Connect with us

Actual

Învățământul profesional dual, prioritate pentru prefectul Constanței. CNE Cernavodă este parte din proiect!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Instituția Prefectului – Județul Constanța, susține implementarea sistemului dual în unitățile de învățământ profesionale. În acest sens, prefectul Silviu-Iulian COȘA este în contact cu primăriile din județ și cu agenții economici și companiile mari din regiune, printre care CRH România sau CNE Cernavodă, care vor să facă parte din proiect. În paralel, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a demarat discuții cu școli și licee din județ, de unde se pot selecta tineri pentru sistemul dual și unități care pot sprijini programul.

Pe lângă beneficiile practice ale învățământului profesional dual, tinerii vor beneficia și de burse de studiu lunare, în valoare de 200 de lei, iar la final, după absolvire, fiecare elev primește un certificat de calificare profesională, valabil atât în România, cât și în celelalte state din Uniunea Europeană.

“Toți tinerii au dreptul la un viitor plin de realizări! Iar pentru mulți dintre ei, viitorul este sistemul de învățământ dual, care îi poate ajuta să-și găsească un drum potrivit în carieră.
Intenția noastră este să creștem acest sector, pentru că învățământul în sistem dual este un model de succes, apreciat atât de elevi, cât și de angajatori. Pe piața muncii este nevoie mare de oameni specializați, iar după închiderea școlilor profesionale, așa cum le știam cu toții, s-a simțit o lipsă de specialiști.
Dorim ca elevii, pe lângă pregătirea teoretică și practică, absolut necesare, să fie formați ca oameni, ca profesioniști. Ei vor fi preluați într-un mediu bine organizat, vor fi resposabilizați, iar aceste aspecte vor cântări mult în dezvoltarea lor viitoare.
Apreciez implicarea operatorilor economici din județ, care au arătat, în ultima perioadă, că vor să integreze tineri, să-i instruiască și să-i fidelizeze. Este foarte important ca acest model al învățământului dual să crească, pentru că vom rezolva o parte a deficitului personalului specializat”, precizează prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

În acest moment, pentru anul școlar 2020-2021, există un număr de 6 clase în care este implementat sistemul dual, după cum urmează:
– Colegiul Comercial „Carol I” Constanța, o clasă cu calificarea profesională „comerciant-vânzător”;
– Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin” Constanța, trei clase cu calificările profesionale „bucătar”, „brutar-patiser-preparator produse făinoase”, respectiv „ospătar”;
– Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, o clasă cu calificare profesională „lucrător hotelier”;
– Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, o clasă cu calificarea profesională „electrician exploatare joasă tensiune”.

Pentru anul școlar 2021-2022, propunerea agreată este de includere a unor noi unități de învățământ, după cum urmează:
– Liceul Energetic Constanța, clasă cu calificare profesională „electrician exploatare centrale, stații și rețele electrice”;
– Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin Constanța, clase cu calificările profesionale „bucătar”, „brutar-patiser-preparator produse făinoase”, respectiv „ospătar”;
– Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, clasă cu calificarea profesională „lucrător hotelier”;
– Liceul Tehnologic „I.N. Roman” Constanța, clasă cu calificarea profesională „mecanic utilaje și instalații în industrie”;
– Colegiul Economic Mangalia, clase cu calificări profesionale „bucătar”, respectiv „ospătar”;
– Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanța, clasă cu calificare profesională „electromecanic material rulant”.

Învățământul profesional în sistem dual a pornit în 2017, în județul Constanța, cu o singură unitate de învățământ – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța – unde au fost instruiți elevi pentru industria auto.

Pentru sporirea numărului de clase care să ofere sistemul dual tinerilor care doresc să practice, iar apoi să se angajeze în companii din diferite domenii de activitate, prefectul județului Constanța a avut, astăzi, 16 martie, o întâlnire de lucru în Medgidia, iar joi, 18 martie, va participa la discuții în Cernavodă. Întâlnirea va fi transmisă live pe paginile de socializare ale Instituției Prefectului – Județul Constanța și ISJ Constanța.

Comments

comments

Actual

Cinci inculpați, care au făcut trafic de droguri pe raza localității Năvodari, REȚINUȚI

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 17 iunie, pocurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 5 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna decembrie 2020, inculpații au comercializat droguri de risc către consumatori de pe raza localității Năvodari.

La data de 17 iunie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călărași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Călărași au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui inculpat, în timp ce deținea cantitatea de 130 de grame de cannabis, pe care urma să o comercializeze.

Ulterior, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călărași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Călărași au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județului Constanța, în urma cărora au fost descoperite și ridicate 10 ghivece cu plante de cannabis și 3 saci ce conțineau un număr de 53 de plante de cannabis, cu o masă brută totală de aproximativ 5 kilograme.

În cursul zilei de astăzi, inculpații reținuți urmează să fie prezentați Tribunalului Călărași cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

”Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanța și IJJ Călărași, al polițiștilor din cadrul Serviciilor Criminalistice din cadrul IPJ Constanța și IPJ Călărași.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, precizează reprezentanții DIICOT.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cei trei copii dispăruți din Techirghiol au fost găsiți în stațiunea Mamaia

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, cei trei copii dispăruți din localitatea Techirghiol au fost găsiți în stațiunea Mamaia, în zona Clubului Nuba.

Din primele verificări, micuții în vârstă de 7, respectiv 8 ani, nu au fost victimele vreunei infracțiuni. Ei au declarat că au ajuns la Mamaia cu autobuzul.

Precizăm că zeci de polițiști, jandarmi și polițiști locali au periat ore în șir localitățile Techirghiol, Eforie, Agigea, Lazu, Constanța și Mamaia.

Mai multe date găsiți aici:

Trei copii au dispărut din Techirghiol. Poliția îi caută cu câine de urmă

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Trei copii au dispărut din Techirghiol. Poliția îi caută cu câine de urmă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Trei copii, cu vârste cuprinse între 7 și 8 ani, au dispărut în această dimineață din orașul Techirghiol. Este vorba despre: Iusein Ghiuney, Ali Gelil – ambii în vârstă de 7 ani – și Ismail Sain, de 8 ani, toți din Techirghiol.  Dispariția micuților a fost semnalată în jurul orei 9.40.

Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Constanța copiii au plecat în mod voluntar de la adresa de domiciliu, fără a reveni până în prezent. Micuții sunt verișori și locuiesc în aceeași curte.

La data dispariției, unul dintre ei purta haine de culoare închisă, cel de-al doilea pantaloni negri și o bluză albă, iar al treilea minor purta pantaloni de culoare deschisă și bluză neagră cu mâneci albe.

”Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu minorii dispăruți, sunt rugaţi să contacteze Poliția orașului Techirghiol sau Dispeceratul I.P.J. Constanța, tel. 0241.611.364.”, precizează reprezentanții poliției. 

Din primele cercetări efecuate s-a stabilit faptul că micuții au urcat într-un autobuz care s-a îndreptat către Eforie.

Semnalmentele copiilor au fost trimise către toate structurile de poliție,  care au organizat căutari în zona Eforie, cu câine de urmă.

Aproximativ 40 de polițiști, cu criminalist și câine de urmă, participă la căutare celor 3 minori, în special pe raza localităților Eforie, Agigea, Lazu, dar și în municipiul Constanța. În activități sunt angrenați și jandarmi și polițiști locali.

Copiii au fost filmați în localitatea Eforie.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: