Connect with us

Politica

Klaus Iohannis, primul șef de stat primit Maia Sandu la Chișinău

Tatian Iorga

Publicat

la

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit marţi, la Chişinău, cu onoruri militare, de către omologul său moldovean, Maia Sandu. Președintele României este primul lider de stat primit de președintele Maia Sandu. El a fost întâmpinat cu pâine şi sare. Ceremonia de primire a cuprins intonarea imnurilor naţionale ale României şi Republicii Moldova şi trecerea în revistă a gărzii de onoare.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că de astăzi „Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă”, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state.

„Mă bucur foarte mult să vă găzduiesc aici, la Chișinău, în această primă vizită în Moldova după mulți ani de îngheț. De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și deschisă. Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state. România a fost alături de Moldova din prima zi de independență. Ați fost alături de noi și la bine, și la greu”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul primit din partea România în acest an, în contextul COVID-19.

„În anul care se încheie, România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente pentru gestionarea pandemiei de Covid-19. (…) Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri Moldovei cât mai curând”, a mai spus aceasta.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că România va trimite 200.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19 și a unor echipe de specialiști.

”Am plăcerea a fi primul oaspete primit de Maia Sandu, după câștigarea mandatului de președinte. Este fără îndoială un semn de cooperare și colaborare între România și Republica Moldova. Mă bucur că această vizită la Chișinău se realizează pe fondul unui vot masiv al cetățenilor din Republica Moldova pentru o direcție europeană. Eu sper ca toate forțele politice din Republica Moldova să înțeleagă acest semnal limpede dat de cetățeni. Respectarea principiilor și valorilor democratice, o justiție independentă, lupta eficientă împotriva corupției stă la baza dezvoltării țărilor din UE. România își dorește ca Republica Moldova să prospere, iar cetățenii săi să se bucure de prosperitate și instituții consolidate. Doresc să subliniez în mod special că România va rămâne principalul partener al Republicii Moldova. Asistența și ajutorul dezinteresat acordat de România în ultimul an este o dovadă în acest an. În acest sens îmi face plăcere să anunț un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova. România are în vedere următoarele: închierea cât mai rapidă a acordului pentru grantul de 100 de milioane de euro. De asemenea, România își asumă susținerea procesului de vaccinare prin furnizarea a 200.000 de doze de vaccin și trimiterea unor echipe de specialiști ai României la Chișinău pentru a împărtăși din expertiza lor. România va furniza echipemente de îngrijire pentru pacienții de Covid-19. De asemenea, știm cât de afectați au fost agricultorii din Republica Moldova, de aceea România va trimite 6000 de litri de motorină către Republica Moldova”, a spus Klaus Iohannis.

Sursa:stiripesurse.ro

Foto: presidency.ro

Comments

comments

Politica

Ministrul Educației vine cu trei noutăți în privința transportului elevilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat în această seară, la Antena3, trei noutăți de importante pentru elevi, în contextul în care preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, i-a adresat o întrebare cu privire la transportul elevilor.

„Este un subiect extrem de important, pentru că, din păcate, pe baza unei reglementări eronate prin Legea 226, reglementare eronată care a făcut această lege inaplicabilă, am fost obligați să intervinăm printr-o ordonanță de urgență, pentru a putea face aplicabilă Legea 226. Ordonanța de urgență a fost deja prezentată în Guvern, miercuri va aprobată, iar noutățile sunt următoarele. Prima noutate este că primii trei km din naveta elevilor nu se mai decontează ca până acum cu 10 lei, ci cu 30 lei. Mai apoi, de la 3 până la 50 km, se decontează cu 3 lei/km.

A doua noutate: se scoate plafonul, limitarea de distanță, care era până acum de 50 de km. Naveta va fi decontată indiferent de distanța pe care elevul este nevoit să o parcurgă până la școală”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

„A treia noutate este foarte clară: spre deosebire de situația de până acum, nu mai este obligat elevul să avanseze banii, banii vor fi avansați de către Ministerul Educației, există un buget de 100 milioane lei în acest moment pentru decontarea navetei elevilor, urmând ca decontul să se facă la sfârșit de lună”, a zis ministrul Educației. „Deci, Ministerul Educației, prin inspectorate, livrează banii școlilor, iar elevul are relația de decontare cu școala”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Un alt lucru foarte important, pentru a fi deschis maximum. Există situații în țară, în trei, patru județe, în care tarifele abonamentelor sunt mai mari decât posibilitatea de decontare prin Ministerul Educației. În aceste situații, am luat legătura deja cu președinții Consiliilor Județene și sunt convins că aceștia vor negocia cu transportatorii în așa fel încât elevii să aibă condiții privilegiate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Alte promisiuni ale Guvernului Cîțu: „Emblema acestui Guvern va fi construcția de spitale noi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu și-a luat angajamentul de a construi spitale noi în România, el susținând că va fi emblema actualului Guvern. Cîțu a precizat că singura condiție este ca proiectele de spitale noi să aibă ca termen limită de finalizare anul 2026.

”Va rămâne emblema, ștampila acestui Guvern: ne dorim să construim spitale noi. Sunt spitale în România care pot fi finalizate până în 2026, aceasta este singura condiție. De aceea îi rog pe toți ceilalți să vină cu planurile de spitale noi, care pot fi finalizate până în 2026. Eu vreau să rămână după această guvernare spitale noi în România și vom reuși să facem asta.”, a spus Florin Cîțu.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierul Cîțu: „Să crești taxe în acest context este sinucigaș, îți omori economia“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu a declarant că Guvernul său nu va crește taxele, asta pentru că mișcarea ar fi una sinucigașă pentru economie. Cîțu consideră că soluția este să digitalizăm administrația, iar în acest fel va crește colectarea pe termen lung și România se va descurca cu fondurile disponibile.

”Am văzut în spațiul public că se reîncălzește o ciorbă mai veche, asta cu taxele. Nu, nu introducem taxe. Să introduci taxe într-o perioadă în care economia este sub potențial este sinucigaș, îți omori economia. România are resurse de a reveni în economie, iar soluția nu este să schimbi un om sau doi. Soluția este digitalizarea, aceasta este soluția pe care am văzut-o în Uniunea Europeană, este soluția să crești colectarea pe termen lung. Putem ajunge la acel deficit de 3% printr-o strategie inteligentă, putem să ne descurcăm cu banii pe care îi avem, doar să îi administrăm mai bine”, a spus Florin Cîțu.

Declarațiile lui Cîțu vin după ce economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că, mai devreme sau mai târziu, Guvernul va trebui să ia în considerare creșterea unor impozite.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: