Connect with us

Politica

Săptămâna remanierii guvernamentale. Dăncilă finalizează luni evaluarea miniștrilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Premierul Viorica Dăncilă ar urma să finalizeze în cursul zilei de luni evaluarea miniştrilor, pe baza căreia vor fi luate deciziile referitoare la remanierea guvernamentală, subiect care se va afla pe agenda Comitetului Executiv al PSD din această săptămână.

Dăncilă a precizat deja că evaluarea membrilor Cabinetului său nu este ”legată de nume”, ci de activitatea fiecărui ministru în parte.

”Eu nu voi face o evaluare legată de nume, voi face o evaluare legată de activitatea fiecărui ministru. Pentru noi acest lucru este important, să vedem fiecare ministru cum şi-a îndeplinit programul de guvernare. Nu ne vom referi la nume”, a ţinut să sublinieze prim-ministrul, potrivit jurnaliștilor de la news.ro.

Având în vedere că liderul ALDE Călin Popescuu Tăriceanu a anunţat că niciunul dintre miniştrii formaţiunii  nu va fi remaniat, discuţiile referitoare la modificări în Guvern îi vor viza pe miniştrii PSD.

Singurul despre care s-a discutat intens este ministrul Justiţiei Tudorel Toader, despre care Tăriceanu a spus că este “un ministru foarte bun, că are performanţă, că a dus nivelul de prestanţă al funcţiei undeva sus, cum nu a mai fost”,

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, ironic:

“Domnul Tăriceanu spune că trebuie să rămână neapărat dl Toader în Guvern. Dl Iohannis spune că trebuie să plece. Suntem într-o mare dilemă în partid. Ne vom exprima, trebuie să cântărim foarte bine. E vorba de două personalităţi pregnante din politica românească şi PSD trebuie să cântărească”.

Mai mult, el a afirmat că Tudorel Toader nu a fost un subiect în PSD, a apărut din senin din partea colegilor de la ALDE ideea că trebuie menţinut în Guvern; s-a inventat o problemă acolo unde nu era şi trebuie să o rezolvăm.

El a susţinut că îşi va spune în partid punctul de vedere pe acest subiect.

Întrebată dacă este mulţumită de activitatea lui Tudorel Toader, Dăncilă a răspuns:

”Nu este vorba despre cât sunt eu de mulţumită sau nemulţumită. Vorbim aici de nişte criterii, de o foaie de parcurs, vedem acea foaie de parcurs, sarcinile pe care le-a avut de îndeplinit şi apoi voi expune în CEx şi voi lua o decizie”.

În spaţiul public au circulat încă de săptămâna trecută liste ale miniştrilor care ar urma să fie remaniaţi, Dăncilă dezminţind categoric existenţa unor astfel de liste la acel moment. Erau vehiculate numele vicepremierului Paul Stănescu, care ar fi urmat să fie înlocuit la Ministerul Dezvoltării de Lia Olguţa Vasilescu, numele ministrului Economiei Dănuţ Andruşcă sau cel al ministrului Transporturilor Lucian Şova.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, afirma, duminică seară, referitor la remanierea guvernamentală, că decizia în acest sens o ia premierul, el ca ministru fiind preocupat doar să îşi facă treaba.

„Asta decide CEx-ul, în funcţie de evaluarea doamnei premier. Sunt toate măsurile cuprinse în programul de guvernare aferente unui minister sau altul, uneori sunt măsuri la care sunt mai multe ministere angrenate, se discută cu fiecare ministru în parte, discutăm acolo unde mai e nevoie de timp pentru a fi implementată o măsură sau de ce o măsură nu s-a implementat atunci când trebuia. Oricum, avem măsuri până la final de an, dar am discutat şi despre stadiul lor”, a declarat Eugen Teodorovici duminică seară la Antena 3.

Întrebat dacă îi este teamă de o posibilă remaniere, ministrul Finanţelor a spus că vede altfel lucrurile şi că este preocupat doar să-şi facă treaba.

„După mulţi ani de zile, eu fiind poate cel mai vechi dintre colegii mei în administraţie, văd altfel lucrurile. Sunt preocupat să îmi fac treaba mea, şi că e weekend, şi că e noapte, şi că e zi. Sunt obligat să vorbesc cu odoamna premier despre măsurile luate şi acolo unde am argumente pertinente, le prezint, iar decizia o ia premierul”, a spus Teodorovici.

sursa: news.ro

Comments

comments

Politica

Viorica Dăncilă: Avem o țară dezbinată, în care vedem multă ură

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, premierul interimar Viorica Dăncilă, candidatul PSD la funcția de președinte al României s-a aflat județul Suceava, unde a avut întâlniri electorale cu locuitorii din comunele Hănțești și Zamostea, dar și cu cei din Rădăuți și Suceava.

Viorica Dăncilă a declarat: L-am ascultat cu mare atenție pe domnul primar. Vorbea de realizările comunei, realizări la care ați participat fiecare dintre dumneavoastră. Ați construit împreună cu domnul primar comuna pe care o aveți astăzi și pe care v-ați dorit-o. Împreună ați pus suflet în tot ceea ce ați făcut. Același lucru l-am încercat noi la guvernare. Într-un an și nouă luni am luat măsuri bune pentru oameni, ne-am gândit la părinții și bunicii noștri, ne-am gândit la fermieri, ne-am gândit la primari, să își dezvolte localitățile, să aibă cât mai multe investiții, ne-am gândit la copii, la locuri de muncă, ne-am gândit să creștem salariile pentru ca oamenii să o ducă mai bine, ne-am gândit la oameni, pentru că toate măsurile pe care le-am luat au avut în spate dorința oamenilor și dorința noastră de a face lucruri cât mai bune pentru această țară. Am înțeles că de fiecare dată cel mai important este să aduci zâmbetul pe fața oamenilor, să le alini durerea și să încerci să faci cât mai multe lucruri bune, dar mai știm un lucru și noi, și dumneavoastră: toate lucrurile bune pentru această țară, toate obiectivele pe care ni le-am dorit s-au făcut prin unitate, prin voința poporului român de la comună, de la oraș, de la Suceava sau Constanța, din Maramureș sau Giurgiu, toți au acționat pentru această țară. Mă uitam aici și vedeam ratificarea provinciilor locuite de români, Adunarea Națională de la Alba Iulia, Adunarea Națională de la Blaj, Unirea de la Iași, toate s-au făcut prin voința poporului român, un popor care s-a unit în momente grele pentru această țară. Nu s-au făcut nici prin ură, nici prin dezbinare.

Ceea ce se întâmplă acum este cel mai rău lucru care i se putea întâmpla țării noastre: avem o țară dezbinată în care vedem multă ură, avem un președinte care a împărțit România între cei buni și cei răi, cei care merită și cei care nu merită, un președinte care nu se uită la părinții și bunicii noștri, un președinte care vrea „Guvernul meu”, „Parlamentul meu”, un președinte care se uită în dispreț către români, un președinte care a aruncat țara în aer. A strâns lângă el șase bărbați de stat foarte puternici, unul singur nu putea să reușească, ca să demoleze această țară, sub conducerea lui Klaus Iohannis. Au dat jos un guvern, un guvern care a lucrat pentru oameni, și a pus în loc nimic!

Vorbea domnul ministru Daea despre subvenții, despre agricultură, despre irigații, despre măsurile luate pentru fermieri, despre programul de tomate care să ne aducă copiii acasă. Ce ne aduc ei pentru agricultură? Ați văzut vreo măsură pentru oameni, ați văzut să vină cu vreo măsură pentru oameni? Nu, ei se ceartă între ei cum să își rezolve problemele lor, pentru că dumneavoastră și oamenii din toată țara nu contați. Contează doar interesul lor personal și electoral. I-ați văzut că au vorbit de pensii și salarii? I-am rugat să semneze acel Pact pentru Bunăstarea Românilor în care să-și asume faptul că nu vor tăia pensiile părinților și bunicilor noștri, că nu o să mai vedem oameni precum mămăița de aici de 90 de ani – mulți înainte! – ca li s-a tăiat pensia sau că nu au bani să-și ia medicamentele. Nu au făcut acest lucru, pentru că vor face ceea ce știu cel mai bine: vor tăia de la oameni ca să le fie lor bine. Nu iubesc oamenii: îl vedem pe premierul desemnat, Ludovic Orban, care parcă joacă într-un film de comedie. Unui partid îi spune „sunt de acord să nu avem alegeri în două tururi pentru primari”, altuia îi spune „vom avea alegeri în două tururi pentru primari”. Unuia îi spune „nu vom avea alegeri anticipate”, celuilalt îi spune „vom avea alegeri anticipate”. Dar tot ceea ce negociază ei nu vă interesează foarte mult pe dumneavoastră. Pe dumneavoastră vă interesează ce va fi mâine, să vă dea acea încredere că mâine va fi mai bine decât azi, că nu o să mai vedem oameni plângând, oameni triști, oameni care uită să zâmbească, pentru că lor nu le pasă. Au ajuns în acele funcții prin sprijinul oamenilor, dar nu s-au întors în mijlocul oamenilor.

Președintele Iohannis spunea că fiecare zi cu acest guvern, Guvenul Dăncilă, este o zi pierdută. Am văzut că a dărâmat guvernul și a plecat din țară, acum nu mai este o zi pierdută. Dar e o zi pierdută de noi, de dumneavoastră, de poporul român, care trebuie să aibă un alt destin, un destin în care să fiți și dumneavoastră prezenți, în care să vă regăsiți și dumneavoastră, părinții și bunicii noștri, copiii și nepoții noștri. Dar acest lucru nu se întâmplă, pentru că președintele țării este cel care a adus dezbinarea între români și a făcut acest lucru pentru că nu iubește românii. L-ați văzut între oameni, l-ați văzut vreodată să ajute un om, să fie sensibil la problemele unui om? Eu am văzut când un om a leșinat lângă el și nici măcar nu s-a uitat! Cum credem noi că se va uita când aici, la Hănțești, va fi o problemă, sau în altă parte a țării? Este un președinte care de fiecare dată ne-a privit cu aroganță, ne-a privit de sus, a crezut că totul i se cuvine. E un președinte care vrea „Guvernul meu”, vrea „Parlamentul meu”, un președinte care încalcă Constituția țării. Mă întreb, dacă oricare dintre dumneavoastră ar încălca o lege, imediat cineva ar veni și v-ar sancționa. Dar președintele României își poate permite orice, pentru că are această alură de dictator și crede că fără a vorbi cu oamenii, fără a veni în mijlocul oamenilor, are dreptul să mai ia un mandat, un mandat în care el stă în vacanță, dumneavoastră munciți pe câmp. El se plimbă, copiii noștri pleacă din țară.

Într-un an și nouă luni am avut din partea președintelui României numai obstacole. De fiecare dată a împiedicat Parlamentul României atunci când am adoptat legi pentru români, a împiedicat Guvernul României atunci când am vrut să luăm măsuri bune pentru români, nu a numit miniștri, trebuia să îi numim cu acceptul domniei-sale, cu toate că legea nu-i permitea acest lucru. Oare acesta este președintele pe care îl merită România, președintele pe care ni-l dorim noi, românii? Oare noi, românii, nu putem să ne decidem viitorul? Acesta este președintele pe care mulți dintre noi îl girează să meargă în afara granițelor țării și de la microfoanele de la Bruxelles să-și critice țara și Guvernul? Eu nu cred acest lucru. Am mare încredere în înțelepciunea dumneavoastră, în unitatea poporului român, am mare încredere că nu putem să mai acceptăm un președinte care a demolat România în locul unui președinte care să construiască România.

Eu cred că este un moment dificil pentru noi, pentru poporul român, și cred că în momente dificile singurul lucru care ne poate uni este dorința comună de a avea o viață mai bună pentru părinți și bunici și de a avea o viață mai bună, un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri. De aceea, am încredere în dumneavoastră, știu că în inima fiecăruia bate o inimă de român. Știu că purtați tricolorul în suflet, că vă iubiți comuna, județul și această țară pe care mulți dintre cei prezenți aici și dintre cei de acasă au construit-o. Dacă avem astăzi multe lucruri, sunt pentru că dumneavoastră ați muncit cu sudoarea frunții, cu multe sacrificii, cu multe obstacole, dar de fiecare dată ați mers înainte. Acum vă chem să mergem împreună înainte, să nu lăsăm un om să-și bată joc de destinul acestei țări, să nu lăsăm un om să dicteze viitorul acestei țări. Eu cred că pentru noi în acest moment este important să ne unim și să mergem împreună pe același drum. Sunt convinsă că pe 10 și 24 noiembrie ne vom lua România înapoi, România noastră, a tuturor, în care să ne regăsim fiecare dintre noi, indiferent unde lucrăm, de la cel mai mic până la cei cu ghiocei la tâmple. Dacă nu vom face acest lucru, degeaba vom regreta pe urmă.
Îmi doresc foarte mult ca pe 10 și 24 să alegem un președinte al românilor, un președinte care să-i respecte pe români, un președinte care să-i trateze pe români ca pe propria familie, să aibă grijă și de cei mai în vârstă, și de cei tineri, de femeile din România care au grijă de familiile lor. Am avut 15 ani președinți care au dus această țară înapoi. Am făcut pași înapoi, în loc să facem pași înainte. Oameni buni, împreună putem să facem pași înainte, pași importanți! Cred în fiecare dintre dumneavoastră, cred că în cabina de vot, atunci când veți pune ștampila, nu o să vă gândiți nici la Klaus Iohannis, nici la Viorica Dăncilă, nici la altcineva. Să vă gândiți la ceea ce este mai bine pentru familia dumneavoastră, pentru că, în fond, trebuie să facem ceea ce este cel mai bine pentru oameni.
Vă aștept la vot. Vă asigur că nu voi da înapoi, că mă voi bate cu Klaus Iohannis până la capăt, că sunt mult mai puternică decât el. Să nu subestimeze o femeie, bărbații din sală știu cât de luptătoare sunt soțiile și fiicele lor! Pe 10 și 24 noiembrie, România va avea un alt destin, un destin în care vom fi prezenți fiecare dintre noi. Doamne-ajută!

(Comandate de Partidul Social Democrat-PSD
– Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro
– CUI mandatar financiar coordonator: 31190008)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Stelian Ion, despre realitatea de la malul mării: „Constanța, un oraș închis marilor angajatori“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Nici măcar unul dintre cei 50 de mari angajatori din România nu este localizat în județul Constanța, spune deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, care citează un articol din Ziarul Financiar.

„Suntem surclasați de județe precum Timiș, Cluj, Brașov, Arad, Dolj, Caraș-Severin sau Tulcea. Este și acesta un indicator al dezastrului economic în care au fost împinse orașul și județul Constanța sub administrația PSD-istă a ultimilor 20 de ani. Beneficiind de port la Marea Neagră, canal navigabil, autostradă, aeroport, imense zone agricole, plaje și stațiuni turistice, Constanța este un județ cu un potențial economic ieșit din comun. Cu toate acestea, ne lipsesc investițiile majore, unitățile de producție generatoare de locuri de muncă de calitate și bine plătite. Un oraș și un județ închise pentru adevărații investitori, unde orice încercare de a dezvolta o afacere cinstită, veritabilă, de anvergură trebuia să treacă, cu peșcheșul/cota parte de rigoare, prin birourile “stăpânilor” Mazăre și Constantinescu. Astăzi, cei doi sunt în pușcărie. Iar nouă, constănțenilor, ne revine responsabilitatea de a redeschide acest oraș, acest județ. O putem face în 2020, împreună“, spune Stelian Ion pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dan Barna. Proiecte pentru România: Educația!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale, Dan Barna, spune că statul român ar trebui să dea o atenție sporită educației în România. El propune extinderea atribuțiilor Președintelui, astfel încât acesta să aibă un cuvânt mult mai greu de spus în alcătuirea bugetului de stat, pentru a asigura o finanțare corectă. Barna a msi spus că, de aproape 10 ani, Legea Educației prevede obligativitatea alocării a 6% din PIB pentru învățământ, dar niciun Guvern nu a respectat până acum această prevedere.

„În perioada interbelică, România a dat Europei cele mai numeroase personalități, iar acest lucru s-a întâmplat în primul rând pentru că oamenii de stat de atunci au înțeles că fără educație nu se poate. Nu putem face educație fără bani și nu vom putea deveni niciodată o națiune cu adevărat civilizată și prosperă fără educație. Unul dintre motivele pentru care propun extinderea atribuțiilor Președintelui astfel încât acesta să aibă un cuvânt mult mai greu de spus în alcătuirea bugetului de stat este tocmai dorința de a asigura o finanțare corectă pentru învățământ. Voi întoarce în Parlament orice proiect de lege a bugetului care nu asigură suficient de mulți bani pentru Educație sau mecanisme prin care finanțarea per elev nu reduce disparitățile de acces și calitate a educației, nu să le adâncească, așa cum se întâmplă în prezent. Strategiile, dezbaterile, consultările, toate sunt binevenite și utile, dar atunci când avem în continuare școli fără curent electric sau fără grup sanitar, iar 400.000 de copii nu au călcat niciodată pragul școlii, educația devine o urgență națională. Educația din România are nevoie de mai mulți bani. Și de mai multă pricepere în administrarea lor. Iar astăzi, guvernul Dăncilă alocă pentru educație cel mai mic buget din UE, raportat la PIB, arătând astfel cât de puțin prioritară este educația pentru guvernarea curentă“, a spus Barna.

Candidatul USR-PLUS notează că mărirea nivelului de școlarizare ar avea un impact benefic și asupra veniturilor personale.

„Un an în plus de școală crește veniturile cu 8-9%, reduce riscul de a deveni șomer cu 8% și cel de apariție a unor probleme grave de sănătate cu 8,2%. Absolvenții de învățământ secundar superior câștigă cu 25% – 31% mai mult decât cei care au terminat ciclul primar și cel gimnazial. Câștigurile obținute de absolvenții de facultate le depășesc cu aproape 70% pe cele ale elevilor care renunță la școală după terminarea liceului. Principalele direcții de promovare a Educației ale mandatului meu de președinte vor fi: 6% din PIB pentru Educație. De aproape 10 ani, Legea Educației prevede obligativitatea alocării a 6% din PIB pentru învățământ, dar niciun guvern nu a respectat până acum această prevedere. Astăzi, guvernul Dăncilă alocă doar 3% din PIB pentru Educație. Rezultatul? PSD a promis în 2016 că va construi 2.500 de creșe și grădinițe noi, 30 de cămine studențești și va moderniza peste 2.000 de școli. După 3 ani, au reușit să facă doar 45 de grădinițe. Nu putem pretinde calitate a învățământului în școli care nu au profesori calificați și nu au toalete, apă curentă și căldură. Alocăm fonduri speciale pentru formarea profesională inițială și continuă a personalului din învățământ precum și pentru atragerea cadrelor didactice către zonele geografice cu deficit de profesori. Creșterea prestigiului profesiei didactice și promovarea continuă a carierei pedagogice, inclusiv printr-o remunerare corespunzătoare: vom crește salariile educatorilor și profesorilor din ciclurile ante-preșcolar, preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Dacă vrem învățământ de calitate atunci trebuie să fim pregătiți în viitorul apropiat să ne plătim profesorii așa cum plătim medicii sau magistrații. Investim în infrastructură educațională critică (clădiri, laboratoare, biblioteci, cămine, cantine, dar și resurse educaționale precum materiale didactice, infrastructură digitală) și revizuim mecanismul finanțării per elev, astfel încât o pondere mai mare să revină echipamentelor și materialelor didactice pentru activități școlare și extracurriculare. Continuarea măsurilor de stimulare a accesului și participării în educație pentru toți copiii și tinerii și introducerea unor măsuri concrete care să crească calitatea educației“, a afirmat candidatul USR-PLUS.

Acesta a punctat că Educația reprezintă pilonul fundamental al proiectului de țară, pentru că ea formează societatea.

„România are nevoie în continuare de măsuri remediale care să crească accesul și participarea școlară a copiilor și tinerilor din toate mediile de la creșă și până la universitate sau învățământul profesional – masa caldă în școli, transport sigur până la școală și înapoi, vouchere de grădiniță, încurajarea și recunoașterea profesorilor care obțin rezultate semnificative, nu doar la olimpiade, dar și prin reducerea absenteismului și a abandonului școlar, îmbunătățirea rezultatelor învățării, incluziunea cu succes a elevilor cu Cerințe Educaționale Speciale (CES), etc. Dar avem și o nevoie acută de calitate în educație la toate nivelurile. Care înseamnă profesori bine pregătiți, cu prestigiu, dezvoltarea de competențe ale copiilor și tinerilor adaptate la nevoile reale ale societății actuale și adaptarea educației la cerințele specifice ale elevilor, cu eliminarea uniformizării care nu creează altceva decât mediocritate. Pentru a avea profesori bine pregătiți, este necesară atragerea celor mai buni tineri către o carieră didactică, pregătirea lor inițială de calitate, precum și formarea continuă a tuturor cadrelor didactice din sistem. Calitate înseamnă și deschiderea către concurență în sistemul de învățământ. Educația este prea importantă pentru a fi organizată sub forma unui monopol: părinții trebuie să aibă dreptul să aleagă școala copiilor lor. Simultan, este nevoie de reforma profundă a modului în care se face astăzi evaluarea calității serviciilor de educație“, a declarat Barna.

Descentralizarea și depolitizarea educației prin transferul puterii de decizie către școli, la nivelul elevilor, părinților și profesorilor sunt alte două pentru liderul USR.

„Parteneriatul între școală, familie și comunitate este esențial pentru o educație de calitate a copiilor noștri. Educația începe devreme, în familie, iar copiii au nevoie de modele pe care să le poată urma. Fiecare copil este diferit, de aceea și sistemul de educație trebuie să fie capabil să se adreseze fiecăruia. Și este de datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în acest efort – atât prin programe de educație parentală; cât și prin acordarea unei puteri de decizie părinților în consiliile de administrație ale școlilor în ceea ce privește curricula și investițiile făcute din bugetele școlilor. Deși s-a spus de multe ori că vom centra educația pe copil, cel mai puternic actor din sistem a rămas politicul. Avem un sistem de educație extrem de centralizat și politizat, în care cei mai puternici actori sunt ministrul educației și primarii. Nici profesorii, nici părinții nu au putere de decizie în actualul sistem. Susținem că sistemul de educație trebuie să fie depolitizat și descentralizat. Puterea de decizie în școli trebuie să fie a celor care sunt cei mai apropiați de copii: profesorii și părinții. Ei știu cel mai bine care sunt nevoile copiilor și ale școlii. Inspectoratele școlare sunt instituții retrograde; avem nevoie de o reformă substanțială a sistemului astfel, cu instituții care să reprezinte garanția calității actului de educație. Propunerea pe care o voi susține în mandatul meu de președinte este transferul puterii de decizie de la inspectoratele școlare către nivelul școlii și schimbarea modului de funcționare a consiliilor de administrație astfel încât școlile să fie conduse mai aproape de copii și pentru interesele lor.“, a subliniat Dan Barna.

O școală mai sigură și mai sănătoasă pentru copii

Barna a afirmat că intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționează în spații neconforme din punct de vedere sanitar sau al siguranței la incendiu și cutremur este o măsură urgentă pe care o va susține cu tărie.

„Sunt peste 3.000 de unități școlare inventariate și expertizate care se află în această situație. Educația pentru sănătate trebuie să fie o prioritate în școlile din România pe parcursul anilor de învățământ primar și gimnazial. Acesta trebuie să includă componente de: informare preventivă și educație pentru siguranță și evitarea pericolelor, cu referire la toate pericolele la care pot fi expuși elevii – agresivitate și cazuri de bullying, fumatul, utilizarea unor substanțe narcotice și ilegale, dar și pentru a face față la situații de risc de incendiu, cutremur sau inundație. Educație pentru sănătate înseamnă, în același timp, și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul elevilor: este nevoie de dezvoltarea unui sistem de sport școlar și universitar, sportul fiind fundamental pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copiilor și în prevenția unor afecțiuni de sănătate“, a conchis Barna.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: