Connect with us

Politica

Iohannis a promulgat noile legi ale justiției. Nu a mai așteptat avizul Comisiei de la Veneția

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretele de promulgare a Legilor Justiției, votate de coaliția PSD-PNL-UDMR și a ignorat cererile opoziției și ale unor organizații non-guvernamentale de a aștepta avizul Comisiei de la Veneția.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 15 noiembrie 2022, următoarele decrete:

Decret pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor (PL-x 440/01.09.2022);

Decret pentru promulgarea Legii privind organizarea judiciară (PL-x 441/01.09.2022);

Decret pentru promulgarea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (PL-x 442/01.09.2022).

Fostul ministru al Justiției, constănțeanul Stelian Ion a spus că CCR a ajuns un simplu instrument politic și s-a degradat până la un nivel foarte jos, de alarmă.

„Ori de câte ori e o speță cu miză politică, deciziile sunt preponderent politice, mai puțin juridice. CCR a devenit un fel de legiuitor, își arogă puteri pe care nu le are, tranșează dispute politice. Astăzi a decis că legile justiției sunt constituționale. În primul rând, CCR trebuia să amâne soluționarea obiecțiilor până la pronunțarea avizului Comisiei de la Veneția. Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția se va da pe 16 noiembrie, timp suficient și pentru coordonarea cu calendarul legat de ridicarea MCV și aderarea la Schengen“, a spus Stelian Ion.

Parlamentarul constănțean afirmă că, astfel, justiția penală este pusă pe butuci, iar Iohannis va rămâne în istorie cu o capacitate extraordinară de a-și trăda alegătorii.

„Noile legi ale justiției ne aruncă înapoi în epoca Năstase. USR a cerut PSD-PNL să aștepte avizul Comisiei de la Veneția. Au refuzat. Atacăm legile la CCR și încercăm să oprim oligarhizarea sistemului de justiție.“, spuneau cei de la USR în urmă cu câteva săptămâni.
Fostul ministru al Justiției, deputatul de Constanța Stelian Ion airma că „cei din PSD-PNL vor să toace banii europeni, miliardele din PNRR, fără să fie deranjați în niciun fel de justiția din România.
„Legile promovate de ministrul Predoiu şi votate de coaliţia de guvernare ne aruncă înapoi cu foarte mulți ani, în perioada de preaderare. Atunci, Adrian Năstase și acoliții săi – Cătălin Voicu, Rodica Stănoiu – creaseră o caracatiță care sufocase întreaga justiție. La fel și acum: sub pretextul îmbunătățirii legilor justiției, puterea actuală duce, de fapt, înapoi justiția din România.
Legile lui Predoiu pun control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiție. Puterea actuală vrea să toace banii -miliardele primite din PNRR sau bugetul țării – în mod discreționar, fără să fie deranjată în niciun fel de justiție.
PSD-PNL-UDMR au forțat la maximum procedura și nu au așteptat avizul Comisiei de la Veneția pe legile justiției.
Președintele Iohannis, dl Predoiu și dl Ciucă au făcut însă altceva: au numit o persoană cu strânse legături cu PNL la Comisia de la Veneția, ca membru supleant, să facă lobby pentru legile lui Predoiu. Iulia Scântei, fost senator PNL, este acum și la CCR, și la Comisia de la Veneția.“, a mai spus Stelian Ion.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta