Connect with us

Actual

Judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu a fost exclusă azi din magistratură

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis astări, 8 februarie 2017, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti pentru încălcarea regimului incompatibilităţilor şi interdicţiilor impuse judecătorilor şi procurorilor. Acţiunea disciplinară împotriva Cameliei Bogdan a fost susţinută, prin cereri de intervenţie, de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului FACIAS şi de  Grupul de Investigaţii Politice al lui Mugur Ciuvică. De altfel, acesta din urmă a şi adus în spaţiul public, în urmă cu doi ani, dovezi potrivit cărora judecătoarea Camelia Bogdan, cea care a decis condamnarea lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, ar fi încasat chiar în perioada procesului un onorariu de 10.000 de lei pentru participarea la un seminar organizat de o firmă aflată în parteneriat direct cu Ministrul Agriculturii, partea vătămată din dosarul penal al lui Dan Voiculescu. Legea le interzice magistraţilor să primească bani, sub orice titlu, de la părţile din dosarele pe care le instrumentează/le judecă. Hotărârea CSM poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la comunicarea.

Condamnarea lui Dan Voiculescu

Camelia Bogdan s-a evidenţiat prin condamnarea lui Dan Voiculescu, fiind numită să judece acest dosar după arestarea judecătorului iniţial, Stan Mustaţă pentru fapte de corupţie. Jurnaliştii afiliaţi trustului de presă al lui Dan Voiculescu au susţinut în mod repetat că judecătoarea Camelia Bogdan nu ar fi avut timpul fizic să studieze toate înscrisurile aflate în dosarul penal al lui Dan Voiculescu, susţinând că, din acest motiv, mogulul nu ar fi avut parte de un proces echitabil. Aceeaşi jurnalişti au insistat că nu există probe privind complicitatea dintre Dan Voiculescu şi funcţionarii care au intervenit în procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), întrucât aceştia nu ar fi comunicat între ei şi nici nu s-ar fi cunoscut personal. De aici şi supranumele „dosarul telepatia”, pe care jurnaliştii de la Antena 3 şi Luju.Ro l-au dat dosarului ICA, sugerând că singura formă de comunicare între inculpaţi putea fi doar telepatia.

Clinciul cu Traian Băsescu

De asemenea, Camelia Bogdan s-a evienţiat într-o controversă cu fostul preşedinte Traian Băsescu, la sfârşitul anului trecut. Bogdan a judecat un dosar penal în care a fost implicat ginerele lui Traian Băsescu, dar şi un alt dosar în care a dispus indisponibilizarea unor onorarii realizate de fiica lui Traian Băsescu, Ioana, în calitatea acesteia de notar public. În decembrie 2016, fugarul Sebastian Ghiţă a dat publicit o înregistrare audio în care apărea vocea lui Traian Băsescu. Fostul şef al statului vorbea acolo de înţelegeri oculte între DNA, SRI şi judecători, menţionând în mod explicit numele Cameliei Bogdan.

Minuta hotărârii CSM:

Respinge exceptia nelegalei sesizari a Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara, ca neintemeiata.

Respinge exceptia prescriptiei invocata de parata-judecator Camelia Bogdan, ca neintemeiata.

Admite actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Camelia Bogdan – judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti.

In baza art. 100 lit. e din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Camelia Bogdan – judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti sanctiunea disciplinara constand in excluderea din magistratura pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. b) din acelasi act normativ.

Admite cererile de interventie accesorie formulate in interesul reclamantei Inspectia Judiciara de catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului FACIAS si Grupul de Investigatii Politice – GIP.

Respinge cererea de interventie accesorie formulata in interesul paratei Camelia Bogdan de catre Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Comunicatul CSM privind excluderea din magistratura a judecatoarei Camelia Bogdan:

In sedinta de azi, 8 februarie 2017, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Camelia Bogdan, judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti.

In temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Sectia pentru judecatori a aplicat doamnei judecator sanctiunea disciplinara constand in ‘excluderea din magistratura’ pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. b) din acelasi act normativ – ‘incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii’.

Hotararea sectiei va cuprinde, alaturi de alte elemente prevazute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sanctiunea disciplinara mentionata, urmand a fi redactata si publicata pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro in termen de 20 de zile de la pronuntare.

Aceasta poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Un bărbat beat a vrut să se arunce de pe un bloc din Constanța. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Azi-noapte, în jurul orei 02.00, polițiști din cadrul Secției 5 au fost sesizați, prin apel 112, despre faptul că o persoană ar tulbura ordinea și liniștea publică și ar amenința că se va arunca de pe terasa unui bloc din municipiul Constanța.

La fața locului au ajuns negociatori din cadrul IPJ Constanța, care l-au convins pe bărbatul de 28 de ani să renunțe la gestul său.

Surse demne de încredere au precizat, sub protecția anonimatului, că tânărul se afla  sub influența băuturilor alcoolice și era supărat ca a fost sancționat pentru nerespectarea măsurilor privind carantinarea municipiului Constanța.

Bărbatul în cauză a fost preluat de un echipaj al ambulanței și transportat la Spitalul Județean Constanța pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier MORTAL la intrarea în localitatea Topraisar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 19.10, la intrarea în localitatea Topraisar din județul Constanța a avut loc un grav accident rutier soldat cu decesul unei persoane și cu rănirea gravă a altor două. Tragicul eveniment rutier s-a produs pe DN38, la ieșirea din Topraisar spre Movilița, între două autoturisme.

Potrivit Biroului de presă al Serviciului de Ambulanță Constanța, este vorba despre o persoană care a murit pe loc, una care este inconștientă și una conștientă.

Știre  în curs de actualizare.

Update: Potrivit Biroului de presă al ISU Constanța, la acest accident au intervenit pompierii Stației Tuzla cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o ambulanță smurd B dar și două echipaje medicale ale Serviciului de Ambulanță.

”La fața locului au fost găsite 3 victime încarcerate în cele doua autoturisme implicate în accident. Au fost extrase persoanele, iar două dintre acestea au fost transportate la spital. Cea de-a treia prezenta leziuni incompatibile cu viața, medicii declarând decesul acesteia.”, a precizat Anca Chiriță, din partea Biroului de presă al ISU Constanța.

Potrivit reprezentanților SAJ Constanța, bărbatul care a decedat avea 29 de ani și era din județul Hunedoara. Ceilalți doi au 20, respectiv 50 de ani și sunt din județul Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Patru navigatori, printre care și un român, au fost răpiți în Golful Guineei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Patru navigatori (doi filipinezi, un rus și un român) au fost răpiți în ultimul atac de piraterie din Golful Guineei care a implicat un tanc petrolier.

Apele maritime din vestul Africii rămân periculoase pentru navigație.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, alături de organizațiile navigatorilor din toată lumea reunite sub ITF, consideră că zona Golfului Guineea tebuie securizată cât mai urgent din acest punct de vedere.

”Pirateria este un real pericol pentru navigatori și nu de puține ori aceste atacuri barbare au dus la pierderea vieții a mai multor navigatori, în ciuda faptului că aceste rapiri vizează direct un scop material, acela de a obține sume de bani din partea răpitorilor.”, precizează reprezentanții SLN. 

Atacul asupra tancului Agisilaos, navă înregistrată în Insulele Marshall, a fost raportat ieri seară, pe 29 noiembrie 2020, în timp ce aceasta se afla în marș, la 5 mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei și la 22 de mile marine la vest de Togo.

Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetățeni ruși, români și filipinezi.

Nava se află acum în siguranță cu restul echipajului la bord. Autoritățile au fost notificate.

”Acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu 122 de echipaje răpite de pe nave, arată datele din Dryad. Atacul este raportat în spatele unui șir de răpiri reușite în zonă în ultima lună.”, precizează reprezentanții Sindicatului Liber al Naviagatorilor. 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: