Conecteaza-te cu noi

Politica

Iohannis: „Fără a exagera, prin acest turneu, am repus România pe radarul african“

Published

on

iohannis safari

Președintele României, Klaus Iohannis, reacționează la criticile privind deplasarea sa în Africa. „Prin acest turneu am repus România pe radarul african, am reluat ceea ce aproape se pierduse – o relație extrem de serioasă între România și parternerii africani”, spune Klaus Iohannis, la finalul turneului în Africa.

Iată declarația integrală:

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în vizită oficială în Republica Senegal, un prieten tradițional și apropiat al României în Africa.

Domnule Președinte, vă mulțumesc pentru deschiderea și căldura cu care ne-ați primit pe mine și pe membrii delegației României!

Am convenit cu Președintele Sall că avem premise solide pentru creșterea cooperării bilaterale. Dialogul politico-diplomatic și contactele între ministerele noastre de linie și agențiile guvernamentale specializate trebuie să continue cursul ascendent înregistrat în ultima perioadă.

I-am prezentat domnului Președinte demersurile României de reangajare față de continentul african.

Am pus accent în special pe noua noastră abordare strategică, bazată pe interese și valori comune. Am adoptat în acest sens o Strategie Națională pentru Africa – prima de acest tip.

Senegalul este pentru noi o prioritate pe continentul african și ne dorim să demarăm proiecte comune și o cooperare pe termen lung.

Am agreat, totodată, să intensificăm colaborarea pe paliere foarte importante atât pentru România, cât și pentru Senegal: gestionarea situațiilor de urgență, educație, cercetare și inovare, securitate cibernetică, infrastructură digitală, dar și agricultură și siguranță alimentară.

Mă bucură faptul că, în cadrul acestei vizite, au fost semnate trei documente de colaborare în ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență, în domeniul sanitar-veterinar și în cel al educației.

Apartenența comună la Francofonie solidifică și mai mult relațiile dintre România și Senegal și mă bucur că unul dintre proiectele noastre cheie, programul de burse de cercetare doctorală și postdoctorală „Eugen Ionescu”, a avut 136 de participanți din Senegal, din 2007 până în prezent.

România prioritizează Africa și prin programele de Asistență Oficială pentru Dezvoltare. Am înființat Fondul pentru viitorul Africii prin pace, educație și dezvoltare. Educația și promovarea tineretului au reprezentat peste 30% din totalul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare acordate de România în 2020 și în 2021, respectiv 66% în 2022.

În acest cadru, România organizează un Program de instruire pentru stabilizare și reconstrucție post-conflict, ultimele patru sesiuni fiind dedicate exclusiv partenerilor de pe continentul african. Vă mulțumesc pentru găzduirea ediției de anul trecut aici, la Dakar! În cadrul discuțiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare, cu accent pe perspectiva de soluționare a acestora. Am evidențiat nevoia de stabilitate în regiunea Sahelului, în care Senegalul joacă un rol esențial pentru menținerea securității și a echilibrului. Mi-am exprimat susținerea pentru abordarea principială și constructivă a Senegalului și i-am transmis Președintelui Sall angajamentul României pentru stabilizarea și dezvoltarea durabilă a Sahelului. Sunt convins că soluțiile privind securitatea și prosperitatea regională trebuie să vină din interiorul regiunii, cu sprijinul comunității internaționale, al Uniunii Europene și al tuturor actorilor care împărtășesc aceeași viziune și aceleași valori. De aceea, abordarea României favorizează sprijinirea statelor africane în dezvoltarea capacității de a-și asigura propria securitate.

Am avut, totodată, un schimb de opinii cu Președintele Sall cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care afectează securitatea în regiunea Mării Negre, dar și securitatea Europei, cu consecințe însemnate în Africa pe dimensiunea securității alimentare. Pentru România, această chestiune rămâne de importanță vitală și am prezentat măsurile ample luate de țara noastră pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina și pentru a asigura securitatea alimentară globală.

De la începutul războiului, am facilitat tranzitul a peste 30 de milioane de tone de cereale din Ucraina către piețele globale, inclusiv Africa, și vom continua cu o capacitate crescută.

Nu în ultimul rând, am abordat şi situația din Orientul Mijlociu. Am discutat despre nevoia de dezescaladare a violențelor, de eliberare a ostaticilor și de protejare a civililor, a asigurării unui flux continuu de ajutoare umanitare, precum și despre soluția celor două state.

Îi mulțumesc Președintelui Sall pentru discuțiile foarte bune, pentru primirea călduroasă și am convingerea că dialogul nostru de astăzi va contribui la aprofundarea și diversificarea relațiilor româno-senegaleze. De asemenea, mulțumesc domnului Președinte pentru înalta distincție care mi-a fost acordată astăzi.

Relațiile dintre Europa și Africa sunt vechi de secole. Aceste relații s-au schimbat în timp, au devenit relații de un tip nou și, în ultimele decenii, întreaga lume și-a dat seama de oportunitățile care se găsesc în colaborarea cu Africa și de șansele pe care le avem printr-o astfel de colaborare. Aceste colaborări au fost intensificate, diversificate, din partea Uniunii Europene, din partea altor actori și, încet-încet, în Europa ne-am dat seama că aici, în Africa, avem oportunități foarte bune pentru a dezvolta relația noastră. Aceste oportunități nu se referă doar la partea economică, chit că aceasta este foarte importantă. Se referă, în același fel, la proceduri diplomatice, putem împreună să intervenim pentru a păstra pacea sau pentru a readuce pacea. Avem șanse foarte bune, și s-a văzut chiar și în ultimele săptămâni, să colaborăm în planul Națiunilor Unite. Chiar în această după-amiază va fi inaugurat un nou sediu al Națiunilor Unite aici, în Dakar.

Pentru România, această relație are un specific foarte aparte. Deja acum câteva decenii, și domnul Președinte a menționat, în România ne-am dat seama de valoarea deosebită a relației cu state africane și am oferit burse, am avut relații economice importante. Din păcate, în deceniile care au urmat revoluției de la noi, această relație a fost aproape neglijată. Ne-am dat seama că aici s-a comis o eroare strategică în politica externă românească și am venit cu măsuri de corectare. Am venit cu o nouă strategie pentru Africa, care țintește în mod special partenerii tradiționali ai României în Africa, cum este în cazul acesta concret Senegalul. Această strategie vrea să exploateze oportunitățile, să consolideze parteneriatele, să deschidă noi sectoare de colaborare economică, în educație, în diplomație și așa mai departe.

Totuși, o strategie de acest tip și de o greutate extraordinară nu poate să fie implementată prin corespondență. Pentru a da greutate acestei strategii și pentru a arăta că România este foarte serioasă și foarte angajată în a revigora aceste parteneriate, am decis să fac un turneu african, care astăzi ne-a adus în Senegal și aici se și încheie acest turneu.

La final, ce pot să spun: am găsit deschidere, chiar parteneri bucuroși că reluăm această relație veche, importantă și valoroasă. Am găsit oportunități deja foarte concrete de colaborare , în toate statele pe care le-am vizitat s-au semnat acorduri de înțelegere. Și summa summarum, aș putea să spun, fără a exagera: prin acest turneu, am repus România pe radarul african. Am reluat ceea ce aproape se pierduse, o relație extrem de valoroasă între România și partenerii africani.

Această strategie nu va avea urmări pozitive practice doar pentru România și pentru statele pe care le-am vizitat. Va avea urmări foarte concrete și pentru relația dintre Uniunea Europeană și statele africane, relația dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană. Este evident că partenerul nostru cel mai apropiat regional este Africa. Sunt oportunități fenomenale și ar fi o greșeală imensă să neglijăm această șansă de bună colaborare.“

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions