Connect with us

Politica

Interviu cu Costin Răsăuțeanu: “Este o greșeală uriașă să crezi că social-democrația înseamnă comunism.”

Maria Ionescu

Publicat

la

Interviu cu Costin Răsăuțeanu, candidat din partea Partidului Social Democrat pentru Consiliul Local al Municipiului Constanța:

“Este o greșeală uriașă să crezi că social-democrația înseamnă comunism. Sunt exemple de succes precum Norvegia, Suedia sau Danemarca, unde principiile social-democrate funcționează cu adevărat și dau rezultate remarcabile.”

Carte de vizită:

Costin Ioan Răsăuțeanu

 •Viceprimar al municipiului Constanța din anul 2015

•Consilier local din anul 2012

•Licențiat în Științe Politice

•Master în Politici Europene de Dezvoltare Regională, Facultatea de Științe Economice

•Master în Administrație Europeană și Instituții Publice, Facultatea de Drept și Științe Administrative

•Institutul Diplomatic Român – Politică Externă și Diplomație, Ministerul Afacerilor Externe

•Diplomă în Managementul Strategic al Afacerilor Interne, Colegiul Național de Afaceri Interne “Alexandru Ioan Cuza”

•Absolvent Aspen Public Service Leadership Program, Aspen Institute România

Reporter: De ce ați intrat în politică ?

Costin Răsăuțeanu: Pentru mine, cuvantul “politic” cred că se leagă de ceea ce sunt, de valorile cu care am crescut acasă. Eu provin dintr-o familie de oameni născuți la țară, pe pământ dobrogean, veniți la oraș pentru a învăța, dar puternici prin principiile lor de viață. Parințiii mei ne-au insuflat, atât mie cât și surorii mele, prin felul lor de a fi, prin modul în care își făceau meseria, valori pe care le simțim și trăim prin toți porii și acum, ca adulți: respectul față de cel de lângă noi, onestitate, smerenie și să facem bine oriunde ne-am afla. Au făcut-o cu rigoare și multă caldură. Așa am crescut noi, în spiritul acesta de a face bine, chiar și atunci cand pare greu. Aceste lucruri reprezintă piatra de temelie pentru ceea ce sunt și fac astăzi.

Am avut mereu întrebări legate de politică, de copiii pe care îi vedeam cerșind în loc să fie la școală – știu că le puneam întrebări și celor din familie pentru că nu înțelegeam de ce sunt copii care nu au ce mânca sau sunt pe străzi. Toate aceste întrebări, ulterior, s-au tradus în preocupări legate de inechitatea socială. În adolescență – și vorbim aici despre anii ’95-’98 – am început să am discuții din ce în ce mai aplicate cu profesorii care aveau răspunsuri la întrebările mele.

Ulterior am realizat că, dacă vrei să faci o schimbare, este important să faci legi. Și, ca să faci legi, trebuie să intri in politică.

Am început să citesc cărți de filosofie politică, despre apariția partidelor și formele de guvernare. Am vrut să studiez în detaliu doctrinele la nivel global, astfel încât să înțeleg exact unde mă regăsesc din punct de vedere ideologic. 

Și, cu determinare – îmi aduc aminte acea perioada pe care mulți din jurul meu o vedeau ca pe un impuls idealist al unui tânăr visător – am intrat în politică. Aveam 23 de ani. Am vrut să aflu mai mult, să citesc, să mă educ. M-am înscris la Facultatea  de Științe Politice din pasiune pentru politică. Pauzele dintre ore se transformau în adevărate dezbateri pe subiecte de actualitate sau doctrinare cu argumente și contraargumente.

Anii au trecut, iar eu nu m-am schimbat, am rămas același idealist în slujba oamenilor, mai îndârjit chiar și cu mult mai multă experiență.

Cred cu tărie că orice individ care alege să facă politică trebuie să se pregătească temeinic pentru asta. Și aici mă refer inclusiv la o educație politică. Din păcate, astăzi, motivația pentru care mulți aleg să facă politică nu este întotdeauna cea corectă, iar interesul personal primează. Ca să crezi într-o idee, trebuie mai întâi să o cunoști. Sunt mulți astăzi care gândesc și cred în valori de stânga, dar sunt în formațiuni de dreapta, pur și simplu pentru că nu știu de fapt ce înseamnă social-democrația sau ce înseamnă, de exemplu, liberalismul sau conservatorismul.

Reporter: De ce social-democrat?

Costin Răsăuțeanu: Cred că, atunci când alegi să faci o carieră în acest domeniu, trebuie să te gândești la binele celor mulți și nu la tine. Poate că astfel de subiecte sunt lipsite de interes în ochii unora, dar, în realitate, sunt cele mai importante, pentru că doar așa știm cu adevărat cine suntem și încotro vrem să mergem. 

Este o greșeală uriașă să crezi că social-democrația înseamnă comunism.

Poate că, de-a lungul ultimilor ani, partidul din care fac parte nu a știut să comunice întotdeauna corect. Sunt un tânăr politician care nu acceptă niciuna dintre etichetele vulgare și mincinoase care au fost lipite de Partidul Social Democrat. Primul curent ideologic social-democrat s-a statutat în România la 31 martie 1893, preluând ca valori doctrinare cele 3 principii fundamentale ale Revoluției Franceze de la 1789: liberté, égalité, fraternité.

Dați-mi voie să explic cum se traduce asta:

1. Liberté – Acceptarea democrației ca formă de guvernare, libertatea de a alege.

2. Egalité  – Oamenii nu se nasc egali. Oamenii sunt diferiți, iar asta înseamnă frumusețe și diversitate. Egalité înseamnă că o clasă politică responsabilă trebuie să se preocupe constant ca toți oamenii să aibă șanse egale la start în viață, și anume la educație. Din păcate, asta nu se întâmplă încă peste tot în România. Șanse egale la educație înseamnă mai mult decât oferă statul astăzi. Sunt exemple de succes precum Norvegia, Suedia sau Danemarca, unde principiile social-democrate funcționează cu adevărat și dau rezultate remarcabile.

3. Fraternité – Solidaritate și grijă permanentă față de nevoile oamenilor, așa cum ne ajutăm în familie.

Un social-democrat își dorește o clasă de mijloc puternică, salarii decente și un standard de viață ridicat.

 

Comandat de Partidul Social Democrat – Filiala Constanța
Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 21200019

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PMP Constanța cere renumărarea și verificarea buletinelor de vot nule pentru alegerea Consiliului Local

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Avand in vedere modul in care s-au desfasurat alegerile locale organizate ieri, 27.09.2020, precum si rezultatele partiale, Partidul Mișcarea Populară a formulat mai multe contestații în județul Constanța, considerând că nu trebuie permis să planeze suspiciuni asupra niciunui vot exercitat de vreun cetățean, acest drept fundamental fiind necesar a fi apărat de fiecare actor de pe scena politică, de fiecare dată când se consideră că este posibilă modificarea nedorită a opțiunii alegătorilor.

În acest sens, PMP Constanța a solicitat renumărarea și verificarea buletinelor de vot nule pentru alegerea Consiliului Local Constanța, precum și a buletinelor de vot pentru Consiliul Local neutilizate in sectiile de votare de pe raza Municipiului Constanta, pentru a se constata corectitudinea sau incorectitudinea „cheii” si renumararea si verificarea buletinelor de vot pentru Consiliul Local Cumpana, avand in vedere ca 195 de buletine au fost declarate nule.

Principalele motive invocate de PMP Constanta au avut in vedere, pe de o parte faptul ca mai multi alegatori ne-au atras atentia ca fiind patru buletine de vot, tusul de pe stampila „VOTAT” nu a fost suficient pentru imprimarea exacta a formei stampilei pe toate buletinele de vot, aspect care ar conduce la riscul anularii voturilor, cu toate ca intentia de vot este vizibila si incontestabila. Pe de alta parte, ni s-a semnalat faptul ca in unele sectii de votare alegatorii au primit cate doua buletine de vot pentru Consiliul Judetean si nu au primit buletine de vot pentru Consiliul Local.

Totodata, in ceea ce priveste rezultatele de la Mangalia, PMP considera ca procesul electoral a fost viciat de mai multe nereguli care au dus la un cumul de motive pentru a formula contestatie, pornind de la numeroasele presiuni exercitate de diversi competitori asupra candidatilor PMP, precum blocarea de catre primarul in functie a accesului auto locuitorilor din zona Fluvileg Mangalia, ingradind dreptul de a vota, punerea in aplicare a metodei de fraudare „suveica”, identificarea intr-o sectie de vot a mai multor buletine de vot pentru Primar decat numarul persoanelor care si-au exprimat votul, iar in alta sectie de vot disparitia unor buletine de vot, precum si binecunoscutul eveniment in care a fost implicat un autoturism apartinand gupului de firme detinut de candidatul Mohammad Murad, maximizarea aparitiilor media ale acestui presupus incident electoral pentru a se instaura incertitudinea ca Murad, candidat sustinut de PMP, ar mai putea fi votat.

PMP Constanta nu va accepta niciodata ca asupra unui rezultat obtinut in urma exercitarii de catre cetateni a unui drept fundamental sa existe suspiciuni, considerand ca astfel de incidente nu fac altceva decat sa stirbeasca increderea romanilor in autoritati, ceea ce nu ar fi deloc benefic pentru intreaga societate. Din aceste considerente, PMP asteapta cu interes solutionarea contestatilor depuse si are incredere in profesionalismul reprezentantilor in BEC si BEJ. (comunicat de presă PMP Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

George Scupra a câștigat cel de-al treilea mandat de primar al orașului Ovidiu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

George Scupra (PNL), primarul în exercițiu al orașului Ovidiu, a câștigat detașat alegerile locale. Potrivit numărătorii parțiale, a obținut 69,65 % din sufragii.

Astfel, el va câștiga cel de-al treilea mandat de primar al orașului Ovidiu. Precizăm că participarea la vot a fost de aproximativ 50%. Rezultatele finale vor fi prezentate în cursul zilei de mâine.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Stelian Ion, USR-PLUS: ”Oraşul nostru trebuie să fie şi va fi în topul oraşelor din România”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Potrivit exit-poll-ului realizat de CURS/Avangarde, candidații USR-PLUS, Stelian Ion și cel al PNL, Vergil Chițac au obținut același procent de 29% pentru câștigarea alegerilor în municipiul Constanța. Decebal Făgădău, actualul primar, PSD, a ocupat poziția a treia, cu un procent de 23,5%.

În urma acestor rezultate, Stelian Ion a declarat că alegătorii au decis să scape orașul de mafii:

“În Constanţa scriem istorie, smulgem acest oraş din mâinile unor mafioţi care ne-au ţinut în subdezvoltare timp de 20 de ani. Ne-am luptat într-o campanie cu doi coloşi, care au încercat să ne strivească, dar constănţenii, în faţa cărora mă înclin şi cărora le mulţumesc din suflet, au decis să scape oraşul ăsta de mafii, de o mafie PSD-istă şi, veţi vedea mâine, după ce se vor număra voturile, şi de interesele dubioase ale unor moguli care au făcut tot posibilul ca să schimbe rezultatul alegerilor şi Constanţa să fie din nou un oraş sufocat”, a declarat Stelian Ion, după rezultatul exit-poll-ului.

El a mai spus că municipiul Constanţa va deveni un oraş european, îndreptat către tineri, către viitor, pentru că are forța de a schimba lucrurile în bine.

Stelian Ion a mai precizat că municipiul Constanţa trebuie să ajungă rapid în topul oraşelor dezvoltate din România.

“După ce ne vom bucura poate o zi, poate o seară, vom începe să muncim, suntem conştienţi că este o responsabilitate imensă, suntem conştienţi de aşteptările pe care toţi constănţenii le au de la noi şi vom arăta că se poate. (…) Orașul nostru nu trebuie să fie un oraș de mâna a doua. Oraşul nostru trebuie să fie şi va fi în topul oraşelor din România şi lucrul ăsta trebuie să se întâmple rapid, şi trebuie să se întâmple şi cu ajutorul Guvernului. Voi fi des la ministerele din Bucureşti, voi bate la toate aceste porţi ca să deblocăm fonduri, să deblocăm tot felul de proiecte şi să aducem investitori importanţi în oraşul nostru. Vă mulţumesc încă o dată, dragi constănţeni, că aţi redat demnitatea acestui oraş şi că ne faceţi din nou să fim mândri că suntem constănţeni. Este un sentiment pe care de foarte mult timp nu l-am mai trăit. Îi felicit pe ceilalţi colegi din ţară, alături de care vom face toată România să se schimbe în bine”, a declarat Stelian Ion.

🔵 Stelian Ion declarații în direct❗️

🔵 Stelian Ion declarații în direct❗️

Publicată de Stelian Ion pentru Constanța pe Duminică, 27 septembrie 2020

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: