Conecteaza-te cu noi

Societate

Lord, câinele jandarmilor tulceni, ”șef de promoție”. A obținut nota 9,85 la cursul de dresaj

Published

on

catelul lord

După patru luni petrecute alături de conductorul lui la Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, Lord, un frumos exemplar din rasa Labrador Retriever, s-a întors ”șef de promoție”, obținând media generală 9,85, categoria de performanță  I, la cursul de dresaj, specializarea detectare explozivi, astfel că acum este pregătit să participe la misiunile specifice.

Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Tulcea, în vârstă de 1 an și 6 luni, Lord face parte din familia jandarmilor tulceni din anul 2022, când conductorul lui l-a adus de la o canisă din sudul țării, fiind imediat remarcat de acesta datorită trăsăturilor sale: foarte vioi, prietenos, atent la tot ce-l înconjoară, ager, jucăuș și interesat de lucruri noi.

Când a ajuns la Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea, Lord a fost cazat alături de ceilalți câini de serviciu, având propriul său padoc.

”De mic, a dovedit istețime… într-una din seri, a fost surprins de camerele de supraveghere, în momentul în care a reușit să deschidă, prin metode numai de el știute, poarta padocului pentru că zărise o pisică pe teritoriul lui. De atunci, pentru a evita ieșirile lui neașteptate, istețul Lord este singurul dintre colegii lui canini care are zăvor cu arc la padoc.”, au precizat jandarmii tulceni.

Advertisement

A urmat acomodarea alături de conductorul lui și predresajul,  o perioadă în care s-a stabilit o legătură specială între cei doi.  Lord s-a dovedit extrem de loial, răbdător, echilibrat, afectuos și un bun aportor cu un simț olfactiv foarte dezvoltat atunci când a urmat etapele de socializare cu mediile și stimulii externi străini (camere întunecate, autovehicule, teren deschis, zgomote). Și-a dat imediat seama că poate avea încredere deplină în conductorul lui, că el este cel care îl iubește și îngrijește, iar relația lor este esențială pentru succesul misiunilor.

Iată că timpul a trecut și a venit momentul în care Lord și conductorul lui au fost pregătiți să plece la Sibiu, acolo unde la Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea”  a urmat o nouă etapă de pregătire timp de patru luni pentru dezvoltarea simțurilor și abilităților – cursul de dresaj, specializarea detectare explozivi.

Și acolo și-a dovedit abilitățile speciale, fiind un excelent animal de aport, excelând la identificarea mirosurilor. După o perioadă în care a fost pregătit să desfășoare activități de căutare în colete, autovehicule, încăperi, Lord a obținut la finalul cursului cea mai mare notă, fiind cel mai bun dintre colegii lui de curs care a dovedit faptul că poate detecta orice fel de material exploziv datorită inteligenței și aptitudinilor sale.

Acum este pregătit să participe la misiuni alături de jandarmii din cadrul structurilor de intervenție antiteroristă, la misiuni în care există amenințări cu bombă, colet suspect, detectare de materiale pirotehnice în bagaje, diferite manifestări în spațiul public, dar și alte misiuni specifice ale Jandarmeriei. Lord este foarte jucăuș și sociabil, însă a dovedit că nu se va lăsa distras atunci când va avea o misiune de detectare a oricărui material exploziv și va face față cu brio în cazul unei situații reale în care va fi implicat.

Foto: IJJ Tulcea

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions