În condițiile în care sectorul agricol se confruntă cu o criză acută de personal, o idee a vicepreședintelui Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD), Răzvan Filipescu, care este și consilier județean în Constanța, vine ca un colac de salvare pentru acest sector. Liderul PRO România anunță că eforturile sale și ale colaboratorilor săi au dat roade. Astfel, a fost înființată prima clasa de Învățământ Dual agricol din județul Constanța, care funcționează în cadrul liceului din Negru Vodă.
„Promisiune onorata: prima clasa de Învățământ Dual agricol din județul Constanța. Alături de 25 de elevi am vizitat una din fermele care îi vor găzdui întâi la practica și, ulterior, ca loc de muncă. Acum un an, am început să lucrez alături de TheoIchim, Ciprian Lepădatu și colegi din APAD – Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea la dezvoltarea acestui sistem, propunând-ne să facem clasa în 2023.
ȘI S-A FĂCUT! Mai mulți copii decât am prevăzut inițial au ales clasa duală pentru mecanici agricoli și silozari înființată în cadrul liceului din Negru Vodă
Părinții, dar și copiii au înțeles că învățământul dual:
- asigură UCENICIA, adecă formează personal calificat conform cerințelor pieței, prin învățare efectivă la locul de muncă
- pe durata școlii, copiii primesc bursă
- după absolvire, nu primesc doar o diplomă, elevii ies cu o meserie
- că dobândesc cunoștințe moderne adaptate la tehnologiile actuale, având deja experiență practică.
- după absolvire, elevii beneficiază de avantaje și oportunități financiare, pot rămân în țara, alături de familie și să fie bine plătiți.
Dacă sunt fermieri care vor să se alăture proiectului și să investească în educația viitorilor lor angajați ne pot contacta.“, a spus Răzvan Filipescu.
Amintim că, demersurile de a înființa această clasă au fost făcute încă de mai bine de un an.
„Învățământul dual acel instrument care asigura ucenicia, adică formează forță de muncă cu o calificare conform cerințelor pieței și asigura tranziția de la școală la muncă prin învățare efectivă la locul de muncă. Electricienii, sudorii, mecanicii agricoli, silozarii, șoferii profesioniști sunt câteva exemple de meserii care sunt la mare căutare și bine plătite la noi în țara, și totuși mulți aleg să plece afară. Cred ca e momentul să ne implicam, să aducem la cunoștința copiilor și familiilor acestora oportunitățile și avantajele financiare pe care le ai dacă urmezi o școală profesionala în învățământul dual. Trebuie să înțeleagă că după absolvire nu primesc doar o diploma, ca ies cu o meserie, că dobândesc cunoștințe moderne, adaptate la tehnologiile actuale, ca au deja experiența practică și, mai ales, că-i vrem în țară alături de familiile și prietenii lor. De peste un an de zile lucrez, alături de colegii mei fermieri și de Ciprian Lepădatu, să promovez și să dezvolt acest sistem. Cel puțin în agricultură am făcut câțiva pași importanți, având ca obiectiv final ambiția să înființăm prima clasa de dual cu profil agricol din județ în 2023. Ne dorim ca învățământ dual și profesional Dobrogea, inclusiv învățământul agricol, să redevină atractiv, ca tinerii să înțeleagă șansele pe care le pot avea, care sunt avantajele financiare și să avem o forță de muncă profesionalizată.“, declara Răzvan Filipescu.