Connect with us

Actual

Învățământul profesional dual, prioritate pentru prefectul Constanței. CNE Cernavodă este parte din proiect!

Publicat

la

Instituția Prefectului – Județul Constanța, susține implementarea sistemului dual în unitățile de învățământ profesionale. În acest sens, prefectul Silviu-Iulian COȘA este în contact cu primăriile din județ și cu agenții economici și companiile mari din regiune, printre care CRH România sau CNE Cernavodă, care vor să facă parte din proiect. În paralel, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a demarat discuții cu școli și licee din județ, de unde se pot selecta tineri pentru sistemul dual și unități care pot sprijini programul.

Pe lângă beneficiile practice ale învățământului profesional dual, tinerii vor beneficia și de burse de studiu lunare, în valoare de 200 de lei, iar la final, după absolvire, fiecare elev primește un certificat de calificare profesională, valabil atât în România, cât și în celelalte state din Uniunea Europeană.

“Toți tinerii au dreptul la un viitor plin de realizări! Iar pentru mulți dintre ei, viitorul este sistemul de învățământ dual, care îi poate ajuta să-și găsească un drum potrivit în carieră.
Intenția noastră este să creștem acest sector, pentru că învățământul în sistem dual este un model de succes, apreciat atât de elevi, cât și de angajatori. Pe piața muncii este nevoie mare de oameni specializați, iar după închiderea școlilor profesionale, așa cum le știam cu toții, s-a simțit o lipsă de specialiști.
Dorim ca elevii, pe lângă pregătirea teoretică și practică, absolut necesare, să fie formați ca oameni, ca profesioniști. Ei vor fi preluați într-un mediu bine organizat, vor fi resposabilizați, iar aceste aspecte vor cântări mult în dezvoltarea lor viitoare.
Apreciez implicarea operatorilor economici din județ, care au arătat, în ultima perioadă, că vor să integreze tineri, să-i instruiască și să-i fidelizeze. Este foarte important ca acest model al învățământului dual să crească, pentru că vom rezolva o parte a deficitului personalului specializat”, precizează prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

În acest moment, pentru anul școlar 2020-2021, există un număr de 6 clase în care este implementat sistemul dual, după cum urmează:
– Colegiul Comercial „Carol I” Constanța, o clasă cu calificarea profesională „comerciant-vânzător”;
– Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin” Constanța, trei clase cu calificările profesionale „bucătar”, „brutar-patiser-preparator produse făinoase”, respectiv „ospătar”;
– Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, o clasă cu calificare profesională „lucrător hotelier”;
– Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, o clasă cu calificarea profesională „electrician exploatare joasă tensiune”.

Pentru anul școlar 2021-2022, propunerea agreată este de includere a unor noi unități de învățământ, după cum urmează:
– Liceul Energetic Constanța, clasă cu calificare profesională „electrician exploatare centrale, stații și rețele electrice”;
– Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin Constanța, clase cu calificările profesionale „bucătar”, „brutar-patiser-preparator produse făinoase”, respectiv „ospătar”;
– Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, clasă cu calificarea profesională „lucrător hotelier”;
– Liceul Tehnologic „I.N. Roman” Constanța, clasă cu calificarea profesională „mecanic utilaje și instalații în industrie”;
– Colegiul Economic Mangalia, clase cu calificări profesionale „bucătar”, respectiv „ospătar”;
– Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanța, clasă cu calificare profesională „electromecanic material rulant”.

Învățământul profesional în sistem dual a pornit în 2017, în județul Constanța, cu o singură unitate de învățământ – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța – unde au fost instruiți elevi pentru industria auto.

Pentru sporirea numărului de clase care să ofere sistemul dual tinerilor care doresc să practice, iar apoi să se angajeze în companii din diferite domenii de activitate, prefectul județului Constanța a avut, astăzi, 16 martie, o întâlnire de lucru în Medgidia, iar joi, 18 martie, va participa la discuții în Cernavodă. Întâlnirea va fi transmisă live pe paginile de socializare ale Instituției Prefectului – Județul Constanța și ISJ Constanța.

Comments

comments

Actual

Tânăr din Constanța, prins la volan sub influența cocainei

Publicat

la data de

Scris de

Un tânăr din Constanța s-a ales cu dosar după ce a fost prins la volan sub influența drogurilor.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 23 septembrie a.c., în jurul orei 01.30, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un tânăr, de 21 de ani, care a condus un autoturism, pe bulevardul Mamaia din stațiunea Mamaia, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drug-Test, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină și cannabis.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr, arestat după ce a furat din casa unei femei din satul Fântâna Mare

Publicat

la data de

Scris de

Un tânăr a furat din casa unei femei, iar apoi a amenințat-o cu acte de violență. Fapta s-a produs în satul Fântâna Mare din comuna Independența.

Urmare a cercetărilor în dosarul penal, care vizează săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat un tânăr, de 18 ani, bănuit de comiterea faptei.

În urma probatoriului administrat, polițiștii au stabilit că, la data 21 septembrie a.c., acesta ar fi sustras 400 de lei din locuința unei femei, de 75 de ani, prin amenințarea victimei cu acte de violență pentru a-și asigura scăparea. Fapta a fost comisă în satul Fântâna Mare din comuna Independența.

În baza probatoriului administrat, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de ieri a fost prezentat instanței de judecată, care a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Foto: Satul Fântâna Mare

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța face angajări

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 23 septembrie, pe pagina oficială a Poliției Române au fost postate mai multe anunțuri de încadrare din sursă externă.

Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța scoate la concurs trei posturi, respectiv:

  • Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor – funcția de ofițer specialist I, prevăzută la poziția 10 în statul de organizare al unității; Pentru acest post sunt necesare următoarele studii:
    • Studii universitare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă într-unul din următoarele profiluri / domenii de licență / specializări: chimie, inginerie chimică, ingineria protecția mediului, farmacie;

    sau

    • Studii superioare de licență – ciclul I de studii universitare (sistemul Bologna) absolvite cu diplomă de licență într-unul din următoarele profiluri / domenii de licență / specializări: chimie, inginerie chimică, ingineria mediului, farmacie.
  • Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice – funcția de ofițer specialist II, prevăzută la poziția 53 în statul de organizare al unității;
  • Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice – funcția de ofițer specialist I, prevăzută la poziția 60 în statul de organizare al unității. Pentru aceste posturi, participanții la concurs trebuie să îndeplinăească următoarele condiții: – Studii superioare de lungă durată cu diplomă de licență sau echivalentă în profilul / domeniul / specializarea: electronic; informatică; matematică – informatică; informatică industrială; știința/ingineria sistemelor și calculatoarelor; cibernetică, statistică și informatică economică;

sau

  • Studii universitare de licență – ciclul I de studii universitare (sistemul Bologna) în domeniul de licență / specializarea: inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale; calculatoare și tehnologia informației; informatică industrială; ingineria sistemelor; cibernetică, statistică și informatică economică, informatică.

Înscrierea se realizează, în perioada 23.09-05.10.2021 (inclusiv în zilele nelucrătoare, pe data de 05.10.2021 doar până la orele 16:00), online la adresa de e-mail aom@politiaromana.ro

Cererile de înscriere însoțite de documentația solicitată transmise după data de 05.10.2021, orele 16:00, nu vor fi luate în considerare.

Proba scrisă a concursului va avea loc pe data de 6 noiembrie a.c.

La adresa de mai jos găsiți toate informațiile referitoare la desfășurarea acestui concurs.

https://www.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs/anunt-pentru-ocuparea-unui-numar-de-11-posturi-vacante-de-ofiter-de-politie-specialitatea-combaterii-criminalitatii-organizate-prin-incadrare-directa-din-sursa-externa-a-persoanelor-cu-studii-corespunzatoare-cerintelor-postului-si-care-indeplinesc-conditiile-legale

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: