Conecteaza-te cu noi

Actual

Învățământul profesional dual, prioritate pentru prefectul Constanței. CNE Cernavodă este parte din proiect!

Published

on

Instituția Prefectului – Județul Constanța, susține implementarea sistemului dual în unitățile de învățământ profesionale. În acest sens, prefectul Silviu-Iulian COȘA este în contact cu primăriile din județ și cu agenții economici și companiile mari din regiune, printre care CRH România sau CNE Cernavodă, care vor să facă parte din proiect. În paralel, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a demarat discuții cu școli și licee din județ, de unde se pot selecta tineri pentru sistemul dual și unități care pot sprijini programul.

Pe lângă beneficiile practice ale învățământului profesional dual, tinerii vor beneficia și de burse de studiu lunare, în valoare de 200 de lei, iar la final, după absolvire, fiecare elev primește un certificat de calificare profesională, valabil atât în România, cât și în celelalte state din Uniunea Europeană.

“Toți tinerii au dreptul la un viitor plin de realizări! Iar pentru mulți dintre ei, viitorul este sistemul de învățământ dual, care îi poate ajuta să-și găsească un drum potrivit în carieră.
Intenția noastră este să creștem acest sector, pentru că învățământul în sistem dual este un model de succes, apreciat atât de elevi, cât și de angajatori. Pe piața muncii este nevoie mare de oameni specializați, iar după închiderea școlilor profesionale, așa cum le știam cu toții, s-a simțit o lipsă de specialiști.
Dorim ca elevii, pe lângă pregătirea teoretică și practică, absolut necesare, să fie formați ca oameni, ca profesioniști. Ei vor fi preluați într-un mediu bine organizat, vor fi resposabilizați, iar aceste aspecte vor cântări mult în dezvoltarea lor viitoare.
Apreciez implicarea operatorilor economici din județ, care au arătat, în ultima perioadă, că vor să integreze tineri, să-i instruiască și să-i fidelizeze. Este foarte important ca acest model al învățământului dual să crească, pentru că vom rezolva o parte a deficitului personalului specializat”, precizează prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

În acest moment, pentru anul școlar 2020-2021, există un număr de 6 clase în care este implementat sistemul dual, după cum urmează:
– Colegiul Comercial „Carol I” Constanța, o clasă cu calificarea profesională „comerciant-vânzător”;
– Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin” Constanța, trei clase cu calificările profesionale „bucătar”, „brutar-patiser-preparator produse făinoase”, respectiv „ospătar”;
– Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, o clasă cu calificare profesională „lucrător hotelier”;
– Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, o clasă cu calificarea profesională „electrician exploatare joasă tensiune”.

Pentru anul școlar 2021-2022, propunerea agreată este de includere a unor noi unități de învățământ, după cum urmează:
– Liceul Energetic Constanța, clasă cu calificare profesională „electrician exploatare centrale, stații și rețele electrice”;
– Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin Constanța, clase cu calificările profesionale „bucătar”, „brutar-patiser-preparator produse făinoase”, respectiv „ospătar”;
– Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, clasă cu calificarea profesională „lucrător hotelier”;
– Liceul Tehnologic „I.N. Roman” Constanța, clasă cu calificarea profesională „mecanic utilaje și instalații în industrie”;
– Colegiul Economic Mangalia, clase cu calificări profesionale „bucătar”, respectiv „ospătar”;
– Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanța, clasă cu calificare profesională „electromecanic material rulant”.

Învățământul profesional în sistem dual a pornit în 2017, în județul Constanța, cu o singură unitate de învățământ – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța – unde au fost instruiți elevi pentru industria auto.

Advertisement

Pentru sporirea numărului de clase care să ofere sistemul dual tinerilor care doresc să practice, iar apoi să se angajeze în companii din diferite domenii de activitate, prefectul județului Constanța a avut, astăzi, 16 martie, o întâlnire de lucru în Medgidia, iar joi, 18 martie, va participa la discuții în Cernavodă. Întâlnirea va fi transmisă live pe paginile de socializare ale Instituției Prefectului – Județul Constanța și ISJ Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions