Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Actual

ÎPS Teodosie, despre căsătoria cu o femeie divorțată: Preotul trebuie să lămurească în ce condiții a avut loc divorțul, bărbatul ortodox necăsătorit să nu se facă părtaș la un păcat grav

Published

on

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, se află într-un nou scandal public. Tema pesoanelor care trăiesc în concubinaj ori cea a femeilor divorțate care ar dori să se recăsătorească sunt întoarse pe toate părțile.

Vă realintim că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a afirmat, joi seară, că nu este normal ca un preot să împărtăţească persoanele care fumează sau care trăiesc în concubinaj. „Doamne fereşte”, a fost reacţia prelatului. De asemenea, IPS Teodosie afirmă că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter. Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat într-o emisiune la Radio Dobrogea, dacă este normal ca un preot să-i împărtăşească pe cei care trăiesc în concubinaj sau care fumează. Ascultătorul care a pus întrebarea a precizat că preotul la care se referă şi-a motivat această decizie prin faptul că împărtăşania este pentru păcătoşi şi astfel îi poate schimba.

„Doamne-fereşte! Sper să nu fie de la noi. Nu am auzit aşa ceva, dar e bine să atenţionăm, să vedem cui aparţine pentru că este o practică neortodoxă aceasta. E ceva ca la protestanţi unde împărtăşania este simbol şi nu realitate”, a afirmat Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, potrivit News.ro.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a mai fost întrebat dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie care este divorţată.

„Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Față de aceste declarații publice, ÎPS Teodosie, prin intermediul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, vine cu mai multe precizări.

Advertisement
palaz

“Potrivit învățăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos divorțul nu poate fi transformat întro bagatelă și totodată nu poate fi invocat de către unul dintre soți decât atunci când celălalt soț comite păcatul adulterului: „S-a zis iarăşi: “Cine va lăsa pe femeia sa, să-i dea carte de despărţire”. Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârşească adulter, şi cine va lua pe cea lăsată săvârşeşte adulter” (Matei 5, 31-32).

În cazul indicat de către ascultătorul Radio Dobrogea, respectiv al posibilității căsătoriei dintre un bărbat necăsătorit și o femeie divorțată, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a răspuns în acord cu învățătura creștin-ortodoxă, aplicabilă propriilor credincioși (Cf. Statut BOR art. 8, alin. 3), că preotul trebuie să lămurească în ce condiții a avut loc divorțul, astfel încât bărbatul ortodox necăsătorit să nu se facă părtaș la un păcat grav.

Bineînțeles, dovedind o îngrijorătoare lipsă de cultură religioasă, publicațiile și posturile media care au difuzat ideea falsă că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie ar interzice orice căsătorie dintre un bărbat necăsătorit și o femeie divorțată nu au mai avut răbdarea profesională de a verifica dacă afirmațiile ierarhului, efectuate pe o speță concretă, sunt acoperite de învățătura propriului cult. Regretăm aceste abordări tendențioase și generalizante, care indică, în aprecierea noastră, un comportament neprofesionist prin lipsa de interes față de documentarea unui articol sau a unei știri.

Înalt Preasfințitul Părinte Teodosie s-a exprimat în cadrul unor drepturi și libertăți fundamentale garantate de legislația internațională și națională. Compătimim pe cei ce, în numele unor percepții eronate despre religie, se străduiesc să submineze tocmai garanțiile lumii libere și democratice. Tocmai acestor bezbojnici „gardieni” ai democrației le amintim: „Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Acest drept implică libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, învățământului, practicilor și îndeplinirii riturilor” (Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene art.10, alin. 1).”

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions