Conecteaza-te cu noi

Administratie

Investițiile, copilul sărac al Primăriei Constanța. Huțucă: „Cheltuielile de dezvoltare au ajuns la 15% din buget“

Published

on

În urmă cu câteva zile, cotidianul Ordinea scria că bugetul Constanței din acest an e croit în special pe funcționare și pomeni sociale și mai puțin pe dezvoltare. Potrivit datelor publicate de Primăria Constanța, cheltuielile prognozate pentru 2019 sunt de 798.782.000 lei, din care 677.000.000 de lei se duc la capitolul funcționare, în timp ce dezvoltarea a primit numai 121.692.000 de lei. În prezentarea bugetului pe site, Primăria Constanța se laudă din cap de loc că se va continua cu programele multianuale, privind „reabilitarea tramei stradale, modernizarea infrastructurii, un amplu program de plantări arbori și material dendrologic, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban-coșuri de gunoi și bănci de odihnă, asigurarea funcționalității serviciului de salvamar“. În viziunea conducerii administrației publice constănțene, programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local.

Discrepanța dintre cele două capitole bugetare, funcționare și dezvoltare, a fost remarcată și de liberalii constănțeni. Președintele Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Bogdan Huțucă, a declarat că, la o primă analiză, a observat o creștere a cheltuielilor de funcționare, în acest an ajungând la 85% din buget, și o scădere a cheltuielilor de dezvoltare.

„Dacă în 2016 cheltuielile la capitolul dezvoltare reprezentau vreo 20% din buget, azi am ajuns la 15%. În acest an, din cauza politicii guvernamentale de proiectare și promovare a bugetului de stat, problema municipiului Constanța se adâncește. Cu toate că au crescut sumele defalcate din TVA și din impozitul pe venit, această creștere nu a păstrat și ritmul de creștere al cheltuielilor de funcționare în general, dar și a cheltuielilor sociale, în primul rând, inclusiv a cheltuielilor privind asistenții persoanelor cu handicap grav. Dacă ne uităm pe programele de investiții, ceea ce ne uimește și dezamăgește oarecum este că se vorbește de o continuare de proiecte, aceleași care se repetă an de an, fie că vorbim de creșe, de locuri de joacă, fie că vorbim de vestitul de lucrările de la Podul Cumpenei, fie că vorbim de liceul cu program sportiv și fie că vorbim de problema carosabilului și a trotuarelor“, a spus Huțucă.

Cu toate aceste aspecte negative, liderul liberalilor constănțeni afirmă că a remarcat și un lucru oarecum bun în bugetul prezentat de Făgădău.

Advertisement

„Am remarcat elaborarea strategiei energetice privind absorbția de fonduri europene în acest domeniu. E o strategie de care Constanța are mare nevoie, ținând cont de situația prin care trece RADET Constanța versus CET cu implicare directă asupra cetățenilor. Totuși, avem întrebări la care sperăm să căpătăm răspuns: în ce măsură această elaborare de strategie energetică răspunde la problemele reabilitării rețelei subterane și cum se va integra în această strategie incapacitatea de plată a RADET față de CET?“, a conchis Bogdan Huțucă.

Programele sociale, la loc de cinste

Amintim că, în prezentarea bugetului pe site, Primăria Constanța se laudă din cap de loc că se va continua cu programele multianuale, privind „reabilitarea tramei stradale, modernizarea infrastructurii, un amplu program de plantări arbori și material dendrologic, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban-coșuri de gunoi și bănci de odihnă, asigurarea funcționalității serviciului de salvamar“. În viziunea conducerii administrației publice constănțene, programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local.

„Se continuă cunoscutele acțiuni de asistentă socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri și persoanelor cu handicap-programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârstă de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârstă de 90 de ani și 100 de ani, rechizite și cadouri pentru copii cu ocazia Crăciunului, ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi și energie electrice, ajutoare de urgență. Se continuă și anul acesta programele de gratuități pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, veterani și revoluționari, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi și studenți, personal didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar, șomeri indemnizați și neindemnizați“, mai spune Primăria Constanța în prezentarea bugetului.

Bani pentru distracție

Advertisement

Conducerea administrației constănțene ne mai informează că în acest an își dorește să finanțeze acțiuni artistice, culturale, sportive și de tineret cum ar fi: spectacole estivale culturale, festivalul iernii, revelion 2020, ziua copilului 1 Iunie, zilele municipiului Constanța, ziua Pensionarului, festivalul etniilor dobrogene-ziua Dobrogei, ziua romilor și finanțarea sportului de performanță.

„În vederea dezvoltării activităților de tineret și sport, municipiul Constanța a preluat stadionul „Gheorghe Hagi“, iar începând cu 2019 începe curățenia acestuia, reabilitarea lui pentru a deveni funcțional și a-l pune la dispoziția sportivilor constănțeni indiferent de sport. Și în anul 2019 în domeniul învățământului se vor face lucrări de reabilitare și modernizare la unele unități de învățământ, treptat și la altele. Vom acorda în continuare burse de performanță, sociale, de merit și de studiu elevilor constănțeni. Din bugetul local vor fi suportate și cheltuielile cu organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, extrașcolare și extracurriculare și de asemenea vor fi stimulați financiar elevii care au obținut distincții“, adaugă Primăria.

Potrivit prezentării proiectului de buget, administrația condusă de Decebal Făgădău ne spune, la capitolul obiective de investiții majore, că va continua lucrările de reparații capitale și modernizare a pasajului rutier de pe strada Cumpenei (Podul de la Butelii), va finaliza reabilitarea și modernizarea Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ și vor fi reamenajate locurile de joacă.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions