Connect with us

Politica

Liviu Dragnea împlinește 56 de ani. Ce îi urați de ziua lui?

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, împlinește duminică, 28 octombrie a.c., 56 de ani.

Liviu Nicolae Dragnea (n. 28 octombrie 1962, Gratia, România) este un politician român, președinte al Partidului Social Democrat (din octombrie 2015) și președinte al Camerei Deputaților (din decembrie 2016).

A urmat cursurile Liceului de matematică–fizică Unirea din Turnu Măgurele (1976–1980). În 1987 a absolvit Facultatea de Transporturi, secția Autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic București. Aici l-a avut ca profesor de Mecanica fluidelor pe fostul premier Petre Roman. A lucrat ca inginer stagiar într-o secție auto aparținând Întreprinderii de Utilaj Greu și Transport pentru Construcții Craiova.

De profesie inginer, a intrat după Revoluție în politică: inițial a fost membru al Partidului Democrat (1994–2001), iar apoi s-a înscris în Partidul Social Democrat. Printre funcțiile publice pe care le-a deținut sunt cele de președinte al Consiliului Județean Teleorman (2000–2012), ministru al Afacerilor Interne în guvernul Emil Boc (2009) și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și viceprim-minstru în guvernele Victor Ponta (2012–2015).

De la Teleorman la București , acuzații de corupție și condamnări penale

Liviu Dragnea a fost prefect al județului Teleorman în perioada 1996 – 2000 și președinte al Consiliului Județean Teleorman în perioada 2000 – 2012. De asemenea, a avut funcția de ministru de Interne în perioada ianuarie – februarie 2009, apoi a fost numit ministru al Dezvoltării Regionale, funcție pe care a avut-o în perioada 2012 – 2015, iar din 2016 și până în prezent este președintele Camerei Deputaților.

În aprilie 2016 a fost condamnat definitiv cu suspendare în dosarul „Referendumul”. În consecință, nu a putut accede în funcția de prim-ministru, deși, sub conducerea sa, PSD a obținut în decembrie 2016 majoritatea relativă în alegeri și a format ulterior trei guverne împreună cu ALDE. În iunie 2018 este condamnat în primă instanță într-un nou dosar, cunoscut drept dosarul „Bombonica”, după numele fostei sale soții, la trei ani și șase luni cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă.

Conform wikipedia, în septembrie 2016 Oficiul European de Luptă Antifraudă a trimis autorităților competente din România informații pe baza cărora s-a constituit dosarul „Tel Drum”. Începând cu data de 13 noiembrie 2017, DNA a dispus urmărirea penală a lui Liviu Dragnea sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, deturnare de fonduri europene și abuz în serviciu. Alături de alte persoane, Liviu Dragnea ar fi obținut foloase necuvenite din diverse contracte publice acordate societății Tel Drum. Potrivit purtătorului de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, „prejudiciile (…) se constituie din două sume – un prejudiciu din abuz în serviciu, aproximativ 30 de milioane de lei, și un prejudiciu de 20 de milioane de euro, bani obținuți nelegal, ca urmare a fraudării fondurilor europene”.

În martie 2018 RISE Project și Folha de S.Paulo au dezvăluit că autoritățile din Brazilia au în desfășurare o anchetă al cărei subiect este Liviu Dragnea. Conform procurorului federal Carlos Wagner Barbosa Guimarães, Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniți din afaceri corupte din România la achiziția de proprietăți pe plaja din Cumbuco, la 30 km de Fortaleza, capitala statului Ceará. Brazilienii ar fi inițiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu ei în iulie 2017. Liviu Dragnea a negat acuzațiile.

 

Comments

comments

Politica

Barna insistă cu eliminarea adresei din cartea de identitate: „Rupem această condiţionare de a deţine proprietăţi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Vicepremierul Dan Barna a explicat, în această seară, că propunerea ca adresa să fie eliminată de pe cartea de identitate vizează simplificarea lucrurilor, nu complicarea lor.  „Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta”, a afirmat Barna, explicând că se propune doar să nu mai existe condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Liderul USR afirmă că totul se rezolvă prin modificarea unei legi, deşi în realitate există zeci de legi care se referă la dovada domiciliului prin cartea de identitate.

”Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state (…) această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu (…) această birocraţie este nenecesară în realitate pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe”, a declarat Dan Barna, la Digi24.

Barna spune că identitatea persoanei este definită de CNP şi de celelalte elemente, iar din august vor exista oricum noi cărţi de identitate.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Vot în Camera Deputaților. Directorii școlilor cu predare în limba maghiară, numiți cu avizul UDMR

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputații au adoptat, astăzi, o propunere legislativă care introduce în legea educației naționale obligația cunoașterii limbii minorității pentru directorii școlilor cu predare în limba minorității respective, iar numirea respectivilor directori se va face cu consultarea organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României. În urma consultării va fi necesar un aviz scris. Legea nu prevede dacă avizul este consultativ sau obligatoriu. Inițiativa a fost adoptată, în plen, după un amendament introdus la propunerea deputatului UDMR Szabo Odon.

Textul amendamentului adoptat în plen:

„Directorul exercită conducerea executivă a unității de învățământ. În cazul unităților de învățământ cu predare integrală în limbile minorităților naționale, directorul are obligația cunoașterii limbii respective. În cazul unităților de învățământ cu secții de predare în limbile minorităților naționale, unul dintre directori are obligația cunoașterii limbii respective. În aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităților naționale. În cazul liceelor și seminariilor teologice, consultarea se face și cu reprezentanții cultului respectiv. În ambele cazuri, în urma consultării, este necesar avizul scris, respectiv avizul/ binecuvântarea în cazul cultelor”.

În raportul comisiei pentru învățământ, introducerea acestor prevederi nu este motivată. Legea merge la Senat, în calitate de for decizional.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Candidatul UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului ar ataca o OUG pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale magistraţilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fabian Gyula, candidatul UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului, a declarat, astăzi, că pensiile speciale pentru magistrați nu pot fi eliminate, în urma deciziei CCR.

“Jurispudența Curții Cosntituționale în acest domeniu este clară în favoarea magistraților. În ceea ce privește răspunsul mai nuanțat și magistrații sunt persoane fizice care au drepturi și libertăți”,a declarat Fabian Gyula.

Întrebat ce valoare are pensia sa specială, Fabian Gyula a precizat: “Nu este o pensie specială, ci o pensie de serviciu. Raportat la pensia medie este pensia mare. Peste 10.000 de lei”.

Acesta a afirmat astăzi, la audierile din Comisiile Juridice, că ar ataca la Curtea Constituţională o eventuală ordonanţă de urgenţă pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale magistraţilor.

Fabian Gyula are susținerea partidelor din coaliție pentru funcția de Avocat al Poporului.

Sursa B1

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: