Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Jungla urbană a lui Chițac. 42 de milioane de euro pentru amenajarea spațiilor verzi în următorii 4 ani

Published

on

Inițiativa primarului Constanței Vergil Chițac de instituire a unei taxe speciale de 50 de lei pe an pentru întreținerea spațiilor verzi din oraș a fost cel mai important subiect dezbătut la Constanța în ultima perioadă. Taxa a căzut la vot, astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Local. Chiar și așa, un lucru este cert, anume că Primăria are nevoie de bani pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi. Și nu vorbim de bani puțini, ci de o sumă impresionantă.

Administrația Chițac și-a făcut planuri să cheltuiască între 6 milioane de euro și 42 de milioane de euro în următorii 4 ani pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi din oraș.

Pe 26 noiembrie 2021, administrația publică locală a publicat în SICAP un anunț de participare la o licitație deschisă pentru atribuirea unui acord-cadru pe o durată de patru ani. Primăria caută o firmă specializată care să se ocupe de ”amenajarea și întreținerea zonelor verzi prin aplicarea tehnologiilor specifice și achiziția de materiale necesare amenajării acestora, pentru spațiile verzi care sunt sau vor fi măsurate și cadastrate în Municipiul Constanța”.

În anunț se vorbește despre 681.179 de metri pătrați de spații verzi care vor trebui amenajate, inclusiv cu sisteme de irigații, iar mai apoi întreținute. Valoarea minimă a acordului-cadru pe patru ani a fost estimată de autoritatea contractantă la 30.079.345,93 de lei plus TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 6 milioane de euro. Iar valoarea maximă a fost estimată la 207.546.905,03 lei plus TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 42 de milioane de euro.

Advertisement

Firmele interesate să participe la licitație trebuie să facă dovada unei cifre globale de afaceri pe ultimii 3 ani de minim 10 milioane de lei. Experiența coordonatorului tehnic în amenajarea și întreținerea spațiilor verzi publice este și ea esențială, fiind punctată în mod special. În sfârșit, firmele interesate trebuie să facă dovada că dețin echipamente și utilaje precum: macara, autonacelă pe sașiu, tractor, cisternă, motopompă, echipamente hidraulice pentru săpături, motocultor, scarificator, drujbă telescopică etc. De asemenea, se cere dovada deținerii unor scule de mână precum sapă, furcă, mătură, roabă, șubler, telemetru, pickhammer, generator electric etc.

Codurile achiziției se referă la ”amenajarea și întreținerea de spații verzi”, ”echipamente de irigare”, ”lucrări de irigație”, ”servicii de arhitectură peisagistică” și ”întreținerea de grădini decorative sau de recreere”.

Ofertele de participare se primesc până pe data de 17 ianuarie 2021.

Potrivit ANUNȚULUI, sumele în discuție vor fi asigurate din bugetul local. Din această perspectivă, inițiativa unor taxe speciale pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi ar putea fi readusă în atenția consilierilor locali în fiecare din următorii patru ani.

Trebuie să mai amintim că, la începutul anului 2021, Primăria Constanța a notificat asociațiile de locatari să întrețină pe cheltuiala lor spațiile verzi publice din proximitatea blocurilor. Notificările au fost semnate de fostul șef al Direcției Servicii Publice din Primăria Constanța, Horia Constantinescu. Între timp, Constantinescu a părăsit Primăria, iar autoritatea locală s-a orientat, așa cum am arătat, să ofere între 6 și 42 de milioane de euro unei societăți care va amenaja și îngriji 68 de hectare de spații verzi.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions