Connect with us

Administratie

PNL Constanța propune construirea unei mega-parcări la Spitalul Județean!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

În campania electorală din 2016, actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău, anunța o revoluție în ceea ce privește amenajarea de noi locuri de parcare. Printre altele, edilul le promitea constănțenilor că, în exercițiul financiar al Uniunii Europene 2014 – 2020, Primăria va depune mai multe proiecte privind amenajarea de locuri de parcare, atât supraterane, cât și subterane. Una dintre aceste parcări, în viziunea primarului Făgădău, urma să fie amenajată în zona centrală a orașului. Mai exact, în parcul situat între bulevardul Tomis și strada Mircea cel Bătrân, în zona Teatrului “Oleg Danovski”, unde ar fi trebuit să fie amenajată o parcare subterană, care ar fi trebuit să aibă  între 400 și 700 de locuri. De la proiecte visate și servite electoral cetățenilor la realitate e cale lungă.

Până când municipalitatea va găsi cheia rezolvării a parcărilor, supraterane sau subterane, aleșii PNL Constanța vin cu o propunere. Concret, consilierul județean al PNL Stelian Gima a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, un proiect de hotărâre prin care va propune construirea unei parcări etajate în curtea Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Andrei“ Constanța. Mai exact, parcarea etajată ar urma să fie ridicată pe locul situat între Spitalul Județean și sediul SC RAJA SA.

„Parcarea din fața Spitalului Județean este publică și nu deservește doar unitatea spitalicească. În cadrul Spitalului Județean discutăm de peste 3.300 de angajați, din care mulți folosesc mașinile personale. În prezent, singura parcare care deservește exclusiv Spitalul Județean este cea dinspre sediul RAJA, unde încap puțin peste 200 de autovehicule. Noi propunem ca pe locul care se învecinează cu RAJA să se construiască o parcare care să fie ridicată pe schelet metalic și care să aibă până la cinci etaje. Asta ar însemna 1.200 de locuri de parcare. Acestea ar urma să fie folosite și de angajații Spitalului și de către aparținătorii bolnavilor“, a spus Gima.

Consilierul județean a mai spus că această parcare ar putea aduce venituri la bugetul spitalului, prin impunerea unei taxe. Acesta a mai spus că varianta ridicării parcării pe schelet metalic este mult mai ieftină și mai practică și nu încurcă pe nimeni.

Parcare din zona centrală, în acte la CJC, dar folosită (ilegal?) de Primăria Constanța

La rândul său, consilierul județean George Niculescu a prezentat un proiect de hotărâre, și care ar urma să fie inițiat de consilierii municipali ai PNL din Constanța, prin care propune preluarea în administrare de către Primăria Constanța, de la Consiliul Județean Constanța, a unei parcări și de a o introduce în circuitul public. Parcarea respectivă este situată între Parcul Arheologic și Primăria Constanța.

„În ultimii ani, numărul autovehiculelor înmatriculate în municipiul Constanţa a crescut, iar lipsa locurilor de parcare a devenit o problemă gravă pentru participanţii la trafic. Locurile de parcare sunt un element esenţial care trebuie luat în seamă atunci când se doreşte dezvoltarea unei anumite zone, fluidizarea traficului sau facilizarea accesului cetăţenilor la instituţiile publice.  Zona în care este situat sediul central al Primăriei Municipiului Constanţa este una intens circulată, deoarece în zona respectivă îşi desfăşoară activitatea mai multe instituţii publice, cum ar fi: Primăria, Prefectura, Consiliul Judeţean, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Serviciul Eliberări Paşapoarte, Biroul Electoral Central, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea – inspecţia de prevenire. Prin natura activităţii lor specifice, toate aceste instituţii publice atrag un număr mare de cetăţeni, iar lipsa locurilor de parcare din respectiva zonă face ca traficul de pe străzile secundare să fie unul aglomerat, locurile de parcare fiind aproape inexistente. De menţionat este şi faptul că în vecinătatea acestor instituţii publice se află şi Parcul Arheologic, parc reabilitat şi deschis publicului relativ recent, fapt care atrage în zonă un număr şi mai mare de cetăţeni şi participanţi la trafic, care se confruntă cu aceeaşi problemă: lipsa locurilor de parcare din zona respectivă. Nu trebuie uitaţi nici numeroşii agenţi comerciali care încă îşi desfăşoară activităţile economice pe Bulevardul Tomis, deşi activitatea acestora a fost grav afectată de lipsa locurilor de parcare, mărturie fiind numărul mare de spaţii comerciale goale, de închiriat, din zonă“, a precizat Niculescu în expunerea de motive.

Liberalul a notat că accesul publicului este restricționat de către o barieră, fiind folosită preponderent de angajaţii Primăriei Municipiului Constanța, cu toate ca acesta parcare se afla în administrarea Consiliului Județean Constanța.

„Având în vedere prevederile art. 8 din regulament, şi anume “exploatarea parcărilor este o activitate dinamică, fundamentată pe următoarele principii: a) tratament egal şi nediscriminatoriu; b) adaptabilitate la cerinţele beneficiarilor; c) transparenţă şi protecţie a beneficiarilor. De aceea se impugn următoarele măsuri: eliminarea barierei care împiedică folosirea parcării ce către toţi cetăţenii municipiului Constanţa, dotarea acesteia cu parcometre și cu panouri de informare pentru plată și semnalizarea acesteia într-un mod corespunzător, în așa fel încât să poată fi folosită de toți participanții la trafic în baza principiului de “tratament egal și nediscriminatoriu”“, a mai spus Niculescu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Consilierii județeni, convocați în ședință. Vezi ce proiecte vor dezbate!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Judeţean Constanţa a fost convocat în şedinţă ordinară, care se va desfășura în 24 Iunie 2019, ora 13,00, în Sala “Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ – Consiliul Judeţean Constanţa.

Iată ce proiecte se află pe ordinea de zi:

 1. Proiect de hotărâre privind actualizarea Monografiei economico-militare a judeţului Constanţa.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind împuternicirea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa „în reorganizare judiciară, in judicial reorganisation, en redressment” să achiziţioneze servicii de expertiză tehnică şi de întocmire documentaţii tehnice ( DALI/SF,PT,DDE) pentru drumuri  judeţene, poduri şi podeţe aferente.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii unor bunuri imobile proprietate publică a Judeţului Constanţa din administrarea Consiliului Judeţean Constanţa în administrarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros”.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea trecerii unui imobil din domeniul public al Judeţului Constanţa în domeniul privat al Judeţului Constanţa şi desfiinţarea acestuia prin demolare.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea unui act adiţional la contractul privind delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi apă uzată către SC RAJA SA.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind însuşirea în domeniul public al Judeţului Constanţa a unor bunuri imobile.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind emiterea acordului Consiliului Judeţean Constanţa pentru S.C. E-Distribuţie S.A. în vederea realizării lucrărilor „racordare la reţeaua electrică a locului de consum repompare Călăraşi” – sediu RAJA S.A.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean, valabil în perioada 2014-2019, aprobat prin HCJC nr.400/2013”.

Iniţiator: Vicepreşedinte – Palaz Claudiu Iorga

 1. Proiect de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită Federaţiei Române de Şah a Sălii de ceremonii de la etajul Pavilionului Expoziţional Constanţa, în perioada 19-29 Septembrie 2019 pentru desfăşurarea „Campionatului Naţional de Şah pe echipe de seniori”.

Iniţiator: Vicepreşedinte – Palaz Claudiu Iorga

 1. Proiect de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită Federaţiei Europene de Kung-Fu a Sălii de expoziţie din Pavilionul Expoziţional Constanţa, în data de 25 august 2019 pentru desfăşurarea „Campionatului Mondial de Kung-Fu” şi în data de 15 Decembrie 2019 pentru organizarea „Concursului Internaţional de Kung-Fu”.

Iniţiator: Vicepreşedinte – Palaz Claudiu Iorga

 1. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Anexei nr.6 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 25/2019 privind stabilirea unor tarife, taxe şi taxe speciale pentru anul 2019.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Caietului de Obiective pentru concursul de proiecte de management de la Teatrul de Stat Constanţa.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor financiar doamnei …………………………

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Statului de funcţii şi Organigramei pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind modificarea Organigramei şi Statului de Funcţii ale Direcţiei de Pază a Judeţului Constanţa.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

16. Proiect de hotărâre privind schimbarea destinaţiei imobilului proprietate publică a Judeţului Constanţa, situat în municipiul Constanţa, str. Dorobanţi nr.31, judeţul Constanţa, din Adăpost de Noapte pentru Oamenii Străzii în Locuinţă Protejată pentru protecţia victimelor violenţei domestice.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

17. Proiect de hotărâre privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2019 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului de Venituri şi Cheltuieli şi a Listei de Investiţii pe anul 2019, pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Maria Montessori” Constanţa.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului de Venituri şi Cheltuieli şi a Listei obiectivelor de Investiţii ale Judeţului Constanţa pe anul 2019.

Iniţiator: Preşedinte – Ţuţuianu Marius Horia

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Cartierul Palazu Mare, sufocat de blocuri? Huțucă (PNL): „Primăria a aprobat un PUZ fără noțiuni de transparență“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Mai mulți cetățeni din cartierul constănțean Palazu Mare fac apel la autorități să împiedice construirea unui bloc cu 10 nivele, în condițiile în care în acest cartier predomină construcțiile mici. Oamenii au trimis o scrisoare mai multor factori decizionali la nivel de județ – prefectului judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă, primarului Decebal Făgădău, preşedintelui PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, preşedintelui PMP Constanţa, Claudiu Palaz, precum şi tuturor consilierilor locali municipali. Pentru a afla care este situația de la fața locului, liderul liberalilor constănțeni, Bogdan Huțucă, s-a întânit, astăzi, cu cetățenii din cartierul Palazu Mare. Huțucă spune că oamenii, pe bună dreptate, au ajuns în pragul disperării, Primăria Constanța aprobând construirea de blocuri de 10 etaje chiar lângă ferestrele lor. Liberalul afirmă, într-o postare pe rețeaua de socializare, că mulți locatari s-au stabilit în Palazu Mare în căutarea unui cartier liniștit de case, cu multă verdeață și liniște, dar după ce și-au investit economiile pentru a-și ridica o locuință, vine Primăria și le trântește blocuri pe toate părțile.

„În cazul de față, pe baza unui PUZ din 2011, aprobat de Primărie fără cele mai elementare noțiuni de transparență, fără ca nimeni să știe, un investitor vrea să ridice un bloc de 10 etaje, deși de jur împrejur sunt doar case de un etaj. De asemenea, hartiile din spatele documentației de autorizare nu au nicio legătură cu realitatea și, în mod normal, nicio instituție publică din țara asta nu ar putea să autorizeze o asemenea construcție în condițiile date. Cel mai grav este că accesul în zonă se face pe un singur drum lat de 3 metri, deși în documente el figurează de 10 metri, fără trotuare, fără posibilitatea ca două mașini din sens opus să poată trece una pe lângă alta. În condițiile acestea, ne întrebăm, cum ar putea intra o mașină de pompieri, o ambulanță, cum vede Primăria planul de mobilitate pentru întreaga zonă? În acest sens, m-am angajat în fața acestor cetățeni că PNL va vota, prin consilierii săi locali, împotriva PUD-ului și că mă voi folosi de toate pârghiile parlamentare pentru ca această nedreptate să înceteze. De asemenea, i-am sfătuit pe oameni să atace în instanță PUZ-ul, doar instanța de judecată putând anula acest document care prevede posibilitatea realizării construcției“, spune Huțucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

RATC reintroduce linia estivală „CiTy Tour“! Vezi ce traseu vor avea autobuzele etajate

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța anunță că, de sâmbătă, 15 iunie, va fi reluată circulația autobuzelor etajate! Linia estivală “CiTy TOUR” conectează orașul cu portul și stațiunea Mamaia și va circula până în toamnă pe următorul traseu: Gara CFR – Piața Far – Poarta 5 – Silozurile Saligny (incinta Port) – Cuibul Reginei (incinta Port) – Portul Turistic Tomis – bd. Elisabeta – str. Termele Romane – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Bătrân – bd. Mamaia până la Tabăra Turist (Hotel Caraiman) din Stațiunea Mamaia.

Linia va fi deservită de 6 autobuze etajate cu plecări din Mamaia (Tabăra Turist) cu o frecvență de 25 de minute, în program 09:00 – 18:00 în prima parte a verii și până la ora 22:00 în plin sezon estival.

Autobuzele City TOUR includ în ruta lor 100 de obiective turistice importante din municipiul Constanța și din stațiunea Mamaia, printre care: Silozurile Anghel Saligny, Vechea Bursă Maritimă, Gara Maritimă, Cuibul Reginei, Muzeul de Istorie și Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, Moscheea Carol I, Cazinoul, Acvariul, Farul Genovez, Portul turistic „Tomis“, Delfinariul, Satul de Vacanță, Cazinoul din Mamaia, dar și altele pe care vă invităm să le descoperiți alături de noi.

Totodată, a fost lansată o hartă nouă a traseului liniei turistice ce cuprinde cele 100 de obiective turistice. Harta va fi pusă gratuit la dispoziția călătorilor, odată cu îmbarcarea în autobuzele etajate. Toate aceste atracții turistice sunt disponibile și pe orice telefon prin aplicaţia „CiTy TOUR Constanța”. Ca noutate, începând de anul acesta, aplicația „CiTy TOUR Constanța” se poate instala și pe telefoanele cu sistem de operare iOS.

„Anul trecut, peste 200.000 de călători au optat pentru o plimbare pe linia estivală. Cei care doresc să vadă orașul și stațiunea Mamaia de la înălțimea autobuzelor etajate vor plăti pentru o singură călătorie 3 lei. Există și opțiunea de a te plimba toată ziua pe sistemul hop on/ hop off pentru care vei plăti 5 lei. În plin sezon estival însă (01.07.2019 – 31.08.2019) prețurile vor fi de 6 lei pentru o călătorie și 10 lei pentru o zi întreagă. Tichetele de călătorie se vor procura de la șofer și se validează în autobuz“, spun cei de la Primăria Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: