la NATO, iar Regatul Belgiei este membru fondator al Alianței din 1949.

”Am menționat aceste repere temporale pentru a arăta că, așa cum a spus şi secretarul general al #NATO, Jens Stoltenberg, nu există aliați de primă mână în vest şi aliați de mâna a doua în est. În acest moment, NATO acționează în beneficiul tuturor membrilor săi, în mod egal, iar mobilizarea aliată fără precedent de pe Flancul Estic demonstrează acest lucru.

Dislocările de trupe aliate, la care Belgia este parte, fac Alianţa noastră mai puternică şi mai sigură.

Unul dintre principiile de bază ale tratatului fondator al NATO este apărarea colectivă, care exprimă spiritul de solidaritate şi unitate. Această criză, fără precedent în Europa ultimelor decenii, a demonstrat că încercările Rusiei de a testa unitatea celor 30 de state membre au eșuat.

”Cetățenilor noștri le transmitem că suntem uniți şi acționăm împreună pentru a depăși această criză securitară și umanitară fără precedent. Am vorbit cu Doamna Ministru Ludivine Dedonder despre relația bilaterală foarte bună dintre Belgia și România și am mulțumit pentru sprijinul pe care Spitalul Militar din Bruxelles îl acordă României în tratarea pacienților români cu arsuri grave.

Suntem încrezători că există premise foarte bune de a intensifica colaborarea dintre România și Belgia, atât bilateral, cât și în cadrul NATO.”, a precizat ministrul Vasile Dîncu.

Foto: Facebook Vasile Dîncu

Comments

comments