Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Fratele și nepotul primarului Cîrjaliu s-au făcut fermieri ca să cumpere terenurile din Agigea

Published

on

În ultima perioadă, 70% din ofertele de cumpărare a terenurilor agricole de pe raza comunei Agigea au fost formulate de fratele și nepotul primarului Cristian Maricel Cîrjaliu. Situația reiese chiar de pe site-ul Primăriei Agigea, din secțiunea dedicată tranzacțiilor de acest tip. În ultimul ecran al rubricii, se găsesc 10 oferte de cumpărare. Șapte din ele au fost formulate chiar de rudele primarului.

Înainte de toate, trebuie să spunem că tranzacțiile cu terenuri agricole au un regim special, reglementat prin lege. Acestea trebuie să se desfășoare la vedere, cu oferte de vânzare și de cumpărare publicate pe site-ul autorităților locale. Transparența este cerută de lege pentru a se respecta dreptul de preempțiune la cumpărarea suprafețelor agricole instituit de drept în favoarea rudelor, vecinilor, arendașilor, tinerilor fermieri, unităților de cercetare sau persoanelor fizice din localitate.

Oferte de 1,4 milioane, de la un puști

Preemptor la cumpărarea terenurilor agricole s-a declarat și Leonardo Cîrjaliu, fiul fratelui primarului din Agigea. Leonardo a terminat liceul în anul 2018. Și tot atunci s-a înscris la o facultate de științe ale naturii și agricultură, așa cum reiese de pe pagina sa de Facebook.

Pe 14 septembrie 2021, nepotul primarului a depus o ofertă de cumpărare pentru un teren agricol de 6 hectare, scos la vânzare de proprietarul său, Libu Dunăre. Acesta din urmă devenise proprietar tabular în iunie 2021, prin succesiune (moștenire), pe baza actelor depuse la Oficiul de Cadastru (în speță un act notarial din 2020, un act administrativ emis în anul 2009 de Prefectură și un înscris sub semnătură privată emis în 2021 de PFA Revei Claudiu Liviu). La intenția de vânzare a lui Libu Dunăre,  a răspuns nepotul primarului, Leonardo Cîrjaliu, cu oferta sa de cumpărare la prețul de 37.000 de lei. El proba calitatea de tânăr fermier pe baza unei adeverințe obținute în aceeași zi de 14 septembrie 2021 de la Primăria condusă chiar de unchiul său.

Advertisement

Din cauza prețului derizoriu, nu s-a ajuns la o tranzacție în privința terenului înscris în cartea funciară 115609. Ca urmare, pe 14 octombrie 2021, Leonardo Cîrjaliu a depus o nouă ofertă de cumpărare a terenului, la valoarea (mai realistă) de 222.000 de lei.

Tânărul – student, fermier și nepot de primar – a mai depus o ofertă de cumpărare, la valoarea de 582.540 de lei, pentru un teren de 12 hectare, scos la vânzare de soții Gheorghe și Adriana-Alina Tănase (CF 100913). De asemenea, a propus prețul de  572.831 de lei pentru un alt teren de 11,8 hectare scos la vânzare de același Gheorghe Tănase (CF 101243).

În sfârșit, Leonardo Cîrjaliu a mai propus 21.000 de lei pentru un teren de 0,5 hectare, scos la vânzare de Roxana Prăjitură. Terenul în discuție este înscris în Cartea Funciară 103865. Din extrasul informativ obținut de redacția Ordinea.Ro, reiese că imobilul în discuție măsoară în realitate un hectar și a fost înscris în Cartea Funciară, atenție, FĂRĂ TITLU. Hectarul este deținut în indiviziune de doi coproprietari. Însă doar unul din aceștia, în speță Roxana Prăjitură, s-a hotărât să-și vândă cota care îi dă dreptul la jumătate de hectar.

Ofertele de cumpărare depuse de nepotul lui Cristian Maricel Cîrjaliu totalizează 1.398.371 de lei.  

Din datele mai sus prezentate, reiese că nepotul primarului din Agigea nu este doar student, tânăr și fermier. Este și foarte bogat, spre deosebire de unchiul său, Maricel Cîrjaliu, care – de când este inculpat – a devenit cel mai sărac politician din părțile locului, cu o declarație de avere nudă cu totul, la un mod de-a dreptul obscen.

Advertisement

Un hectar de la finul la fratele nașului

Fratele primarului este și el mare cumpărător de terenuri agricole. Pe 16 decembrie 2021, Bogdan Cătălin Cîrjaliu, acționând în numele firmei sale Scan SRL, a depus la Primăria Agigea trei oferte de cumpărare a unor suprafețe agricole (vezi AICI, AICI și AICI). Cele 3 loturi agricole râvnite de el măsoară împreună un hectar și se situează chiar pe malul lacului Agigea, într-o zonă aflată în plină expansiune imobiliară. Astfel, terenurile agricole înscrise în cărțile funciare 110853, 110854 și 110855 se învecinează cu imobilul înscris în cartea funciară 107631 – lacul Agigea. 

Fratele primarului a oferit prețul cumulat de 250.000 de lei. De asemenea, el a menționat în una din cererile sale că a lucrat în arendă unul din loturi, de 1.000 mp, pe baza unui contract încheiat în anul 2019. Evident, arendașul are un drept de preempțiune.

Foarte interesant este faptul că vânzătorul celor 3 loturi încă agricole nu este chiar o persoană străină de interesele familiei Cîrjaliu. Terenurile sunt deținute de Acvamar Grup SRL, firmă controlată de Anghel Dragu, cunoscut în comunitatea locală drept finul primarului Maricel.

Ordinea.Ro a publicat anul acesta dovezi cu privire la o suveică imobiliară de proporții, prin care primarul din Agigea a scos mai multe terenuri din patrimoniul localității, pe baza unui contract de schimb încheiat cu Magdalena Elisabeta Andrei (contabila familiei Cîrjaliu). Mai departe, contabila a vândut terenurile către Scan SRL (prin Bogdan Cîrjaliu) și Acvamar Grup SRL (prin Anghel Dragu). Fratele și finul primarului au plătit terenurile în numerar, de unde și suspiciunea că în realitate nu s-a plătit nimic. În această ipoteză, actele confecționate la notar au avut rolul de a acoperi formal o devalizare a patrimoniului public făcută în gașcă, de primar, de contabila familiei sale, de fratele și de finul său. Ancheta noastră pe această temă o puteți citi AICI și AICI. De asemenea, AICI puteți citi un articol Ordinea.Ro despre modul în care a fost distrusă, pas cu pas, zona de rezervație naturală din jurul lacului Aigea. Iar AICI puteți citi o investigație despre alt tun imobiliar de pe malul lacului Agigea. 

Grație transparenței impuse de lege, aflăm că și în acest moment, fratele și finul primarului încheie în continuare contracte cu terenuri, pe care și le plimbă între ei. Că doar nu credea cineva că Mariceii ăștia iubesc Agigea pe degeaba. O iubesc pentru terenurile ei, de milioane de euro,  pe care le-au muls și le mulg în continuare.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions